.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 17:13

WorldSBK 2023, 11ος αγώνας, Portimao (Πορτογαλία)

Ο Bautista επέβαλλε τον νόμο του και κρατά τον τίτλο με ενάμισι χέρι.

Από την αρχή της χρονιάς ο Alvaro Bautista (Ducati) έκανε bullying σε όλους τους αντιπάλους του, καθώς από τον πρώτο αγώνα στο Phillip Island στα τέλη Φλεβάρη ως και το πρώτο σκέλος της Imola στα μέσα Ιούλη κανείς άλλος δεν είχε κερδίσει αγωνιστικό σκέλος πλήρους διάρκειας, ενώ είχε νικήσει στις τέσερεις από τις επτά superpole races με τερματισμούς στη δεύτερη θέση σε άλλες δύο.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) ήταν πάντα πίσω του, σχεδόν μόνιμα δεύτερος και κατά συνέπεια δεν είχε χάσει ποτέ τελείως επαφή στη βαθμολογία. Από τη superpole race της Imola και για τους επόμενους δύο αγώνες (Most και Magny-Cours) άσκησε αφόρητη πίεση στον Bautista, τον εξώθησε σε δύο πτώσεις σε κανονικά σκέλη και έκλεισε την ψαλίδα όσο μπορούσε δίνοντας νέο ενδιαφέρον στη μάχη του τίτλου.

Ο Ισπανός πρωταθλητής του 2022 δεν ήταν πια όσο άτρωτος έδειχνε από την αρχή της σεζόν.

Φτάνοντας στο Portimao για τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς ήταν δεδομένο πως οι δύο πρωτοπόροι της κατάταξης θα συνέχιζαν να μονομαχούν για το τρόπαιο. Είχε προηγηθεί ο αγώνας της Aragon, όπου ναι μεν ο Bautista κατάφερε να πάρει τις νίκες στη superpole race και το δεύτερο σκέλος, μα η πτώση του και το μηδενικό του πρώτου σκέλους ήταν μια ανάσα ζωής για τον Τούρκο πρωταθλητή του 2021.

Παραδόξως, στην Πορτογαλία οι πρώτες δύο θέσεις στην εκκίνηση βάφτηκαν στα πράσινα των Jonathan Rea και Alex Lowes της Kawasaki, αφήνοντας τους Bautista και Razgatlioglu να παλέψουν από τις δύο θέσεις πίσω τους.

05477 DCP R11 Action

Στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους ωστόσο ο Razgatlioglu έφτασε πρώτος στην πρώτη στροφή, την ώρα που ο Rea έμενε τέταρτος, πίσω από τον Bautista τον οποίο πίεσε αρκετά ως τον τρίτο γύρο. Τότε ο Άγγλος είχε μια επαφή με τον πίσω τροχό της Ducati V4R του Ισπανού από την οποία ευτυχώς απέφυγε την πτώση αλλά υποχώρησε στην έβδομη θέση.

Στη διάρκεια των πρώτων πέντε γύρων δίνονταν διαρκείς μάχες στην κορυφή με τον Bautista να περνά τον Lowes και να πιέζει τον Razgatlioglu, ενώ ο Rea ανέκαμπτε με ταχύ ρυθμό.

Στον έκτο γύρο ο Bautista τελικώς άφησε για λίγο πίσω τον Razgatliolgu και προσπάθησε να χτίσει διαφορά, μα ο αναβάτης της Yamaha ήταν σταθερά σε απόσταση έως ένα δευτερόλεπτο. Σε κάποια διαστήματα του αγώνα ο Τούρκος μείωνε τη διαφορά, σε άλλα ο Ισπανός την ξανάνοιγε, αλλά τελικώς ο Bautista παρέμεινε πρώτος ως την τερματισμό, παίρνοντας την 54η νίκη του και χαρίζοντας στη Ducati τον τίτλο Κατασκευαστών για το 2023.

Η εικόνα της πρώτης τριάδας πίσω από τον Bautista ήταν μάλλον η πιο συνηθισμένη του 2023: Razgatlioglu δεύτερος, Rea τρίτος.

Στη Superpole Race ο Razgatlioglu έπρεπε να αντιδράσει και η κακή εκκίνηση του Bautista του έδωσε μια καλή ευκαιρία. Ακολούθησε ωστόσο μια άτυχη στιγμή για τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Kawasaki, καθώς στον πρώτο γύρο έπεσαν και οι δύο στην ίδια στροφή χωρίς να σχετίζονται τα δύο συμβάντα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν δύο θέσεις πιο κοντά στην κορυφή για τον Bautista, που πλέον ήταν άκοπα τρίτος και είχε μπροστά του δύο Yamaha να περάσει, αυτές των Razgatlioglu και Andrea Locatelli.

Στον πέμπτο γύρο ο Bautista προωθήθηκε στη δεύτερη θέση και επακολούθησε η απαραίτητη μονομαχία με τον Razgatlioglu. Οι δυο τους μάχονταν σώμα με σώμα σε όλη τη διάρκεια της σύντομης κούρσας των 10 γύρων, χάρισαν απίθανο θέαμα και αγωνία με την επίλυση να φτάνει ως την καρό σημαία, όπου ο Bautista κατάφερε να επικρατήσει με μόλις 0.142 δευτερόλεπτα επί του αντιπάλου του.

58849 JDR R11 Ambience

Το δεύτερο σκέλος το μεσημέρι της Κυριακής θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα του Portimao και απέμενε να δούμε ποιος θα έσβηνε τα κεριά. Ο Razgatlioglu σαφώς και έψαχνε μιαν αντίδραση, κάτι που να του δώσει μια ελπίδα εναντίον του Bautista ενόψει του τελευταίου αγώνα, έτσι το τελευταίο αγωνιστικό σκέλος του Portimao εξελίχθηκε σε μια επική μάχη των δύο πρωταθλητών.

Οι δυο τους αντάλλαξαν θέση στην κορυφή ούτε λίγο ούτε πολύ 35 φορές στη διάρκεια των 20 γύρων του αγώνα και όλες αυτές οι θεαματικές και αγωνιώδεις μάχες δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία στο τέλος, καθώς ο νικητής κρίθηκε ουσιαστικά στην επιτάχυνση για την ευθεία του τερματισμού, με τον Bautista να κερδίζει για 0.126 δευτερόλεπτα!

Το ό,τι έγινε πίσω από τους πρωταγωνιστές πέρασε μάλλον σε δεύτερη μοίρα, παρότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και περιελάμβανε μια σπουδαία παράσταση από τον Michael Ruben Rinaldi (Ducati).

Στον προτελευταίο του αγώνα με την εργοστασιακή Ducati ο Ιταλός ξεκίνησε από τη δεύτερη σειρά, αλλά καθάρισε με τους αντιπάλους του και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να πλησιάσει τους δύο πρωτοπόρους, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός πως οι διαρκείς αψιμαχίες των Bautista και Razgatlioglu, ελέω αμύνης, διατηρούσαν τα γυρολόγιά τους σε προσγειωμένα επίπεδα, επιτρέποντας στον Rinaldi να τερματίσει λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα πίσω τους στο βάθρο του σκέλους.

384550888 695698415921338 3434700861804748845 n

Στην κατάταξη του πρωταθλήματος ο Bautista έφτασε στους 566 βαθμούς, ο Razgatlioglu ακολουθεί με 506, ενώ ο Rea στην τρίτη θέση απέχει έναν κόσμο μακριά με τους 350 βαθμούς που έχει μαζέψει.

Έχοντας πια ξεπεράσει τον Carl Fogarty κατά μία νίκη (56) για να γίνει ο νέος πολυνίκης αναβάτης στην αγωνιστική ιστορία της Ducati, ο Bautista κατάφερε έναν τριπλό θρίαμβο εκεί ακριβώς που έπρεπε, ανοίγοντας τη διαφορά ξανά στους 60 βαθμούς για να πάει να την υπερασπιστεί στα τέλη Οκτωβρίου στη Jerez σε έναν τελευταίο αγώνα που διαθέτει 62 βαθμούς στο σύνολο.

Δε βλέπουμε πώς μπορεί να το χάσει αυτό το πρωτάθλημα όταν του αρκούν μόλις 2 βαθμοί από δύο πλήρη αγωνιστικά σκέλη και μια superpole race.

Η οριστική απάντηση θα δοθεί το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου στη Circuito de Jerez - Angel Nieto και τον τελευταίο αγώνα του 2023.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 17:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon