.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 13:10

Test – Husqvarna Norden 901 2022 – Αποστολή στις Αζόρες

Νέα σελίδα

Η Husqvarna εξακολουθεί από πολλούς να θεωρείται μια κατ’ εξοχήν χωματερή εταιρεία, τώρα όμως ήρθε το Norden 901, μια μοτοσυκλέτα που τα βάζει ευθέως με την καθεστηκυία τάξη των adventure. Έχασαν τον δρόμο τους τα Husky, ή μήπως εδώ έχουμε μια νέα κορυφαία επιλογή που κυοφορεί ακόμη περισσότερα;

Δοκιμή: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Marco Campelli, Sebas Romero

Μετά από δύο μέρες εντατικών δοκιμών στο San Miguel, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Αζορών, μπορούμε με σιγουριά να διαβεβαιώσουμε πως το πρώτο δεν ισχύει. Στο στρατηγείο της Husqvarna ξέρουν πάρα πολύ καλά πού θέλουν να πάνε με το Norden.

Αυτή είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα τουρισμού της εταιρείας στα 120 χρόνια της ιστορίας της. Βασισμένο πάνω στο KTM 890 Adventure, το Norden 901 παρουσιάστηκε όντας έτοιμο ήδη εδώ και δύο χρόνια, από την πρώτη εμφάνιση του πρωτοτύπου στην EICMA 2019.

98172 Norden 901 2022 kopie 1024x682.jpg

Η προσέγγιση είναι διαφορετική από αυτή της ΚΤΜ. Την ώρα που το πορτοκαλί αδελφάκι (ειδικά το R μοντέλο) είναι μια εκτός δρόμου μοτοσυκλέτα που τα καταφέρνει και στην άσφαλτο, η Husqvarna έφτιαξε μια πραγματική ταξιδιωτική εντούρο. Μια μοτοσυκλέτα που σου επιτρέπει να καλύψεις μεγάλες αποστάσεις τόσο εντός, όσο και εκτός δρόμου.

Στόχος της είναι να προσφέρει στο Norden ένα ευρύτερο πεδίο δράσης από τον αδελφό ανταγωνιστή. Για την ακρίβεια, δεν βλέπει καν το 890 Adventure ως ανταγωνιστή. Οι μοτοσυκλέτες άνω των 1000 κυβικών – με την Africa Twin πρώτη-πρώτη – είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός του. Τουλάχιστον έτσι μας λέει η Husqvarna. Το να έλεγε το αντίθετο θα έμοιαζε με απόπειρα αδελφοκτονίας, σωστά;

Αυτό που μας δείχνει το σκεπτικό τους είναι πως θέλουν να αναμετρηθούν με τα μεγαλύτερα παιδιά βασισμένοι σε αυτόν τον κινητήρα των 889 cc. Θεωρητικά αυτή η σύγκριση είναι εφικτή, μιας και η αποδιδόμενη ισχύς είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του CRF1100L.

Από την άλλη ωστόσο, απολαμβάνουν εξίσου τη ραγδαία άνοδο της αγοράς μεσαίου κυβισμού adventure μοτοσυκλετών. Το Norden 901 διακρίνεται και σε αυτόν τον χώρο χάρη στην ευελιξία του, τον ευκολοδήγητο χαρακτήρα του και το σχετικά χαμηλό βάρος. Οι διαστάσεις του δεν είναι και τόσο μαζεμένες, απεναντίας είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο. Η σέλα του είναι πολύ άνετη και μάλιστα θα έλεγα πως θα μπορούσε να είναι λίγο στενότερη για να σε διευκολύνει όταν στέκεσαι όρθιος στα μαρσπιέ.

2MC0646 1024x682.jpg 

Συχνά ακούμε για μέρη όπου μπορούν να εμφανιστούν και οι τέσσερεις εποχές σε μια μέρα, αλλά στις Αζόρες μπορείς να τις βιώσεις όλες μέσα σε μια ώρα. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί μια τεράστια ποικιλότητα στο έδαφος. Η βάση; Στεγνή άσφαλτος, περίπου το 10% της διαδρομής μας.

Μετά έχεις νοτισμένους δρόμους, βρεγμένους δρόμους, βρεγμένους δρόμους με γλίτσα, βρεγμένους δρόμους με λάσπη, βρεγμένους δρόμους με φύλλα, βρεγμένα πλακόστρωτα. Πασπαλίζουμε τα παραπάνω με μια επιλογή χωμάτινων διαδρομών που διακόπτονται εδώ κι εκεί από ρυάκια ή ποτάμια.

Το γεγονός πως το Husqvarna Norden συνέχιζε να μας εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλες τις παραπάνω συνθήκες είναι η καλύτερη απόδειξη της προσαρμοστικότητάς του. Ούτε μια φορά δεν πιστέψαμε πως ο κινητήρας θα δυσκολευτεί, ποτέ δεν μας προβλημάτισε το ο,τιδήποτε κύλησε κάτω από τις ρόδες μας.

Ναι, αυτό λέει πολλά για το Norden, όπως επίσης και για την ευτυχή επιλογή των Αζορών για την παρουσίαση. Η οδήγηση στο μονοπάτι που ανηφορίζει το ηφαίστειο Sete Cidades είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις με μοτοσυκλέτα. Σκούρα καφέ γη κάτω από τους τροχούς μας, τροπική βλάστηση εκατέρωθεν του δρόμου, ο Ατλαντικός Ωκεανός από αριστερά και μια έντονα γαλάζια λίμνη στον κρατήρα εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα στα δεξιά μας. Εντυπωσιακά θεαματικό τοπίο.

98215 Norden 901 2022 1024x682.jpg 

Λιγότερο εντυπωσιακό, αλλά εξίσου ευχάριστο στο μάτι είναι το σχέδιο που έδωσε η ομάδα του Kiska στο Norden 901, το οποίο δεν είναι απλώς ξεχωριστό, αλλά και απολύτως ταιριαστό με ό,τι περιμένεις από τη Husqvarna. Είναι νέο και ταυτόχρονα άμεσα αναγνωρίσιμο. Κοιτώντας το Norden θα αναγνωρίσεις στοιχεία από το Vitpilen και οικείες γραμμές που εμπνέονται από τα εντούρο και ΜΧ μοντέλα της εταιρείας.

Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα να το φέρεις στα μέτρα του μέσω διαφορετικών riding modes. Προσοχή εδώ: το πίσω ABS απενεργοποιείται ανεξάρτητα από τις modes, έτσι αν το σβήσεις εντελώς και επιλέξεις λ.χ. την Off Road mode, αυτό θα παραμείνει σβηστό ακόμη και αν μετά αλλάξεις στη Rain mode. Θέλει μια μικρή προσοχή αυτό.

Εμείς από την άλλη, βρήκαμε αρκετά εκνευριστικό κάποιες φορές το γεγονός πως το απενεργοποιημένο traction control επέστρεφε αυτόματα σε λειτουργία ξανά κάθε φορά που σβήνει και ξανανάβει ο κινητήρας – ακόμη κι αν απλά σβήσεις με το kill switch, χωρίς να γυρίσεις καν το κλειδί. Κυρίως μας ενόχλησε εκτός δρόμου, όπου σου σβήνει μια στιγμή η μοτοσυκλέτα, παίρνει εύκολα και άμεσα μπροστά, αλλά στην επόμενη ανηφοριά βρίσκεσαι να παλεύεις ξανά με το traction control αν δεν θυμηθείς να το απενεργοποιήσεις εκ νέου.

Μας έκανε επίσης εντύπωση που η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth εντάσσεται στον προαιρετικό εξοπλισμό. Λόγω της τεράστιας έλλειψης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπ) στην παγκόσμια αγορά λήφθηκε η συνειδητή απόφαση να προσφερθεί η συνδεσιμότητα κατ’ επιλογή. Δεν είναι για να μας κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, αλλά βλέπετε αυτήν την εποχή τα μόνα τσιπ σε αφθονία είναι τα Lays.

2021 11 06 HUSQVARNA NORDEN G3 542

Αν η λίγο φαρδιά σέλα και η αυτόματη ενεργοποίηση του traction control είναι τα μόνα μας προβλήματα με το νέο Norden, αυτό λέει πολλά για το επίπεδο ικανότητας αυτής της μοτοσυκλέτας.

Τίποτε από τα παραπάνω δε φαντάζει ικανό να απομακρύνει έναν υποψήφιο πελάτη. Άλλωστε στον κατάλογο των έξτρα υπάρχει η επιλογή για στενότερη σέλα ή για την Explorer mode, όπου το Level 1 traction control επιτρέπει αρκετό ντριφτ του τροχού. Αυτό που μένει στο τέλος είναι ένας κινητήρας υπεράνω κριτικής και με πολλά προσόντα.

Το πιπεράτο δικύλινδρο μπλοκ είναι ένα από αυτά. Με τις διάφορες modes του βασικού εξοπλισμού και τις κατ’ επιλογή προσφερόμενες, η μοτοσυκλέτα μπορεί να κουρδιστεί απολύτως στα γούστα σου. Όποια και να επιλέξεις όμως, ο κινητήρας παραμένει άμεσος στην απόκρισή του και εντυπωσιακά ελεύθερος από κραδασμούς.

Συνδύασέ τον με το πολύ καλό quickshifter και ξέρεις πως κυριολεκτικά και μεταφορικά μπορείς να κάνεις τα πάντα μαζί του. Με λίγη καλή θέληση μπορείς να οδηγήσεις ως supermoto στην άσφαλτο, σε σπορ ρυθμούς όπου σε παίρνει ή ληθαργικά όταν έχεις ανάλογη διάθεση, μα πάνω απ’ όλα και το Norden 901 είναι μια μοτοσυκλέτα που ξεκάθαρα αρέσκεται στο να καταπίνει χιλιόμετρα.

Η στοκ ρύθμιση της ανάρτησης της WP είναι καλά στημένη για κάθε είδους χρήση. Η μη ρυθμιζόμενη ζελατίνα μας φαινόταν αρκετά κοντή πριν αρχίσουμε να οδηγούμε, αλλά απέδειξε πως προσφέρει επαρκή προστασία, εξαφανίζοντας τους στροβιλισμούς. Αν θες υπάρχει και έξτρα ψηλότερος ανεμοθώρακας, πάντως στα δικά μου 180 εκατοστά ύψους δε μου έλειψε ούτε στον αυτοκινητόδρομο.

Αν κάτι θα θέλαμε οπωσδήποτε από τη λίστα των έξτρα, αυτό είναι το κεντρικό σταντ. Θα ήταν ωραία αν ανήκε στον στάνταρ εξοπλισμό.

2021 11 07 HUSQVARNA NORDEN G3 71.jpg

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Norden 901 είναι το πρώτο τουριστικό μοντέλο στα 120 χρόνια της Husqvarna. Η εταιρεία έχει καταφέρει κάτι δύσκολο, να το τοποθετήσει στην αγορά ως κάτι διαφορετικό από τον αρχικό δότη του κινητήρα του. Αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική αξία, μα γίνεται ακόμη ελκυστικότερο όταν ανακαλύψεις την ευκινησία και ευκολία χρήσης που του έχει χαρίσει η Husqvarna.

Αν αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που θα ορίσει το προφίλ των μελλοντικών ασφάλτινων μοντέλων της Husqvarna, τότε μας περιμένουν πολλά ωραία πράγματα στο μέλλον.

Παραμένω πάντως πολύ περίεργος να δω τη λιανική του τιμή, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

98195 Norden 901 2022 1024x682.jpg 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Husqvarna Norden 901 (2022)

Εισαγωγέας

K-Motors S.E.E.

Τιμή (€)

Αναμένεται

Εγγύηση

Αναμένεται

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

889

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

90.7 x 68.8

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος (PASC)

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

105 / 8,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

10.2 / 6,500

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,513

Γωνία κάστερ (ο)

25.8

Ίχνος (mm)

106.9

Ύψος σέλας (mm)

854 - 874

Απόσταση από έδαφος (mm)

252

Ρεζερβουάρ (l)

19

Βάρος (kg)

204 (στεγνό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 43 mm / διαδρομή 220 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP APEX με μοχλικό / διαδρομή 215 mm / προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS Bosch 9.1 Cornering με Off-road mode

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS Bosch 9.1 Cornering με Off-road mode

   

ΤΡΟΧΟΙ

Pirelli Scorpion Rallly STR (tubeless)

Εμπρός

90/90-21

Πίσω

150/70-18

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 23:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon