.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 18:08

Test - Husqvarna Norden 901 - 2022

Πρώτη και εντυπωσιακή!

Έχεις μόνο μία ευκαιρία να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση. Και η Husqvarna, με την Norden 901, κάνει κατευθείαν εντύπωση και προκαλεί με έναν μοναδικό ''ρετρό'' τρόπο, εισάγοντας εντυπωσιακά τον ''θηρεό'' σε νέα κατηγορία και νέο κυβισμό!

Του Τάκη Μανιάτη

Σε νέα μονοπάτια
Μετά από 120 χρόνια ιστορίας, η Husqvarna κάνει την πολυαναμενόμενη είσοδο της στην κατηγορία adventure, με ένα όνομα που θυμίζει βορρά, φωτογραφίζοντας τις ρίζες της εταιρίας. Η Norden 901, εισάγει την Husqvarna στις μοτοσυκλέτες adventure τουρισμού εντός και εκτός δρόμου, και το κάνει με έναν μοναδικό ρετρό τρόπο, που ξυπνά αναμνήσεις και στοιχειώνει όνειρα!
Η Husqvarna, είναι ευρέως γνωστή για τις μοτοσυκλέτες enduro και motocross, και λίγα χρόνια πριν, υπό την σκέπη της KTM, έκανε την είσοδο της στις μοτοσυκλέτες δρόμου, παρουσιάζοντας τα Svartpilen και Vitpilen, στα 401 κυβικά εκατοστά - βασισμένα στα αντίστοιχα Duke 390 της ΚΤΜ. Έπειτα από τα Enduro και Supermotard 701, που βασίστηκαν στα αντίστοιχα KTM 690 Enduro R και Supermoto, σειρά είχε η άνοδος κυβισμού, και στόχος, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 890 κυβικών εκατοστών, του KTM 890 Adventure.
Το Norden 901 ουσιαστικά είναι μία καμουφλαρισμένη KTM 890 Adventure, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ενδεχομένως θα μαρτυρούσαν μερικά τεχνικά στοιχεία να είναι. Το ατσάλινο πλαίσιο, το θηριώδες γραμμωμένο ψαλίδι και ο εκπληκτικής απόδοσης δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας είναι ίδια, με απόδοση του τελευταίου στους 105 ίππους και 10,2 χιλιόγραμμων ροπής.
Ο προορισμός είναι καθαρά adventure με τροχούς 21/18 ιντσών για μπροστά και πίσω και ελαστικά διπλής χρήσης της Pirelli, Scorpion Rally STR, χωρίς σαμπρέλες, αλλά οι σημαντικές ομοιότητες με την αντίστοιχη KTM σταματούν κάπου εκεί, μιας και η Husqvarna θέλησε να διαφοροποιηθεί δημιουργώντας το δικό της στυλ.
Αυτό είναι ρετρό, με σχεδίαση που περιλαμβάνει στρογγυλό προβολέα LED με DRL φώτα και με ενσωματωμένα προβολάκια στο νέο fering, ενώ ξεχωριστό είναι και το πίσω LED φωτιστικό σώμα, μοναδικό για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, όπως άλλωστε και τα LED φλας που δεν θα τα δεις αλλού. Η σχεδίαση αυτή ξεχωρίζει ουσιαστικά το Norden από ότι άλλο δίκυκλο κυκλοφορεί στο δρόμο, και του δίνει την δική του μοναδική ταυτότητα. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο διαφοράς που βλέπεις πάνω του.
Όπως κατάφερε να ξεχωρίσει η KTM με την σειρά adventure που έχουν δική τους ταυτότητα και χαρακτήρα, το ίδιο πέτυχε και η Husqvarna με το Norden με την πρώτη προσπάθεια. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

A15A0537-web.jpgΕκτός πεπατημένης
Γι' αυτό το λόγο, αλλά και γιατί ξυπνά μνήμες από άλλες μοτοσυκλέτες, πολύς κόσμος περίμενε την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα για να την δει, μιας και ξέφευγε από την πεπατημένη της KTM που ήθελε τις μοτοσυκλέτες hard adventure, τόσο οδηγικά, όσο και σχεδιαστικά. Η Husqvarna οδεύει κυρίως στο travel adventure μονοπάτι, σε όλες του τις εκδοχές.
Μπορεί η Norden να έχει "πολύ" από ΚΤΜ, αλλά θα λέγαμε ότι στον κυρίως όγκο της, στο τμήμα του ρεζερβουάρ του οποίου το κάλυμμα και το fering είναι τελείως νέας σχεδίασης, μας φέρνει στο μυαλό την σχεδίαση του KTM 950/990 Adventure - της μοτοσυκλέτας που πριν 20 χρόνια κέρδισε το rally Dakar στα χέρια του αείμνηστου Fabrizio Meoni. Κάποιοι είπαν ότι θυμίζει και Honda Transalp, λόγω του στρογγυλού προβολέα και του γεμάτου fering.
Το Norden είναι λίγο φαρδύ στο σημείο που ακουμπούν τα γόνατα, χωρίς την εσοχή που συναντάμε στα KTM - αυτό επιτυγχάνεται με το νέο κάλυμμα του ρεζερβουάρ. Το ρεζερβουάρ, εσωτερικά παραμένει ίδιο, με τα ''μάγουλα'' στο κάτω τμήμα να φιλοξενούν το καύσιμο εκατέρωθεν του κινητήρα, πετυχαίνοντας έτσι ιδανικό ζύγισμα και χαμηλό κέντρο βάρους - συναντάμε και προστατευτικά αλουμινίου εκεί χαμηλά. Η χωρητικότητα εδώ βρίσκεται στα 19 λίτρα και η Husqvarna αναφέρει ότι η μοτοσυκλέτα μπορεί να διανύσει 400 χιλιόμετρα αναλόγως χρήσης. Εμείς, είδαμε 5, - 5,5 λίτρα στα 100χιλ, οδηγώντας σε ρυθμούς βόλτας και σβέλτα, νούμερα που αλλάζουν αναλόγως διάθεσης. Ο κινητήρας είναι πάρα πολύ εύστροφος, έχει δύναμη στις χαμηλές στροφές, μπορείς να οδηγείς εκμεταλλευόμενος την ροπή του. Κλασικός KTM δηλαδή, μιας και αλλαγές ουσιαστικές δεν υπάρχουν, τουλάχιστον εσωτερικά.
Η Husqvarna έχει δώσει έμφαση στην σβέλτη οδήγηση και στις βόλτες και έχει κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην χαρτογράφηση του, ώστε να λειτουργεί πιο γλυκά. Για παράδειγμα, ο κινητήρας του KTM 890 Adventure που έχουμε μετρήσει εμείς αποδίδει 97,06 άλογα ενώ αυτός του Norden, 93,3 (ίδιο δυναμόμετρο, με διαφορά ενός έτους), με σαφή μείωση της απόδοσης σε όλη την καμπύλη. Έχει δηλαδή μικρή διαφορά στις ψηλές στροφές, όμως, είναι κάτι στο οποίο δεν σε προϊδεάζει στην οδήγηση του να κάνεις ,αφού μέχρι λίγο μετά τις μεσαίες στροφές λειτουργίας, η μοτοσυκλέτα κινείται με χαρακτηριστική άνεση. Αυτό είναι και το σημαντικό του χαρτί. Η ευκολία με την οποία μπορείς να κινείσαι εκμεταλλευόμενος την ροπάτη λειτουργία του, από τις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές, και λίγο παραπάνω, πριν αρχίσει το ''πάρτυ'' με ξέσπασμα που θα σου δείξει την καταγωγή.

A15A0546-web.jpgΔιαφορά απόδοσης
Έχει αισθητή διαφορά στην αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού η οποία εντείνεται στο πρόγραμμα off road, όπου στο Norden η απόδοση πέφτει στους 76 ίππους, με μεγάλη κάμψη μετά τις μεσαίες στροφές, ενώ στο αντίστοιχο KTM παραμένει ίδια ή παραπλήσια, με διαφορά στην απόκριση.
Καμία διαφορά στα ''εσωτερικά'' του κινητήρα αφού μοιράζεται τις αλλαγές που ήδη έχουν εφαρμοστεί, ουσιαστική διαφορά στην λειτουργία όμως, η οποία δίνει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα στην Norden - και ένα όμορφο χρυσαφί καπάκι συμπλέκτη με το λογότυπο της Husqvarna.
Ο κινητήρας φέρνει τις αλλαγές του KTM με τον βαρύτερο στρόφαλο και την αύξηση κατά 20% του φρένου του κινητήρα, προσφέροντας ανάλογα βαριά αίσθηση, κάτι που αυξάνει την εμπιστοσύνη σε μία τουριστική μοτοσυκλέτα, αλλά και εμφανίζει τον κυβισμό, δίνοντας καλύτερη αίσθηση στο ταξίδι σε ανοιχτούς ή επαρχιακούς δρόμους.
Η ευστροφία στην λειτουργία του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα είναι εμφανής και σημείο που κάνει την μοτοσυκλέτα να ξεχωρίζει, δίνοντας του εκπληκτική απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών, χωρίς εκρήξεις στις χαμηλές στροφές. Απλότητα, ηρεμία, ευστροφία, διατήρηση σταθερού αριθμού χιλιομέτρων χωρίς κραδασμούς, αλλά και επιτάχυνση μέχρι λίγο πάνω από τα 220χ.α.ω. χωρίς μείωση του ρυθμού επιτάχυνσης, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά. Με τους δύο δίσκους με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Husqvarna - προφανώς Brembo και δύο έμβολα / γλίστρα πίσω, το φρενάρισμα γίνεται εύκολα, με το ABS να διαθέτει cornering χαρακτηριστικά, και να συμβάλει ως προς την ασφάλεια του αναβάτη σε κάθε διαδρομή.
Λειτουργικά, η μοτοσυκλέτα είναι πολύ εύκολη, και αυτό είναι βασικά που την ξεχωρίζει από την KTM - αν έχεις οδηγήσει μία 890, θα το καταλάβεις αμέσως. Είναι πολύ πιο βολική σε καθημερινή χρήση, γλυκιά και πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, η οποία κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Χαρακτηριστικά μάλιστα, πολλοί μοτοσυκλετιστές ρωτάνε για το συγκεκριμένο μοντέλο στο δρόμο, μιας και δεν έχουν συνηθίσει την Husqvarna σε τέτοιο κυβισμό.

A15A0615-web.jpgΕυκολία στην χρήση
Είναι πανεύκολη στον χειρισμό, το shifter βοηθάει στην καθημερινότητα με εξαιρετική λειτουργία στις μεσαίες στροφές, στο κάπως πιο μαλακό κιβώτιο από την αντίστοιχη KTM. Ο συμπλέκτης λειτουργεί ακούραστα και πολύ προοδευτικά μέσα στην πόλη, και παρά την ντίζα που χρησιμοποιεί, είναι λειτουργικότατος.
Το τιμόνι βρίσκεται κοντά στον αναβάτη, δημιουργώντας μία εξαιρετική εργονομία, ενώ και τα γόνατα του αναβάτη σχηματίζουν σωστή γωνία, χωρίς να κουράζουν, όπως για παράδειγμα τους ψηλούς αναβάτες στο απλό 890. Οι βάσεις του τιμονιού - καβαλέτα, τοποθετούνται σε δύο θέσεις, μπροστά και πίσω, και αν τα γυρίσεις αντίστροφα, αλλάζουν έκκεντρα την απόσταση του οβάλ διατομής τιμονιού από τον αναβάτη.
Η αίσθηση κατά την οδήγηση είναι ελαφρύτερη από τις ''αδελφές'', λόγω χαμηλότερων αναρτήσεων και διαφορετικής εργονομίας, και τα 205 ανακοινώσιμα κιλά δεν φαίνονται, σε σημείο να ελίσσεται άνετα μέσα στην πόλη. Βολικά χειριστήρια, αρκετή δύναμη για να παίζεις μέσα στην πόλη αλλά και να ταξιδεύεις με ταχύτητες κοντά στα 150χ.α.ω, ακόμη και με τα ελαστικά διπλής χρήσης.
Και αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει, είναι πως μπορείς να το κάνεις αυτό καθώς και να κινείσαι μόνιμα γρήγορα, έχοντας τροχό 21'' μπροστά, και ελαστικά διπλής χρήσης. Τα οποία μπορεί να μην είναι τέλεια για την άσφαλτο, αφού γλιστράνε σε οριακές συνθήκες, όμως, το σύνολο ξεπερνά το κράτημα και προσφέρει τρομερή ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε ότι και αν του ζητήσεις.
Ταυτόχρονα, μπορείς να κινηθείς άνετα σε χωματόδρομους, χρήση για την οποία το όνομα Husqvarna είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, να διασχίζεις δασικούς χωματόδρομους ανεξαρτήτως κατάστασης ξεκούραστα, κάνοντας travel enduro αλλά και συνδυασμούς διαδρομών χωρίς περιορισμούς.
H Husqvarna ''έπαιξε'' από πλευράς αναρτήσεων και χαρακτήρα, ανάμεσα στις δύο KTM 890, δίνοντας στην Norden διαδρομές 220/215mm, έναντι 200 και 240mm για την απλή και την R έκδοση Adventure αντίστοιχα.

A15A0690-web.jpgΠιο άνετη, πιο καθημερινή
Διατηρώντας αναρτήσεις της WP APEX, πλήρως ρυθμιζόμενες, πλεονέκτημα μόνο της 890 Adventure R, η Norden 901 κατέληξε να είναι μία μοτοσυκλέτα που από άποψη δυνατοτήτων και ευκολίας, να βρίσκεται ακριβώς στη μέση της ζυγαριάς. Ούτε αυστηρά ασφάλτινη, ούτε αυστηρά χωμάτινη. Είναι όμως μία καθαρόαιμη travel adventure η οποία ενώνει με άνεση δύο κόσμους, χωρίς πολλές παραχωρήσεις. Οι αναρτήσεις είναι σεταρισμένες για τουριστική χρήση, ενώ εμείς ρυθμίσαμε το μπροστινό σύστημα ως προς την προφόρτιση ελατηρίων και απόσβεση συμπίεσης (σφίξαμε), μιας και ήταν μαλακό για τα γούστα μας. Με την ρύθμιση αυτή, έδινε καλύτερη πληροφόρηση από τον μπροστινό τροχό, και περισσότερη εμπιστοσύνη. Ρυθμίσαμε επίσης (μαλακώσαμε τελείως) και την υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου στο αμορτισέρ, - πολύ χρήσιμο εργαλείο για τουριστική μοτοσυκλέτα - το οποίο ήταν αρκετά σφιχτό σε λειτουργία. Βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά συνέχισε να είναι σφιχτό, κάτι το οποίο δίνει το περιθώριο να φορτωθεί αρκετά, με δεύτερο άτομο και βαλίτσες, ώστε να έρθει σε πιο άνετη λειτουργία.
Έχοντας μία αρκετά άνετη θέση οδήγηση, με φαρδιά σέλα η οποία ρυθμίζει σε δύο διαφορετικές θέσεις με διαφορά μεταξύ τους στα δύο εκατοστά (854 - 874mm), προσφέρεται για κάθε μέγεθος αναβάτη. Στην ψηλή θέση της σέλας, ο αναβάτης πατάει κάπως δύσκολα κάτω, μιας και το φάρδος της ανοίγει τα πόδια, ενώ και το σώμα πέφτει κάπως μπροστά στο χαμηλά τοποθετημένο τιμόνι, και νιώθεις ότι χρειάζεσαι αποστάτες για να σχηματίσεις σωστή εργονομία. Επίσης, νιώθεις ασάφεια από το μπροστινό σύστημα. Αυτό νιώσαμε όταν την οδηγήσαμε στην αρχή, και ψάχναμε να βρούμε τι φταίει, και γιατί το τιμόνι είναι τόσο κάτω, και γιατί η ανάρτηση τόσο μαλακιά. Δεν μας βόλεψε, κι έτσι, κατεβάσαμε την σέλα στην κάτω θέση, για να διαπιστώσουμε ότι, αυτή είναι η Norden που τα κάνει όλα! Στα 854 χιλιοστά, ανεβαίνεις εύκολα πάνω, πατάς εύκολα και ας είσαι μικρόσωμος, ή μέτριου ύψους αναβάτης, τα χέρια σου βρίσκουν εύκολα το τιμόνι χωρίς να τα τεντώνεις, η προστασία από τον αέρα είναι καλύτερη, αν και θα τοποθετούσαμε μεγαλύτερη ζελατίνα ή ένα πρόσθετο τμήμα στο άνω άκρο για διασπορά του.

A15A0704-web.jpg

Απόλυτο ζύγισμα
Μετά από όλα αυτά, θα λέγαμε ότι η Husqvarna έπαιξε ανάμεσα στα KTM 890 Adventure και Adventure R, και έφτιαξε την δική της πρόταση που είναι περισσότερο βολική για καθημερινή και τουριστική χρήση, καλύπτοντας εργονομικά ένα μεγαλύτερο εύρος αναβατών.
Τα χειριστήρια που διαθέτει η μοτοσυκλέτα είναι λίγο πολύ γνωστά από τις KTM, με ένα πληρέστατο διακόπτη στο αριστερό άκρο από το οποίο πλοηγείσαι εύκολα στο menu, με το layout να είναι σαφώς πιο εντυπωσιακό σε σχεδίαση. Η οθόνη TFT μας λέει ότι μάλλον είναι αδικημένη η μοτοσυκλέτα σε αυτό τον τομέα. Είναι μικρή εξωτερικά σε συνολική διαγώνιο, ενώ το περιθώριο - πλαίσιο που απαιτεί εσωτερικά η οθόνη, περιορίζει κι άλλο την πραγματική της διάσταση. Κάτι που έχουμε δει και σε όλες τις KTM άλλωστε. Στην τουριστική χρήση, θα θέλαμε οι μικρές ενδείξεις να είναι πιο ευδιάκριτες, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την πληροφόρηση, η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα: Το στροφόμετρο, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, βλέπε ABS, Traction Control, Riding Mode, τα οποία εμφανίζονται στο κέντρο, τα απαραίτητα του trip computer, τις ενδεικτικές λυχνίες καθώς και την πίεση των ελαστικών, την εξωτερική θερμοκρασία. Δεν του λείπει τίποτα, αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα του KTM 890 Adventure, ενώ εδώ, συναντάμε και μία έξτρα επιλογή στην χαρτογράφηση η οποία ονομάζεται Explorer και διαφοροποιεί τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας στο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ επιτρέπει περισσότερο σπινάρισμα του τροχού, με το Traction Control να είναι ρυθμισμένο στην θέση 1. Παρέχεται σύνδεση με το app της Husqvarna για εμφάνιση λειτουργιών στην οθόνη, το οποίο ωστόσο βρίσκεται στα έξτρα accessories.
Φυσικά, το ABS μπορεί να ρυθμιστεί σε Road ή Off Road, με λιγότερη επεμβατικότητα στον μπροστινό τροχό και απενεργοποίηση στο πίσω τμήμα - το ABS στον πίσω τροχό, και για παράδειγμα, αν το απενεργοποιήσεις και μετά μεταφερθείς σε άλλο mode, π.χ. στο Rain, η μοτοσυκλέτα θα παραμείνει με το ABS απενεργοποιημένο. Ωστόσο, αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός πως το Traction Control ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που σβήνει ο κινητήρας από κεντρικό διακόπτη ή Run/off - εκτός αν τον σβήσεις αφήνοντας τον συμπλέκτη απότομα. Έτσι, θα πρέπει να έχεις το νου σου γιατί αν βάλεις μπροστά και δεν το απενεργοποιήσεις ξανά, στην επόμενη χωμάτινη ανηφόρα, μπορεί να σε ''κόβει'' το Traction.

Μοναδική
Στην βασική του και μοναδική έκδοση, το Norden είναι υπερπλούσιο σε εξοπλισμό, διαθέτοντας μέχρι και Cruise Control στον αριστερό διακόπτη, με εύκολη ενεργοποίηση. Ρυθμίζει ως προς τα χιλιόμετρα που θες να διατηρήσεις, και πιέζοντας τον διακόπτη, επιταχύνει μέχρι το νούμερο που εμφανίζεται στην οθόνη. Δεν μπορείς όμως να "δουλέψεις" τον διακόπτη ως γκάζι, με άμεση απόκριση, όπως βλέπουμε σε άλλες μοτοσυκλέτες, απλά να σετάρεις και να απολαύσεις την διαδρομή σου.
Διαθέτει φαρδιές σέλες επιβάτη και συνεπιβάτη, με το λογότυπο της Husqvarna, με τρυπάκια για λιγότερη εφίδρωση, με του αναβάτη να είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, με το άνω να χρησιμοποιεί alcadara ως υλικό, ποιοτικό και άνετο, με διχρωμία στο πλάϊ. Οι χειρολαβές για συγκράτηση του συνεπιβάτη είναι μεγάλες και πίσω συναντάμε μία πλαστική σχάρα αρκετά μεγάλη για δέσιμο ή τοποθέτηση βαλίτσας .Οι προστατευτικές χούφτες τιμονιού έρχονται προφανώς από τα enduro μοντέλα της εταιρίας, οι στρογγυλοί καθρέπτες ταιριάζουν με το στυλ, είναι χρηστικότατοι και μας θυμίζουν και αυτοί το 990 Adventure.
Ο εξοπλισμός είναι πλήρης με πρίζα 12V στο καντράν αλλά όχι USB, ξεχωριστό κουμπί για τους προβολείς ομίχλης που είναι στάνταρ στην έκδοση, το οποίο δείχνει όμως κάπως αταίριαστο στο πάνελ, όπου συναντάμε και έναν πολύ εύχρηστο ρυθμιστή / βίδα για τα φώτα, κάτι που σπανίζει στις μοτοσυκλέτες γενικά. Συναντάμε επίσης την υποδοχή για βάση GPS που έχουμε δει και στα KTM, αλλά και μία πολύ όμορφη τάπα καυσίμου με λογότυπο Husqvarna.
Το ποδόφρενο έχει αλουμινένιο οδοντωτό άκρο με σωστή αίσθηση στο πάτημα. Τα μαρσπιέ διαθέτουν αφαιρούμενο ελαστικό παρέμβασμα, για να αποκαλύψουν το αλουμινένιο οδοντωτό τμήμα τους για οδήγηση off road, ενώ τα μαρσπιέ συνεπιβάτη αφαιρούνται αν χρειαστεί, όπως και το αλουμινένιο υποπλαίσιο.
Όμως, ως νέα παρουσία και τόσο σύγχρονη σε εξοπλισμό, θα θέλαμε να έχει keyless σύστημα αλλά και το κεντρικό stand στον βασικό εξοπλισμό. Η έκδοση της δοκιμής διέθετε ωστόσο το αλουμινένιο προστατευτικό ψυγείου (Κωδικός: 63503991044
Τιμή: 70,19€) που μάλλον θα έπρεπε να είναι στάνταρ για προστασία από τις πέτρες, και το τελικό τιτανίου της Akrapovic (Κωδικός: 63505979100 Τιμή: 1.015,44€).

A15A0722_2-web.jpg

Μοναδική μοτοσυκλέτα για ξεχωριστούς αναβάτες
Ο σχεδιασμός της κάνει εντύπωση, είναι μία μοναδική μοτοσυκλέτα που τοποθετεί την Husqvarna σε premium θέση στις μοτοσυκλέτες adventure, με πανέμορφο χρωματισμό σε μαύρο - γκρι με τον θηρεό της Husqvarna στα πλαϊνά του ψυγείου, με κίτρινες λεπτομέρειες και λευκό στο πίσω μέρος.
Ωστόσο, αν και στο χώμα είναι εξαιρετική, περνάει άνετα, δίνει σωστές λαβές και εκπληκτική θέση οδήγησης με ακριβείς μοχλούς, και αίσθηση ότι βρίσκεσαι από πάνω και όχι μέσα στην μοτοσυκλέτα, δεν θα είναι αυτή που θα πάρεις για να κάνεις travel enduro. Θα το κάνει με άνεση, αλλά δεν είναι ο χαρακτήρας της τελείως χωμάτινος, ούτε καν 50%. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό θετικό στοιχείο, μιας και δεν μπαίνει κόντρα στην KTM 890 Adventure R, αλλά τοποθετείται ακόμη και σε αυτό το κομμάτι, ανάμεσα στην προαναφερθείσα και στην σαφώς πιο ασφάλτινη KTM 890 Adventure. Πετυχαίνοντας να μπει στην παραγωγή προκαλώντας οπτικά, δημιουργώντας μία κατηγορία retro adventure, προσφέροντας ευχρηστία και μοναδικότητα, και μην κοντράροντας τις αδελφές της, η Husqvarna έχει πετύχει με την Norden 901 τον αρχικό σκοπό της.
Στα 16.390 που κοστίζει η Norden 901, βρίσκεται γύρω στα 900euro πάνω από την 890 Adventure, είναι πλήρως εξοπλισμένη για καθημερινές διαδρομές με στυλ, εκδρομές περιπέτειας και κάθε είδους ταξίδια. Μία πολύ ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, για πολύ ξεχωριστούς αναβάτες.

Εξοπλισμός αναβάτη από την MOTOMARKET

Κράνος Nox N312 CrowJacket Nordcode Monza IIΠαντελόνι Nordcode Cityzen, μποτάκια Forma Viper Dry, γάντια Nordcode Air Flow

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Husqvarna Norden 901 (2022)

Εισαγωγέας

K-Motors S.E.E.

Τιμή (€)

16.390

Εγγύηση

Δύο χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

889

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

90.7 x 68.8

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος (PASC)

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

105 / 8,000

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

10.2 / 6,500

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,513

Γωνία κάστερ (ο)

25.8

Ίχνος (mm)

106.9

Ύψος σέλας (mm)

854 - 874

Απόσταση από έδαφος (mm)

252

Ρεζερβουάρ (l)

19

Βάρος (kg)

204 (στεγνό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 43 mm / διαδρομή 220 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP APEX με μοχλικό / διαδρομή 215 mm / προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 20:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon