.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 10:16

Test - Husqvarna 701 Enduro 2020 - Adventure ευρείας χρήσης

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Καθημερινότητα, εκδρομές, χωματόδρομοι και μονοπάτια κάθε είδους. Η νέα Husqvarna 701 Enduro ήρθε για να προσφέρει στους απαιτητικούς ''χωμάτινους'', αυτό που δεν μπορεί καμία άλλη adventure.

Enduro, όπως παλιά. Η Husqvarna την ονομάζει Enduro, αλλά προφανώς δεν εννοεί ότι μπορεί να κοντράρει στα ίσα την σειρά Enduro που διαθέτει, από τα 125 έως τα 500 κυβικά εκατοστά. Ο χαρακτηρισμός Enduro, μίας τέτοιας μεγάλης σε όγκο και βαριάς γι' αυτά τα δεδομένα, μονοκύλινδρης μοτοσυκλέτας, μπορεί να έχει τις ρίζες του σε μία άλλη εποχή. Πλέον όμως, οι Enduro φλερτάρουν με τα 100 κιλά, και σίγουρα είναι μικρότερες σε μέγεθος. Έχει αλλάξει και το Enduro σαν άθλημα, έχει εστιάσει περισσότερο στα μονοπάτια και στις δύσβατες περιοχές, περισσότερο απ΄ότι όταν ξεκίνησε από τους δασικούς χωματόδρομους, πριν καμιά 40αριά χρόνια.

Η Husqvarna 701 Enduro, είναι μία μαζεμένη μοτοσυκλέτα Adventure, η μία από τις δύο μονοκύλινδρες που υπάρχουν για τέτοια χρήση, η μεγαλύτερη στο όνομα. Η άλλη είναι η KTM 690 Enduro, με ίδιο κυβισμό, η οποία αποτελεί και την βάση για την Husqvarna. Ως τέτοια, η Husqvarna 701 Enduro, έρχεται για να προσφέρει στον αναβάτη που αγαπά τις εκδρομές και τις περιηγήσεις με τεράστιο ποσοστό off road, την απόλυτη απόλαυση. Χωρίς περιττό εξοπλισμό, χωρίς περιφερειακά που μπορεί να σπάσουν ανά πάσα στιγμή με την παραμικρή πτώση, χωρίς κίνδυνο για μετακίνηση σε κάποιο δύσβατο σημείο.
Με τα 145 κιλά της, βρίσκεται ήδη 42 κιλά κάτω από την ελαφρύτερη της κατηγορίας των δικύλινδρων και τρικύλινδρων στις οποίες και αποσκοπεί, Yamaha Tenere 700, ενώ αποδίδει και 1,6 ίππους παραπάνω!
Το νέο μοντέλο, έχει αυξήσει την απόδοση από τους 67 ίππους στους 74, και όταν τα συνδυάσεις με τα κιλά, η απόδοση είναι τρομερή!
Εύκολα θα πείτε, μα δεν είναι συγκρίσιμες μοτοσυκλέτες, μιας και εκτός του κινητήρα, το Husqvarna δεν διαθέτει fering για προστασία, ούτε είναι τόσο τουριστικό ή ακόμη και καθημερινής χρήσης.
Υπάρχει λύση και γι' αυτό: Το κατάστημα Paddock 512 που είναι αντιπρόσωπος Husqvarna για τον νομό Αττικής, έχει την λύση! Θα προσφέρει την Husqvarna 701 Enduro με το κιτ της Aurora των 2.200euro, που περιλαμβάνει τον πύργο στήριξης, το fering και την ζελατίνα, με τελική τιμή στα 13.000euro. Έτσι, θα μπορεί ο αναβάτης που επιθυμεί προστασία από τον αέρα, να τοποθετήσει στην μοτοσυκλέτα αυτό που ουσιαστικά δεν τοποθέτησε η Husqvarna. Το Paddock512, άλλαξε και τους καθρέπτες με τετράγωνους, αλλά και τις χούφτες του τιμονιού με κλειστού τύπου (κόστος 100euro), αφού αυτές που φοράει από το εργοστάσιο είναι ανοιχτές.

Η τιμή, τιμή δεν έχει
Ας δούμε όμως αναλυτικά που βρισκόμαστε από άποψη τιμής, εξοπλισμού, βελτιώσεων, στο μοντέλο 2020.
Καταρχάς, η τιμή του βρίσκεται στα 11.490euro. Θα πείτε πολλά για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα; Ναι οκ, τα λεφτά είναι πάντα σχετικά, γι' αυτό και είναι τουλάχιστον άδικο να βγάζεις συμπέρασμα πριν αναλύσεις, και φυσικά, πριν οδηγήσεις. Το νέο μοντέλο διαθέτει τον μονοκύλινδρο τελευταίας γενιάς της KTM, με νέες εσωτερικές διαστάσεις στα 105x80 από 102x84,5mm, και κυβισμό στα 692,7 από 690cc. Επίσης, έχει βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, που σημαίνει πρακτικά πως οι ''νεκρές'' των προηγούμενων ετών, δεν υπάρχουν. Για την ακρίβεια, μία ανάμεσα στην 5η και 6η, καμιά φορά ''παίζει'' να κάνει την εμφάνιση της.
Αλλάζοντας σχέσεις όμως, διαπιστώνεις ότι υπάρχει shifter στο κιβώτιο, το οποίο δεν φαίνεται εξωτερικά, μιας και βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένο μέσα στον κινητήρα. Μπορείς δηλαδή να οδηγάς χωρίς συμπλέκτη συνεχώς, εκτός από την εκκίνηση, αλλάζοντας τόσο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω σχέσεις, πατώντας απλά το λεβιέ. Τέλειο για καθημερινή οδήγηση, αφού ξενοιάζεις με τις αλλαγές! Μόνη συνήθεια που θα χρειαστεί είναι στο χώμα, μιας και το πόδι θα πρέπει να αποφεύγει τον λεβιέ, αφού ακόμη και λίγο να τον ακουμπήσεις, κόβεται η απόδοση.
Στον νέο κινητήρα, συναντάμε τελευταίας γενιάς σύστημα APTC, που ουσιαστικά είναι το σύστημα μείωσης του "φρένου" που προκαλείται στα κατεβάσματα ταχυτήτων. Ένα σύστημα που επεμβαίνει υδραυλικά στον συμπλέκτη, έτσι ώστε να απελευθερώνει την δύναμη που ασκείται στους δίσκους, και να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός. Τα κατεβάσματα σχέσεων, σε συνδυασμό με το APTC, γίνονται πλέον ανώδυνα!
Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικάναλο Cornering ABS της Bosch, 9.1 MP, με supermoto ρύθμιση, κάτι που φυσικά έχουμε συνηθίσει σε πολύ ακριβές δικύλινδρες της κατηγορίας Adventure. Έτσι, τα φρένα της Brembo με τους δίσκους 300/240mm για μπροστά και πίσω, έχουν την κορυφαία ηλεκτρονική υποβοήθηση, για να μπορείς να φρενάρεις και μέσα στην στροφή, χωρίς να φοβάσαι μην σου ''ανοίξει'' η μοτοσυκλέτα την γραμμή! Και όταν θελήσεις να το απενεργοποιήσεις, με το κουμπί που βρίσκεται δίπλα στο λυτό εμφανισιακά αλλά περιεκτικότατο ηλεκτρονικό πολυόργανο, το κάνεις εύκολα, με ένα σταθερό πάτημα.
DBS_6617-web.jpg

Βελτιωμένος κινητήρας
Ο κινητήρας διαθέτει ψεκασμό EMS της Keihin, ο οποίος συνδυάζεται με δύο χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Από το αριστερό άκρο του τιμονιού, μπορείς να διαφοροποιήσεις τον τρόπο απόδοσης, και όχι την ίδια την απόδοση που παραμένει ίδια σε απόλυτα νούμερα. Στο ''1'', έχεις ήπια απόδοση στο άνοιγμα του γκαζιού, και ομαλή επιτάχυνση. Στο ''2'', έχεις άμεση απόκριση και σούζες, πολλές σούζες! Σούζες με 2η σχέση, με 3η σχέση, με 4η, με ότι έχεις μέσα και έχεις την διάθεση να το σηκώσεις, αυτό σηκώνεται! Με συμπλέκτη ή χωρίς, με το άνοιγμα του γκαζιού και την ροπή του, ο τροχός κοιτάει εύκολα τον ουρανό, και το δεξί γκριπ χρησιμεύει ως ρυθμιστής ύψους!
Όμως, αν δεν απενεργοποιήσεις το Traction Control από τον αριστερό διακόπτη, η μοτοσυκλέτα δεν κάνει τίποτα. Ούτε σηκώνεται σούζα, ούτε σπινάρει - προσπαθεί κάπως να ξεπεράσει τον περιορισμό, αλλά όμορφα το Traction Control επεμβαίνει και συμβάλλει στην μείωση του γλιστρήματος, είτε βρίσκεσαι σε γλιστερό οδόστρωμα, είτε στο χώμα.
Οι κορυφαίες αναρτήσεις της WP, με το ρυθμιζόμενο XPLOR ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48mm και το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ XPLOR με μοχλισμό, με διαδρομές 250mm αμφότερες (από 275mm του παλιού), φροντίζουν για την επαφή των τροχών με κάθε είδους και ποιότητας έδαφος.DBS_6621-web.jpg
Οι πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος, είναι κατασκευασμένες σε CNC, και ουδεμία σχέση έχουν με τις χυτές που χρησιμοποιούν οι περισσότερες μοτοσυκλέτες.
Τα ελαστικά διπλής χρήσης της Continental TKC 80 καλύπτουν την διπλή χρήση σε άσφαλτο και χώμα, ενώ τα μαύρα στεφάνια τροχών της D.I.D. φροντίζουν για την αντοχή σε κάθε ρυθμό οδήγησης.
Αν εξαιρέσεις την σέλα με το νέο κάλυμμα που δεν είναι πλέον βινύλιο, αλλά συνεχίζει να είναι σκληρή και άβολη, και τα νέα πλαστικά ψυγείου και την μάσκα, τα υπόλοιπα, έρχονται από το προηγούμενο μοντέλο.

Άξια αναφοράς όμως
Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από πολυαμίδιο, ένα είδος θερμοπλαστικού, το οποίο περιλαμβάνει και το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13 λίτρων, με βάρος μόλις 5,2 κιλά.
Το ρεζερβουάρ που βρίσκεται ουσιαστικά στην μέση και ουρά της μοτοσυκλέτας, συμβάλλει στο ζύγισμα, ενώ η τάπα πλήρωσης βρίσκεται στο πίσω φτερό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν είσαι φορτωμένος με κάποιο σάκο, θα πρέπει να ξεφορτώσεις για να βάλεις καύσιμο. Νέες είναι όμως οι πολύ πρακτικές χειρολαβές συνεπιβάτη που βρίσκονται σε κείνο το σημείο, αφού μπορείς και να δέσεις πράγματα επάνω τους.
Το πλαίσιο, είναι σχεδίασης trellis, χωροδικτύωμα, σχεδιασμένο για άριστη αίσθηση, σταθερότητα και ευελιξία, με το στιβαρό ψαλίδι να συμπληρώνει την εικόνα. Η κλειδαριά τιμονιού, πλέον βρίσκεται στον κεντρικό διακόπτη, μπροστά από την σέλα.

Ροπή και επιθετικότητα
Γνωρίζοντας όλη την τεχνολογία που διαθέτει, μπορείς να αξιολογήσεις καλύτερα την τιμή που κοστίζει, γιατί σίγουρα μία μοτοσυκλέτα με τόση τεχνολογία και κορυφαία περιφερειακά και τεχνολογικά, δείχνει ξεκάθαρα τους λόγους τιμολόγησης.
Και μετά από αυτό, μπορείς να βρεθείς στην ίσια αλλά ψηλή σέλα, αν είσαι άνω του 1,80, να μετακινηθείς άνετα στο μήκος της, να τοποθετηθείς επιθετικά πάνω της, να βρεις την θέση σου στα φαρδιά μαρσπιέ και το φαρδύ τιμόνι μεταβλητής διατομής, και να ξεκινήσεις την βόλτα σου.
Πρώτη αίσθηση: Η εξάτμιση ''ματσούκι'' που γεμίζει το πίσω αριστερό μέρος της μοτοσυκλέτας, δεν ακούγεται καθόλου. Είναι πολύ ήσυχη και μπορείς να κυκλοφορείς με αυτήν χωρίς να σε ζαλίζει. Όμως, μάλλον είναι το πρώτο πράγμα που θα αλλαχθεί στην μοτοσυκλέτα, μιας και η μείωση βάρους αλλά και η απελευθέρωση ίππων, βρίσκονται στα πλάνα των περισσότερων μελλοντικών κατόχων.
Ο ψεκασμός στις χαμηλές στροφές δουλεύει περίεργα, και νιώθεις σαν να έχει κοπεί η ντίζα, ειδικά με επιλεγμένο τον χάρτη 1. Προφανώς, αυτό το ακανόνιστο δούλεμα στις χαμηλές στροφές, συνδέεται και με τους περιορισμούς ρύπων, και το μπούκωμα από την μεγάλη εξάτμιση, αφού με το που κυλήσεις τους τροχούς και ξεπεράσεις κάποιες στροφές, η μοτοσυκλέτα δουλεύει τέλεια. Η γραμμικότητα στην άνοδο των στροφών και η ροπή από τις χαμηλές στροφές, είναι εμφανή όποτε και αν ανοίξεις το γκάζι. Η ιπποδύναμη που έφτασε τα 61,68 άλογα, έρχεται ομαλά, αλλά γρήγορα, ανάλογα βέβαια τον χάρτη που έχεις επιλέξει. Στον 1, τα ίδια άλογα έρχονται πιο αργά, τόσο που η μοτοσυκλέτα δεν κάνει σούζες στο άνοιγμα του γκαζιού. Ανοίγεις το γκάζι τέρμα και επιταχύνει γραμμικά μεν, ομαλά δε. Στον χάρτη 2, τα πράγματα αλλάζουν, και τα ίδια άλογα, έρχονται άμεσα, τόσο που με 2η στο κιβώτιο, πρέπει να ξέρεις φρένο για να προλάβεις το καπάκι. Η μοτοσυκλέτα σηκώνεται άνετα και με 3η στην ροπή, και με 4η και λίγο συμπλέκτη. Σούζες λοιπόν, check!

Απόδοση και στιβαρότητα
Ο νέος κινητήρας έβγαλε 7 άλογα παραπάνω στο δυναμόμετρο της Power House όπου είχαμε μετρήσει και τον προηγούμενο, σε KTM 690 Enduro όμως - τον ίδιο κινητήρα που είχε το προηγούμενο Husqvarna 701Enduro. Μεγάλη διαφορά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ουσιαστικά το ίδιο μοτέρ βελτιωμένο.

20200504_105113.jpg
Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται για πλάκα με το shifter, και το κιβώτιο είναι ''βούτυρο'' στην λειτουργία του, ενώ βρίσκεις νεκρά εύκολα.
Η άνεση των διαθέσιμων ίππων προσφέρει την δυνατότητα να κινείσαι με μεγάλες ταχύτητες άνετα. Ανοίγεις το γκάζι στα 120χ.α.ω. και πετάγεσαι στα 150 για πλάκα. Φτάνει στα 185 τελική, ενώ μπορείς να ταξιδεύεις ξεκούραστα στα 130-140. Άριστα για μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα με χωμάτινο προσανατολισμό.
Η σταθερότητα είναι υποδειγματική ακόμη και στην τελική της, αφού πλαίσιο και αναρτήσεις συνηγορούν σε αυτό. Αλλά τι να το κάνεις όταν δεν έχεις προστασία και άνεση. Είναι αλήθεια ότι σε αυτά τα χιλιόμετρα ταξιδίου, η προστασία είναι ανύπαρκτη και ο αέρας σε μαστιγώνει. Η μάσκα enduro που διαθέτει, δεν καταφέρνει τίποτα και ο αναβάτης κάθεται ''πάνω'' από την μοτοσυκλέτα, εκτεθειμένος τελείως.
Ανύπαρκτη είναι και η άνεση της σέλας, που θα χρειαστεί επέμβαση στο υλικό της, αν αποφασίσεις με την 701 να καλύπτεις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις στην άσφαλτο. Για την ακρίβεια, ακόμη και μετά από 30 χιλιόμετρα διαδρομής, τα μαλακά μόρια αρχίζουν να παραπονιούνται.
Παρά το ύψος της, στην πόλη η Husqvarna 701 Enduro λειτουργεί εξαιρετικά, όντας εύκολη για τον κυβισμό, με βάρος που κρύβεται έντεχνα, ένα μεγάλο παιχνίδι που αψηφά λακκούβες και πεζοδρόμια, χαρίζοντας σου ατελείωτες ώρες ''δράσης''. Όμως, οι αναρτήσεις είναι σκληρές, προσφέροντας ταρακούνημα και χτυπήματα στους ταλαιπωρημένους δρόμους και στα καπάκια υπονόμων, καθώς οδηγάς με ταχύτητες ''πόλης".
DBS_6642-web.jpg

Χώμα και adventure χρήση
Ουσιαστικά η μοτοσυκλέτα ''στρώνει'' όταν την πλακώνεις στα γκάζια, είτε αυτό γίνεται στην άσφαλτο, είτε στο χώμα.
Ειδικά στο χώμα, όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα γίνεται πιο σταθερή και όλα δουλεύουν ρολόι. Το πλαίσιο αποδεικνύει την στιβαρότητα του, οι αναρτήσεις συμπιέζονται και δουλεύουν σωστά, χωρίς να χρειάζονται κάποια ρύθμιση, το σύνολο παραμένει καρφωμένο στον δρόμο όσο και αν το ζορίσεις. Επιτίθεσαι και πιάνεις τριψήφια νούμερα ταχύτητας σε χωματόδρομο με ανωμαλίες, και πραγματικά νιώθεις ασφάλεια, και η Husqvarna 701 Enduro, σαν να είναι στο σπίτι της. Κατασκευάστηκε ουσιαστικά γι' αυτό το σκοπό, και όλα τα προαναφερθέντα, απλώς τα κάνει, άλλα πολύ καλά, άλλα με κάποιες παραχωρήσεις. Στο βουνό, οι επιλογές είναι πάρα πολλές, και στους δασικούς μπορεί να ντριφτάρει ατελείωτα βασιζόμενη στο μακρύ ψαλίδι και μεταξόνιο, και στο γκάζι που προσφέρει όση δύναμη χρειάζεται κατά την διάρκεια. Και αν σε φοβίζει η δύναμη, δεν έχεις παρά να επιλέξεις τον χάρτη 1 και ενεργοποιημένο το Traction Control και... ανοίγεις το γκάζι άφοβα!
Παρά το μακρύ γρανάζωμα, μόλις οι στροφές ανέβουν λίγο, μπορείς να κινείσαι με μία ''πάνω'', οδηγώντας σε ρυθμούς βόλτας, εκμεταλλευόμενος την ροπή. Ο άριστος μαλακός συμπλέκτης βολεύει για κλειστές διαδρομές, αλλά εδώ θα χρειαστεί προσοχή στην επαφή της αριστερής μπότας με το λεβιέ ταχυτήτων, γιατί κόβεται η απόδοση, από την λειτουργία του shifter - δεν θες να σου συμβεί την ώρα που περνάς με σούζα νερά ή νεροφάγωμα.
Απενεργοποιείς Traction Control και ABS, επιλέγεις τον χάρτη 2 και μπαίνεις σε μονοπάτια με άνεση, εκεί που θα πήγαιναν μικρότερους κυβισμούς και βάρους enduro, θα παίξεις σε κάθε λογής διαδρομή, και αν έχεις τις ικανότητες, θα βάλεις τα γυαλιά σε πολλούς αναβάτες με πιο εύκολες μοτοσυκλέτες. Η μοτοσυκλέτα κοντρολάρεται εύκολα, και μόνο σε σημεία όπου θα σταματήσεις και θα σπρώξεις, θα καταλάβεις ότι οδηγάς τα 700 κυβικά.
Όταν τελειώσεις την βόλτα, θα βγεις στον επαρχιακό, θα βολτάρεις ξεκούραστα, θα αυξήσεις ρυθμό στην εθνική, και σε λίγη ώρα θα βρίσκεσαι σπίτι σου, έχοντας απολαύσει μία γεμάτη ημέρα στα γύρω ή πιο απομακρυσμένα βουνά.
Η νέα Husqvarna 701 Enduro είναι ξεκάθαρη ως προς την χρήση. Έρχεται ανανεωμένη, βελτιωμένη, με περισσότερους ίππους, πιο ροπάτη λειτουργία, full εξοπλισμένη σε ηλεκτρονικά και τεχνολογία, για τον ψαγμένο αναβάτη που ξέρει ακριβώς τι θέλει.
Γι' αυτόν που τα χρήματα που κοστίζει, δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά λόγο για να απολαμβάνει περισσότερο τις adventure βόλτες του, χωρίς να τρέμει την στιγμή που η μοτοσυκλέτα του θα βρεθεί στο έδαφος με ζημιά πολλών euro.
Μία καθαρόαιμη adventure, που ψάχνει το ταίρι της για να αποδώσει αυτά που ακριβώς προσφέρει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο 701 Enduro
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 11.490 €
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 692,7
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 105 x 80
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin με σώμα 50mm - Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Anti hopping
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 15:45
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής, αφαιρούμενο υποπλαίσιο από πολυαμίδιο
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1504
Γωνία κάστερ 27,7
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 920
Απόσταση εδάφους  (mm) 270
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13
Βάρος (kg) 145
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP XPLOR 48mm,  διαδρομή τροχού, 250mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP XPLOR ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 250mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 90/90-21 Continental TwinDuro
Πίσω 140/80-18 Continental TwinDuro
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 74/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,1/6.750
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) 61,68
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) Δ.Α.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 10:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon