.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 13:44

Αφιέρωμα - Το Yamaha ΤΜΑΧ μέσα στο χρόνο

Στα τέλη του 20ου αιώνα, ο κόσμος ανέμενε την είσοδο μιας νέας εποχής, ενός νέου αιώνα, με την τεχνολογία να καλπάζει και όλα τα δεδομένα να προμηνύουν την έναρξη μιας συγκλονιστικής αλλαγής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Παράλληλα, πολλές φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν με ξέφρενους ρυθμούς. Θα δουλεύουν οι υπολογιστές, θα αλλάξουν τα ρολόγια, θα προκληθεί τηλεπικοινωνιακό χάος; Πολλές οι ερωτήσεις, άφθονες οι θεωρίες συνωμοσίας. Τελικά μπήκε ο νέος αιώνας, ξεκίνησε η νέα χιλιετία και καμία θεωρία δεν επαληθεύτηκε. Παρέμεινε όμως η αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα της ριζικής αλλαγής, με πολλούς κλάδους να προετοιμάζουν εντατικά τα επόμενα βήματά τους και να δίνουν μια πρόγευση των δικών τους προθέσεων. Δεν ήταν όλες οι απόπειρες επιτυχημένες, αλλά έδειξαν ότι η εποχή του νέου, είχε μόλις ξεκινήσει.σύγχρονης ζωής

Με το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, γνωρίσαμε νέες τεχνολογίες και συστήματα που ήταν φανερό ότι θα αλλάξουν τον κόσμο. Εξάπλωση του DSL στο διαδίκτυο, οριστική κατάργηση του floppy disc και αντικατάσταση με USB flash drive, παρουσίαση του iPOD που έκανε το Walkman να μοιάζει με παλιά ανάμνηση, η Wikipedia μπήκε στη ζωή μας, όπως και πολλές πλατφόρμες που άλλαξαν την επικοινωνία για πάντα, όπως είναι τo Twitter, το Facebook και το Skype, αλλά και η Google που είχε ήδη δείξει τις προθέσεις της, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τα κινητά άλλαξαν, η επικοινωνία άλλαξε, τα πάντα έδειχναν να μπαίνουν σε μια νέα τροχιά ξέφρενης ανάπτυξης.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην εξίσωση η μοτοσυκλέτα και κυρίως, το εργοστάσιο που διαχρονικά οδηγεί τις εξελίξεις. Το εργοστάσιο που έφερε στη ζωή μας θρύλους, όπως είναι τα μοντέλα ΧΤ, RD, DT, TDR, FZR, XTZ, IT, V MAX και πολλά ακόμη που δημιούργησαν τη δική τους σχολή και ανάγκασαν τον ανταγωνισμό να ακολουθήσει, με όσα μέσα μπορούσε να διαθέσει. Η νέα χιλιετία λοιπόν, μόλις είχε μπει και η πάντα πρωτοπόρος Yamaha ταρακούνησε τον πλανήτη με μια απόφαση που δεν είχε προηγούμενο. Και ποιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο πεδίο, από την κατηγορία που είχε ήδη αλλάξει τον χάρτη και είχε φέρει πολλούς νέους φίλους στο χώρο; Αυτός φυσικά, ήταν ο κλάδος των scooter, ο οποίος συγκέντρωνε τις προτιμήσεις πολλών νεοεισερχόμενων και εμφανιζόταν ως η ιδανική λύση για μετακίνηση σε αστικό περιβάλλον, με στυλ και πολύ καλές επιδόσεις. Μικρά scooter, μεσαία scooter, γρήγορα scooter, πολυτελή scooter. Η ποικιλία ήταν μεγάλη, σε μια προσπάθεια υποστήριξης του ανερχόμενου trend.

Για την Yamaha όμως η πληρότητα ποτέ δεν αποτέλεσε εμπόδιο, πολύ απλά γιατί ποτέ δεν την απέτρεψε από το να δημιουργεί. Αν την είχε αποτρέψει, είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη που γνωρίζουμε σήμερα, θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πως άραγε θα έμοιαζε η μοτοσυκλέτα σήμερα, αν δεν είχε κατασκευαστεί ποτέ η DT, η πρώτη πραγματική οn-off μοτοσυκλέτα; Πως θα ταξιδεύαμε αν δεν είχαν δείξει το δρόμο οι Super Tenere και FJ; Πως θα ήταν οι αγώνες ταχύτητας στη σύγχρονη εποχή, αν δεν είχε προηγηθεί η αντικατάσταση των Thunderace και Thundercat με τις πανίσχυρες YZF-R1 και YZF-R6; Πολλά τα ερωτήματα, αλλά ευτυχώς, η Yamaha φρόντισε να μην χρειάζεται να πάρουμε τις απαντήσεις. Με τολμηρά βήματα, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα πριν γίνουν παράγοντες στασιμότητας. Και κάπως έτσι φτάσαμε στις δύσκολες αποφάσεις. Σε ότι αφορά τα μεσαίου κυβισμού scooter, δεν υπήρχαν πολλοί λόγοι για να αντικαταστήσεις ένα μοντέλο με πολύ μεγάλη επιτυχία. Γιατί να αποσύρεις το Majesty, που σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού, είχε καταφέρει να κερδίσει μια κυρίαρχη θέση στην κατηγορία; Ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να παρθεί; Η απάντηση της Yamaha ήταν φυσικά, αυτή που είχε εκφραστεί κάποτε από τον ιδρυτή της με τον πλέον ηχηρό τρόπο. “Αν σκοπεύεις να κάνεις κάτι, φρόντισε να είσαι ο καλύτερος” είχε πει ο  ιδρυτήςτης Yamaha Motor Genichi Kawakami και έκτοτε, αυτή η ρήση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη φιλοσοφία του εργοστασίου των τριών διαπασών εμπόδιο.

TMAX: η γέννηση της κατηγορίας Maxi Scooter

Νέα χιλιετία, νέες ευκαιρίες για αυτούς που τολμούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους, ακόμη και σε ότι μοιάζει πολύ συγκεκριμένο. Κάπως έτσι λοιπόν, οι σχεδιαστές της Yamaha υπό την επίβλεψη του αρχιμηχανικού Toshiyuki Suzuki που τέθηκε επικεφαλής της ομάδας, μπήκαν στο εργαστήριο και κλείδωσαν την πόρτα πίσω τους. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός νέας αντίληψης, καινοτόμου δικύκλου που δεν θα μοιάζει με οτιδήποτε κυκλοφορεί στους δρόμους. Όταν ξεκλείδωσε η πόρτα, ο στόχος είχε γίνει ιδέα και σύντομα πήρε το δρόμο της υλοποίησης. Η ιδέα ήταν απλή στη σύλληψη, αλλά αποδείχτηκε πολύπλοκη στην πράξη. Τι θα μπορούσε να προσφέρει την χαρά της οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας, συνδυάζοντας την άνεση ενός μεγάλου, πολυτελούς scooter;

Maxi Scooter: η υπό διαμόρφωση τάση της νέας χιλιετίας

Χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας λοιπόν ήταν το πρώτο ζητούμενο. Ανέσεις μεγάλου scooter ήταν το δεύτερο και το project ολοκληρώνεται με το στυλ που έπρεπε να έχει σαφώς ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Η δημιουργικότητα του τμήματος σχεδίασης μόλις είχε δεχτεί την απόλυτη πρόκληση. Η απάντηση στο πρώτο ζητούμενο δόθηκε με σημαντικές αλλαγές σε όσα γνωρίζαμε για τη δομή ενός scooter. Η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα έδωσε την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, ενώ ο τρίτος στόχος, μάλλον ήταν ο πιο εύκολος σε υλοποίηση. Το Majesty YP250 παρέμεινε με τη μορφή που είχε και ένα εντελώς νέο μοντέλο εμφανίστηκε. Απόλυτα προσαρμοσμένο στα πρότυπα των ευρωπαίων αναβατών, έκανε αισθητή την παρουσία του, με συναρπαστικό στυλ και κάθε δυνατότητα για εύκολη μετακίνηση στην πόλη, αλλά και για ασφαλές ταξίδι στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους τύπου Autostrada και Autobahn. Στα μέσα του καλοκαιριού του 2001, η ιδέα είχε γίνει πράξη, είχε δοκιμαστεί εντατικά, είχαν μπει οι τελικές πινελιές, οι πρώτες φήμες είχαν ήδη κυκλοφορήσει και τα πάντα ήταν έτοιμα για τις πρώτες παρουσιάσεις του νέου μοντέλου στους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Οι παρουσιάσεις ήταν δύο και έλαβαν χώρα στη Νάπολη της Ιταλίας και στο σπίτι της Yamaha, στην Ιβάτα της Ιαπωνίας. Τα καλύμματα λοιπόν έπεσαν, τα φώτα άναψαν και ένα εντελώς νέας φιλοσοφίας δίκυκλο έκανε την πρώτη του εμφάνιση σκορπώντας τον ενθουσιασμό σε ειδικούς και μη. Το νέο TMAX ήταν το πρώτο scooter με κινητήρα 500 κ.εκ. Πανίσχυρο, με εντυπωσιακό όγκο και εξαιρετική σχεδίαση κέρδισε τις εντυπώσεις και θεμελίωσε την πολλά υποσχόμενη νέα κατηγορία Maxi Scooter. Το πως θα εξελιχθεί αυτή η κατηγορία αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα και υπήρξε το βασικό θέμα συζήτησης στους μήνες που ακολούθησαν. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι γνωστό, αλλά αυτό αποτελεί θέμα που θα αναλυθεί σε επόμενες ενότητες. 

Ιστορική αναδρομή...

Yamaha_TMAX_2001.jpeg

TMAX 2001

Το πρώτο και πιο ισχυρό Sport Scooter μεγάλου κυβισμού

To 2001 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τη ΥΑΜΑΗΑ, η οποία έκανε την επίθεσή της σε πολλά μέτωπα και αναβίωσε μοντέλα με ιστορικό όνομα, προσαρμόζοντάς τα στη σύγχρονη εποχή. Ξεχωρίζουν η FJR1300, η FZ-S 1000 Fazer και η καινοτόμα και άκρως επιθετική WR450F 2WD,  οποία διέθετε κίνηση και στους δύο τροχούς! Η πιο εντυπωσιακή της κίνηση όμως, ήταν αυτή που έφερε πραγματική επανάσταση και αυτή δεν ήταν άλλη από την κυκλοφορία του πρώτου TMAX. Σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός είχε φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, η ΥΑΜΑΗΑ άλλαξε τον χάρτη, με ένα εκπληκτικό νέο μοντέλο που αν και είχε τη μορφή scooter, εισήγαγε πολλά νέα πρωτοποριακά στοιχεία, με κυριότερη την απόδοση σε επίπεδο μοτοσυκλέτας. Εν αρχή, είναι ο πρώτος 2-κύλινδρος, 4-χρονος κινητήρας που είχε τοποθετηθεί ποτέ σε scooter. Με έξυπνες λύσεις και νέας μορφής διάταξη, η ΥΑΜΑΗΑ κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους περιορισμούς που θέτει η ιδιαίτερη μορφή των scooter. Η επιλογή του κατάλληλου κινητήρα όμως, ήταν μόνο η αρχή. Οι σχεδιαστές της ΥΑΜΑΗΑ έπρεπε να ξεπεράσουν πολλά ακόμη εμπόδια για να μπορέσει η ισχύς, να φτάσει με ασφάλεια στο δρόμο. Με πλαίσιο και αναρτήσεις μοτοσυκλέτας, μεγάλους τροχούς και ένα πολύ ισχυρό σύστημα πέδησης, δόθηκε η λύση στο πρόβλημα και το TMAX έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Δυνατό, στιβαρό και άψογα σχεδιασμένο, ήταν έτοιμο για κάθε αποστολή. 

Καινοτόμος κινητήρας

Η τολμηρή νέα φιλοσοφία του TMAX δεν ήταν εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί με την πρώτη ματιά. Ακόμη και ο πλέον ειδικός έπρεπε να αναλύσει μια σειρά από καινοτομίες που συνέθεταν τη νέα αυτή πρόταση της Yamaha. Η πρώτη καινοτομία που αναπόφευκτα απασχόλησε, κρυβόταν επιμελώς πίσω από το πολυτελές κοστούμι. Η καρδιά του scooter χτυπούσε στους ρυθμούς ενός ολοκαίνουριου δικύλινδρου κινητήρα 500 κ.εκ., ο οποίος εκτός από την απόδοση είχε να επιδείξει και σημαντικές πρωτοτυπίες στη διάταξη και τον τρόπο τοποθέτησής του. Εντύπωση δεν προκαλούσαν μόνο οι δύο κύλινδροι σε σειρά, αλλά και η οριζόντια διάταξη τους, η οποία εξυπηρετούσε την προσαρμογή του κινητήρα σε ένα δίκυκλο με τη μορφή scooter. Ο καινοτόμος κινητήρας διέθετε 4 βαλβίδες και 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, ενώ για τη μείωση των κραδασμών, χρησιμοποιήθηκε ένας παλινδρομικός μηχανισμός εξισορρόπησης με ένα επιπλέον έμβολο. Η χρήση ενός συμβατικού 4-χρονου κινητήρα δεν ήταν δυνατή, αφού λόγω αυξημένου όγκου, δεν ήταν δυνατή η εξοικονόμηση χώρου για τα πολύ χαρακτηριστικά μέρη ενός scooter, που δεν είναι άλλα από το επίπεδο δάπεδο και το ρεζερβουάρ κάτω από τη σέλα. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό εμπόδιο ήταν το κέντρο βάρους, το οποίο έπρεπε να μείνει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική την τοποθέτηση ενός κλασικής διάταξης κινητήρα. Με τον νέο υγρόψυκτο κινητήρα, αλλά και την εξοικονόμηση χώρου που προσφέρει η αυτόματη μετάδοση, το θέμα της τοποθέτησης λύθηκε και το πιο ισχυρό scooter όλων των εποχών ήταν  γεγονός. Σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός κάλυπτε κυβισμούς έως 400 κ.εκ., η υπεροχή του κινητήρα ήταν δεδομένη. Αποδίδοντας 40 ίππους, ήταν ο απολύτως πιο ισχυρός κινητήρας που είχε τοποθετηθεί σε scooter παραγωγής.   

Λειτουργία

Με τον κινητήρα να καλύπτει πλήρως τον πρωταρχικό στόχο της Yamaha, μεγάλη προσοχή δόθηκε στο αρμονικό του ταίριασμα με το πλαίσιο, το οποίο θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί πλήρως από κάθε γνωστή διαμόρφωση στον χώρο των scooter. Η λύση δόθηκε με ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο υψηλής ανθεκτικότητας και μοτοσυκλετιστικής φιλοσοφίας, το οποίο συνδυάστηκε με τροχούς μεγάλης διαμέτρου, ισχυρό σύστημα πέδησης με δισκόφρενο εμπρός και πίσω, καθώς και με ένα σύστημα ανάρτησης που απείχε πολύ από τα συνηθισμένα. Το ψαλίδι δεν ήταν ενσωματωμένο στο κινητήρα όπως συνηθίζεται στα scooter, αλλά ήταν ανάλογο με ένα ψαλίδι μοτοσυκλέτας. Όλα τα παραπάνω συνέθεταν ένα σύνολο που εντυπωσιάζει σε κάθε ασφάλτινο περιβάλλον. Με ικανή επιτάχυνση και ευελιξία, το νέο TMAX ήταν ασύγκριτο στο αστικό περιβάλλον, ενώ η κάθε έξοδος από αυτό, ήταν απολαυστική, με τη δύναμη να ξεχειλίζει  σε όλο το φάσμα των στροφών και να είναι ανάλογη με τη δύναμη μιας μοτοσυκλέτας μεσαίου κυβισμού. Με την τελική ταχύτητα να φτάνει στα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα, καμία απόσταση δεν ήταν απαγορευτική, ενώ το ύψος της σέλας στα 795 χιλιοστά και το βάρος των 217 κιλών, έδειχναν με σαφήνεια, ότι το ταξίδι περνά σε νέα διάσταση. 

Σχεδίαση boomerang, το σήμα κατατεθέν

Η ριζοσπαστική σχεδίαση του TMAX ήταν πρωτόγνωρη για scooter και άλλαζε όλα τα δεδομένα της εποχής. Με εμφάνιση μεγάλου scooter, αλλά και σαφείς καταβολές από τον χώρο της μοτοσυκλέτας, το TMAX έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του. Στιβαρό, ογκώδες και δυναμικό, εντυπωσίαζε με την  πρώτη ματιά. Μετακίνηση με στυλ στην πόλη και κορυφαία άνεση για ταξίδια κάθε απόστασης, ήταν τα χαρακτηριστικά που το ξεχώρισαν από κάθε άλλο δίκυκλο και αποτέλεσαν τα εφόδια για μια συγκλονιστική πορεία στο χρόνο. Δύο δεκαετίες έχουν περάσει και ακόμη, το TMAX οδηγεί τις εξελίξεις και θέτει τα δεδομένα για την ανάπτυξη μιας από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες δικύκλων. Πολλά έχουν αλλάξει στο πέρασμα δύο δεκαετιών, αλλά υπάρχουν και κάποια που παραμένουν ίδια, δίνοντας τον τόνο σε όλα  όσα θα ακολουθήσουν. Τι το τόσο ξεχωριστό
είχε όμως το TMAX; Σχεδιαστικά, ήταν ένα μοναδικής αισθητικής και εντελώς διαφορετικής αντίληψης δίκυκλο που συνδύαζε ανέσεις μεγάλου, ταξιδιωτικού scooter και επιδόσεις μοτοσυκλέτας. Και όλα αυτά σε ένα περιτύλιγμα που τραβούσε τα βλέμματα σαν μαγνήτης. Το πρώτο Sport Scooter στον κόσμο άνοιγε το δρόμο για την μετάλλαξη των μεγάλων scooter, από τότε και μέχρι σήμερα. Ο χαρακτήρας μοτοσυκλέτας ήταν εμφανής από όπου κι αν το κοίταζες. Αεροδυναμικό, κομψό, με κορυφαία απόδοση και εντυπωσιακά στιβαρό πλαίσιο, το TMAX είχε δείξει την κατεύθυνση για ένα μέλλον, όπου οι sport επιδόσεις θα αποτελούσαν βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων scooter της επόμενης γενιάς. Ιδιαίτερη αξία μέχρι και σήμερα, έχουν κάποια μοναδικά στοιχεία που παραμένουν αποκλειστικά για το TMAX. Ξεχωριστή θέση έχουν τα πλευρικά καλύμματα που συνέδεαν αρμονικά το εμπρός με το πίσω μέρος του scooter. Τα γνωστά “boomerang” παραμένουν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εξαρτήματα, όλων των μοντέλων TMAX και αποτελούν βασικό στοιχείο σχεδιασμού, αλλά και εξέλιξης. Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτά που έκαναν το TMAX τόσο μοναδικό. Οι σχεδιαστές της ΥΑΜΑΗΑ δέχτηκαν ως πρόκληση τον καινοτόμο χαρακτήρα του νέου μεγάλου scooter και προχώρησαν σε μια ευρεία σειρά ριζοσπαστικών λύσεων που αναμειγνύουν αριστοτεχνικά, την απόδοση με το στυλ. Το ογκώδες φέρινγκ με τα αιχμηρά άκρα, οι διπλοί προβολείς, ο ψηλός ανεμοθώρακας, η ανατομική σέλα και οι ασημί λεπτομέρειες προσέδιδαν ένα προκλητικό στυλ που κέρδιζε τις εντυπώσεις. 

Ξεκίνημα μίας νέας εποχής

Το TMAX ήταν ένα πείραμα που μόνο ένα εργοστάσιο σαν τη ΥΑΜΑΗΑ θα μπορούσε να αναλάβει. Σε μια εποχή που τα πράγματα στον χώρο των scooter έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους, η εταιρία των τριών διαπασών έκανε τη δική της επανάσταση και έφερε τα πάνω κάτω, οδηγώντας τον ανταγωνισμό σε ένα διαρκές κυνήγι που καλά κρατεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο TMAX ήταν ένα νέας αντίληψης scooter, μια διαφορετικής μορφής μοτοσυκλέτα, ένα εντελώς νέο όχημα με δύο τροχούς. Όπως κι αν το χαρακτηρίσεις, η ουσία παραμένει αναλλοίωτη. Το TMAX ήταν ένα από τα πολλά μοντέλα ΥΑΜΑΗΑ που άλλαξαν τον κόσμο των δύο τροχών, όπως είχαν κάνει αρκετά χρόνια νωρίτερα ιστορικά μοντέλα όπως ήταν τα DT και TDR. Ο χάρτης άλλαζε ριζικά και τα scooter έμπαιναν στην εποχή της ενηλικίωσης, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξε το TMAX. Καθημερινή μετακίνηση με άφθονο στυλ, πολυτέλεια, και συναρπαστικές επιδόσεις ήταν το καθημερινό μενού για ένα ευρύ σύνολο αναβατών με διαφορετικό προσανατολισμό. Πολλοί ήταν ήδη αναβάτες scooter που βρήκαν στο TMAX, το μοντέλο που θα τους οδηγήσει στο μέλλον. Άλλοι ήταν μοτοσυκλετιστές που μπήκαν στον πειρασμό, λόγω των πολλών υποσχέσεων που έδινε το νέο μοντέλο. Και φυσικά, ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του TMAX, είχαν
όσοι επέστρεψαν στον κόσμο των δύο τροχών, με αφορμή την κυκλοφορία του TMAX. Αυτοί ήταν ανενεργοί δικυκλιστές που είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους επειδή δεν υπήρχε κάποιο μοντέλο που να καλύπτει τις ανάγκες τους. Αυτό που αναζητούσαν ήταν ο τέλειος συνδυασμός επιδόσεων με πολυτέλεια, ανέσεις και ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση, αλλά και  με κάθε δυνατότητα για ταξίδια μικρών ή μεγάλων αποστάσεων. Αυτό το κοινό, βρήκε στο TMAX το ιδανικό όχημα κύρους, το οποίο είχε όλα όσα μπορούσαν να φανταστούν και ακόμη περισσότερα. Το TMAX είχε ξεκινήσει την πορεία του στο μέλλον και όλα έδειχναν ότι αυτό θα είναι λαμπρό. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει και οι προβλέψεις ήδη έχουν ξεπεραστεί. Με σχεδόν 300.000 μονάδες να έχουν πωληθεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, με δέκα ειδικές εκδόσεις να προσθέτουν κορυφαίο στυλ, τεχνολογία αιχμής και εξοπλισμό πέρα από κάθε φαντασία και με βασικά χαρακτηριστικά που παραμένουν μοναδικά, το TMAX συνεχίζει να συγκεντρώνει τα φώτα και να προσελκύει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κοινό ιδιαίτερα απαιτητικών αναβατών. 

Κύρια χαρακτηριστικά μοντέλου

  • Δημιουργία της κατηγορίας Maxi Scooter
  • 2-κύλινδρος κινητήρας 500 κ.εκ. για πρώτη φορά σε scooter
  • 2 παράλληλοι, οριζόντια τοποθετημένοι κύλινδροι
  • Πλαίσιο προδιαγραφών μοτοσυκλέτας
  • Ψαλίδι προδιαγραφών μοτοσυκλέτας
  • Εισαγωγή του όρου boomerang
  • Αρμονική συνύπαρξη sport επιδόσεων, ταξιδιωτικής άνεσης και σιγουριάς στην καθημερινή μετακίνηση

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,195 χιλ. x 775 χιλ. x 1,445 χιλ.
  • Ύψος σέλας: 795 χιλ.
  • Μεταξόνιο: 1,580 χιλ.
  • Βάρος (χωρίς υγρά): 197 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροι
  • Κυβισμός: 499 κ.εκ
  • .Διάμετρος x Διαδρομή: 66.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 10.1 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 29.2kW(40 HP)/7,000 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 45.8 Nm (4.9kgf-m)/5,500 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Καρμπυρατέρ
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70-14 / 150/70-14

Yamaha_TMAX_2004.jpeg

TMAX 2004

Με το βλέμμα στο μέλλον

Το TMAX διατηρήθηκε στην αρχική του μορφή για τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έδειξε τη μεγάλη του δυναμική και οδήγησε τη ΥΑΜΑΗΑ στην πρώτη απόπειρα ανανέωσης, η οποία επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003, με την κυκλοφορία ενός νέου TMAX. Το νέο μοντέλο είχε δεχτεί σημαντικές αναβαθμίσεις, διατηρώντας όμως την αρχική του φιλοσοφία. Το βελτιωμένο μοντέλο του 2004 είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα εγκαίνια της 60ης διεθνούς έκθεσης μοτοσυκλέτας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 στο Μιλάνο της Ιταλίας και απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από τον ειδικό τύπο όλης της Ευρώπης. Στις βασικές βελτιώσεις του, περιλαμβάνονταν αύξηση της ισχύος, τροφοδοσία με ηλεκτρονικό ψεκασμό, μεγαλύτερο πιρούνι με στελέχη διαμέτρου 41 χιλ., radial ελαστικά με φαρδύτερο πίσω ελαστικό και διπλό δισκόφρενο στον εμπρός τροχό. Φυσικά η Yamaha δεν σταμάτησε σε αυτά και εφοδίασε το νέο της μοντέλο με επιπλέον εξοπλισμό που προσέθετε πολυτέλεια και τεχνολογία. Ξεχωριστή θέση είχαν το σύστημα ακινητοποίησης κινητήρα (immobilizer), ο φωτιζόμενος διακόπτης και η πρόσθεση στροφόμετρου στον πίνακα οργάνων. Το Yamaha Sports Commuter "TMAX" έμπαινε στη νέα εποχή, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και έδινε ένα μικρό δείγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Έκανε το ντεμπούτο του σε τέσσερα πολύ ξεχωριστά χρώματα (Silver, Dark Grayish Blue Metallic, Matte Blue Metallic, Black Metallic) και τα πάντα άλλαξαν στους δρόμους της Ευρώπης. 

Η φιλοσοφία

Από την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη, το φθινόπωρο του 2000, το TMAX είχε εντυπωσιάσει με τον αέρα φρεσκάδας και καινοτομίας που το χαρακτήριζε. Ο συνδυασμός της απόλαυσης που προσφέρει η οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας με την άνεση και ευκολία που χαρακτηρίζει τα scooter, έφερνε νέα ήθη και υποσχόταν μια εντελώς νέα εμπειρία, με προηγμένη τεχνολογία, εξαιρετική σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και φυσικά, υπέροχο στυλ που ξεχωρίζει. Το μοντέλο του 2004 διατήρησε την αρχική φιλοσοφία και τη βελτίωσε σε πολλά σημεία. Αξιοποιώντας πολύτιμη εμπειρία, τεχνογνωσία και πνεύμα ανάπτυξης και ανανέωσης, το τμήμα σχεδιασμού της Yamaha εξόπλισε το νέο μοντέλο με όλα όσα είχαν διαπιστωθεί από τους ιδιαίτερα απαιτητικούς ιδιοκτήτες TMAX. Το εξαιρετικά διευρυμένο κοινό του TMAX έδωσε τις κατευθύνσεις, αλλά και την υπέρτατη πρόκληση για την Yamaha. Πως μπορείς να συνδυάσεις όλα όσα αναζητά ένα εξαιρετικά ετερόκλητο κοινό; Πως μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση, διατηρώντας παράλληλα ένα εξαιρετικά φιλικό σύνολο για αναβάτες κάθε εμπειρίας; Πως μπορείς να προσθέσεις πολυτέλεια σε ένα όχημα με σαφή σπορ χαρακτήρα; Είναι δυνατό να κάνεις ριζικές αλλαγές, χωρίς να αλλοιώσεις όλα όσα έκαναν το TMAX, το απόλυτο best seller; Πολλά τα ερωτήματα, δύσκολες οι απαντήσεις!

Ο κινητήρας

Για να βελτιωθεί η απόδοση, αλλά και η φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, οι μηχανικοί της Yamaha αντικατέστησαν την τροφοδοσία μέσω καρμπυρατέρ, με ηλεκτρονικό ψεκασμό νέας γενιάς. Επίσης, αύξησαν τη συμπίεση, αλλά και την ισχύ κατά 4 ίππους και τοποθέτησαν νέα εξάτμιση και καταλυτικό μετατροπέα. Το σύστημα ψεκασμού χαρακτηριζόταν από την παροχή καυσίμου χωρίς επιστροφή, τον στοιχειομετρικό έλεγχο που επέτρεπε ομαλή λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί, την έλλειψη αισθητήρα στον εκκεντροφόρο και αισθητήρα της πίεσης αέρα, καθώς και από την προσθήκη μιας μικρών διαστάσεων μονάδας ECU με 26 ακίδες. Σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος ήταν και η μείωση των διαστάσεών του. Για να επιτευχθεί η τέλεια ισορροπία με το νέο σύστημα ψεκασμού, τροποποιήθηκαν οι προδιαγραφές των εμβόλων και των μπιελών και η αναλογία συμπίεσης άλλαξε από 10.1: 1 σε 10.9: 1. Η αυξημένη απόδοση οδήγησε στην αλλαγή του ιμάντα μετάδοσης κίνησης, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αξιοπιστία. Συνδυαστικά, όλες αυτές οι αλλαγές επέτρεψαν ακόμη πιο sport απόδοση στις υψηλές ταχύτητες και καλύτερη επιτάχυνση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Με το νέο σύστημα ψεκασμού, τη νέα εξάτμιση και τον επίσης νέο καταλύτη, το μοντέλο TMAX του 2004 κάλυψε τις προδιαγραφές EU-2 και παρείχε μια πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία.

Το πλαίσιο

Για το TMAX, το πλαίσιο συγκαταλέγεται στα σημεία που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Με δεδομένη την αύξηση των επιδόσεων, χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές αλλαγές και σε αυτό, ώστε να διατηρηθεί η παροιμιώδης σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευκολία χειρισμού που χαρακτήριζαν το όχημα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι πιο σημαντικές βελτιώσεις. Ξεχωρίζουν ο δεύτερος δίσκος στον εμπρός τροχό, το μεγαλύτερης διαμέτρου πιρούνι (από 38 σε 41 χιλ.), τα φαρδύτερα radial ελαστικά και η αντικατάσταση του πίσω τροχού (από 15 σε 14 ίντσες). Το πακέτο των βελτιώσεων ολοκληρώθηκε με πιο ελαφρύ ψαλίδι και χειρόφρενο, το οποίο τοποθετήθηκε στην πρόσθετη δαγκάνα του πίσω φρένου. Ο τομέας της άνεσης φυσικά δεν θα μπορούσε να μην βελτιωθεί. Το TMAX εξοπλίστηκε με νέα σέλα δύο επιπέδων και νέας σχεδίασης εσωτερικό πάνελ. Ο στόχος των επεμβάσεων είναι εμφανής, όπως και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Χωρίς να μεταβληθεί στο παραμικρό ο χαρακτήρας του, το TMAX πέρασε σε μια νέα εποχή, όπου η τεχνολογία και η ποιοτική αναβάθμιση παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με πολυτέλεια, εντυπωσιακούς χώρους για τους επιβάτες, αλλά και τις αποσκευές τους, στιβαρές αναρτήσεις και εκπληκτική γεωμετρία, ήταν το scooter που αν και sport προσανατολισμού, προσέφερε μοναδικές ανέσεις και ευκολία στην καθημερινή οδήγηση στην πόλη, αλλά και στο ταξίδι. Χωρίς να απομακρύνεται από τις βασικές αρχές και βελτιωμένο σημαντικά, άνοιγε το δρόμο για τη συνέχεια, που πλέον είναι γνωστό ότι ήταν και παραμένει συγκλονιστική. 

Βασικές αλλαγές μοντέλου

  • Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Μεγαλύτερης διαμέτρου πιρούνι (από 38 σε 41 χιλ.)
  • Αύξηση ισχύος
  • Radial ελαστικά
  • Φαρδύτερος πίσω τροχός
  • Διπλό δισκόφρενο στον εμπρός τροχό
  • Σύστημα ακινητοποίησης (immobilizer)
  • Φωτιζόμενος διακόπτης
  • Πρόσθεση στροφόμετρου στον πίνακα οργάνων 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,235 χιλ. x 775 χιλ. x 1,410 χιλ.
  • Ύψος σέλας: 795 χιλ. 
  • Μεταξόνιο: 1,575 χιλ.
  • Βάρος (χωρίς υγρά): 205 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροι
  • Κυβισμός: 499 κ.εκ.
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 66.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 10.9 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 32.6kW(44.4PS)/7,500 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 47.6N-m (4.9kgf-m)/6,250 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 14 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70R-14MC / 160/60R-15MC

Yamaha_TMAX_2008.jpeg

TMAX 2008

Νέα εποχή για το απόλυτο sports commuter

Το 3ης γενιάς TMAX δεν ήταν απλά μια βελτιωμένη έκδοση του απόλυτου best seller. Ήταν ένα πλήρως ανανεωμένο μοντέλο με πολλά νέα στοιχεία που προέρχονται από τον κόσμο των μοτοσυκλετών. Εν αρχή είναι το πλαίσιο, το οποίο ήταν νέας σχεδίασης και κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Με βελτιστοποίηση των συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής, 15 ιντσών τροχούς εμπρός και πίσω και νέα εξωτερική σχεδίαση, το TMAX έμπαινε στην εποχή των προδιαγραφών Euro 3, προσφέροντας νέα επίπεδα απόδοσης, εμφάνισης, ποιότητας και φιλικής προς το περιβάλλον λειτουργίας. Όπως αρμόζει σε ένα ξεχωριστό μοντέλο που οδηγεί τις εξελίξεις, το TMAX άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, εισάγοντας πολλές καινοτόμες λύσεις για όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει ο απαιτητικός ιδιοκτήτης του. Για να αντιληφθούμε όμως καλύτερα το επίπεδο βελτίωσης, αξίζει να αναλογιστούμε την αρχική φιλοσοφία του οχήματος και τα περιθώρια εξέλιξης που προσφέρονται για ένα τόσο επιτυχημένο μοντέλο. Αν και φαντάζουν περιορισμένα, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τους σχεδιαστές και μηχανικούς της ΥΑΜΑΗΑ, οι οποίοι βρήκαν τον απαραίτητο χώρο για να προβάλουν τη δημιουργική τους προσέγγιση, καθώς και το πάθος τους για εξέλιξη. Η δημιουργία του TMAX βασίστηκε στη φιλοσοφία "an evolution of the sports commuter", η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την εκτεταμένη βελτίωση της ναυαρχίδας των scooter ΥΑΜΑΗΑ.

Ολοκαίνουριο πλαίσιο αλουμινίου

Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή που έγινε το 2008, ήταν η αντικατάσταση του ατσάλινου περιμετρικού πλαισίου με ένα εντελώς νέας σχεδίασης, αλουμινένιο πλαίσιο με σαφή έμπνευση από τον κόσμο των μοτοσυκλετών. Σε μια εποχή που το ατσάλι κυριαρχούμε στα scooter, η ΥΑΜΑΗΑ επέλεξε να κάνει την ηχηρή της παρέμβαση και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο που βελτίωνε σημαντικά τη συμπεριφορά του οχήματος, μείωνε το συνολικό βάρος κατά πέντε κιλά και έθετε νέα δεδομένα στον τρόπο κατασκευής των scooter μεγάλου κυβισμού. Το νέο sport προδιαγραφών πλαίσιο παρείχε σημαντικά βελτιωμένη θέση οδήγησης, φέρνοντας το νοητό τρίγωνο τιμονιού, σέλας και μαρσπιέ πιο μπροστά, ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση κατά την οδήγηση. Για την κατασκευή του πλαισίου αξιοποιήθηκαν σύνθετα τμήματα από κράμα αλουμινίου, τα οποία μορφοποιήθηκαν με την αποκλειστική τεχνολογία CF-die cast της ΥΑΜΑΗΑ. Αυτή η σύνθετη κατασκευή επέτρεψε τη δημιουργία ενός ελαφρύτερου πλαισίου με ιδανική ισορροπία ακαμψίας, το οποίο εξασφάλιζε τέλειο χειρισμό και προσέφερε εξαιρετικά άνετη οδήγηση. Η ακαμψία βελτιώθηκε κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης, με το πάχος των τμημάτων αλουμινίου να δέχεται σειρά διορθώσεων μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική αναλογία μεταξύ λειτουργικότητας, χειρισμού, σταθερότητας και άνεσης. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή για το 2008, ήταν η αντικατάσταση του πιρουνιού με ένα σύστημα διαμέτρου 43 χιλ. έναντι του πιρουνιού 41 χιλ. που είχε υιοθετηθεί το 2004, στο TMAX 2ης γενιάς. Το νέο πιρούνι βελτίωσε σημαντικά τη συμπεριφορά του οχήματος στις στροφές, αλλά και στην απαιτητική μετακίνηση εντός πόλης. Η βελτίωση μπροστά ολοκληρώθηκε με τροχούς 15 ιντσών, νέες monoblock δαγκάνες 4 εμβόλων στα δύο δισκόφρενα και νέες μανέτες που ρυθμίζονται ως προς την απόσταση από το τιμόνι. Η νέα εποχή δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και πινελιές εκσυγχρονισμού. Το αποτέλεσμα αυτών των αναβαθμίσεων ήταν ένας εξαιρετικά ουδέτερος χαρακτήρας χειρισμού που δίνει στον αναβάτη την αίσθηση οδήγησης μιας sport μοτοσυκλέτας και προσφέρει εντυπωσιακή σταθερότητα κατά την οδήγηση σε γρήγορους ρυθμούς. Οι βελτιώσεις σε ότι αφορά την εμφάνιση ήταν επίσης σημαντικές. Με νέο, πιο δυναμικό σχήμα, αιχμηρή ουρά σε στυλ μοτοσυκλέτας, τελικό εξάτμισης με κλίση προς τα πάνω, ο sport χαρακτήρας του TMAX ενισχύθηκε σημαντικά. Η νέα πιο σύγχρονη εμφάνιση και η σαφής ανανέωση συνέβαλαν ουσιαστικά στη διατήρηση του TMAX, στην κορυφή των προτιμήσεων.

Αναβαθμισμένος κινητήρας

Από την πρώτη του εμφάνιση, το TMAX είχε κάνει αισθητή την παρουσία του ως ένα πολυτελές Maxi Scooter, αλλά ο ισχυρός κινητήρας του, ήταν αυτός που έδινε τον τόνο, για την πραγματική επανάσταση που είχε φέρει στον κόσμο των δύο τροχών. Ο υψηλής τεχνολογίας κινητήρας ξεχώριζε από τη διπλή φύση του. Ήταν ομαλός σε λειτουργία και γραμμικός από την μια πλευρά, αλλά και εντυπωσιακά δυνατός από την άλλη. Ήταν ένας δικύλινδρος κινητήρας 499 κ.εκ. ο οποίος προσέφερε επιδόσεις που ικανοποιούσαν, ακόμη και τους αναβάτες sport μοτοσυκλετών. Με ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου, ενσωματωμένο αντικραδασμικό άξονα, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο και αναλογία συμπίεσης 11.0: 1, ο κινητήρας παρείχε εξαιρετική επιτάχυνση και εύκολες προσπεράσεις στην πόλη, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο. Όμως για τη YAMAHA, κάθε καλό μπορεί να γίνει καλύτερο και αυτό φυσικά, ισχύει και για τους κινητήρες. Για το 2008, ο κινητήρας του TMAX δέχτηκε μια σειρά από βελτιώσεις που εστίαζαν στη συνολική απόδοση, αλλά και στην φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στη χαρτογράφηση του ψεκασμού καυσίμου, στην εισαγωγή αέρα, στο θάλαμο καύσης και στην εξάτμιση, ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ισορροπία μεταξύ του κινητήρα, της αυτόματης μετάδοσης και του νέου πλαισίου. Η δυνατότητα που δόθηκε για τη βελτίωση στην εισαγωγή αέρα οφείλεται στο νέας σχεδίασης πλαίσιο που επέτρεψε την τοποθέτηση του φίλτρου αέρα πιο κοντά στον κινητήρα. Το νέας σχεδίασης τελικό του TMAX συνέβαλε στην ενίσχυση της sport εμφάνισης και σε συνδυασμό με τον επίσης νέο καταλυτικό μετατροπέα, επέτρεψε την πλήρη κάλυψη των προδιαγραφών Euro 3. 

Ακόμη μεγαλύτερη άνεση και πρακτικότητα

Η πρακτικότητα στην καθημερινή μετακίνηση αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους στην επανασχεδίαση του TMAX, οπότε στο μοντέλο του 2008 προστέθηκαν αρκετά στοιχεία που βελτιώνουν την άνεση, αλλά και την ευκολία. Στη νέα σχεδίαση προβλέφθηκε ένα δεύτερο ντουλαπάκι στην ποδιά, ακριβώς κάτω από το αριστερό χειριστήριο, για την τοποθέτηση κερμάτων ή άλλων μικρών αντικειμένων. Το νέο πλαίσιο αλουμινίου απελευθέρωσε περισσότερο χώρο για το ρεζερβουάρ καυσίμου, το οποίο μεγάλωσε κατά σχεδόν 7% και η χωρητικότητά του έφτασε στα 15 λίτρα. Η σέλα δύο επιπέδων απέκτησε νέο προφίλ, μειώνοντας την απόσταση από το έδαφος και προσφέροντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερο έλεγχο, κατά τους ελιγμούς και την οδήγηση σε χαμηλή ταχύτητα. Με πιο παχύ αφρώδες υλικό, προσέφερε καλύτερη υποστήριξη για τον συνεπιβάτη και άνετο χώρο για τον οδηγό. Οι βελτιώσεις ως προς την άνεση και την ευκολία ολοκληρώθηκαν με μεγαλύτερο ανεμοθώρακα για μέγιστη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και νέο μηχανισμό κλεισίματος της σέλας για ευκολότερη πρόσβαση στον χώρο αποσκευών. Με νέα εμφάνιση και πολλές βελτιώσεις, το TMAX μπήκε στην τρίτη περίοδο εξέλιξής του, με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το 2010, για να τιμήσει την πρώτη δεκαετία του TMAX στην κορυφή της κατηγορίας των μεγάλων scooter, η ΥΑΜΑΗΑ προσέθεσε στη γκάμα και την επετειακή λευκή έκδοση “White Max”. Κατάλευκο, με ειδικά γραφικά και ασημί και μαύρα εξαρτήματα από ανοδιωμένο μέταλλο, αυτό το μοντέλο τόνιζε τον sport χαρακτήρα του scooter και τον συμπλήρωνε με άφθονο, αποκλειστικό στυλ. Μεταξύ άλλων διέθετε, δίχρωμη σέλα, γυαλισμένους τροχούς με μπρονζέ κέντρα και λευκά φωτιζόμενα όργανα. Το TMAX γιόρτασε τα δέκατα γενέθλιά του με μια συναρπαστική σπέσιαλ έκδοση που έδειξε με σαφήνεια, ότι τα καλύτερα έρχονται. 

Βασικές αλλαγές μοντέλου

  • Νέα sport εμφάνιση με δυναμικές γραμμές και καμπύλες
  • Νέας σχεδίασης διπλός προβολέας
  • Νέο τελικό εξάτμισης με κλίση προς τα επάνω
  • Νέο ελαφρύ πλαίσιο αλουμινίου που εξοικονομεί 5 κιλά βάρους
  • Εμπρός τροχός 15 ιντσών
  • Νέας σχεδίασης τροχοί αλουμινίου
  • Μεγαλύτερης διαμέτρου πιρούνι
  • Αναθεωρημένη χαρτογράφηση ψεκασμού καυσίμου
  • Μεγαλύτερη ισχύς και χαμηλότεροι ρύποι
  • Μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου
  • Επιπλέον ντουλαπάκι μεταφοράς μικρών αντικειμένων 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,195 χιλ. x 775 χιλ. x 1,445 χιλ.
  • Ύψος σέλας: 800 χιλ.
  • Μεταξόνιο: 1,580 χιλ.
  • Βάρος (με υγρά): 203 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροιΚυβισμός: 499 κ.εκ.
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 66.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 11 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 32 Kw (43.5 HP)/7,500 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 45 N-m (4.9kgf-m)/6,500 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70 R15 / 160/60 R15

Yamaha_TMAX_2012.jpeg

TMAX 2012

Περισσότερα κυβικά, μεγαλύτερη απόλαυση

Από το 2001 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το TMAX κέρδισε τις εντυπώσεις και σύντομα χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο "sport commuter" μεγάλου κυβισμού, στην κατηγορία που το ίδιο είχε δημιουργήσει. Για το 2012, το TMAX δέχτηκε πολλές βελτιώσεις, αποδεικνύοντας ότι όσο καλό κι αν είναι ένα μοντέλο, πάντα θα υπάρχει χώρος για διορθωτικές κινήσεις. Το στοίχημα ήταν μεγάλο, το ίδιο και η πρόκληση. Για τους σχεδιαστές της ΥΑΜΑΗΑ όμως φάνηκε σαν να είναι μια ακόμη μέρα στη δουλειά. Αυτό είναι εμφανές από την καταιγίδα βελτιώσεων που δέχτηκε ένα ήδη κορυφαίο μοντέλο. Αύξηση κυβισμού και ισχύος, νέα εξωτερική σχεδίαση, πιο επιθετική εμφάνιση, νέα μετάδοση με οδοντωτό ιμάντα, μείωση βάρους κατά 4 κιλά, νέο ελαφρύτερο κατά 35% πλαίσιο, νέας σχεδίασης πίνακας οργάνων και ανεμοθώρακας, νέοι τροχοί 5 μπράτσων και ο κατάλογος των αλλαγών δεν έχει τελειωμό. Το νέο TMAX δεν ήταν απλά ένα βελτιωμένο μοντέλο. Ήταν το νέο Maxi Scooter που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο μεγάλο scooter όλων των εποχών. Η εκπληκτική του σχεδίαση έλαβε τη διεθνή αναγνώριση του κοινού, αλλά και των επίσημων φορέων αξιολόγησης. Κορυφαία στιγμή για το νέο TMAX ήταν η βράβευσή του με το red dot design award στην κατηγορία σχεδιασμού προϊόντων. Μέσα από 1800 εταιρίες από 58 χώρες και ένα ευρύ σύνολο 4.515 συμμετοχών σε 19 κατηγορίες προϊόντων από οχήματα μέχρι έπιπλα και ηλεκτρονικά, το TMAX έκανε αισθητή την παρουσία του και δίκαια συγκαταλέχθηκε στα προϊόντα που κέρδισαν αυτή την πολύ σημαντική διάκριση. Η 4η γενιά του ΤΜΑΧ είχε μόλις ξεκινήσει την πορεία της προς το μέλλον και νέα δεδομένα είχαν μπει στην εξίσωση.

Νέα σχεδίαση που συναρπάζει

Πίσω από την ανανεωμένη εμφάνιση του TMAX κρύβεται αριστοτεχνικά, η απόλυτη Superbike της ΥΑΜΑΗΑ. Με σαφείς επιρροές από την YZF-R1, σε ένα πακέτο έξυπνα προσαρμοσμένο στην scooter φιλοσοφία, το TMAX έδινε την αίσθηση ενός sport οχήματος, έτοιμου να συναρπάσει στην ευθεία, αλλά και σε κάθε είδους στροφές. Τις πρώτες εντυπώσεις έκλεβε το εντυπωσιακό φέρινγκ με την ελαφρά κλίση προς τα κάτω και τους διπλούς επιθετικούς προβολείς. Η τοποθέτησή τους χαμηλά, αλλά και το εξαιρετικό τους σχήμα, συνέβαλαν πολύ στην συναρπαστική μπροστινή όψη του TMAX. Τα πλευρικά μέρη του φέρινγκ διατήρησαν αναλλοίωτη τη μοναδική τους σχεδίαση που δείχνει σαν να αγκαλιάζει το όχημα και ενισχύει την εμφάνιση και το μέγεθος της πολυτελούς θέσης οδήγησης. Τα πλευρικά boomerang, αν και πιο διακριτικά διατηρούσαν το μοναδικό τους σχήμα και έδεναν αρμονικά, το εμπρός με το πίσω μέρος. Η ουρά έγινε ακόμη πιο αιχμηρή, επιθετική και με κλίση προς τα πάνω. Ο άψογος συνδυασμός της με το τελικό της εξάτμισης, παρείχε μια επιπλέον sport πινελιά που ξεχωρίζει. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το μικρών διαστάσεων τριγωνικό πίσω φως. Την sport εμφάνιση ολοκλήρωναν το άψογα μορφοποιημένο εμπρός φτερό και τα χαμηλά προστατευτικά σε στυλ καρίνας. Το TMAX δεν ήταν όμως απλά ένα γρήγορο scooter μεγάλου κυβισμού. Σημαντικό του γνώρισμα ήταν η πολυτέλεια και ο άριστος συνδυασμός της με άνεση και ασφάλεια. Ένα από τα μέρη που εξέφραζαν απόλυτα την ποιότητα και το κύρος του TMAX, ήταν η νέας σχεδίασης σέλα δύο ατόμων. Ογκώδης, άνετη και εξαιρετικά σχεδιασμένη, προδιέθετε για την μεγάλη άνεση που προσφέρει το όχημα στα ταξίδια κάθε απόστασης. Αξίζει να αναφερθεί και ο τρόπος που συνδυαζόταν με τα πλευρικά καλύμματα και το χαρακτηριστικό τούνελ. Γενικά, τα πάντα πάνω στο TMAX ήταν προσεκτικά επιλεγμένα και δημιουργούσαν ένα σύνολο που προκαλεί τις αισθήσεις. Δεν είναι όμως μόνο η τελική μορφή που εντυπωσιάζει, αλλά και το πόσο έχει επηρεαστεί συνολικά η αίσθηση που αφήνει το TMAX. Αν και ογκώδες και με μεγάλες διαστάσεις, το όχημα έδειχνε μικρότερο και πιο δυναμικό, λόγω των επιμέρους σχημάτων που συνέθεταν το κεντρικό του τμήμα και δημιουργούσαν μια ρέουσα νοητή γραμμή που κάλυπτε το μήκος του TMAX. Sport απόδοση, κύρος και πολυτέλεια σε έναν μοναδικό συνδυασμό που είναι αδύνατο να αντιγραφεί!

Ο ορισμός της άνεσης

Όταν γίνεται λόγος για την άνεση, η σέλα έχει ξεχωριστή σημασία. Στην περίπτωση του TMAX, είναι δύσκολο να δοθεί συγκεκριμένη ταυτότητα στη σέλα. Από τη μια, ήταν άνετη και μεγάλη, παρέχοντας άφθονο χώρο για τον οδηγό και τον συνεπιβάτη. Από την άλλη, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τυπική touring σέλα, αφού είχε λεπτό προφίλ και περιορισμένο αφρώδες υλικό που ενισχύει τις sport προδιαγραφές του μοντέλου. Ήταν μια εξαιρετικά σχεδιασμένη σέλα που ένωνε τους δύο κόσμους, της δυναμικής και της τουριστικής οδήγησης. Κάτω από τη σέλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσε ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, αλλά και ο τρόπος πρόσβασης σε αυτόν,  ο οποίος γινόταν από το εμπρός μέρος της σέλας, αντίθετα με το πίσω μέρος που συνηθίζεται στα scooter. Άνεσης συνέχεια με το τιμόνι, το οποίο καλά κρυμμένο πίσω από τα πλαστικά προστατευτικά, έδινε μια ακόμη σαφή ένδειξη της επιρροής που υπήρχε από τον κόσμο των μοτοσυκλετών και παρείχε τη δυνατότητα ρυθμίσεων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στη θέση του συνεπιβάτη, με μεγάλες, εργονομικά σχεδιασμένες χειρολαβές και μεγάλη απόσταση της σέλας από τα μαρσπιέ. Ο ψηλός ανεμοθώρακας παρείχε τη δυνατότητα δύο ρυθμίσεων ως προς το ύψος, αλλά και πολύ καλή προστασία από τον αέρα. Το άψογα σχεδιασμένο κάτω μέρος του φέρινγκ ολοκλήρωνε την προστασία του αναβάτη από τα καιρικά φαινόμενα και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για πολλά απολαυστικά χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο. Εκτός από τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, το TMAX διέθετε δύο ντουλαπάκια στο πίσω μέρος του φέρινγκ, ένα συρταρωτό αριστερά για τη μεταφορά μικρών αντικειμένων πρώτης ανάγκης και ένα μεγαλύτερο με κλειδαρά στη δεξιά πλευρά. Αλλαγή είχαμε και στον πίνακα οργάνων με επιστροφή στη διάταξη του πρώτου μοντέλου, με δύο μεγάλα αναλογικά όργανα και ένα ψηφιακό πίνακα ανάμεσά τους. Με δυναμική, πολυγωνική σχεδίαση και πληθώρα ενδείξεων, η πληροφόρηση έγινε μια απολαυστική εμπειρία για τον αναβάτη. Χωρίς να απομακρυνθεί καθόλου από την αρχική του φιλοσοφία, το TMAX ανέβασε τον πήχη ψηλά ως προς την απόδοση, παραμένοντας παράλληλα, ένα πολυτελές και εξαιρετικά άνετο Maxi Scooter για απολαυστική οδήγηση σε κάθε ασφάλτινο περιβάλλον.          

Ακόμη πιο ισχυρός κινητήρας

Το μοντέλο του 2012 δέχτηκε πολλές βελτιώσεις, αλλά αυτή που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, ήταν η αύξηση του κυβισμού στα 530 κ.εκ. Το TMAX διατήρησε τον γνωστό οριζόντιο κινητήρα με τους δύο παράλληλους κυλίνδρους, αλλά ο κυβισμός ανέβηκε χάρη στην αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων από τα 66 στα 68 χιλιοστά. Με τον τρόπο αυτό, η ισχύς αυξήθηκε κατά τρεις ίππους και η ροπή κατά 10%, με τη μέγιστη τιμή της να αποδίδεται 1.000 στροφές χαμηλότερα. Νέος συμπλέκτης, αναθεωρημένες ρυθμίσεις ψεκασμού, νέου προφίλ εκκεντροφόροι, βελτιώσεις σε διάφορα εξαρτήματα όπως είναι οι θάλαμοι καύσης και τα έμβολα, συνέθεταν ένα σύνολο που προσφέρει πολύ βελτιωμένες επιδόσεις. Τη ροπή μετέφερε στον πίσω τροχό, η κορυφαία αυτόματη μετάδοση CVT με ιμάντα από κέβλαρ (αντί της αλυσίδας που προϋπήρχε), ο οποίος σε συνδυασμό με το νέο, ελαφρύ ψαλίδι τύπου μοτοσυκλέτας, μείωνε το μη αναρτώμενο βάρος, απέτρεπε την απώλεια ισχύος και παρείχε εξαιρετική ευστάθεια και συμπεριφορά, σε όλους τους ρυθμούς οδήγησης και σε κάθε περιβάλλον. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία είχε και η χρήση του κινητήρα ως δομικό στοιχείο του πλαισίου, όπως ισχύει στις μοτοσυκλέτες. Το TMAX για μια ακόμη φορά, έδενε αρμονικά τα βασικά στοιχεία των μοτοσυκλετών και τα συνδύαζε με τη λειτουργία και τη μορφή απόδοσης που ταιριάζει σε ένα φιλικό scooter για κάθε χρήση, από καθημερινή μέχρι και ταξιδιωτική.

 Πλαίσιο μοτοσυκλέτας

Η αξιοποίηση του κινητήρα στη δομή του πλαισίου επέτρεψε τη μείωση του βάρους κατά 35%, αλλά και την μεταφορά του πιο μπροστά. Με αυτό τον τρόπο, βελτιώθηκε σημαντικά η συμπεριφορά και η ευελιξία του οχήματος. Το συνολικό βάρος του TMAX μειώθηκε κατά 4 κιλά, χάρη στη μορφή του πλαισίου, αλλά και στο δύο τμημάτων ψαλίδι αλουμινίου και την προσθήκη του ιμάντα μετάδοσης κίνησης. Σε ότι αφορά τα φρένα, η μόνη αλλαγή που κρίθηκε απαραίτητη στο ήδη κορυφαίο σύστημα πέδησης του TMAX, ήταν η αύξηση της διαμέτρου του πίσω δισκόφρενου, το οποίο από τα 262 χιλ. ανέβηκε στα 267 χιλ. Το σύστημα ανάρτησης των τροχών παρέμεινε ίδιο, ενώ τοποθετήθηκαν νέοι μαύροι τροχοί που ενισχύουν την sport εμφάνιση του TMAX. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή ήταν και αυτή του ρεζερβουάρ καυσίμου που τοποθετήθηκε πιο χαμηλά, συμβάλλοντας στην ανάλογη μεταφορά των μαζών και τη βελτίωση της συμπεριφοράς στις χαμηλές ταχύτητες πόλης.Το 4ης γενιάς TMAX άλλαξε σε πολλά σημεία, έγινε ισχυρότερο, πιο άνετο και πιο πολυτελές. Με σημαντικές βελτιώσεις σε κινητήρα και εμφάνιση, άνοιξε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο και οδήγησε τον ανταγωνισμό σε μια διαρκή αναζήτηση λύσεων, για να ακολουθήσει τις νέες τάσεις που εισήγαγε η ΥΑΜΑΗΑ, αλλά και για να απαντήσει στις συνεχείς βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που είχαν ανεβάσει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη. Το TMAX του 2012 ήταν το μοντέλο που έδειξε το δρόμο για το μέλλον και πάνω σε αυτόν, βασίστηκαν τα άλματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πιο sport, πιο ισχυρό, πιο άνετο, πιο πλούσιο και πιο ολοκληρωμένο, το TMAX διεύρυνε περισσότερο το κοινό του και επιβεβαίωσε τη φήμη του ως το κορυφαίο Maxi Scooter όλων των εποχών. 

Βασικές αλλαγές μοντέλου

  • Αύξηση κυβισμού στα 530 κ.εκ.
  • Νέο προφίλ εκκεντροφόρων
  • Αύξηση ισχύος και ροπής
  • Αντικατάσταση της αλυσίδας με ιμάντα κέβλαρ
  • Νέο ψαλίδι τύπου μοτοσυκλέτας
  • Νέας σχεδίασης πίνακας οργάνων
  • Νέα, πιο επιθετική εξωτερική σχεδίαση
  • Νέα εξάτμιση με κλίση προς τα επάνω
  • Νέας σχεδίασης ουρά με αλουμινένια βάση πινακίδας και τριγωνικό στοπ
  • Πιο ψηλός ανεμοθώρακας

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,200 χιλ. x 775 χιλ. x 1,580 χιλ.
  • Ύψος σέλας: 800 χιλ.
  • Μεταξόνιο: 1,580 χιλ.
  • Βάρος (με υγρά): 205 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροι
  • Κυβισμός: 530 κ.εκ.
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 68.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 10,9 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 46 HP/6,750 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 5.3kgf-m)/5,250 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70-15 / 160/60-15

Yamaha_TMAX_2015.jpeg

TMAX 2015

Έμφαση σε προηγμένη τεχνολογία και πολυτέλεια

Με το μοντέλο του 2012, η ΥΑΜΑΗΑ είχε καλύψει πλήρως τον τομέα της απόδοσης, ανεβάζοντας τον κυβισμό και την ισχύ του κινητήρα και παρέχοντας ασύγκριτες επιδόσεις sport μοτοσυκλέτας, στη ναυαρχίδα των scooter της. Όπως συνηθίζει όμως το εργοστάσιο, το 2015 προχώρησε σε μια ακόμη σειρά σημαντικών βελτιώσεων και παρουσίασε το 5ης γενιάς TMAX. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της πολυτέλειας και της τεχνολογικής επάρκειας, δημιούργησε ένα νέο ολοκληρωμένο TMAX, με εξοπλισμό που για μια ακόμη φορά, έφερνε τα scooter πιο κοντά στις sport μοτοσυκλέτες, διατηρώντας παράλληλα, τα επίπεδα άνεσης και λειτουργικότητας, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο sport προσανατολισμός ενισχύθηκε με νέας σχεδίασης, επιθετικούς προβολείς, ανεστραμμένο πιρούνι, φέρινγκ και εμπρός φτερό, καθώς και ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων. Αντίστοιχα, τον τομέα της πολυτέλειας κάλυψαν το σύστημα ανάφλεξης Smart Key, τα νέα φώτα θέσης που είχαν το αποκλειστικό σχήμα boomerang της ΥΑΜΑΗΑ, η πρίζα φόρτισης, αλλά και άλλες νέες προσθήκες όπως ήταν οι καθρέπτες και ο κόκκινος φωτισμός του πίνακα οργάνων.

Πιο sport από ποτέ

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει διαχρονικά το TMAX, είναι η αριστοτεχνική μίξη της πολυτέλειας με τον sport χαρακτήρα. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει το εμπρός μέρος, που από το 2001 διατηρεί ένα ιδιαίτερο σχήμα που φέρνει την αεροδυναμική σε πρώτο πλάνο και συμβάλει καταλυτικά, στη συμπεριφορά του TMAX στους χαλαρούς ρυθμούς, αλλά και στη δυναμική οδήγηση σε υψηλή ταχύτητα. Για το 2015, η ΥΑΜΑΗΑ εστίασε σε αυτό το τόσο μοναδικό χαρακτηριστικό του TMAX, βελτιώνοντας το σχήμα του και προσθέτοντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με νέους δυναμικής σχεδίασης προβολείς και φώτα θέσης LED, τα οποία εκτός από μεγαλύτερη φωτεινότητα, προσέφεραν και μοναδικό στυλ. Η ιδιαίτερη σχεδίασή τους σε σχήμα boomerang, ενίσχυσε τη μοναδικότητα του TMAX και προσέθετε μια μοναδική εμπρός όψη που τραβάει τα βλέμματα σαν μαγνήτης. Το γεγονός ότι μένουν μόνιμα ενεργοποιημένα, είχε και επιπλέον οφέλη, όπως είναι η άμεση αναγνωρισιμότητα του οχήματος την ημέρα, αλλά και τη νύχτα. Την τελευταία πινελιά προσέφερε ένα κεντρικό τμήμα της μάσκας σε σχήμα “Δ”, το οποίο σχεδιάστηκε για να μειώσει τους στροβιλισμούς που δημιουργούνται από την ροή του αέρα. Η sport ενίσχυση συνεχίζεται με το πρώτο ανεστραμμένο πιρούνι που έχει τοποθετηθεί σε scooter ΥΑΜΑΗΑ. Με διάμετρο καλαμιών στα 41 χιλ., το νέο πιρούνι παρείχε μείωση του μη αναρτώμενου βάρους και συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση της συμπεριφοράς του οχήματος. Σε ότι αφορά το σύστημα πέδησης, η τεχνολογία των supersport μοτοσυκλετών βρήκε την εφαρμογή της στον κόσμο των scooter. Μια ακόμη καινοτομία για το μοντέλο του 2015, αποτέλεσαν οι ακτινικές δαγκάνες που για πρώτη φορά εφαρμόζονταν σε scooter ΥΑΜΑΗΑ. Σε συνδυασμό με τους δύο πλευστούς δίσκους 267 χιλ. του εμπρός τροχού, παρείχαν ποιότητα και ακρίβεια σε όλες τις συνθήκες φρεναρίσματος. Εκτός από λειτουργικότητα όμως, οι δαγκάνες προσέφεραν και μοναδική εμφάνιση, την οποία ενίσχυε και το νέας σχεδίασης sport φτερό του εμπρός τροχού.       

Η πολυτέλεια στο επίκεντρο

Όπως είναι εμφανές από τις αλλαγές που έγιναν ως προς τον sport προσανατολισμό του TMAX, το εμπρός μέρος είχε την τιμητική του. Αυτό ακριβώς ήταν το σημείο που δέχτηκε όλες τις βελτιώσεις για το 2015 και αυτό ισχύει και για τις αλλαγές που έγιναν για λόγους αισθητικής και πολυτέλειας. Και σε αυτό τον τομέα βέβαια, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε το εμπρός μέρος του φέρινγκ με τους εντυπωσιακούς προβολείς και τα φώτα θέσης σε στυλ boomerang. Το σύστημα εκκίνησης Smart Key και η στάνταρ πρίζα USB προσέθεσαν άνεση και ευκολία, καθώς και σημαντική ενίσχυση της πολυτέλειας. Το TMAX λοιπόν απέκτησε το φετίχ σύστημα που αναγνωρίζει ότι ο ιδιοκτήτης προσεγγίζει το όχημα και απενεργοποιεί το σύστημα ακινητοποίησης του κινητήρα. Με αυτό το σύστημα, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να ξεκλειδώσει το τιμόνι με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Στη συνέχεια, έχοντας το κλειδί στην τσέπη του μπορούσε να ανάψει τον κινητήρα, πατώντας το κουμπί της μίζας. Με το πάτημα ενός ακόμη κουμπιού, μπορούσε να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει τον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Αν και ο πίνακας οργάνων παρέμεινε ίδιος, δεν θα μπορούσε παρά να δεχτεί τις αισθητικές βελτιώσεις του. Με νέο περίβλημα και κόκκινο φωτισμό, η αίσθηση του καινούριου συνδυάστηκε με ταυτόχρονη ενίσχυση της πολυτέλειας, αλλά και του sport χαρακτήρα του scooter. Η τελευταία αλλαγή που κρίθηκε απαραίτητη ήταν η αντικατάσταση των καθρεπτών, οι οποίοι είχαν διαφορετικό σχήμα, αλλά και μεγαλύτερο βραχίονα που διευκόλυνε την οδήγηση σε περιβάλλον κίνησης. Το 2015, το TMAX επιβεβαίωσε την κορυφαία θέση του στην κατηγορία των Sport Scooter με μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις. Το μικρό εύρος των επεμβάσεων που κρίθηκαν αναγκαίες, είναι μια ακόμη απόδειξη του γιατί το TMAX, πλησιάζοντας στα 15 χρόνια κυκλοφορίας του, παρέμενε το απόλυτο best seller στην κατηγορία του. Λίγες μόλις αλλαγές ήταν αρκετές για να διατηρηθεί στην κορυφή για τα επόμενα χρόνια. Με ασύγκριτο κινητήρα, πλαίσιο υψηλών προδιαγραφών και ποιοτικά, sport εξαρτήματα, μια ακόμη περίοδος ξεκινούσε, με το μέλλον να δείχνει ευοίωνο και προκλητικό όσο ποτέ. Το TMAX ενίσχυσε τη θέση του ως το ιδανικό δίτροχο όχημα για την πόλη, τα ταξίδια και τις sport αναζητήσεις, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους από όλη την Ευρώπη.   

Βασικές αλλαγές μοντέλου

  • Νέας σχεδίασης εμπρός τμήμα του φέρινγκ
  • Νέας σχεδίασης προβολείς LED
  • LED φώτα θέσης σε σχήμα boomerang
  • Ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλ.
  • Νέας σχεδίασης φτερό στον εμπρός τροχό
  • Ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων στον εμπρός τροχό
  • Σύστημα Smart key
  • Πρίζα 12V στον βασικό εξοπλισμό

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,200 χιλ. x 775 χιλ. x 1,420-1,475
    χιλ.
  • Ύψος σέλας: 800 χιλ.
  • Μεταξόνιο: 1,580 χιλ.
  • Βάρος (με υγρά): 222 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροι
  • Κυβισμός: 530 κ.εκ.
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 68.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 10 ,9 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 46 HP/6,750 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 5.3kgf-m)/5,250 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70-15 / 160/60-15

Yamaha_TMAX_2017.jpeg

TMAX 2017

Τρεις λόγοι για να το αποκτήσεις

Μετά από την σημαντική αναβάθμιση που δέχτηκε το 2015, το TMAX έδειχνε έτοιμο να πρωταγωνιστήσει για αρκετά χρόνια. Η ΥΑΜΑΗΑ όμως είχε διαφορετική άποψη και μόλις δύο χρόνια αργότερα, παρουσίασε το 6ης γενιάς μοντέλο, άλλα και δύο συγκλονιστικές ειδικές εκδόσεις του, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι η δημιουργικότητά της δεν έχει όρια. Τι θα μπορούσε να βελτιώσει όμως σε ένα ήδη εξαιρετικό Maxi Scooter που κυριαρχεί στην κατηγορία που το ίδιο δημιούργησε, από το 2001; Η απάντηση δόθηκε με ηχηρό τρόπο και αφορούσε όχι μόνο στη βελτίωση του ήδη υπάρχοντος μοντέλου, αλλά και στη δημιουργία νέων εκδόσεων με σαφή προσανατολισμό για την κάθε μια. Η έκδοση TMAX SX ήταν η σπορ έκδοση και επιπλέον του εξοπλισμού της βασικής έκδοσης, διέθετε δύο, ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα οδήγησης και ήταν διαθέσιμη στα σπέσιαλ χρώματα Matt Silver και Liquid Darkness. Η έκδοση TMAX DX διατέθηκε στους χρωματισμούς Phantom Blue και Liquid Darkness. Ήταν η πιο πολυτελής έκδοση του TMAX, με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό και διάφορες αποκλειστικές τεχνολογίες. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με τη βασική έκδοση, ενώ για τις ειδικές εκδόσεις μπορείτε να ανατρέξετε στα σχετικά άρθρα που υπάρχουν σε αυτή την ιστοσελίδα. 

Βασισμένο στη φιλοσοφία ''Master of Scooter''

Αν και η λέξη επανάσταση έχει χρησιμοποιηθεί πολύ για την περιγραφή του TMAX, από την πρώτη του εμφάνιση το μακρινό 2001 μέχρι και σήμερα, δεν μπορούμε παρά να την επικαλεστούμε για μια ακόμη φορά. Άλλωστε, εκφράζει απόλυτα την καταιγίδα βελτιώσεων που δέχτηκε το κορυφαίο Maxi Scooter της αγοράς, αλλά και την εισαγωγή πολλών καινοτομιών που άλλαξαν τα δεδομένα στην κατασκευή των μεγάλων scooter. Προηγμένη τεχνολογία, τεράστια μείωση βάρους, ακόμη πιο σύγχρονη εμφάνιση και επιδόσεις που συναρπάζουν. Αυτά και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα σύνολο που ξεχωρίζει. Ξεκινώντας από την εμφάνιση, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το νέας σχεδίασης εμπρός μέρος του φέρινγκ. Με μικρότερες διαστάσεις, τέσσερις προβολείς LED και εξαιρετικής αισθητικής φώτα θέσης, παρείχε μια πιο δυναμική εμφάνιση που ταίριαζε απόλυτα με τον sport χαρακτήρα του TMAX. Πίσω από το φέρινγκ, εντύπωση προκαλούσε ο πιο εκλεπτυσμένος πίνακας οργάνων που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε scooter. Περιλάμβανε δύο ευμεγέθη στρογγυλά όργανα, ένα αναλογικό ταχύμετρο αριστερά και ένα αναλογικό στροφόμετρο δεξιά. Εξαιρετικές πινελιές ήταν το μπλε περίγραμμα των οργάνων, αλλά και το επιχρωμιωμένο περίβλημα που ενίσχυε σημαντικά το κύρος του TMAX. Ανάμεσα στα δύο όργανα είχε τοποθετηθεί μια ψηφιακή οθόνη TFT με ολικό χιλιομετρητή, δύο μερικούς χιλιομετρητές, κατανάλωση καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος και πολλές ακόμη χρήσιμες ενδείξεις. Για την εκκίνηση, παρέμεινε ο χειρισμός χωρίς κλειδί, με το Smart Key να προσφέρει επιπλέον λειτουργίες όπως είναι το κλείδωμα του κεντρικού σταντ. Στο κέντρο του TMAX, τις εντυπώσεις κερδίζουν τα μεγάλα πλευρικά boomerang που συνδέουν αρμονικά το εμπρός με το πίσω μέρος και συνδυάζονται τέλεια με τη λεπτού προφίλ  σέλα, η οποία είναι δύο επιπέδων και συνδυάζεται με εξαιρετικής αισθητικής χειρολαβές για τον συνεπιβάτη. Η ανανεωμένη σχεδίαση του οχήματος, ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στο ισχυρό DNA που ακολουθεί το όνομα TMAX, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στον κόσμο των δύο τροχών. Με δεξιά πλευρά που υπογραμμίζει τις κορυφαίες επιδόσεις, νέο πιο επιβλητικό τελικό εξάτμισης, περισσότερα διακοσμητικά στοιχεία και νέα εντυπωσιακά καλύμματα, το TMAXτου 2017 ήταν το ομορφότερο TMAX όλων των εποχών, μέχρι τότε.

Εντυπωσιακή μείωση βάρους

Η μείωση του συνολικού βάρους κατά 9 ολόκληρα κιλά, είναι μια από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στο μοντέλο του 2017. Μεγάλη συμβολή σε αυτή τη μείωση είχε το νέας σχεδίασης πλαίσιο, του οποίου η γεωμετρία άλλαξε δραστικά ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συγκέντρωση των μαζών. Οι αλλαγές όμως δεν αφορούσαν μόνο στον σκελετό. Νέας σχεδίασης ήταν και το ψαλίδι, το οποίο μάκρυνε κατά 40 χιλ., αλλά και η άρθρωση της πίσω ανάρτησης. Ο τρόπος σύνδεσης του οριζόντιου μονού αμορτισέρ αναθεωρήθηκε, παρέχοντας πιο προοδευτική λειτουργία και σταθερότητα σε κάθε περιβάλλον οδήγησης. Η ανάρτηση ρυθμίστηκε ειδικά, ώστε οι δυνάμεις απόσβεσης να λαμβάνονται απαλά με μικρό φορτίο και πιο σκληρά σε συνθήκες μεγάλης φόρτωσης. Το αποτέλεσμα είναι γραμμική, αλλά και ισχυρή λειτουργία, καθώς και πολύ μεγάλη απορρόφηση κραδασμών. Αλλαγών συνέχεια και στην τελική μετάδοση, με νέες τροχαλίες μπροστά και πίσω, καθώς και με νέο ιμάντα από ανθρακονήματα, με πολύ μειωμένο πλάτος από τα 40 χιλ. στα 25 χιλ. Το νέο σύστημα μετάδοσης συνέβαλε στη μείωση του μη αναρτώμενου βάρους, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και τα πολύ ελαφριά ελαστικά με αναθεωρημένη εσωτερική δομή, αλλά και το ενισχυμένο με ρητίνη υποπλαίσιο. Τα νέα ελαστικά προσέφεραν μείωση του μη αναρτώμενου βάρους κατά 1 κιλό, καλύτερη πρόσφυση, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και σιγουριά σε στεγνό, αλλά και βρεγμένο οδόστρωμα. Διατηρούσαν τις ίδιες διαστάσεις με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά το μέγεθος του πίσω τροχού είχε μειωθεί σε 4,5 ίντσες. Συνδυαστικά, το νέο πλαίσιο και το υποπλαίσιο επέτρεψαν τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα, ο οποίος πλέον μπορούσε να δεχτεί δύο κράνη jet και άλλες μικρές αποσκευές.

Τεχνολογία αιχμής

Το TMAX του 2017 ήταν το πρώτο scooter ΥΑΜΑΗΑ που εξοπλίστηκε με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, όπως είναι το YCC-T, το οποίο είναι ένα σύστημα ελέγχου γκαζιού που προσφέρει ομαλή απόκριση, αλλά και sport απόδοση. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μονάδα ECU 32 bit, η οποία παρακολουθεί διαρκώς τον τρόπο που χειρίζεται ο αναβάτης το γκάζι και ρυθμίζοντας μια ειδική βαλβίδα, εξασφαλίζει τέλεια λειτουργία και εξαιρετική συμπεριφορά. Ελέγχοντας τον αέρα που φτάνει στην εισαγωγή, το YCC-T παρέχει πιο άμεση απόκριση, καθώς και πιο sport απόδοση της  ισχύος. Τεχνολογίας συνέχεια με το καινοτόμο σύστημα πρόσφυσης TCS που υποστηρίζει την ομαλή επιτάχυνση σε βρεγμένο ή κακής ποιότητας οδόστρωμα, αλλά και την διαδικασία εκκίνησης. Με ειδικούς αισθητήρες, το TCS ανιχνεύει την πιθανή απώλεια πρόσφυσης και κάνει αυτόματες ρυθμίσεις στον ψεκασμό καυσίμου, τον χρονισμό της ανάφλεξης και το άνοιγμα του γκαζιού. Το σύστημα είχε τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης, παρέχοντας στον αναβάτη, τη δυνατότητα επιλογής, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και την ποιότητα του δρόμου. Το TMAX συνέχισε να διαθέτει σύστημα ABS στον στάνταρ εξοπλισμό. Η τεχνολογία ΥΑΜΑΗΑ φυσικά, περιλαμβάνει πολλές ακόμη καινοτομίες και αυτός είναι ο λόγος που το TMAX συνοδεύτηκε από τις δύο ειδικές εκδόσεις, με την κάθε μια να φέρει τον ιδανικό εξοπλισμό για τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της. Και οι δύο εκδόσεις ήταν εφοδιασμένες με το σύστημα D-Mode της ΥΑΜΑΗΑ, το οποίο επιτρέπει την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κινητήρα, ανάλογα με το περιβάλλον. Η επιλογή T-Mode ήταν σχεδιασμένη για οδήγηση στην πόλη και η επιλογή S-Mode για δυναμική οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο και συναρπαστικές επιταχύνσεις. Και οι δύο εκδόσεις διέθεταν το προηγμένο σύστημα My TMAX Connect και ήταν τα πρώτα μοντέλα ΥΑΜΑΗΑ που εφοδιάστηκαν με αυτή την τεχνολογία, η οποία επέτρεπε τη σύνδεση του οχήματος με smartphone και έδινε πρόσβαση σε ένα ευρύτατο σύνολο δεδομένων και πληροφοριών, όπως είναι ο εντοπισμός του οχήματος, ή προειδοποίηση για χαμηλή τάση της μπαταρίας, η καταγραφή διαδρομών και η απομακρυσμένη ενεργοποίηση της κόρνας και των φλας. 

Το μέλλον ξεκίνησε

Το TMAX έκανε ένα μεγάλο άλμα το 2017 σηματοδοτώντας την είσοδό του σε μια νέα εποχή, με την προηγμένη τεχνολογία και τη σύγχρονη εμφάνιση να θέτουν τα νέα δεδομένα για την κατασκευή των μεγάλων scooter του μέλλοντος. Με στυλ και επιδόσεις που προκαλούν και απίστευτες δυνατότητες για την καθημερινή οδήγηση, τις sport αναζητήσεις και τα ταξίδια κάθε απόστασης, η ναυαρχίδα των scooter ΥΑΜΑΗΑ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Το μέλλον φάνταζε προκλητικό όσο ποτέ και έφερνε νέους πονοκεφάλους στον ανταγωνισμό, αλλά και νέες προκλήσεις για το τμήμα σχεδιασμού της ΥΑΜΑΗΑ. Αυτές οι προκλήσεις σύντομα έγιναν στόχοι και ένα νέο project ξεκινούσε, με τον πήχη να βρίσκεται πιο ψηλά από ποτέ. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο απόλυτο TMAX που έμελλε να καταπλήξει το κοινό και τους ειδικούς το 2020, με ένα σύνολο νέων προσθηκών που έκλεινε ιδανικά τα 20 πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του απόλυτου Maxi Scooter και άνοιγε το δρόμο, για τη νέα επανάσταση που πρόκειται να ακολουθήσει στα επόμενα 20 χρόνια και πέρα από αυτά.

Βασικές αλλαγές μοντέλου

  • Νέο πλαίσιο αλουμινίου
  • Νέος πίνακας οργάνων TFT
  • Νέο σύστημα Smart Key
  • Ηλεκτρονικό γκάζι
  • Έλεγχος πρόσφυσης
  • Νέος ελαφρύτερος ιμάντας μετάδοσης
  • Νέας σχεδίασης, μικρότερη ουρά
  • Πιο μακρύ ψαλίδι
  • Νέας σχεδίασης τελικό εξάτμισης
  • Νέα πίσω ανάρτηση με μοχλικό
  • Μεγαλύτερος χώρος κάτω από τη σέλα
  • Σύστημα Ride by Wire
  • Μικρότερων διαστάσεων εμπρός μέρος του φέρινγκ
  • Μείωση συνολικού βάρους κατά 9 κιλά
  • Ειδική sport έκδοση TMAX SX
  • Ειδική πολυτελής έκδοση TMAX DX

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,200 χιλ. x 765 χιλ. x 1,420-1,475
    χιλ.
  • Ύψος σέλας: 800 χιλ.
  • Μεταξόνιο: 1,575 χιλ.
  • Βάρος (με υγρά): 213 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροι
  • Κυβισμός: 530 κ.εκ.
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 68.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 10,9 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 46 HP/6,750 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 5.3 kgf-m/5,250 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70-15 / 160/60-15

Yamaha_TMAX_2020.jpeg

TMAX 2020

Το καλύτερο TMAX όλων των εποχών

Το TMAX μπήκε στον εικοστό χρόνο κυκλοφορίας του με το 7ης γενιάς μοντέλο, το οποίο επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις για τους σχεδόν 300.000 ιδιοκτήτες του από όλη την Ευρώπη, αλλά και για το νέο του κοινό που έδειχνε δυναμικό όσο ποτέ. Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική προοπτική του TMAX, η ΥΑΜΑΗΑ επέλεξε να σηματοδοτήσει αυτό το σημαντικό ορόσημο, δημιουργώντας την απόλυτη έκδοση της ναυαρχίδας των scooter της. Αύξηση κυβισμού, αισθητικές βελτιώσεις, πλούσιος εξοπλισμός, αλλά και μείωση των τριών εκδόσεων σε δύο, ώστε να γίνει πιο σαφής η μεταξύ τους διαφοροποίηση. Τα αντανακλαστικά του εργοστασίου για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν αστραπιαία, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός επιχειρούσε άλματα ώστε να κάνει τη δική του αντεπίθεση στη δημοφιλή κατηγορία των μεγάλων scooter. Βασική προτεραιότητα ήταν η επιστροφή σε μια εμφάνιση που παραπέμπει στην απόλυτη YZF-R1, την εμφάνιση δηλαδή που είχε το TMAX πριν την τελευταία του ανανέωση το 2017. Για να το πετύχουν αυτό, οι σχεδιαστές της ΥΑΜΑΗΑ ξεκίνησαν από το πίσω φως, το οποίο επέστρεψε στη μορφή του ενός φωτιστικού σώματος. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί και η πινελιά ανανέωσης, οπότε η σχεδίασή του ήταν εντελώς νέα, σχήματος “T”. Το νέας σχεδίασης φως LED συνδυάστηκε με ένα πλήρως ανανεωμένο, λεπτότερο πίσω μέρος που ταιριάζει απόλυτα με τον sport χαρακτήρα του TMAX και ενισχύει ακόμη περισσότερο, το υψηλό κύρος του. Αυτή η αλλαγή μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού η πίσω όψη του TMAX είναι παραδοσιακά, η εικόνα που έχουν όλα τα scooter της κατηγορίας που θα το συναντήσουν στο δρόμο. Η ΥΑΜΑΗΑ όμως δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε σε όλο το μήκος του οχήματος με αισθητικές βελτιώσεις που υπογραμμίζουν την πλήρη ανανέωση. Νέα είναι και τα πλαϊνά καλύμματα, με μοντέρνα εμφάνιση που παραπέμπει σε sport μοτοσυκλέτα. Σημαντική είναι και η ανανέωση του εμπρός μέρους, με νέας σχεδίασης φέρινγκ και μικρών διαστάσεων φλας LED, τα οποία έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο φέρινγκ. Οι προβολείς LED ολοκληρώνουν την εικόνα και τονίζουν την υψηλή τεχνολογία που έχει αξιοποιηθεί στο scooter. Συνολικά, το TMAX του 2020 δέχτηκε πολλές αισθητικές βελτιώσεις που για μια ακόμη φορά θέτουν τα δεδομένα και το κάνουν ακαταμάχητο και μοντέρνο όσο ποτέ. Για ένα Maxi Scooter υψηλού γοήτρου που κυριαρχεί για είκοσι ολόκληρα χρόνια, η ριζική ανανέωση δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, αλλά για τη ΥΑΜΑΗΑ αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Είναι άλλωστε, το εργοστάσιο που πάντα εκλάμβανε τους περιορισμούς, ως μια καλή ευκαιρία για να τους ξεπεράσει.

Μεγαλύτερος κυβισμός, καλύτερες επιδόσεις

Η καρδιά του TMAX συνεχίζει να χτυπά στους ρυθμούς του γνωστού 2 κύλινδρου εν σειρά κινητήρα. Ο καινοτόμος κινητήρας που άλλαξε τα δεδομένα, φέρνοντας 2 οριζόντια τοποθετημένους κυλίνδρους για πρώτη φορά σε scooter, από το 2001 μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τρόπο κατασκευής των μεγάλων scooter. Για το 2020, ο κινητήρας ανέβηκε στα 562 κ.εκ., χάρη στην αύξηση της διαμέτρου των εμβόλων κατά 2 χιλ. που έφτασε στα 70 χιλ. Τα έμβολα είναι επίσης νέα, έχουν κατασκευαστεί από σφυρήλατο αλουμίνιο και συνεργάζονται με νέας σχεδίασης μπιέλες. Σημαντικές αλλαγές έγιναν και στην κεφαλή, με μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και μπεκ ψεκασμού με 12 οπές, το οποίο ψεκάζει απευθείας στη βαλβίδα εισαγωγής, παρέχοντας ταχύτερη καύση. Βελτιωμένη είναι και η διαχείριση του κινητήρα, καθώς και η 2-1 εξάτμιση που δέχτηκε ένα ζευγάρι νέων καταλυτικών μετατροπέων εμπρός και πίσω. Η καταιγίδα βελτιώσεων ολοκληρώνεται με ανασχεδιασμένο θάλαμο καύσης, νέα ρύθμιση χρονισμού των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής, μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής 27 χιλ., ανασχεδιασμένο σύστημα ψύξης, μεγαλύτερο ψυγείο, νέους αεραγωγούς και νέο πιο αθόρυβο εντατήρα αλυσίδας από πλαστική ρητίνη. Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) αναθεωρήθηκε και παρέχει καλύτερη αίσθηση κατά την ενεργοποίησή του, ενώ το νέο υλικό υψηλής αντοχής του σωλήνα της εξάτμισης επέτρεψε τη χρήση λεπτότερων περιβλημάτων κατά 20%. Με την αύξηση του κυβισμού και με όλες τις παραπάνω αλλαγές, η ΥΑΜΑΗΑ κατάφερε, όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις προδιαγραφές Euro 5, αλλά και να ενισχύσει τις επιδόσεις, με αύξηση της ισχύος κατά 3,5% και αύξηση της ροπής κατά 6%. Ο κινητήρας αποδίδει πλέον 47 ίππους στις 7.500 σ.α.λ., αντί των 6.750 σ.α.λ. του προηγούμενου κινητήρα. Πιο εντυπωσιακή όμως, είναι η αύξηση της ροπής κατά 3 Nm που ανεβάζει τη μέγιστη τιμή της στα 55 Nm / 5.250 σ.αλ. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικά ενισχυμένη επιτάχυνση σε όλο το φάσμα των στροφών, καθώς και εντυπωσιακή απόδοση κατά την εκκίνηση. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση της κατανάλωσης από τα 5,3 στα 4,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Η αυξημένη επιτάχυνση οφείλεται και στη βελτίωση του συστήματος μετάδοσης CVT, με νέο ιμάντα και αναθεωρημένη αναλογία σχέσεων που επιτρέπει πιο ομαλή απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Διατηρώντας τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος του, παραμένει ένα μοναδικό σύστημα για την κατηγορία Maxi Scooter. Μεταφέρει το κέντρο βάρους χαμηλότερα και αποτελώντας δομικό στοιχείο του πλαισίου, επέτρεψε τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου χώρου αποθήκευσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην ακαμψία του σκελετού, αλλά και στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ελαφριάς αίσθησης στην οδήγηση. Πιο οικονομική λειτουργία, μειωμένες εκπομπές ρύπων και αυξημένες επιδόσεις, από ένα κινητήρα που προκαλεί τις αισθήσεις και ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Σταθερότητα και εύκολος χειρισμός

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το TMAX είναι το πλαίσιο αλουμινίου, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο καινοτόμα πλαίσια που έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλο scooter. Είναι ένα πλαίσιο προδιαγραφών sport μοτοσυκλέτας που προσφέρει παροιμιώδη σταθερότητα και έχει αναγνωριστείδιεθνώς, ως ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο που διευρύνει τα όρια των δυνατοτήτων ενός scooter. Η ΥΑΜΑΗΑ δεν είχε κανένα απολύτως λόγο για να το αλλάξει, οπότε αρκέστηκε σε λίγες, αλλά πολύ σημαντικές βελτιώσεις που αφορούν στο σύστημα ανάρτησης των τροχών. Η διαμόρφωση παραμένει ίδια με ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω, το οποίο είναι τοποθετημένο κάτω από τον κινητήρα. Οι βελτιώσεις αφορούν στις ρυθμίσεις απόσβεσης της συμπίεσης και της επαναφοράς, καθώς και στην πρόσθεση πιο σκληρών ελατηρίων. Το πιρούνι του TMAX είναι το πιο εξελιγμένο στην κατηγορία. Διαθέτει καλάμια διαμέτρου 41 χιλ. και παρέχει ευστάθεια και ακρίβεια κατά την οδήγηση σε κάθε περιβάλλον, στην πόλη, την ύπαιθρο και τον αυτοκινητόδρομο. Αντίστοιχα, το μονό πίσω αμορτισέρ με μοχλικό είναι ανάλογων προδιαγραφών με τα αμορτισέρ που χρησιμοποιούνται στα μεγάλου κυβισμού μοντέλα της ΥΑΜΑΗΑ. Πλαίσιο και αναρτήσεις μοτοσυκλέτας, σε ένα Maxi Scooter που εκμηδενίζει την απόσταση που χωρίζει τους δύο κόσμους. Το TMAX συνεχίζει να τιμά αυτό που υποδηλώνει το όνομά του. Επιδόσεις μοτοσυκλέτας στο ΜΑΧ, ανέσεις scooter στο ΜΑΧ. Δύο σε ένα, από ένα όχημα που σχεδιάστηκε για να ξεχωρίζει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

Εξωτερική σχεδίαση

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του TMAX είναι το πλαίσιο, αν και παραμένει κρυμμένο πίσω από ένα εξαιρετικά μοντέρνο και δυναμικό περίβλημα, το οποίο δέχτηκε διάφορες βελτιώσεις, χωρίς να απομακρύνεται στο ελάχιστο, από την παραδοσιακή εμφάνιση που έχει διατηρήσει το όχημα στην κορυφή για μια εικοσαετία. Για να αντιληφθείς τις αλλαγές, πρέπει να εστιάσεις στις λεπτομέρειες, αφού συνολικά το κοστούμι δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το 2017 που δέχτηκε την τελευταία του ανανέωση. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως, αναδεικνύει τις αισθητικές πινελιές που έγιναν σε αρκετά σημεία, όπως είναι τα πλαϊνά καπάκια, η ουρά, τα φλας, καθώς και τα νέου σχήματος πλευρικά boomerang που χαρακτηρίζουν το TMAX από την πρώτη του εμφάνιση το 2001. Σε ότι αφορά το φέρινγκ, η αιχμηρή εμφάνιση και η κλίση του ρύγχους προς τα κάτω παρέμειναν, αφού δεν υπήρχε κανένας λόγος απομάκρυνσης από το άκρως επιτυχημένο face lift του 2017. Εξαιρετικής αισθητικής είναι και η ενσωμάτωση λεπτών φλας LED στο φέρινγκ. Η βελτίωση όμως που συγκέντρωσε τα περισσότερα θετικά σχόλια ήταν αυτή της ουράς. Με μικρές διαστάσεις και σαφώς λεπτότερο προφίλ, η νέα ουρά υπογραμμίζει τον sport προσανατολισμό του TMAX και παραπέμπει στα supersport μοντέλα της ΥΑΜΑΗΑ. Η προσαρμογή ενός εντυπωσιακού φωτιστικού σώματος LED σε σχήμα “T” ολοκληρώνει τη μαγική εικόνα. Βελτιώσεις έγιναν και στα πλευρικά τμήματα της σέλας, για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση του οδηγού, αλλά και του συνεπιβάτη. Χωρίς να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από το παρελθόν του, το TMAX εμφανίστηκε ανανεωμένο με στοιχεία που τιμούν το παρελθόν του, αλλά και το γόητρο που το συνοδεύει και έχει προσελκύσει χιλιάδες αναβάτες από όλη την Ευρώπη. Το εμβληματικό Maxi Scooter της ΥΑΜΑΗΑ διατηρεί το εμβληματικό του στυλ, το φρεσκάρει με όμορφες πινελιές και απαντώντας στις απαιτήσεις των φανατικών του φίλων, επαναφέρει την πίσω όψη στην πρότερη επιβλητική μορφή της, με το νέο φωτιστικό σώμα σχήματος “T” να αποτελεί μια επιπλέον σχεδιαστική παρέμβαση που συναρπάζει.    

Κορυφαίος εξοπλισμός

Το TMAX είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, ενώ ακόμη πιο πλούσιος εξοπλισμός παρέχεται με την έκδοση TMAX Tech MAX, ο οποίος αναλύεται στην παρουσίαση του μοντέλου, που θα βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα. Στον βασικό εξοπλισμό του TMAX περιλαμβάνεται έλεγχος πρόσφυσης TCS, ο οποίος ελέγχει την κύλιση των τροχών και μόλις ανιχνεύσει πιθανή απώλεια, ρυθμίζει ανάλογα τη λειτουργία του κινητήρα, ώστε να επανέλθει η ισορροπία. Περιλαμβάνεται επίσης, το σύστημα D-Mode που επιτρέπει την επιλογή δύο χαρτογραφήσεων του κινητήρα, μια για ομαλή οδήγηση στην πόλη και μια sport για δυναμική οδήγηση στον ανοικτό δρόμο. Το σύστημα ανάφλεξης "Smart Key" επιτρέπει στους αναβάτες του TMAX, να θέτουν σε λειτουργία τον κινητήρα, να χειρίζονται τον μηχανισμό κλειδώματος της σέλας και του κεντρικού σταντ, χωρίς τη χρήση συμβατικού κλειδιού. Ο χώρος αποθήκευσης κάτω από τη σέλα είναι φωτιζόμενος και αδιάβροχος. Μπορεί να χωρέσει ένα full face κράνος ή δύο jet, καθώς και άλλα μικρά αντικείμενα. Στο πίσω μέρος του φέρινγκ υπάρχει ντουλαπάκι με πρίζα για την εύκολη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών. Σε ότι αφορά τα όργανα, το στυλ συναντά τη λειτουργικότητα. Ο πίνακας περιλαμβάνει ταχύμετρο στην αριστερή πλευρά και στροφόμετρο στη δεξιά. Μεταξύ τους υπάρχει ψηφιακή οθόνη TFT που εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως ολικό χιλιομετρητή, δύο μετρητούς χιλιομετρητές, τρέχουσα και μέση κατανάλωση καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος και ενδεικτικές λυχνίες για τον έλεγχο πρόσφυσης, το ABS και τα προγράμματα οδήγησης. Πολύ ξεχωριστή πινελιά είναι η μπλε περίμετρος στα δύο αναλογικά όργανα.

Υψηλό κύρος και πολυτέλεια

Το TMAX είναι ένα εμβληματικό μοντέλο της ΥΑΜΑΗΑ. Στο πέρασμα του χρόνου έχει αποδείξει τη μεγάλη του αξία και συνεχίζει να εξελίσσεται, όχι ακολουθώντας, αλλά δημιουργώντας τάσεις. Στην τελευταία του μορφή, απευθύνεται σε όλους τους κατόχους TMAX, αλλά και σε όσους κατόχους scooter θέλουν να αναβαθμίσουν την εμπειρία τους. Είναι το απόλυτο Maxi Scooter υψηλού γοήτρου που σχεδιάστηκε για να ταιριάξει απόλυτα με τον ιδιαίτερα απαιτητικό ιδιοκτήτη του. Ιδανικό στην πόλη και αποκαλυπτικό στον ανοικτό δρόμο, το TMAX υπόσχεται μοναδικές συγκινήσεις. Με κορυφαία ποιότητα, εκπληκτικές επιδόσεις και άνεση που ξεπερνά κάθε προσδοκία, η ναυαρχίδα των scooter ΥΑΜΑΗΑ ξεκινά το νέο ταξίδι της στους δρόμους του κόσμου. Δίπλα της στέκεται περήφανα το σπέσιαλ μοντέλο TMAX Tech Max, με ακόμη πιο υψηλές προδιαγραφές και τεχνολογία αιχμής. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα, χρυσαφί πιρούνι, καθώς και προηγμένη συνδεσιμότητα μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής My TMAX Connect. Η βασική έκδοση είναι διαθέσιμη στους χρωματισμούς Icon Grey και Sword Grey, ενώ το TMAX Tech MAX διατίθεται στους χρωματισμούς Tech Kamo και Sword Grey. 

Κύρια χαρακτηριστικά του TMAX

  • Πιο ισχυρός κινητήρας
  • Αύξηση κυβισμού στα 560 κ.εκ.
  • Καλύτερη επιτάχυνση
  • Πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία – κάλυψη προδιαγραφών Euro 5
  • Βελτιωμένος ήχος εξάτμισης
  • Βελτιωμένη πρόσβαση στο έδαφος για τον συνεπιβάτη
  • Δυνατότητα οδήγησης με άδεια A2
  • D-Mode με 2 προγράμματα οδήγησης
  • Σύστημα Smart Key
  • Βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις ανάρτησης
  • Επιθετική νέα εξωτερική σχεδίαση
  • Νέο πίσω φως LED και μπροστινά φλας LED
  • Πλαίσιο δύο δοκών από χυτό αλουμίνιο
  • Μεγάλος φωτιζόμενος χώρος αποθήκευσης - 1 κράνος full-face ή 2 jet
  • Πίνακας οργάνων με μονόχρωμη οθόνη TFT
  • Σύστημα κλειδώματος κεντρικού σταντ 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μήκος x πλάτος x ύψος: 2,200 χιλ. x 765 χιλ. x 1,420-1,555
    χιλ.
  • Ύψος σέλας: 800 χιλ.
  • Μεταξόνιο: 1,575 χιλ.
  • Βάρος (με υγρά): 218 κιλά
  • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, 4-χρονος, 2ΕΕΚ, 4-βαλβιδος
  • Διάταξη κυλίνδρων: Δύο παράλληλοι κύλινδροι
  • Κυβισμός: 562 κ.εκ.
  • Διάμετρος x Διαδρομή: 70.0 χιλ. x 73.0 χιλ.
  • Σχέση συμπίεσης: 10.9 : 1
  • Μέγιστη ισχύς: 47 HP/7,500 σ.α.λ.
  • Μέγιστη ροπή: 5,4 kgf-m /5,250 σ.α.λ.
  • Σύστημα εκκίνησης: Ηλεκτρική μίζα
  • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 15 λίτρα
  • Τροφοδοσία καυσίμου: Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
  • Διαστάσεις ελαστικών (Εμπρός / Πίσω): 120/70-15 / 160/60-15
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 14:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon