.
Κατηγορία Benelli
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 18:55

TEST – Benelli TRK 251

Κείμενο: Κώστας Γαμβρούλης 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Τα TRK 502 και 502 Χ, με τους δικύλινδρους κινητήρες των 500 κ.εκ. δημιούργησαν πολύ “ντόρο” γύρω από το όνομα τους και όχι άδικα, αφού πρόκειται για πολύ καλά και προσιτά δείγματα της κατηγορίας των μεσαίων Adventure / Adventure Street μοντέλων. Tώρα η Benelli “πατά” πάνω σε αυτή την επιτυχία και γεμίζει την γκάμα με μικρότερους κυβισμούς, όπως το TRK 251, το οποίο αποτελεί και την μοτοσυκλέτα της συγκεκριμένης δοκιμής.

Το TRK 251 παρουσιάστηκε αρχικά ως “πρόθεση” της Benelli, στην EICMA του 2017, για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα, στο ίδιο μέρος, η αποκάλυψη του μοντέλου παραγωγής. Η ιδέα ήταν απλή, αφού ήδη υπήρχε ο κινητήρα των 250 κ.εκ. του BN 251, δημιουργήθηκε μια μικρότερη έκδοση των TRK 502, διατηρώντας την ίδια φιλοσοφία στην σχεδίαση αλλά και στην τοποθέτηση εντός του πλαισίου των σύγχρονων κατηγοριών.

test benelli trk 251 40

Το μοντέλο ανήκει λοιπόν σαφώς στην κατηγορία των μοτοσυκλετών που αποκαλούμε Street Adventure, δηλαδή συνδυάζει θέση οδήγησης On-Off, με τροχούς και στήσιμο που πλησιάζει περισσότερο την street φιλοσοφία. Είναι ουσιαστικά ο δρόμος που έδειξε η Kawasaki με τα Versys πριν από χρόνια και ακολούθησαν πολλοί άλλοι κατασκευαστές στην συνέχεια.

Σε ότι αφορά στον κινητήρα, αυτός είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος και υγρόψυκτος, με δύο επί κεφαλής εκκεντροφόρους και 4 βαλβίδες. Καθαρά υπερτετράγωνος, με 71 Χ 61,2 χλστ. διάμετρο Χ διαδρομή πιστονιού και χωρητικότητα 249,2 κ.εκ., αποδίδει ονομαστικά 24,5 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 2,1 kg-m ροπής στις 7.500 σ.α.λ. Αυτό σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα πληροί της προϋποθέσεις για να οδηγηθεί από τους κατόχους A2 κατηγορίας διπλώματος, ένα target group για το οποίο το TRK 251 θα λέγαμε ότι είναι “κομμένο και ραμμένο”.

Σχεδίαση - Ποιότητα κατασκευής 

Σχεδιαστικά, το TRK 251 ακολουθεί τις γραμμές του μεγαλύτερου, “502” μοντέλου, με χαρακτηριστικότερο σημείο το –αρκετά- προτεταμένο ρύγχος μπροστά. Ωστόσο οι όγκοι γενικότερα, είναι στην προκείμενη περίπτωση μικρότεροι, έτσι συνολικά το TRK 251 δείχνει πιο ισορροπημένο οπτικά. Η μοτοσυκλέτα είναι καθ΄ όλα σύγχρονη σχεδιαστικά και έχει τον δικό της, ξεχωριστό χαρακτήρα της οικογένειας των “Benelli TRK”.

test benelli trk 251 27

Σε ότι αφορά στην ποιότητα κατασκευής τώρα, τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές καλά, με κάποιες κατά τόπους “εκπτώσεις”, που δικαιολογούνται εν μέρει και από την κατηγορία αλλά και από την τιμή της μοτοσυκλέτας. Αυτό που έχει σημασία πάντως, δεν είναι το πώς δείχνει και πως λειτουργεί μια μοτοσυκλέτα όντας καινούργια αλλά το πώς θα δείχνει και ποια θα είναι η κατάσταση της, αφού έχουν περάσει μήνες και χρόνια χρήσης.

test benelli trk 251 26

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί από εμάς, τα πρώτα δείγματα της Benelli στην νέα της εποχή πάντως, είναι καλά, με την έννοια του ότι δεν έχουν ακουστεί παράπονα απ΄όσους αγόρασαν και έχουν στην κατοχή τους μοντέλα της εταιρείας εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν βλέπουμε τον λόγο, γιατί να μην ισχύει αυτό και στην περίπτωση του TRK 251 λοιπόν.

Περί εργονομίας

Το ύψος της σέλας είναι στα απολύτως αποδεκτά για τα δεδομένα της κατηγορίας, 835 χλστ. Με το σχήμα της να μην είναι ιδιαίτερα πλατύ, τα πόδια δεν έχουν πρόβλημα στο να φτάσουν εύκολα στο έδαφος και δεδομένου του ότι η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 153 κιλά, το να την ισορροπήσει κανείς ή να την μανουβράρει με μικρές ταχύτητες, πατώντας κάτω, είναι μια πανεύκολη διαδικασία.

test benelli trk 251 29

Το τιμόνι έχει ένα πολύ μεγάλο και διακριτό “U” στο σχήμα του και παρά το ότι η τιμονόνοπλακα και τα καβαλέτα είναι χαμηλά τοποθετημένα, έρχεται ψηλά και αρκετά  κοντά στο οδηγό, δημιουργώντας μια πολύ άνετη, όρθια θέση στον κορμό. Την θέση οδήγησης ολοκληρώνουν τα μαρσπιέ, που είναι σχετικά μπροστά τοποθετημένα και επενδεδυμένα με “μπόλικο” και χοντρό λάστιχο, θυμίζοντας mini πλατφόρμες. Τα πόδια του αναβάτη λοιπόν, τοποθετούνται πολύ άνετα, ολοκληρώνοντας μια πολύ καλή και άνετη συνολική εικόνα, σε ότι αφορά στην θέση οδήγησης.

test benelli trk 251 31

Οι διακόπτες και τα χειριστήρια έχουν κλασική διάταξη, εργονομικά κάνουν μια χαρά την δουλειά τους και δεν προβληματίζουν αλλά ούτε και ενθουσιάζουν κιόλας. Τυπικά πράγματα. Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρως ψηφιακός, σε μια LCD μονόχρωμη υλοποίηση και περιλαμβάνει ταχύμετρο, στροφόμετρο, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, ένδειξη επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές.

Το κουμπί με το οποίο εναλλάσσονται οι χιλιομετρητές στην οθόνη, βρίσκεται τοποθετημένο στην βάση του δεξιού καθρέπτη και όσο και αν αυτό ξενίζει (δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο), τελικά είναι καλοδεχούμενο, αφού δεν χρειάζεται να αφήσει κανείς το τιμόνι, όπως συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των μοτοσυκλετών αυτής της κατηγορίας. Το πατάς με τον αντίχειρά και τέρμα.

test benelli trk 251 21

Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει επίσης και ένδειξη στάθμης βενζίνης, η οποία όμως αποδείχθηκε αναξιόπιστη, αφού παρά το ότι το ρεζερβουάρ ήταν αρκετά γεμάτο, μερικές φορές μπερδευόταν και έδειχνε ρεζέρβα όταν γύριζες το κλειδί στον διακόπτη, για να ξαναγυρίσει σε 2 νταμάκια στάθμης, μετά πάλι ρεζέρβα και μετά 1 νταμάκι κ.ο.κ. Προφανώς το φλοτέρ είχε τα θεματάκια του. Ολοκληρώνοντας τα εργονομικά, υπάρχει επίσης παροχή ρεύματος USB, στο πάνω και μπροστινό τελείωμα του ρεζερβουάρ, για την φόρτιση κινητών, GPS και άλλων συσκευών.

Δομικά και περιφερειακά
 
Δομικά, το TRK 251 αναπτύσσεται πάνω σε ένα ατσάλινο πλαίσιο με σωλήνες κυκλικής διατομής, το οποίο έχει στοιχεία χωροδικτυώματος. Στην μπροστινή πλευρά τοποθετείται ανεστραμμένο πιρούνι 41 χλστ. με διαδρομή 120 χλστ. και μονός δίσκος τύπου “μαργαρίτα”, με διάμετρο 280 χλστ., ο οποίος συνεργάζεται με τετραπίστονη δαγκάνα.

test benelli trk 251 15

Αντιστοίχως πίσω, έχουμε ατσάλινο ψαλίδι, μονό αμορτισέρ ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου με διαδρομή 41 χλστ. (η τιμή αυτή δεν αφορά την διαδρομή τροχού) και δίσκο 240 χλστ., με μονή δαγκάνα. Αμφότερα τα δισκόφρενα της μοτοσυκλέτας δε, ελέγχονται από δικάναλο ABS. Οι τροχοί του TRK 251 είναι χυτοί αλουμινένιοι, 12 ακτινών, με διάμετρο 17 ιντσών και φέρουν ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Metzeler Sportec M5 Interact, σε διαστάσεις  110/70-17” και 150/60-17”.

Οδηγώντας

Η οδήγηση του TRK 251 επιφυλάσσει εκπλήξεις και πριν πάει ο νους σας στο κακό, ξεκαθαρίζουμε ότι πρόκειται για ευχάριστου είδους. Μια μοτοσυκλέτα της κατηγορίας αυτής θεωρείται ότι επιτελεί άρτια τον ρόλο της όταν διεκπεραιώνει διαδρομές εύκολα, οικονομικά, απροβλημάτιστα και με ασφάλεια. Το TRK 251 τα κάνει φυσικά όλα αυτά αλλά είναι παράλληλα και πολύ “ζωντανή” μοτοσυκλέτα, κάτι που υποστηρίζεται από τον κινητήρα της αλλά και την συμπεριφορά της. Δεν όφειλε, ούτε ήταν “υποχρεωμένο” για κάτι τέτοιο το TRK 251, αλλά να που συμβαίνει και φυσικά δεν το γράφουμε ως ελάττωμα αυτό, ίσα-ίσα!

test benelli trk 251 8

Το στήσιμο της, σέβεται το γεγονός της ιταλικής  καταγωγής του ονόματος και είναι πάρα πολύ καλό, με το μπροστινό να είναι “όλα τα λεφτά”. Aρκετά σβέλτη γεωμετρία, γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης, ακρίβεια, κατευθυντικότητα και πλούσια πληροφόρηση, με τα όρια της πρόσφυσης να είναι μεγάλα ακόμα και σε ποιότητες ασφάλτου όχι και τόσο καλές.  Από κοντά και το πλαίσιο, το οποίο αποδείχθηκε άκαμπτο, με το TRK 251 να στρίβει όπως ερχόταν σε παρατεταμένες καμπές, με αρκετά χιλιόμετρα. Ούτε ίχνος ανησυχίας ή ανυπακοής στην γραμμή που του είχες ορίσει και ακόμα και όταν διόρθωνες άτσαλα, οι ισορροπίες δεν διαταράσσονταν.

test benelli trk 251 46

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, η σβέλτη οδήγηση πάντα και παντού, είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα με την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Στην πόλη τα πάει περίφημα, ενώ αν κανείς βγει πιο έξω και βρει καλά κομμάτι ασφάλτου θα το διασκεδάσει αρκετά. Τα επώνυμα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης (Metzeler), συμβάλλουν αρκετά σε αυτό και αν υπάρχει ένα σημείο με… “παράσιτα” στην ξεκάθαρα σπορτίφ εικόνα της μοτοσυκλέτας αυτό είναι τα φρένα. Έχουν ισχύ και θα καταφέρουν να σταματήσουν έγκαιρα και όποτε χρειάζεται την μοτοσυκλέτα, ωστόσο το μπροστινό έχει μια ελαφρώς  “ξύλινη” αίσθηση στην μανετά και το πίσω θέλει συνήθεια, γιατί μπλοκάρει πανεύκολα τον πίσω τροχό, με το ABS να επεμβαίνει συνεχώς. Δεν πρόκειται για ανησυχητική  ούτε και επικίνδυνη κατάσταση βέβαια απλά απαιτείται μια περίοδος προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα. 

test benelli trk 251 25

Το γεγονός επίσης ότι το TRK 251 είναι ίσως το πιο “ζωηρό” μοντέλο της κατηγορίας, έχει και κάποια αντίτιμα, με πρώτο τις “σκληρές” στην λειτουργία τους αναρτήσεις. Όσο ο δρόμος είναι καλός λειτουργούν άψογα αλλά όταν περνά κανείς πάνω από κακοτεχνίες, θα τις νοιώσει περισσότερο σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα που ρέπουν περισσότερο προς την άνεση. Ένα άλλο στοιχείο της “ζωντάνιας”, είναι οι κραδασμοί του κινητήρα, δεν γίνονται σε καμία περίπτωση “απάλευτοι” αλλά τους καταλαβαίνεις και υπάρχει και ηχητική επιβεβαίωση για αυτό, αφού σε κάποια φάσματα στροφών, δημιουργούνται συντονισμοί στα πλαστικά της μοτοσυκλέτας.

test benelli trk 251 22

Το μοτέρ πάντως είναι πάρα πολύ καλό, με αρκετή ισχύ σε όλο το εύρος της λειτουργίας του. Ειδικά ψηλά, μπορεί να κρατά σταθερά και αγόγγυστα 130+ χλμ. ενώ σε καλές συνθήκες, θα ωθήσει το ψηφιακό ταχύμετρο σε ενδείξεις ελαφρά πάνω από τα 150 χιλιόμετρα την ώρα. Στο δυναμόμετρο, ο κινητήρας “έγραψε” 22+ πραγματικούς ίππους, απόδοση δηλαδή αρκετά κοντά στην ονομαστική της Benelli (24,5 ίπποι).

test benelli trk 251 dyn 1
Η δυναμομέτρηση του TRK-251, που απέδωσε 22,2 ίππους, μια τιμή πολύ κοντά στην ονομαστική. Για άλλη μια φορά, ευχαριστούμε το Power HouseIσμήνης 6, Δάφνη, για την συνεργασία. 

Ταξιδάκια και αποδράσεις με το TRK 251; Nαι, άνετα, πόσο μάλλον δε όταν προφέρει αρκετά καλή για τα δεδομένα έκτασης της ζελατίνας, προστασία στον οδηγό. Από κατανάλωση, με… νορμάλ οδήγηση, καταγράφονται τιμές γύρω στα 3.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ενώ ακόμα και όταν τα πράγματα ζωηρέψουν δεν πρόκειται να ξεφύγετε πολύ πάνω από τα  4 λίτρα. Τιμιότατο.

Προθάλαμος και όχι μόνο  

Το TRK 251 αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους νέους αναβάτες που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στον κόσμο των μοτοσυκλετών. Έχει χαρακτήρα και είναι αρκούντως ζωηρό και καλοστημένο έτσι ώστε να χαρίσει πραγματικές στιγμές οδηγικής απόλαυσης, να μυήσει κόσμο στην οδήγηση και να αποτελέσει το “προπαρασκευαστικό”  τμήμα, τον προθάλαμο για την μετάβαση κάποιου αργότερα, στα μεγαλύτερα σαλόνια κυβισμού.

test benelli trk 251 53

Αλλά ακόμα και στον ρόλο του commuter,  για όσους επιθυμούν κάτι καθημερινό και οικονομικό τα πάει μια χαρά, με πιο θελκτικό δέλεαρ για τους πιο έμπειρους μοτοσυκλετιστές, ακριβώς το γεγονός ότι είναι κάθε άλλα πάρα βαρετό και άχρωμο. Η τιμή του, στα 4.150 (χωρίς Τέλη Ταξινόμησης) κρίνεται λογική για αυτά που προσφέρει η μοτοσυκλέτα και με βάση το τιμολογιακό πλαφόν των ανταγωνιστικών του μοντέλων. Αν είστε λοιπόν στην “γύρα” ψάχνοντας σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβατε το TRK 251 στις πιθανές σας επιλογές!

Κατασκευαστής Benelli Motorcycles 
Μοντέλο TRK 251 
Αντιπρόσωπος MOTOWAY A.E. 
Τιμή (ευρώ) 4.150 (Χωρίς Τέλος Ταξινόμησης)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 249,2
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 71X61,2 
Συμπίεση (:1) 11,2
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.100
Πλάτος (mm) 840
Ύψος  (mm) 1.320
Μεταξόνιο (mm) 1.380
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους  (mm) 200
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9,5
Βάρος, (kg) 153
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι, διάμετρος 41 mm, διαδρομή 120
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή 41 mm
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 110/70-17"
Πίσω 150/60-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 280 mm , 4πίστονη δαγκάνα,  ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm, ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 24,5 / 9.500
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 2,1 / 7.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 21:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Benelli TRK 502 X 2018 Test – Benelli TRK502 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon