.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 20:08

Συνέντευξη - Tim Coleman

 

Αναβάτης να σου πέσει το σαγόνι!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Τον βλέπεις και πιστεύεις ότι έχει ξεπεράσει τους νόμους της φυσικής. Κάνει απίστευτες σούζες και endo με στροφή 360 μοιρών, ακουμπάει τον πίσω τροχό σε κορμούς, πηδάει με τέλειο κοντρόλ όπου βρει. Ο Tim Coleman δεν είναι μόνο ένα αστέρι του Youtube και του freestyle riding. Είναι ο αναβάτης που μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο είδος οδήγησης, και γιατί όχι, και αγώνων.

tim coleman interview 2

ΒΙΚΕΙΤ: Ποια ήταν η σημαντικότερη αλλαγή στο οδηγικό σου στυλ; Πόσο σε βοήθησε το Internet και η δυνατότητα επικοινωνίας με αναβάτες απ' όλη τη Γη στην βελτίωση σου και την ανάδειξή σου ως αναβάτη;

Tim Coleman: Είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσω με αναβάτες απ΄όλο τον κόσμο και να μοιραστώ στοιχεία της οδήγησης. Μπορώ να βρω εύκολα videos από κάθε είδος αθλήματος και να προσαρμόσω το στυλ μου σε αυτά.

tim coleman interview

ΒΙΚΕΙΤ:  Δηλαδή αν έχεις έναν καλό social manager και κάποια καλά video μπορείς να γίνεις εύκολα γνωστός;

Tim Coleman: Όχι, δεν είναι έτσι ακριβώς, αλλά σίγουρα βοηθάει. Φυσικά είναι εύκολο πλέον να δημιουργώ video και να με βλέπουν σε όλο τον κόσμο, να γίνομαι γνωστός και να κάνω πιο εύκολα την δουλειά μου. Τα social media έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό ώστε να με αναγνωρίζουν εύκολα οι αναβάτες.

ΒΙΚΕΙΤ:  Βοηθάει και τους αναβάτες να εξελίσσονται όταν για παράδειγμα βλέπουν ένα δικό σου video (όπως το παραπάνω);

Tim Coleman: Οι περισσότεροι αναβάτες νομίζουν ότι μπορούν να μάθουν οδήγηση βλέποντας video στο Youtube αλλά η γνώση που σου παρέχει ένα video είναι πολύ περιορισμένη. Κάποιοι επιλέγουν να μάθουν μόνο τα βασικά που μπορούν να καταλάβουν από ένα video, κάτι το οποίο πάλι δεν είναι σωστό.

Ένας προπονητής μπορεί να σου δείξει γρήγορα τι ακριβώς να κάνεις, να σου διορθώσει λάθη και να σε μεταμορφώσει σε λίγο χρόνο, κερδίζοντας ουσιαστικά απόλαυση στην οδήγηση.

tim coleman bikeit 3

ΒΙΚΕΙΤ: Πόσα χρόνια οδηγείς extreme freestyle enduro;

Tim Coleman: Βασικά το κάνω τα τελευταία πέντε χρόνια, που ασχολούμαι πιο σοβαρά.

tim coleman bikeit 12

ΒΙΚΕΙΤ: Στην εποχή πριν το Internet, θα μπορούσες να φτάσεις στο επίπεδο που είσαι τώρα, τόσο γρήγορα;

Tim Coleman: Πιθανότατα δεν θα βρισκόμουν εδώ τώρα. Ο λόγος είναι ότι έγινα γρήγορα γνωστός. Ήταν πιο εύκολο να με δει ο κόσμος, να βρω χορηγούς, να με ζητούν σε κάποιες χώρες για να οδηγήσω τις μοτοσυκλέτες τους και να περάσω λίγο χρόνο με τους αναβάτες.

ΒΙΚΕΙΤ: Τι ακριβώς κάνεις για να προετοιμάσεις τα κόλπα σου; Από που αντλείς ιδέες;

Tim Coleman: Από κάθε είδους sport. Από freediving, από BMX, από Trial, από mountain bike. Βλέπω video, και μετά παλεύω με την μοτοσυκλέτα μου. Αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο για κάθε αναβάτη.

tim coleman bikeit 4

ΒΙΚΕΙΤ: Εσύ από που ξεκίνησες την καριέρα σου;

Tim Coleman: Ξεκίνησα από αγώνες enduro, αλλά σύντομα ανακάλυψα ότι μου αρέσει πιο πολύ να κάνω freeride απολαμβάνοντας την μοτοσυκλέτα μου. Δεν με νοιάζει αν θα πάω γρήγορα, αρκεί να περάσω καλά. Έτσι ξεκίνησε.

tim coleman bikeit 1

ΒΙΚΕΙΤ: Πως ακριβώς προετοιμάζεσαι για τα κόλπα σου;

Tim Coleman: Κυρίως με μοτοσυκλέτα Trial, η οποία είναι πιο εύκολη και ελαφριά, για να μπορέσω να πραγματοποιήσω μία περιστροφή, ένα χτύπημα σε κορμό, ένα άλμα ή κάτι άλλο. Βέβαια, χρησιμοποιώ μέχρι και παιχνίδια με το χέρι μου προκειμένου να δω κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα κόλπο, πριν περάσω στο επόμενο επίπεδο.

tim coleman bikeit 2

ΒΙΚΕΙΤ: Πως προπονείσαι; Κάνεις βάρη και αερόβια, ή μόνο μοτοσυκλέτα;

Tim Coleman: Καθημερινά οδηγώ μοτοσυκλέτα Τrial. Δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης. Κάποιες φορές πάω στο γυμναστήριο, αλλά κυρίως περνάω τον χρόνο μου οδηγώντας μοτοσυκλέτα.

ΒΙΚΕΙΤ: Όταν συνεργάζεσαι με κάποια εταιρία, βοηθάς και στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας;

Tim Coleman: Όχι, αυτό γίνεται μέσω των αγώνων, όπου οι εταιρίες έχουν τους αναβάτες που τρέχουν και δοκιμάζουν νέα πράγματα. Οι δικές μου μοτοσυκλέτες είναι standard σε μορφή, μοτοσυκλέτες παραγωγής, και απλά ρυθμίζω χειριστήρια και αναρτήσεις ανάλογα με το πως με βολεύουν.

tim coleman bikeit 6

ΒΙΚΕΙΤ: Αυτή την εποχή έχεις συμβόλαιο με την BETA;

Tim Coleman: Δεν είναι ακριβώς συμβόλαιο. Για την ακρίβεια, με βοηθάνε και χτίζουμε μία σχέση που ευελπιστώ να πάει λίγο πιο μακριά. Οδηγώ την RR300 η οποία ταιριάζει περισσότερο στο στυλ οδήγησης που έχω, λόγω ροπής. Δεν έχω περάσει αρκετό χρόνο πάνω στο RR250 οπότε δεν ξέρω αν θα μπορέσω να προσαρμοστώ αμέσως επάνω του.

ΒΙΚΕΙΤ: Ποια είναι η βασική σου δουλειά;

Tim Coleman: Παραδίδω μαθήματα οδήγησης enduro ως εκπαιδευτής, ξεκινώντας από πολύ χαμηλό επίπεδο, μέχρι όσο αντέχει ο αναβάτης. Αυτή είναι η βασική μου δουλειά στην Αυστραλία. Όλα τα άλλα είναι διασκέδαση. Κάνω και κάποιες εμφανίσεις όπου με καλούν, οδηγώντας την μοτοσυκλέτα μου σε κορμούς, σκαλοπάτια, ή ακόμη κάνοντας παιχνίδια σε επίπεδο έδαφος χτυπώντας πέτρες κ.α.

ΒΙΚΕΙΤ: Αν μπορούσες να κατηγοριοποιήσεις την εκμάθηση, ποια θα ήταν η σειρά;

Tim Coleman: Πρώτα θα ήταν ο συμπλέκτης και ο έλεγχος του γκαζιού, μετά, η θέση του σώματος που είναι πολύ σημαντική για την οδήγηση και την τοποθέτηση του βάρους όπου θες.

tim coleman bikeit 1

ΒΙΚΕΙΤ: Λίγα χρόνια πριν, ο Chris Pfeifer ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε show stunt riding. Νομίζεις ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας θεσμός με αναβάτες που κάνουν freeride όπως εσύ, σε κλειστό χώρο, όπως το FMX;

Tim Coleman: Στην Αυστραλία κάνουμε ήδη κάποια shows που δείχνουμε τέτοια κόλπα. Γίνονται όμως κυρίως αγώνες enduro και όχι τέτοια shows. Θα ήταν ωραία ιδέα βέβαια να υπάρξει κάποια διοργάνωση με freestyle riding σε κλειστό χώρο.

ΒΙΚΕΙΤ: Μίλησε μου για τους αγώνες.

Tim Coleman: Αυτή τη χρονιά αλλά και την επόμενη θα προσπαθήσω να κάνω περισσότερους αγώνες. Να δείξω ότι η freestyle οδήγηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα σε δύσκολες συνθήκες. Θα συνεχίσω να κάνω video's και να απολαμβάνω οδήγηση τύπου Trial, αλλά θα δώσω έμφαση και στους αγώνες Extreme.

tim coleman bikeit 5

ΒΙΚΕΙΤ: Έχετε πολλούς αγώνες Enduro στην Αυστραλία;

Tim Coleman: Όχι πολλούς. Πριν λίγα χρόνια έτρεξα έναν αγώνα rally στην Αυστραλία που ήταν πολύ γρήγορος και το ευχαριστήθηκα μπορώ να πω. Δεν ήταν τόσο τεχνικός αγώνας, αλλά ήταν απολαυστικός.

ΒΙΚΕΙΤ: Πιστεύεις ότι για να κάνεις τέτοιου είδους οδήγηση, πρέπει οπωσδήποτε να είσαι γρήγορος αναβάτης, ή αρκεί να έχεις φαντασία και να έχεις τεχνική;

Tim Coleman: Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι γρήγορος. Αρκεί να έχεις τεχνική, ώστε να αντιμετωπίζεις τα δύσκολα κομμάτια με άνεση.

Οι περισσότεροι γρήγοροι αναβάτες ασχολούνται αποκλειστικά με την ταχύτητα και την αντοχή τους, για να έχουν αποτέλεσμα στους αγώνες. Πιθανότατα δεν έχουν ασχοληθεί με την τεχνική τόσο πολύ, ή δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο στυλ οδήγησης.

tim coleman bikeit 13

ΒΙΚΕΙΤ: Εκτός από την οδήγηση μοτοσυκλέτας freestyle, ποια άλλα είναι τα χόμπι σου;

Tim Coleman: Μου αρέσει να ψαρεύω, να κάνω skate, να βρίσκομαι συχνά στην φύση, να βλέπω ταινίες, να χαλαρώνω. Είναι όλα μέσα στη ζωή μου.

ΒΙΚΕΙΤ: Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από δέκα, είκοσι χρόνια; Πως θα ήθελες να είσαι και που θα ήθελες να έχεις φτάσει;

Tim Coleman: Η προπόνηση αναβατών off road είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω. Θα ήθελα να παραμείνω και να εξελιχθώ ως εκπαιδευτής, και με το πέρασμα των χρόνων, να συνεχίσω να γυρίζω videos και να εμπνέω αναβάτες να κάνουν και αυτοί freestyle.

Δείτε και ένα από τα αμέτρητα video που υπάρχουν στο Διαδίκτυο (σε περίπτωση που δεν έχετε δει ήδη δηλαδή) με τον Tim Coleman σε δράση να παρουσιάζει τις εκπληκτικές του ικανότητες.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 21:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon