.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 08:20

MXGP 2020, 14ος αγώνας, Lommel (Βέλγιο)

Prado και Vialle σαρώνουν στη βελγική άμμο, καθώς ο Gajser πλησιάζει ακόμη περισσότερο τον τίτλο.

Δεύτερος συνεχόμενος αγώνας στην αμμώδη πίστα του Lommel, καθώς έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧ 2020. Μετά τον πρώτο βελγικό αγώνα της Κυριακής (18/10), ο Tim Gajser στην MXGP και ο Tom Vialle MX2 ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις κατηγορίες τους, έχοντας ικανό βαθμολογικό προβάδισμα για να νιώθουν δυνατοί ως φαβορί, μα όχι αρκετό για αισθάνονται και εντελώς ασφαλείς – με πέντε ακόμη GP μπροστά τους.

MXGP

Ο μεγάλος νικητής του δεύτερου αγώνα στη Lommel ήταν ο Jorge Prado (KTM), σε ένα βάθρο όπου τον ακολούθησαν κατά σειρά οι Tim Gajser (Honda) και Tony Cairoli (KTM).

O πρώτος αγώνας της μεγάλης κατηγορίας ξεκίνησε με τον Prado στο τιμόνι, ωστόσο στους τελευταίους γύρους τον έπιασε ο Gajser, τον πέρασε και αμέσως έφτιαξε μια μικρή διαφορά λίγο πάνω από 2 δευτερόλεπτα που του στάθηκε αρκετή για να πάρει τη νίκη. Τρίτος εδώ τερμάτισε ο Romain Febvre (Kawasaki) μετά από σκληρή μάχη με τον Jeremy Seewer (Yamaha).

O Cairoli στο μεταξύ, που θεωρητικά καιγόταν για βαθμούς και πρωτίστως ήθελε περισσότερους από τον Gajser για να μαζέψει τη διαφορά των 48 βαθμών από την κορυφή, κατάφερε το ακριβώς αντίθετο τερματίζοντας πέμπτος.

Στο δεύτερο σκέλος ωστόσο ο Cairoli ήταν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης από την αρχή, καθώς αρχικά ήταν ο Prado που πήρε άλλη μια (από τις αμέτρητες φέτος) Holeshot και αρχικά οδήγησε τη δράση. Ο Gajser τον πέρασε κάποια στιγμή και προσπάθησε να ξεκολλήσει από τους διώκτες του, όμως ένα λάθος τον έβγαλε εκτός πίστας και στην επιστροφή του ήταν πια έβδομος.

Μπροστά ο Cairoli προσπάθησε να κυνηγήσει τον ομόσταυλό του Prado, χωρίς όμως επιτυχία καθώς ο νεαρός Ισπανός θα έπαιρνε τη νίκη του σκέλους και μαζί τη νίκη στο σύνολο του GP.

Αυτή η δεύτερη θέση του Cairoli θα ήταν πολυτιμότατη αν ο Gajser έμενε αρκετά πίσω. Μόνο που ο Σλοβένος πρωταθλητής της Honda κατάφερε να γράψει ταχύτατους γύρους στο κλείσιμο του αγώνα και έφτασε ως το βάθρο, τερματίζοντας τρίτος και εξαλείφοντας τις βαθμολογικές απώλειες από τον Ιταλό.

Κάπως έτσι ο Gajser (533 βαθμοί) διεύρυνε κατά 7 ακόμη βαθμούς τη διαφορά του από τον Cairoli (478 β.), ενώ η είδηση είναι πλέον η ταχύτατη άνοδος του Prado (476 β.) που έφτασε μόλις μια ανάσα από τη δεύτερη θέση και, με τη φόρα που έχει πάρει στα τελευταία GP, δείχνει πιθανότερο να προσπεράσει αυτός τον Cairoli παρά ο Ιταλός να πλησιάσει στην κορυφή.

ΜΧ2

Ο Tom Vialle (KTM) έχει σχεδόν πιάσει τον τρόπαιο της ΜΧ2 και με τα δύο χέρια, εκτός αν ο Jago Geerts (Yamaha) καταφέρει να κάνει θαύματα. Όπως, για παράδειγμα, έκανε στον χτεσινό (21/10) αγώνα.

Στο πρώτο σκέλος ο Geerts οδηγούσε για μεγάλο μέρος του, ώσπου έπεσε από δικό του λάθος, δίνοντας την ευκαιρία στον Vialle να περάσει αυτός σε θέση οδηγού. Ο Βέλγος της Yamaha ωστόσο, στον αγώνα της πατρίδας του, τα έδωσε όλα και κατάφερε να μαζέψει πολλές θέσεις και να ξαναφτάσει στη ρόδα του Γάλλου πρωτοπόρου.

Ο ρυθμός του ήταν τόσο ανώτερος του Vialle που στο τέλος τον ξαναπέρασε και πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη από ψυχολογικής πλευράς. Βαθμολογικώς βέβαια, με τον Vialle ακριβώς πίσω του, ελάχιστα μείωσε το χάσμα 54 βαθμών που τους χώριζε προ του αγώνα.

Τρίτος τερμάτισε ο Ben Watson με Yamaha.

Στο δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 η αρχική εικόνα έμοιαζε γνώριμη. Ο Geerts έδωσε μια γερή μάχη με τον Roan Van De Moosdijk (Kawasaki) για να πάρει την πρώτη θέση του αγώνα, ωστόσο για μια φορά ακόμη έπεσε ενώ προηγείτο και ξαναμπήκε στην έβδομη θέση.

Αυτή τη φορά δεν θα κατάφερνε να αναρριχηθεί ψηλότερα, τερματίζοντας τελικά σε αυτή τη χαμηλή για τις φιλοδοξίες του θέση. Και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη για τον Βέλγο καθώς στο μεταξύ ο Vialle κατάφερε να περάσει τους Watson και Van De Moosdijk για να πάρει μια εξαιρετικά σημαντική νίκη.

Με το τέλος των δύο αγώνων της κατηγορίας, ο Vialle αναδείχθηκε μεγάλος νικητής, με δεύτερο τον Watson και τρίτο τον Geerts.

Βαθμολογικά αυτό σημαίνει πως ο Vialle εξακολουθεί να προηγείται με 616 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος Geerts έμεινε ακόμη πιο πίσω στους 555. Τρίτος παραμένει ο Maxime Renaux (Yamaha) με 438.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MXGP 2020

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου 2020 στην ίδια πίστα, Lommel, κλείνοντας την τριπλέτα διαδοχικών βελγικών αγώνων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 16:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon