.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 11:02

WorldSBK 2023, 7ος αγώνας, Imola (Ιταλία)

Διπλός Razgatlioglu έκοψε το σερί του Bautista

O πρωταθλητής του 2021 βρήκε δύο απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η κυριαρχία του Alvaro Bautista.

Με 16 νίκες σε 18 αγώνες ως τώρα ο Alvaro Bautista (Ducati) έχει μετατρέψει το πρωτάθλημα σε μια απολύτως δική του παράσταση με όλους τους υπόλοιπους σε ρόλο κομπάρσων και θεατών. Μόνο ένας έχει καταφέρει να του κόψει τον πορεία προς το απόλυτο, καθώς ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) κατάφερε να του πάρει τη νίκη σε δύο Superpole αγώνες σε Mandalika και Donington Park, μα σε πλήρους διάρκεια αγώνα ουδείς είχε μπορέσει να σταματήσει τον Ισπανό πρωταθλητή 2022.

Ο Τούρκος ωστόσο πήρε την πρώτη μάχη στην πίστα Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola κατακτώντας μια επεισοδιακή Superpole το Σάββατο, καθώς οι κίτρινες σημαίες που βγήκαν στο κλείσιμο των κατατακτήριων δοκιμών ακύρωσαν τον τελευταίο γύρο του Bautista που έδειχνε πως όδευε για μια ακόμη pole position.

 LG93358

Στο πρώτο σκέλος του διημέρου ο Razgatlioglu προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την πρώτη θέση στην εκκίνηση οδηγώντας τον αγώνα στο πρώτο μέρος του, έχοντας στο μεταξύ περάσει τον Andrea Locatelli (Yamaha) που προσπάθησε στην αρχή να ξεφύγει.

Razgatlioglu και Bautista οδηγούσαν τον αγώνα με τον Jonathan Rea (Kawasaki) να οδηγεί πέρα από τα όριά του για να μπορέσει να μείνει μαζί τους, ωστόσο σταδιακά άρχισε να χάνει επαφή.

Οι δε δύο πρωτοπόροι είχαν εμπλακεί σε μια μάχη ως περίπου τα δύο τρίτα του αγώνα, όταν ο Bautista εκμεταλλεύτηκε ένα μικρό λάθος του Razgatlioglu για να αρχίσει να ξεδιπλώνει γυρολόγια που ουδείς άλλος μπορούσε να ματσάρει όταν τα λάστιχα άρχισαν να φθίνουν, μένοντας πρώτος ως την καρό σημαία για τη 17η νίκη του.

Πίσω από τον Razgatlioglu το βάθρο ολοκληρώθηκε από τον Rea, ο οποίος έφτασε στον τερματισμό πάνω από 4 δευτερόλεπτα μετά τον δεύτερο, αλλά και σχεδόν έξι δευτερόλεπτα πριν τον τέταρτο Locatelli.

53901 JDR R7 Ambience

Η άνοδος του ορεξάτου Razgatlioglu επιβεβαιώθηκε εκ νέου στη Superpole Race της Κυριακής, όπου ο Τούρκος κατάφερε με ένα ρεσιτάλ οριακής οδήγησης και μια εντυπωσιακή, όσο και αναπάντεχη στο σημείο αυτό, προσπέραση στο στροφή Piratella στον προτελευταίο γύρο να κρατήσει τον Bautista πίσω του και να πάρει την τρίτη του νίκη στη σεζόν, ξανά στον σύντομο αγώνα Sprint.

Σπουδαία εμφάνιση έκανε εδώ και ο Locatelli, καθώς κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση από τον Rea για μόλις 2.5 δέκατα του δευτερολέπτου.

Ο κυρίως αγώνας της Κυριακής, το δεύτερο σκέλος, έγινε υπό σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες που έφταναν τους 37 βαθμούς κατά την εκκίνηση και προβλεπόταν να φτάσουν ως 40 στη διάρκεια του μεσημεριανού αγώνα. Έτσι, με προτροπή των ιατρών του WorldSBK ο αγώνας μίκρυνε στους 15 γύρους για να προστατευτούν οι αναβάτες.

54385 JDR R7 Action

Η δε εκκίνησή του έφερε μια αναπάντεχη εξέλιξη μόλις στον πρώτο γύρο, καθώς στην τρίτη στροφή της πίστας ο Bautista έχασε το μπροστινό της Ducati Panigale V4 R και βγήκε εκτός αγώνα ενώ είχε φύγει πρώτος από την εκκίνηση!

Αυτή η εξέλιξη χάρισε την πρωτιά στον Razgatlioglu, ενώ πίσω του μια κόκκινη μοτοσυκλέτα εκτοξευόταν από την τέταρτη στη δεύτερη θέση: ήταν η Ducati του Axel Bassani. Ο Ιταλός που διεκδικεί με τον Danilo Petrucci την πρωτιά των αναβατών ιδιωτικών ομάδων έκανε έναν εντυπωσιακό αγώνα καθώς πίεσε αφόρητα τον Razgatlioglu, έχοντας προηγουμένως καθαρίσει σχετικά εύκολα και γρήγορα τους Locatelli και Rea, ενώ στον 8ο γύρο πέρασε τον Τούρκο και βάλθηκε να εξαφανιστεί.

Ο 23χρονος Ιταλός – και σοβαρός υποψήφιος να πάρει την εργοστασιακή σέλα του Michael Ruben Rinaldi του χρόνου – κρατήθηκε πρώτος ως τον 12ο γύρο, μα κάπου εκεί ο Razgatlioglu έκανε την κίνησή του και ακαριαία έχτισε μια διαφορά άνω του μισού δεύτερολέπτου από τον Bassani.

Ο Ιταλός δεν τα παράτησε και συνέχισε να κυνηγά τον αναβάτη της Yamaha, μα στο κλείσιμο του αγώνα είχε γίνει πλέον σαφές πως πιο πιθανό θα ήταν πέσει προσπαθώντας παρά να πιάσει τον Τούρκο, έτσι ο Bassani έχασε μεν την ευκαιρία για την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία, μα πανηγύρισε τη δεύτερη θέση στον αγώνα με την καρδιά του, ενώ το βάθρο ολοκλήρωσε ο Rea.

Με τη διπλή του νίκη στην Imola, αλλά και το μηδενικό του Bautista στο δεύτερο σκέλος, ο Razgatlioglu έκλεισε τη διαφορά στους 70 βαθμούς από την κορυφή, κάτι που δίνει νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα με δεδομένο πως κάθε διήμερο έχει 62 διαθέσιμους βαθμούς να μοιράσει και απομένουν άλλοι πέντε αγώνες για τη λήξη του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 30 Ιουλίου στο Most της Τσεχίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023 11:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon