.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 11:09

WorldSBK 2023, 8ος αγώνας, Most (Τσεχία)

Έσπασε το ρόδι ο Jonathan Rea, με πτώση σταμάτησε η αντεπίθεση του Toprak Razgaltioglu καθώς ο Alvaro Bautista γράφει νέα ρεκόρ.

Αν κάποιος παρακολουθεί το φετινό πρωτάθλημα βλέποντας μόνο τις επικεφαλίδες, εύλογα θα πίστευε πως ο Alvaro Bautista (Ducati) έχει εκατοντάδες βαθμούς διαφορά από τους υπόλοιπους. Η αλήθεια είναι πως ο Ισπανός πρωταθλητής 2022 είναι και φέτος το μεγάλο φαβορί, όντας ακαταμάχητος ως και τον αγώνα του Donington Park στις 2 Ιουλίου.

Σε όλο αυτό το διάστημα ωστόσο ο πρωταθλητής 2021, Toprak Razgatlioglu (Yamaha), ήταν συνεχώς πίσω του, σχεδόν μόνιμα στο βάθρο και τις περισσότερες φορές στη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα η βαθμολογική διαφορά τους να παραμένει προσγειωμένη. Tο τρελό σερί του Ισπανού ως και το πρώτο σκέλος της Imola (16/7) κόντεψε να πάει τη διαφορά στους 100 βαθμούς, καθώς ο Τούρκος δεν είχε κερδίσει ακόμη σε πλήρους διάρκειας αγώνα, παρά μόνο σε δύο superpole races, ωστόσο η πτώση του Bautista στο δεύτερο σκέλος της Imola σήμανε μια αντεπίθεση από τον Razgatlioglu.

Φεύγοντας από την Imola λοιπόν η διαφορά είχε πέσει αρκετά και για πολλούς αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία του αναβάτη της Yamaha να ξαναμπεί στη μάχη του τίτλου.

Οι κατακτήριες δοκιμές της Most επιβεβαίωσαν αυτήν την τάση, καθώς ο Razgatlioglu καπάρωνε την pole position – μπροστά από τον Danilo Petrucci (Ducati) – ενώ ο Bautista έπεφτε θύμα διαδοχικών πτώσεων άλλων αναβατών που οδήγησαν σε κίτρινες σημαίες.

Ο Ισπανός δεν είχε αρχίσει καλά τις κατακτήριες και με πολλή προσπάθεια κατάφερε μια 7η θέση, ενώ ο ταχύτατος γύρος του στο τέλος θα τον έφερνε στη δεύτερη θέση αν μια ακόμη κίτρινη σημαία δεν οδηγούσε σε ακύρωση και αυτού του γύρου.

Ως αλάτι στις πληγές του Bautista, η μετέπειτα εξέταση των τεκταινόμενων στα τελευταία λεπτά των δοκιμών οδήγησε σε μια ακόμη ακύρωση χρόνου του Bautista, ο οποίος θα ξεκινούσε από τη 14η θέση τελικώς! Ακόμη χειρότερα δε, αυτή θα ήταν και θέση του στη σχάρα εκκίνησης της σύντομης κούρσας, Superpole Race.

20092 DCP R8 Action

Το πρώτο σκέλος πήρε εκκίνηση σε μια πίστα βρεγμένη από βροχή σε διαδικασία στεγνώματος. Ουδείς τόλμησε να μπει σε σλικ, αλλά οι ζαριές ανάμεσα σε ενδιάμεσα ελαστικά και φουλ βρόχινα έδιναν και έπαιρναν. Το ρίσκο πήρε και ο Bautista, ο οποίος προφανώς πεσμένος από την κακή θέση εκκίνησης σκέφτηκε να δοκιμάσει την τύχη του ελπίζοντας πως στη διάρκεια του αγώνα θα έβρεχε αρκετά ώστε να διατηρήσει το πλεονέκτημα των βρόχινων ελαστικών.

Στους πρώτους γύρους ο Ισπανός φάνηκε να δικαιώνεται, καθώς σε ελάχιστο χρόνο πέρασε ως σταματημένους τους περισσότερους αναβάτες και έφτασε στην κορυφή όπου περίμενε ο Axel Bassani (Ducati), ωστόσο η βροχή δεν ήρθε ποτέ και σταδιακά το στέγνωμα της πίστας αναποδογύρισε την κατάσταση.

Ο Jonathan Rea (Kawasaki) ήταν ένας από τους αναβάτες που επέλεξαν ενδιάμεσα λάστιχα και, όταν πια τα βρόχινα είχαν καταστεί άχρηστα, έφτασε στην κορυφή του αγώνα με μια σπουδαία ευκαιρία για την πρώτη του φετινή νίκη. Πίσω του είχε φτάσει ο Razgatlioglu που, μετά από μερικούς πολύ αργούς πρώτους γύρους, ανέκαμψε και βρήκε ρυθμό.

Ο Bautista βγήκε για να αλλάξει ελαστικά, ωστόσο αυτό σήμαινε πολύ χαμένο χρόνο μιας και εδώ δεν υπάρχει δεύτερη μοτοσυκλέτα (όπως στα MotoGP), μα έπρεπε να αλλάξουν τροχούς σε αυτή που χρησιμοποιούσε. Έτσι ο Ισπανός επέστρεψε στην ουρά του αγώνα και το μόνο που κατάφερε με μερικούς ταχύτερους γύρους ήταν να φτάσει 12ος στον τερματισμό.

Νικητής ήταν ο Rea, για πρώτη φορά φέτος και μετά από 252 ημέρες και 23 αγώνες δίχως νίκη. Δεύτερος ο Razgatlioglu που πλήρωσε τους κακούς πρώτους γύρους του – δεν ήταν εξοικειωμένος με τα ενδιάμεσα ελαστικά, όπως είπε ο ίδιος – και στο τέλος δεν είχε χρόνο να καλύψει τη διαφορά από τον πρώτο, ενώ το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Petrucci που έχει βρει τα πατήματά του και πλέον είναι τακτικός θαμώνας της πρώτης τριάδας.

12997 RMG R8 Ambience

Η Superpole Race ήταν μα ακόμη ευκαιρία για τον Razgatlioglu να σκάψει κι άλλο τη βαθμολογική του διαφορά από τον Bautista και δεν την άφησε να πάει χαμένη, παίρνοντας τη νίκη μετά από μάχη με τον Rea που τερμάτισε δεύτερος.

Τα σπουδαία νέα ήρθαν από τον Bautista, ο οποίος έκανε τον αγώνα της ζωής του καταφέρνοντας σε 10 γύρους να φτάσει στην τρίτη θέση, την οποία και πήρε από τον Bassani μόλις στον τελευταίο γύρο του αγώνα. Ο Ισπανός είχε καταφέρει να σώσει το δεύτερο σκέλος, εξασφαλίζοντας εκκίνηση από την πρώτη σειρά.

11654 DCP R8 Action

Στο δεύτερο σκέλος της Most απολαύσαμε έναν αγώνα από αυτούς που μένουν στην ιστορία, με δράμα για 27 γύρους και μάχες ως το νήμα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν μια ανελέητη μονομαχία Razgatlioglu-Bautista, με τον πρώτο να οδηγεί πέρα από τα όρια προκειμένου να κρατήσει πίσω του τον δεύτερο ο οποίος κάθε φορά που περνούσαν από τη σχετικά μικρή ευθεία της πίστας περνούσε μπροστά για να χάσει την είσοδο χάρη στην απίστευτη ικανότητα στα φρένα του Τούρκου.

Η μονομαχία αυτή τέλειωσε άδοξα 5 γύρους πριν το τέλος, όταν ο Razgatlioglu έπεσε από ένα μικρό highside στην έξοδο από το εσάκι της πίστας και με τον Bautista, όπως σε όλον τον αγώνα, κολλημένο στη ρόδα του. Αυτή η πτώση χάρισε τη νίκη στον Ισπανό που έβλεπε μπροστά του άλλη μια μικρή μείωση της διαφοράς, η οποία είχε πέσει κάτω από τους 50 βαθμούς μετά τις δύο πρώτες κούρσες της Τσεχίας.

Αντ’ αυτού, το μηδενικό που πήρε ο αναβάτης της Yamaha χάρισε στον Bautista ένα νέο ρεκόρ νικών, φτάνοντας στις 18 στην τρέχουσα χρονιά και ξεπερνώντας την κορυφαία ως τώρα επίδοση των 17 που κρατούσαν από κοινού οι Rea και Doug Polen. Παράλληλα, ήταν η 50ή νίκη του Bautista στο WorldSBK και σαφώς μια από τις σημαντικότερες, καθώς πάει στην καλοκαιρινή διακοπή με άλλον αέρα, λιγότερο άγχος και έχει πλέον μπροστά του 4 αγώνες για να κλείσει τον δεύτερο σερί τίτλο του.

Πίσω από τον Razgatlioglu, παίχτηκε μια απρόβλεπτη και θεαματική μάχη μεταξύ των Rea, Petrucci και Bassani, από την οποία βγήκε νικητής ο Petrucci στο νήμα, με τρίτο τον Rea, ενώ ο Ιταλός της Ducati που προηγείται στην κατάταξη των αναβατών ιδιωτικών ομάδων δεν κατάφερε για εκατοστά του δευτερολέπτου να ανέβει στο βάθρο.

Μετά και τον 8ο αγώνα της σεζόν στην Τσεχία, ο Bautista απολαμβάνει την πρωτιά με 427 βαθμούς και η διαφορά του από τον δεύτερο, Razgatlioglu (363 β.) ξανάνοιξε στους 74. Ο τρίτος Rea με 251 βαθμούς δεν έχει καμιά ρεαλιστική ελπίδα πια για τίτλο.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες WorldSBK 2023

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει το Φθινόπωρο, 8-10 Σεπτεμβρίου, στη Γαλλία και την πίστα Magny-Cours.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon