.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 10:48

Test - Husqvarna 701 Enduro 2022

Εξειδίκευση στο έπακρο

Βόλτες enduro, βόλτες adventure, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην εξοχή. Η Husqvarna με το 701 Enduro απευθύνεται στον ασυμβίβαστο εκδρομικό αναβάτη ο οποίος επεκτείνει τα οδηγικά του όρια συνεχώς, βασιζόμενος στην κορυφή των off road μοτοσυκλετών.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Κορυφαίος εξοπλισμός

Από που να το πιάσεις: Περιμετρικό πλαίσιο Trellis - χωροδικτύωμα, ικανό να σηκώσει τους διπλάσιους ίππους, κορυφαίες πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, Xplor, με 48mm ανεστραμμένο πιρούνι και διαδρομές 250 χιλιοστών για μπροστά και πίσω. Υποπλαίσιο από πολυαμίδιο που παίζει και τον ρόλο ρεζερβουάρ, διατηρώντας τα 14 λίτρα στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας.

Μονοκύλινδρος κινητήρας 692,7 κυβικών εκατοστών με απόδοση 74 (!!) ίππων, με σύστημα shifter για αλλαγή σχέσεων χωρίς συμπλέκτη και νέας γενιάς σύστημα APITC - μονόδρομο συμπλέκτη για απελευθέρωση της δύναμης που ασκείται στους δίσκους, για να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός στα κατεβάσματα σχέσεων.

DSC_6887-web.jpgΔικάναλο σύστημα Cornering ABS της Bosch 9.1 MP που συναντάμε σε ακριβές μοτοσυκλέτες adventure για φρενάρισμα μέσα στη στροφή χωρίς να φοβάσαι αν η μοτοσυκλέτα θα σου ''ανοίξει'' τη γραμμή που έχεις επιλέξει.

Ψεκασμός EMS της Keihin με ρυθμιζόμενους χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης σε 1 (Street) και 2 (Sport), με το πρώτο να προσφέρει ήπια απόδοση για την καθημερινότητα, με το Traction ενεργοποιημένο και το ABS και στους δύο τροχούς.

Νέα ηλεκτρονικά

Ρύθμιση στην θέση 2 (Sport) η οποία για φέτος εκτός του ότι παραμένει πιο επιθετικός σε λειτουργία ο κινητήρας, παράλληλα η ενεργοποίηση του απενεργοποιεί το ABS στον πίσω τροχό, αφήνοντας το μπροστά για χρήση off road - ενώ το Traction Control επεμβαίνει πιο χαλαρά. Αν θες να βγάλεις το ABS τελείως, το βγάζεις απευθείας από το τριγωνικό κουμπί που βρίσκεται στο κοντέρ, αν θέλεις να απενεργοποιήσεις το Traction Control, το κάνεις από το κουμπί του διακόπτη επιλογής χαρτών, στο αριστερό άκρο του τιμονιού.

Αυτή η τελευταία ρύθμιση του χάρτη 2, είναι και η μοναδική για το μοντέλο του 2022, το οποίο παραμένει ίδιο έως και τελευταία λεπτομέρεια με το μοντέλο του 2020: Ίδια πλαστικά περιφερειακά, ίδια γραφικά και αυτοκόλλητα, ίδιος εξοπλισμός, ίδιες δυνατότητες.

Συγκρίνοντάς το με το μοντέλο 2020, απουσίαζαν οι χειρολαβές που βρίσκονται στον standard εξοπλισμό τις οποίες όμως δεν είχε τοποθετημένες η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, καθώς και οι κλειστές χούφτες που και οι τετράγωνοι καθρέπτες που είχε τοποθετήσει το κατάστημα Paddock 512 που μας διέθεσε και εκείνη, και την φετινή μοτοσυκλέτα.

Στον εξοπλισμό, η Husqvarna προσφέρει μαζί με την μοτοσυκλέτα και τις τάπες που τοποθετούνται όταν αφαιρεθούν τα μαρσπιέ συνεπιβάτη, για off road χρήση.

DSC_6777-web.jpgΕπιθετική και απόλυτη

Και για να συνοψίσουμε, αυτή η Husqvarna 701 Enduro, διαφοροποιείται από την ''βάση'', KTM 690 Enduro, εκτός από το οπτικό κομμάτι, στα ελαστικά που εδώ έρχονται από την Continental, TKC80, σε αντίθεση με τα MItas E07 του KTM.

Από που να το πιάσεις λοιπόν, και που να τελειώσεις. Αυτή η μοτοσυκλέτα, δεν προορίζεται για όλο τον κόσμο. Καταρχάς, είναι ψηλή, με την σέλα στα 920 χιλιοστά να σε κάνει να σκεφτείς πριν ανέβεις πάνω. Όμως όταν ανέβεις, θα νιώσεις μέρος της αγωνιστικής εξέλιξης που έφτασε την 701 Enduro στο σημείο που είναι τώρα, και θα θέλεις να ντυθείς με όλο τον εξοπλισμό και να φλερτάρεις στα κοντινά βουνά.

Η σέλα, είναι σκληρή, μακριά, ίσια, αγωνιστική τελείως, αυτή που θα σε ωθήσει να βάλεις το σώμα σου όπου απαιτείται για να οδηγήσεις γρήγορα. Αν πας αργά, μέσα στην πόλη, ή σε εκδρομή, θα νιώσεις το γαργάλημα στα μαλακά σου μόρια, θα πιαστείς γρήγορα, θα χρειαστείς διάλλειμα για ξεκούραση.

Αν πας αργά, θα νιώσεις τον μεγάλο μονοκύλινδρο κινητήρα να δυσανασχετεί στις χαμηλές στροφές, και ειδικά στην ρύθμιση 1, να προσπαθεί να βήξει, να κρατιέται, να κάνει μία προσπάθεια για ομαλότητα, αλλά να μην το καταφέρνει.

Αν πας αργά, οι αναρτήσεις θα είναι σκληρές και θα ταρακουνούν το σύνολο, που θα καταγράψει κανονικότατα κάθε καπάκι υπονόμου, κάθε λακκούβα και ότι υπάρχει στο διάβα του.

DSC_6873-web.jpgΣτο δικό της κόσμο

Όμως, αν αρχίσεις και ανεβάζεις στροφές, θα δεις ότι το σύνολο αλλάζει. Οι αναρτήσεις αρχίζουν και λειτουργούν, πιέζονται και απορροφούν ανωμαλίες, χωρίς ωστόσο να αποτελούν αυτό που λέμε ''μαγικό χαλί'', απλά δεν είναι αυτό το κουραστικό της απλής βόλτας.

Ο κινητήρας θα νιώσει καλύτερα, και το shifter θα συμβάλει στην αλλαγή σχέσεων, καλύτερα από τον συμπλέκτη, όπου ακόμη και λίγα χρόνια μετά, θα πιάσει νεκρές στις τελευταίες σχέσεις.

Το πλαίσιο θα παραμείνει άκαμπτο, και η σέλα δεν θα αλλάξει, αλλά αναγκαζόμενος να κινηθείς πάνω στην μοτοσυκλέτα, θα βιώσεις μία μικρή ξεκούραση των μαλακών μορίων σου.

Αλλά πραγματικά, όλη αυτή την χρήση της καθημερινότητας, το Husqvarna 701 Enduro θα την κάνει με παραχωρήσεις, δυσανασχετόντας, αλλά θα την κάνει.

Αυτό που θα κάνει καλύτερα όμως, είναι αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε: Off Road.

Με το που πατάς τους τροχούς στο χώμα, σε σβέλτο ρυθμό, η μοτοσυκλέτα αλλάζει τελείως, είναι άκαμπτη, χτυπάει και ισιώνει ότι υπάρχει στο έδαφος, παραμένει σταθερή όσο και αν την πιέσεις, και στις ανοιχτές διαδρομές, μπορείς να κινηθείς όσο αντέχεις. Ανοίγοντας το γκάζι, ανακαλύπτεις έναν μαγικό κόσμο στον οποίο πρωταγωνιστεί, και οδηγώντας επιθετικά, εισπράττεις την τεχνολογική εξέλιξη που μεταφέρθηκε αυτούσια από τους αγώνες.

Οδήγηση στα όρια

Επιλέγοντας τον χάρτη 2, με τα χαρακτηριστικά του ABS και Traction να διαφοροποιούνται, μπορείς να φρενάρεις στο σημείο που θες αβίαστα, έχοντας εμπιστοσύνη στον μπροστινό τροχό, αφού το ABS δεν επιμηκύνει το φρενάρισμα, αντίθετα, βοηθάει πολύ, ειδικά τον αναβάτη που δεν ''το έχει'' με το φρενάρισμα τελευταίας στιγμής. Το Traction λειτουργεί τόσο καλά που αφήνει όση δύναμη χρειάζεται στο χώμα, και δεν σε βάζει στη διαδικασία να το απενεργοποιήσεις. Ωστόσο, αν ''το έχεις'', και θέλεις να έχεις εσύ τον πλήρη έλεγχο, τα αφαιρείς όλα αυτά, και ντριφτάρεις, και φρενάρεις, και σπινάρεις, όσο θες, όσο χρειάζεσαι.

Σταθερότητα στις ευθείες, απίστευτο ντριφτ σε ανοιχτές χωμάτινες καμπές, μοναδικές δυνατότητες off road που σε βάζουν σε σκέψη για την επόμενη διαδρομή σου. ''Να φύγω οδικώς, να πάω στην Χαλκίδα, να κάνω enduro μονοπάτια με την παλιοπαρέα, να συνεχίσω σε adventure ανοιχτές διαδρομές, να βολτάρω στους επαρχιακούς και στις παραλίες, και το βράδυ να επιστρέψω με 140χ.α.χ. από εθνική;''. Ναι. Αυτό ακριβώς είναι το Husqvarna 701 Enduro, η μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να κάνει όλες τις off road χρήσεις με ελάχιστες παραχωρήσεις για την κάθε μία, αρκεί ο αναβάτης να μην ψάχνει ανέσεις adventure μοτοσυκλέτας στην άσφαλτο.

DSC_6815-web.jpg

Με άγνωστο προορισμό

Θα ταξιδέψει με 120-140χ.α.ω., θα κινηθεί καθημερινά στην πόλη, αλλά δεν είναι αυτός ο προορισμός της.

Ντύσου χωμάτινα, με ελαφρύ φόρτωμα, μιας και η τάπα του ρεζερβουάρ περιορίζει τον χώρο, βγάλε προορισμό με 80-90% άσφαλτο, και φύγε για .... πάντα!

Με το κόστος της να έχει ανέβει σχεδόν 1000euro τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στα 12.400euro από 11.490 το 2020, παραμένει ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο στα χέρια του γνώστη, θα κάνει μαγικά πράγματα. Και στα χέρια του αναβάτη που θέλει να επενδύσει σε ένα after market fering για προστασία από τον αέρα και έξτρα ρεζερβουάρ μπροστά, θα γίνει ο απόλυτος σύντροφος για off road ταξίδια και εκδρομές κάθε επιπέδου.

Ευχαριστούμε το κατάστημα Paddock512, αντιπρόσωπος Husqvarna, για την παραχώρηση της μοτοσυκλέτας της δοκιμής.

 DSC_6865-web.jpg

Ρουχισμός αναβάτη:

Κράνος Scott , μάσκα Scott Fury, jacket Scott Storm, παντελόνι Scott από Moto Pegasus

Μπότες Forma Adventure, από Motomarket

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο 701 Enduro
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 12.400 €
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 692,7
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 105 x 80
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin με σώμα 50mm - Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Anti hopping
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 15:45
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής, αφαιρούμενο υποπλαίσιο από πολυαμίδιο
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1504
Γωνία κάστερ 27,7
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 920
Απόσταση εδάφους  (mm) 270
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13
Βάρος (kg) 145
 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 10:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husqvarna Norden 901 - 2022 Video Test Ride - Husqvarna Norden 901 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon