.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 11:11

WorldSBK 2023, 12ος αγώνας, Jerez (Ισπανία)

Χρυσό φινάλε με τριπλό θρίαμβο επεφύλασσε ο τελευταίος αγώνας της σεζόν για τον Alvaro Bautista, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Toprak Razgatlioglu.

Φτάνοντας στο μεγάλο φινάλε του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes για το 2023 στη Jerez, η υπόθεση τίτλος ήταν λίγο-πολύ τελειωμένη. Ψάχνοντας μόλις δύο βαθμούς σε τρεις αγώνες (δύο κανονικά σκέλη συν τη Superpole Race), θα χρειαζόταν να συμβεί κάποιου είδους κοσμοϊστορική ανατροπή για να χάσει τον τίτλο ο Alvaro Bautista (Ducati) - όπως λ.χ. να τραυματιζόταν και να μην έτρεχε σε κανέναν αγώνα, ενώ ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) να κέρδιζε τα πάντα.

Η pole position που εξασφάλισει ο Bautista λειτούργησε ως ο καλύτερος πρόλογος για τα τεκταινόμενα του Σαββάτου (28/10), καθώς στο πρώτο σκέλος που ακολούθησε το μεσημέρι τον είχε σε θέση ισχύος: ξεκινώντας πρώτος πόσο δύσκολο θα ήταν να τερματίσει έως και 14ος; Καθόλου, είναι η απάντηση, καθώς ο Ισπανός έφυγε πρώτος, έστριψε πρώτος και έμεινε πρώτος ως και την καρό σημαία, εξασφαλίζοντας από την αρχή και μαθηματικά το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά του στο WorldSBK.

53753 JDR R12 Action

Ο Razgatlioglu προσπάθησε πολύ, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει ευθέως απειλητικός για τον Bautista, ο οποίος άνοιγε τη διαφορά του σταδιακά μέχρι το τέλος του αγωνιστικού σκέλους.

Το μόνο ενδιαφέρον θέαμα του πρώτου αγώνα αυτού αφορούσε στη μάχη της τρίτης θέσης, για την οποία έριζαν οι δύο εργοστασιακές Kawasaki των Jonathan Rea και Alex Lowes, με τον Andrea Locatelli της Yamaha να τους κυνηγά και στο τέλος να καταφέρνει να περάσει για να συντροφεύσει τον ομόσταυλό του στο βάθρο.

Η σύντομη Superpole Race ήρθε με αρκετή δόση δράματος, καθώς νωρίς στον αγώνα έσκασε ο κινητήρας του Dominique Aegerter (Yamaha) χύνοντας λάδια στην πίστα και οδηγώντας σε κόκκινε σημαίες. Η επανεκκίνηση, λίγη ώρα αργότερα και για 8 γύρους, έφερε τον Bautista σε θέση οδηγού από τον δεύτερο γύρο και έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με τα όσα συνέβαιναν πίσω του για να φτάσει σε μια ακόμη πανηγυρική νίκη.

Ξανά το ενδιαφέρον ήταν στις δύο θέσεις ακριβώς πίσω του, όπου τελικώς ο Aegerter πανηγύρισε το πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία, ενώ ο Rea κράτησε τέταρτο τον Razgatlioglu. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Alex Lowes είχε μια άτυχη στιγμή όταν από λάθος υπολογισμό στα φρένα χτύπησε την πίσω ρόδα του Razgatlioglu και πέφτοντας χτύπησε με τα μούτρα στο πίσω λάστιχο της R1, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πρόσωπο και να μη λάβει μέρος στο δεύτερο σκέλος.

54609 JDR R12 Ambience

Ο δεύτερος αγώνας το μεσημέρι της Κυριακής (29/10) έμοιαζε εντελώς διαδικαστικός και ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει πως θα εξελισσόταν σε έναν από τους καλύτερους φετινούς. Για το γοήτρο πλέον και μόνο, Bautista και Razgatlioglu έκαναν κόσκινο όλους τους αντιπάλους τους και επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο κυνηγητό με αδιάκοπες αλλαγές στην κορυφή, με θεαματικά έως και επικίνδυνα προσπεράσματα και τελικό αποτέλεσμα που κρίθηκε για χιλιοστά του δευτερολέπτου κι ένα στραβοπάτημα μιας πίσω ρόδας.

Ο Τούρκος στον τελευταίο του αγώνα με τη μοτοσυκλέτα της Yamaha (πάει στη BMW το 2024), οδήγησε πέρα από τα όριά του για να μείνει κοντά στον Bautista, ο οποίος ήθελε να κλείσει τη χρονιά με έναν ακόμη τριπλό θρίαμβο, καθώς και νέο ρεκόρ νικών WorldSBK.

Οι δυο τους μάχονταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα λες και εξαρτιόταν η ζωή τους από αυτό το αποτέλεσμα και μας χάρισαν απίστευτο θέαμα, ώσπου στο τέλος ο Razgatlioglu κατάφερε να φτάσει πρώτος στη γραμμή του τερματισμού μετά από ένα φώτο-φίνις που χώριζε τους δύο πρωταγωνιστές για μόλις 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Λίγο αργότερα ωστόσο ο Τούρκος αναγκάστηκε να υποχωρήσει μια θέση στα χαρτιά, καθώς στην έξοδο της τελευταίας στροφής στον τελευταίο γύρο πάτησε εκτός πίστας και μοιραία υποβιβάστηκε δεύτερος.

Έτσι ο Bautista πανηγύρισε τον τριπλό θρίαμβο που τόσο έψαχνε και παράλληλα έσπασε το ρεκόρ του Carl Fogarty κατά μια νίκη, φτάνοντας στις 60 στη μεγάλη κατηγορία, ενώ ισοφάρισε ένα ακόμη στοιχειωμένο στατιστικό της Ducati, αφού έγινε ο δεύτερος μετά τον βασιλιά Foggy που πήρε σερί τίτλους καβάλα σε μια Ιταλίδα.

54425 JDR R12 Ambience

Ο Axel Bassani (Ducati) αναδείχθηκε πρωταθλητής των αναβατών ιδιωτικών ομάδων, παρότι είχε ένα εν γένει κακό σαββατοκύριακο και πήρε μόλις 5 βαθμούς, όλους από το δεύτερο σκέλος που ήταν και το μόνο στο οποίο ο Ιταλός τερμάτισε στη Jerez.

Ο αγώνας αυτός σηματοδότησε συγκινητικές στιγμές στο γκαράζ της Kawasaki, καθώς ο Rea αποχαιρέτησε την ομάδα που έμεινε για αρκετά χρόνια και πήρε έξι σερί πρωταθλήματα, πριν πάει στη Yamaha πλέον για την R1 που "χηρεύει" από τον Razgatlioglu.

Ο δε Τούρκος πρωταθλητής του 2021 δεν είχε τόσο ένθερμο αποχαιρετισμό καθώς ήταν πολύ εκνευρισμένος με τη Yamaha, η οποία τον ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως δεν θα τον αφήσει να δοκιμάσει τη BMW M1000RR στη δοκιμή που ακολουθεί τον τελευταίο αυτόν αγώνα, κρατώντας τον δέσμιο του συμβολαίου του ως το ημερολογιακό τέλος, στο τέλος του 2023.

Παρόλα αυτά, ο Razgatlioglu προς τιμήν του δεν είπε κουβέντα δημοσίως, ενώ και στους τρεις αγώνες οδήγησε στον δικό του ακραίο ρυθμό δίνοντάς τα όλα παρότι στην ουσία δεν είχε τίποτε να διεκδικήσει στη Jerez.

 AP23704 UC574509 Mid

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023.

Το νέο ραντεβού για το WorldSBK δίδεται για τις 24 Φεβρουαρίου 2024 στην πίστα Phillip Island της Αυστραλίας για τον εναρκτήριο αγώνα της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon