.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 11:55

Τεχνική ανάλυση – Yamaha D’Elight 125 2021

Ένα από τα βασικά όπλα της Yamaha στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας ανανεώθηκε για το 2021 με φρέσκο εξοπλισμό και εμφάνιση

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 ως ένα οικονομικά προσιτό σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πατά πάνω στην απλότητά του για να προσφέρει ό,τι χρειάζεται η καθημερινή μετακίνηση. Έκτοτε πέρασε μια διαδικασία ανανέωσης με την ευκαιρία των προδιαγραφών Euro 4 το 2017, κατά την οποία ο χαρακτήρας του παρέμεινε ως είχε, εμπλουτισμένος με μερικές δόσεις τεχνολογίας και πρακτικότητας, όπως ο διευρυμένος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα.

Κι έτσι φτάνουμε το 2021, τη χρονιά που προ πολλού ήταν ορισμένη ως σημείο καμπής για τις επόμενες προδιαγραφές, Euro 5, στις οποίες τώρα συμμορφώνεται το D’Elight 125.

2021 YAM LTS125 EU MYWP1 STA 006 03 preview 

Εμφάνιση - Πρακτικότητα

Η Yamaha προχώρησε σε επανασχεδίαση του μπροστινού μέρους του D’Elight, εγκαταλείποντας το χαρακτηριστικό του σχέδιο σε σχήμα V. Παράλληλα, ο νέος προβολέας είναι πιο στρογγυλός, δίνοντας μιαν αύρα λίγο πιο ρετρό στην όψη του σκούτερ.

Το πίσω μέρος του ωστόσο παραμένει απαράλλαχτο συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή τη δεύτερη γενιά. Αυτό σημαίνει και τον ίδιο, εντυπωσιακό για τα δεδομένα της κλάσης του, αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που χωρά ένα full face κράνος και αφήνει περιθώριο για αρκετά άλλα μικροπράγματα.

Η ανανέωση έφερε και νέα όργανα, καθώς μια νέα LCD οθόνη συνεπικουρεί το αναλογικό κοντέρ του D’Elight. Σε αυτήν αναγράφονται πληροφορίες όπως ο ολικός και οι μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, ρολόι και ένδειξη ECO – δηλαδή μια σήμανση-βοήθημα που φανερώνει πότε ο κινητήρας δουλεύει στην πιο οικονομική του περιοχή.

Δίπλα στον κεντρικό διακόπτη, η Yamaha έχει επίσης προσθέσει ένα κουμπί για γρήγορο και εύκολο άνοιγμα της τάπας καυσίμου και της σέλας.

Το συνολικό βάρος του D’Elight ανακοινώνεται στα 101 κιλά, με όλα τα υγρά και έτοιμο για βόλτες. Στην ουσία αυτή η τιμή προσθέτει δύο κιλά στην αντίστοιχη τιμή του προηγούμενου μοντέλου, μια επιβάρυνση αρκετά μικρή για να μην γίνεται καν αντιληπτή. Μιλάμε δε για 30 κιλά λιγότερα από το NMAX!

2021 YAM LTS125 EU MYWP1 DET 012 03 preview 

Blue Core

Στον κόσμο των μικρών μοτοσυκλετών και σκούτερ της Yamaha ο τίτλος Blue Core αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη φιλοσοφία. Πρόκειται για μια πλατφόρμα εξέλιξης κινητήρων που εστιάζει στην οικονομία, τόσο σε κατανάλωση όσο και σε εκπομπές ρύπων, χτίζοντας γύρω από εξελιγμένες αντιτριβικές διαδικασίες στα κινητά μέρη του μοτέρ, αλλά και υποστηρικτικές τεχνολογίες όπως το VVΑ που συναντάμε σε μοντέλα όπως το NMAX.

Στην περίπτωση του D’Elight η εφαρμογή του Blue Core κινητήρα είναι σαφώς πιο απλή από αυτή του NMAX. Εδώ έχουμε έναν αερόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα με έναν εκκεντροφόρο και δύο βαλβίδες στην κεφαλή.

Θεωρητικά δεν έχει περάσει πολλές αλλαγές για να προσαρμοστεί στα δεδομένα των Euro 5, αν και στο ταμείο μια μικρή διαφορά είναι εμφανής. Από πλευράς μέγιστων επιδόσεων δεν έχουμε κάτι αξιοσημείωτο, καθώς η ισχύς φαίνεται να κερδίζει 0.1 hp για ένα σύνολο 8.4, ενώ η ροπή κορυφώνεται στο ίδιο 1 kgm όπως και πριν.

Αυτό που αλλάζει είναι το πού κορυφώνονται αυτές οι τιμές, καθώς η μέγιστη ισχύς πλέον αποδίδεται 250 στροφές ψηλότερα, στις 7,000 rpm, ενώ η μέγιστη ροπή έρχεται 250 στροφές χαμηλότερα, στις 5,000 rpm.

Δεν θα κάνει ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά, πάντως δείχνει διάθεση για λίγη περισσότερη διάρκεια ψηλά και περισσότερη ελαστικότητα στις χαμηλομεσαίες.

Ένα σημαντικό νέο στο D’Elight του 2021 είναι η προσθήκη του συστήματος Start-Stop, το οποίο σβήνει αυτόματα τον κινητήρα όταν το σκούτερ είναι σταματημένο για μερικά δευτερόλεπτα (λ.χ. στο φανάρι), επανεκκινώντας το αυτόματα μόλις ανοίξει το γκάζι. Πρόκειται για μια τεχνολογική λύση που κουμπώνει ιδανικά στη Blue Core φιλοσοφία, εξυπηρετεί την οικονομία καυσίμου και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, ενώ διαθέτει κουμπί απενεργοποίησης στο δεξιό άκρο του τιμονιού.

Κατά τα θεωρητικά νούμερα της Yamaha, η κατανάλωση του Euro 5 κινητήρα κινείται κατά μέσο όρο στα εντυπωσιακότατα 1.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε μια μέγιστη αυτονομία περίπου 300 χιλιομέτρων από το ρεζερβουάρ των 5.5 λίτρων – καθόλου άσχημα.

2021 YAM LTS125 EU MYWP1 STA 016 03 preview 

Περιφερειακά

Η βάση του D’Elight δεν αλλάζει ιδιαίτερα για το 2021, καθώς το πακέτο πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων παραμένει ίδιο.

Μπροστά συναντάμε ένα τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι με διαδρομή 81 mm και μονό δίσκο διαμέτρου 180 mm με μονοπίστονη δαγκάνα.

Πίσω έχουμε ένα αμορτισέρ με αρκετά κοντή διαδρομή 68 mm – προφανώς για να εξυπηρετήσει τον χώρο κάτω από τη σέλα – και μηχανικό ταμπούρο.

Τα δύο φρένα είναι συνδεδεμένα μέσω του συστήματος Unified Braking System, το οποίο ενεργοποιεί εν μέρει και το μπροστινό φρένο μαζί με το πίσω.

Ο αναβάτης κάθεται σε ύψος 800 mm, όσο και πριν δηλαδή, με εύκολη πρόσβαση στο έδαφος αλλά και καλή ορατότητα. Κυλώντας πάνω σε μικρούς τροχούς 12 ιντσών μπροστά και 10 πίσω, το D’Elight στην ουσία δεν έχει αλλάξει καθόλου δυναμικό χαρακτήρα, διατηρώντας τις μικρές συνολικές διαστάσεις και την ευελιξία μεταξύ των προσόντων του.

2021 YAM LTS125 EU MYWP1 DET 014 03 preview

Τρίτη γενιά

Η εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει δραστικά από τότε που πρωτοσχεδιάστηκε το D’Elight, αν και έχει περάσει λιγότερο από μια γεμάτη δεκαετία. Η ευρύτερη οικονομική κατάσταση δεν βελτιώθηκε και πολύ σε αυτό το διάστημα και το γεγονός αυτό έκανε τα ελαφρά και οικονομικά δίκυκλα ακόμη πιο ελκυστικά για μια μερίδα του αγοραστικού κοινού που ενδεχομένως να μην τα κοιτούσε καν πριν την άφιξη της οικονομικής κρίσης.

Τώρα η κατηγορία Α1 έχει ένα ακόμη νέο προσόν: απευθύνεται και σε οδηγούς αυτοκινήτων που μπορούν – υπό προϋποθέσεις – να τα καβαλήσουν με το δίπλωμα κατηγορίας Β που διαθέτουν, έτσι το Ελληνικό εν δυνάμει πελατολόγιο μεγαλώνει δραματικά από φέτος.

Το D’Elight 125 στην τρίτη του γενιά είναι ένα σκούτερ που φαντάζει ιδανικό ως πύλη εισόδου στον δίτροχο κόσμο για νέες και νέους αναβάτες, όπως και για όσους έρχονται στο δίκυκλο χωρίς μεγάλη πρότερη εμπειρία ανεξαρτήτως ηλικίας. Η απόδοση των 8.4 ίππων είναι τόση όση χρειάζεται για να κινηθεί κανείς μέσα στην πόλη, ενώ το μικρό βάρος και η λεπτή σιλουέτα το χρίζουν ως φιλικότατο.

Ο δε οικονομικός του χαρακτήρας μπορεί εξίσου άνετα να γοητεύσει έναν πιο έμπειρο μοτοσυκλετιστή που απλά θέλει ένα εργαλείο για τις καθημερινές του μεταφορικές ανάγκες.

Στα €2,590 το D’Elight 125 του 2021 κοστίζει ένα κατοστάρικο παραπάνω από το Euro 4 μοντέλο και παραμένει με διαφορά το πιο προσιτό σκούτερ στην Α1 γκάμα της Yamaha.

2021 YAM LTS125 EU MYWP1 DET 015 03 preview

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

YAMAHA D'ELIGHT (2021)

Τιμή (€):

€2,590

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Κυβισμός (cc)

125

Συμπίεση

10.2:1

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

52.4 x 57.9

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Ιμάντας V-Belt

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος 

Ατσάλινο, σωληνωτό

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1805 x 685 x 1160

Μεταξόνιο (mm)

1275

Ύψος σέλας (mm)

800

Απόσταση εδάφους (mm)

125

Βάρος, γεμάτο (kg)

101

Ρεζερβουάρ (lt)

5.5

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 81 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 68 mm

ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Μπροστά

90/90-12

Πίσω

100/90-10

ΦΡΕΝΑ

 

Μπροστά

Δίσκος 180 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, UBS

Πίσω

Μηχανικό ταμπούρο, UBS

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

 

Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)

8.4 / 7000

Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm)

1.0 / 5000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 12:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon