.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 10:35

Honda - Εξελίσσει σύστημα Clutch by Wire!

Μετά το σύστημα Ride by Wire που είδαμε για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα στο Yamaha YZF-R6 το 2006, σύστημα που το 2021 έχει γίνει κοινός τόπος στα δίκυκλα, τώρα η Honda εξελίσσει αντίστοιχο σύστημα για τον έλεγχο του συμπλέκτη!

Έτυχε και ήμουν μέσα στους πρώτους συντάκτες του ειδικού τύπου που βρεθήκαμε το 2007 στην Ιταλία, για να οδηγήσουμε το Shiver που διέθετε Ride by Wire, και θυμάμαι πως οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή. «Θα έχουμε την ίδια αίσθηση στο γκάζι, όπως είχαμε και με τη ντίζα;» «Ναι.» «Θα είναι ασφαλές;» «Ναι.» «Και τι γίνεται αν χαλάσουν τα ηλεκτρονικά του Ride by Wire;» «Υπάρχει σύστημα safe mode, που σας επιτρέπει να μεταβείτε στον προορισμό σας, ή στο συνεργείο, με χαμηλές ταχύτητες.»

Μιλάμε για ένα σύστημα που καταργεί τη ντίζα του γκαζιού από το γκριπ μέχρι τις πεταλούδες του ψεκασμού, αντικαθιστώντας την από ένα σύστημα με σερβομηχανισμό.

Στην πορεία είδαμε το Ride by Wire να εξελίσσεται και να βελτιώνει τις όποιες αδυναμίες του (τίναγμα στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό, ασάφειες, έλλειψη αναλογικότητας, κ.α.), αν και ακόμα και το 2021 το σύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται.

Παρόλα αυτά το Ride by Wire, πέρα από το ότι εξαφάνισε το φαινόμενο της κομμένης ντίζας γκαζιού, επέτρεψε στους κατασκευαστές να εξοπλίσουν τις μοτοσυκλέτες με εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα (χάρτες, traction control, και με τη βοήθεια μονάδας IMU Wheelie Control, Launch Control, κ.α.), που δίχως το rbw δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Κάπως έτσι, η Honda έχοντας την τάση να εξερευνεί συνεχώς νέες καινοτόμες τεχνολογικές προτάσεις, κατέθεσε πατέντες στις οποίες φαίνεται πως εξελίσσει σύστημα Clutch by Wire!

Το design της πατέντας αφορά σε έναν υδραυλικά ελεγχόμενο συμπλέκτη, που ναι μεν θα έχει μανέτα στο αριστερό γκριπ της μοτοσυκλέτας, όμως δεν θα συνδέεται απευθείας με το καλάθι του συμπλέκτη.

Αντίθετα, όταν ο αναβάτης θα πιέζει τη μανέτα του συμπλέκτη, το σύστημα Clutch by Wire θα στέλνει πληροφορίες για τη θέση της μανέτας στον καλάθι, συνδυάζοντας παράλληλα πληροφορίες όπως τη θέση του γκαζιού, τη σχέση κιβωτίου, την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας, και τις στροφές του κινητήρα, ώστε να βελτιστοποιεί την σύμπλεξη / αποσύμπλεξη, όσο άγαρμπος ή άπειρος κι αν είναι ο αναβάτης!

Παράλληλα, το νέο σύστημα θα επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει εντελώς αυτόματη σύμπλεξη αν έτσι επιθυμεί, ενώ θα μπορεί να συνεργάζεται απρόσκοπτα και με σύστημα quickshifter.

Επίσης, το Clutch by Wire σύστημα ανοίγει την πόρτα σε πρόσθετες στρατηγικές launch control, wheelie control και traction control, όπου η μοτοσυκλέτα θα ελέγχει και τον συμπλέκτη μαζί με το γκάζι, την ανάφλεξη και τον ψεκασμό.

Η αίσθηση στη μανέτα θα είναι γνώριμη για τους αναβάτες, αντίστοιχη με έναν συμβατικό συμπλέκτη, αν και η αντίσταση της μανέτας θα είναι τεχνητή, καθώς δεν θα συνδέεται πλέον απευθείας με τον συμπλέκτη.

Τέλος, το σύστημα θα μπορεί να αντιληφθεί πως ο αναβάτης ξεκινά από στάση, και το πότε σταματά, ώστε να αποτρέπει σβήσιμο κινητήρα από άγαρμπή χρήση του συμπλέκτη! 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon