.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 10:31

WorldSBK 2023, 6ος αγώνας, Donington Park (Αγγλία)

Ο Razgatlioglu έσπασε το σερί νικών του Bautista.

Στους πρώτους πέντε αγώνες που είχαν ολοκληρωθεί πριν φτάσουμε στο Donington Park, ο Alvaro Bautista (Ducati) μετρούσε τέσσερεις απόλυτους θριάμβους, δηλαδή νίκες και στις τρεις κούρσες (δύο σκέλη συν superpole). Η μόνη του απώλεια αφορούσε στη Superpole Race της Ινδονησίας, όπου η πτώση του Ισπανού είχε χαρίσει τη νίκη στον Toprak Razgatlioglu (Yamaha).

Φτάνοντας στο βροχερό Donington Park η στενή πίστα με την τεχνική διαδρομή και η ύπαρξη πολλών Άγγλων αναβατών που σαφώς γνωρίζουν καλά τα μυστικά της από την προϋπηρεσία τους στο αγγλικό πρωτάθλημα BSB άφηναν ελπίδες πως ο Bautista θα έβρισκε επιτέλους τον μάστορά του, έστω και μόνο για τον αγώνα αυτόν.

Η κατάκτηση της Superpole από τον Jonathan Rea (Kawasaki) για 6.8 εκατοστά του δευτερολέπτου από τον Bautista ενίσχυσε αυτές τις ελπίδες.

55903 JDR R6 Action

Στο πρώτο σκέλος του Σαββάτου, ο Bautista έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση, με τους Rea Razgatlioglu στο κατόπι του, ενώ έναν γύρο αργότερα θα αναλάμβανε ο Rea να οδηγήσει τον αγώνα.

Η συνέχεια εξελίχθηκε σε μια τριπλή μάχη των κορυφαίων αυτών αναβατών, με διαρκείς εναλλαγές θέσεων και θεαματικές προσπεράσεις ως τον 9ο γύρο του αγώνα, όταν ο Bautista πέρασε εκ νέου πρώτος και ξεδίπλωσε μια σειρά πολύ γρήγορων γύρων – μεταξύ αυτών ένα νέο ρεκόρ πίστας στον 11ο, το οποίο ξανάσπασε ο ίδιος στον 15ο γύρο.

Κάπου εκεί άρχισε να διαφαίνεται η 15η φετινή νίκη του Bautista και 11η συνεχόμενη, επίδοση που ισοφαρίζει το ρεκόρ σερί νικών που είχε πετύχει ο Rea το 2018 και είχε επαναλάβει ο Bautista το 2019 στην πρώτη του χρονιά με τη Ducati.

Πίσω του o Razgatlioglu όδευε προς τη δεύτερη θέση, ενώ ο Rea είχε χάσει λίγο έδαφος και πλέον έπρεπε να παλέψει με τον Danilo Petrucci (Ducati) για το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Στο τέλος η κατάταξη αυτή δεν άλλαξε, με τους τρεις δυνάστες της κατηγορίας να συμπληρώνουν άλλο ένα βάθρο με τη σειρά αυτή.

52994 JDR R6 Ambience

Η Superpole Race την Κυριακή άνοιξε ξανά με μια ακόμη “τιτανομαχία” των τριών πρωταγωνιστών, στην οποία ο Bautista φάνηκε για πρώτη φορά να μένει τρίτος, ωστόσο στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα ο Ισπανός προσπάθησε με μια ύστατη επίθεση να φτάσει στη νίκη και να γράψει ιστορία με 12 συνεχόμενες πρωτιές, σπάζοντας στην πορεία εντυπωσιακά το ρεκόρ γύρου του Donington με ένα απίστευτο 1.25.896 – ο πρώτος γύρος κάτω του 1.26 στην ιστορία των superbikes στην αγγλική πίστα.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, καθώς ο Bautista ξόδεψε ό,τι του είχε απομείνει στα λάστιχά του για να το καταφέρει, δίχως όμως αποτέλεσμα καθώς ο Razgatlioglu διατηρήθηκε πρώτος και πήρε τη δεύτερη φετινή του νίκη ξανά στη Superpole Race.

Δεύτερος τερμάτισε αυτή τη φορά ο Bautista, έχοντας καταφέρει να περάσει εντυπωσιακά τον Rea στον τελευταίο γύρο.

56234 JDR R6 Action

Το δεύτερο σκέλος το απογευματάκι της Κυριακής ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς μόλις στον πρώτο γύρο ένα τρομακτικό ατύχημα που προκλήθηκε από highside του Tom Sykes (BMW) έβγαλε εκτός μάχης και τους Loris Baz (BMW) και Michael Rinaldi (Ducati), με τους Sykes και Rinaldi να αποκομίζουν τραυματισμούς.

Η διακοπή του αγώνα για αρκετή ώρα οδήγησε σε επανεκκίνηση από τις αρχικές θέσεις και με διάρκεια μειωμένη κατά έναν γύρο.

Εκεί είδαμε μιαν επανάληψη των προηγούμενων δύο αγώνων, με τους Rea και Razgatlioglu να προσπαθούν να σταματήσουν τον Bautista χτυπώντας δυνατά στο ξεκίνημα του αγώνα για να αναγκάσουν τον Ισπανό να πιεστεί και να κάνει λάθη.

Αυτό δε συνέβη ωστόσο, έτσι από το δεύτερο μισό του αγώνα ο Bautista άρχισε να μαζεύει τους προπορευόμενους, ξεκινώντας από τον Rea και στη συνέχεια μπλέκοντας σε μια ακόμη μονομαχία με τον Razgatlioglu που τα έδινε όλα για την πρώτη του νίκη σε αγώνα πλήρους διάρκειας.

Η εικόνα άρχισε να ξεκαθαρίζει στον 14ο γύρο, όταν ο Bautista πέρασε για τελευταία φορά τον Razgatlioglu και προσπάθησε να χτίσει μικρή διαφορά την ώρα που ο Τούρκος είχε εμφανή προβλήματα με το μπροστινό του λάστιχο.

Παρόλα αυτά, ο πρωταθλητής του 2021 δεν παράτησε τη μάχη και πίεσε όσο μπορούσε τον Bautista παίρνοντας ο ίδιος μεγάλα ρίσκα, αλλά ήταν πια αδύνατον να σταματήσει τον Ισπανό, ο οποίος πανηγύρισε μια ακόμη νίκη, τη 16η σε 18 αγώνες!

52339 JDR R6 Ambience

Δράμα είχαμε πίσω από τους δύο πρώτους, καθώς στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα αναδύθηκαν δύο αναβάτες που ως τότε πάλευαν στο κάτω άκρο της δεκάδας. Ο Petrucci και ο Scott Redding (BMW) βρήκαν πολύ γρήγορο ρυθμό και ξαφνικά άρχισαν να περνούν τον ένα μετά τον άλλο, με τον Ιταλό να φτάνει πίσω από τον Rea στο τέλος, καταφέροντας να του κλέψει την τρίτη θέση για να χαρίσει στην ομάδα του, Barni Racing, το πρώτο της βάθρο μετά από πέντε χρόνια και το πρώτο δικό του στο WorldSBK.

Ο δε Redding ακολούθησε τον Petrucci ως το τέλος, περνώντας και αυτός τον Rea, μα στο τέλος έμεινε τέταρτος καθώς ο Ιταλός βρισκόταν αρκετά μπροστά του και δεν του έδωσε ποτέ την ευκαιρία γι’ αυτή τη μάχη.

Έτσι ο Bautista έφυγε από την Αγγλία με ένα ακόμη νικηφόρο σαββατοκύριακο, μεγαλώνοντας τη διαφορά του από τον δεύτερο, ενώ ο Razgatlioglu παρέδωσε οδηγικά μαθήματα προσπαθώντας να στραγγίξει κάθε ρανίδα απόδοσης από την R1 του ώστε να παλέψει για μια πρώτη νίκη σε αγώνα πλήρους διάρκειας φέτος. Ο δε Rea ήταν εμφανώς απογοητευμένος στο τέλος, αναγνωρίζοντας πως δεν έχει τα όπλα να παλέψει με τους αντιπάλους του για το κάτι παραπάνω.

Στη βαθμολογία ο Bautista έφτασε στους 357 βαθμούς, μεγαλώνοντας τη διαφορά του από τον δεύτερο Razgatlioglu (264 β.) στους 93, ενώ στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται ο Andrea Locatelli (Yamaha) με 175, δηλαδή 12 περισσότερους από τον Rea στην τέταρτη θέση.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει 14-16 Ιουλίου στην περίφημη ιταλική πίστα Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 11:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon