.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 10:51

Romano Fenati – Η λύτρωση και η αλλαγή ενός «καμμένου χαρτιού»

Ο Romano Fenati του σήμερα δεν έχει σχέση με τον νεαρό, παρορμητικό και επιθετικό εαυτό του πριν από μερικά χρόνια. Όταν (σχεδόν) όλοι τον εγκατέλειψαν, εκείνος κατάφερε να σταθεί όρθιος και το κυριότερο: να αλλάξει…

Η ζωή του στο paddock ήταν ταραχώδης και ακόμη και σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που δεν πιστεύουν πως ο Romano Fenati άξιζε μια δεύτερη (και τρίτη ή τέταρτη) ευκαιρία.

Κι όμως, ο Ιταλός αξίζει τουλάχιστον της προσοχής μας για τον τρόπο που κατάφερε να ξεπεράσει μια «καταιγίδα» και να σταθεί όρθιος, δουλεύοντας πάνω στον εαυτό του και επιστρέφοντας σταδιακά και στα θετικά αποτελέσματα μέσα στις πίστες.

Ίσως οι περισσότεροι να θυμούνται το πιο πρόσφατο περιστατικό με τον Stefano Manzi, όταν αγωνιζόταν στην Moto2, όμως υπάρχει και προϊστορία.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2015, είχε δείξει ότι έχει πρόβλημα στο να συγκρατήσει τα νεύρα του.

Στο Grand Prix της Αργεντινής τότε, όταν πίστεψε ότι ένας συναθλητής του, ο Niklas Ajo, τον εμπόδισε μέσα στην πίστα και του ζήτησε το λόγο, δεν δίστασε μετά από λίγο να τον κλωτσήσει.

romano-fenati-litrosi-Niklas-Ajo-fgt2.jpg

Τότε τιμωρήθηκε με το να ξεκινήσει από το τέλος του grid εκείνον τον αγώνα.

Έναν χρόνο αργότερα συνέβη ένα άλλο περιστατικό, με πιο άσχημες συνέπειες για τον Ιταλό.

Ο Romano Fenati ήταν από τους οδηγούς που εμπιστεύτηκε και πίστευε στο ταλέντο του ο θρυλικός Valentino Rossi. Τον είχε στην ομάδα του, μαζί με τον Pecco Bagnaia, όταν αυτή πρώτο-δημιουργήθηκε το 2014.

Κι ο Ιταλός δικαίωσε τον μέντορά του ξεκινώντας τη σεζόν με δύο νίκες στους πρώτους τέσσερεις αγώνες.

Εν τέλει τερμάτισε 5ος στη βαθμολογία και την επόμενη χρονιά έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, ολοκληρώνοντας στην τέταρτη θέση.

Το 2016 ξεκίνησε και πάλι δυνατά και ήταν το μεγάλο φαβορί για να πάρει τη μία από τις δύο θέσεις στη νεοσύστατη ομάδα του Rossi στην Moto2 την επόμενη χρονιά.

romano-fenati-litrosi-Rossi-fgt3.jpg

Όμως η σχέση του με τον αδελφικό φίλο και δεξί χέρι του Valentino Rossi δεν ήταν καλές, μέχρι που φτάσαμε στο Grand Prix της Αυστρίας και σε ένα ακόμα ξέσπασμα του Fenati.

Το τι ακριβώς έγινε παραμένει μυστήριο, αν και είχε ακουστεί ότι οι δυο τους ήρθαν στα χέρια, αντάλλαξαν μπουνιές, ο Fenati του τράβηξε και πέταξε το πάσο του Uccio κλπ.

Ό,τι και να έγινε, το αποτέλεσμα ήταν ο Romano Fenati να φύγει κακήν κακώς από την ομάδα, με τον ίδιο τον Valentino Rossi να μετανοιώνει και να εγκαταλείπει τον άλλοτε προστατευόμενό του.

Αγωνιστικά πάντως παρέμενε σε υψηλότατο επίπεδο και το 2017, πλέον με την Marinelli Rivacold, κατάφερε να αναρριχηθεί ως τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, κερδίζοντας μια θέση στο πρωτάθλημα της Moto2 για την επόμενη σεζόν.

Και μετά φτάνουμε στο περισσότερο γνωστό περιστατικό στο Misano του 2018. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της Moto2, ο Fenati πάλευε πιο πίσω για την 12η θέση με τον Stefano Manzi.

romano-fenati-litrosi-Manzi-fgt4.jpg

Ο τελευταίος ήταν αρκετά επιθετικός και αυτό εκνεύρισε τον Fenati, ο οποίος όταν τον πλησίασε του άρπαξε τη μανέτα του φρένου με το χέρι του!

Και μετά άνοιξαν οι ασκού του Αιόλου εναντίον του. Η ομάδα τον έδιωξε, αποσύρθηκε, δήλωσε ότι σταματά τους αγώνες, δεχόταν ακόμα και απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής του και της οικογένειάς του.

Το θέμα του έφτασε στην FIM όπως ήταν λογικό, του πήραν την άδεια ενώ παραλίγο να δικαστεί στη χώρα του για την επίθεση στο συμπατριώτη του.

Τον κατηγόρησαν ως ψυχρό δολοφόνο, αν και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, είχε θέματα διαχείρισης του θυμού του.

Μετά την μπόρα αυτή, κατάφερε να βρει τις δυνάμεις του με τη βοήθεια της κοπέλας του και της οικογένειάς του.

Και μόνο η επιστροφή του στο paddock – με την Snipers – ήθελε γερό στομάχι, όντας ουσιαστικά σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

romano-fenati-litrosi-Snipers-fgt5.jpg

Από τότε όμως απέδειξε ότι είχε αλλάξει. Δεν ακούστηκε το παραμικρό γι’ αυτόν. Και τολμώ να πω, βλέποντας τους αγώνες, ότι είναι και ένας από τους πιο «καθαρούς» οδηγούς στο χάος της Moto3.

Αγωνιστικά άργησε πολύ να επιστρέψει στο παλιό καλό εαυτό του και ακόμα δεν έχει φτάσει 100% εκεί.

Παραμένει – στη θεωρία – ο κορυφαίος οδηγός της μικρής κατηγορίας με 13 πλέον νίκες στο ενεργητικό του, τις περισσότερες από κάθε άλλον φετινό αγωνιζόμενο.

Η τελευταία ήρθε στον αγώνα του Silverstone, σε μια από τις αγαπημένες του πίστες, όπου και πήρε μια δίκαιη και καθαρή νίκη.

romano-fenati-litrosi-Silverstone-fgt6.jpg

Προσπάθησε ακόμα και να αστειευτεί λίγο στο parc ferme, εμφανώς ίσως ακόμα επηρεασμένος από το βεβαρυμμένο παρελθόν του και έχοντας λίγο τρακ μπροστά στις κάμερες.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε αυτό που έκανε στον Manzi, όμως τιμωρήθηκε γι’ αυτό και αρκετά σκληρά τόσο αγωνιστικά (ο Bagnaia που ξεκίνησαν μαζί είναι 4ος στη μεγάλη κατηγορία, ενώ ο Fenati παραμένει στην Moto3) όσο και εξωαγωνιστικά.

Ο αλλαγμένος Romano Fenati και το σπουδαίο του ταλέντο (γι’ αυτό κανείς δεν αμφέβαλλε) αποτελεί μια καλοδεχούμενη προσθήκη σε μια ήδη πάρα πολύ ανταγωνιστική γενιά οδηγών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 11:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon