.
Κατηγορία Benelli
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 17:38

Test – Benelli TRK502 2020

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκαν: Κώστας Γαμβρούλης, Κώστας Γκαζής

Το μεγαλύτερο μικρό

Η διαρκής άνθιση της κατηγορίας των adventure μοτοσυκλετών και κυρίως η επέκτασή της σε μικρομεσαίους κυβισμούς με προσιτές τιμές αγοράς έχει εδώ και μερικά χρόνια έναν μεγάλο πρωταγωνιστή: το TRK502 της Benelli.

DJI 0935 web

Κάποτε στο άκουσμα της έκφρασης “adventure μοτοσυκλέτα” το μυαλό αυτομάτως πήγαινε σε χιλιάρες και βάλε κυρίες. Τα 1000 και 1100 της περασμένης δεκαετίας μεγάλωσαν και έχουν αισίως φτάσει στα 1200-1300 cc, ενώ οι πρωτοπόρες βιομηχανίες της κατηγορίας αποκαλούν πια “μεσαίες” τις μοτοσυκλέτες των 900 cc!

Ήταν ωστόσο απολύτως αναμενόμενο πως αργά ή γρήγορα η αγορά θα επιχειρούσε μια προσέγγιση στη λογική που λέει πως δεν έχουν όλοι ανάγκη μια χιλιάρα (και κυρίως τα εμπλεκόμενα κόστη της) για την καθημερινότητά τους και η σκέψη αυτή υπογραμμίστηκε από θρυλικές μοτοσυκλέτες του παρελθόντος και του παρόντος, όπως οι Honda Transalp και Suzuki V-Strom που γέμισαν χρυσάφι τα ταμεία των εταιρειών τους.

Η δυναμική είσοδος της Κίνας στο παιχνίδι ώθησε αυτή τη λογική ακόμη πιο χαμηλά σε χωρητικότητες κινητήρων, φέρνοντας μέσα σε λίγα χρόνια μια νέα γενιά on-off / adventure μοντέλων που ξεκινούν από πολύ μικρούς κυβισμούς και φτάνουν ως τα μεσαία 500-650 cc. Εκεί μέσα συναντάμε σύγχρονα διαμάντια, ένα εκ των οποίων είναι και το Benelli TRK, διαθέσιμο σε 250 (TRK251) και σε δύο εκδόσεις 500 κυβικών εκατοστών (TRK502/502X).

DJI 0953 web

Προσθέτοντας σε μια επιτυχία

Το μεγάλο TRK έτυχε θερμής αποδοχής από το αγοραστικό κοινό από την πρώτη στιγμή, συνδυάζοντας την επί του πρακτέου αξία του με την ογκώδη εμφάνιση που ξεφεύγει από τα συνήθη δεδομένα της κατηγορίας και θυμίζει περισσότερο τις κορυφαίες adventure μοτοσυκλέτες – ως απτή απόδειξη πως όντως το μέγεθος μετράει.

Για το 2020, μετά από τρία πετυχημένα χρόνια στην αγορά, το TRK502 αναβαθμίστηκε περιφερειακά με μερικά καλούδια που απλά προσθέτουν αξία σε ένα πακέτο που αποδεδειγμένα αρέσει στον κόσμο.

Έτσι φέτος η Benelli προσέθεσε νέους κομψούς και φωτιζόμενους διακόπτες στα χέρια του αναβάτη, νέο τιμόνι με ρυθμιζόμενες μανέτες, νέα γκριπ με εγχάρακτο το λογότυπο TRK, νέα αλουμινένια σχάρα φόρτωσης πίσω και φρέσκα γραφικά.

Όπως είναι προφανές, οι παραπάνω αλλαγές δεν αλλάζουν δραστικά τη δυναμική και τις ικανότητες της μοτοσυκλέτας, προσθέτουν ωστόσο πόντους στο όλο πακέτο, ιδιαίτερα με δεδομένο πως δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα την τιμή του. Το προηγούμενο μοντέλο κόστιζε €6,500, το νέο ανέβηκε μια ανάσα πιο πάνω στα €6,550 – και έβγαλε σε τιμή προσφοράς το μοντέλο 2019 προς €5,990.

IMG 0495 web

Τουρισμός και καθημερινότητα

Οι βασικές χάρες που οφείλει να διαθέτει μια τέτοια μοτοσυκλέτα αφορούν πρωτίστως στην καθημερινή χρήση και στο ταξίδι, και το TRK502 δεν υστερεί πουθενά.

Αν και ιδιαίτερα ογκώδες στο μάτι, η θέση οδήγησης προσφέρει καλή πρόσβαση στο έδαφος για σχεδόν κάθε ανάστημα. Ο όγκος αυτός που τόσο αρέσει στο αγοραστικό κοινό συνοδεύεται από αρκετά μεγάλο βάρος, για το οποίο μάλιστα προκύπτει μια μικρή παρανόηση. Στην ελληνική ιστοσελίδα το πλήρες (υγρό) βάρος ανακοινώνεται στα 210 κιλά, ωστόσο στην πραγματικότητα αυτή η τιμή αναφέρεται στο στεγνό βάρος. Με όλα τα υγρά της η μοτοσυκλέτα ζυγίζει ονομαστικά 235 κιλά, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των έξτρα κιλών να οφείλονται στο γεμάτο ρεζερβουάρ 20 λίτρων.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως αυτά τα κιλά δεν είναι εμφανή στον δρόμο, καθώς το άριστο ζύγισμα και η χαμηλή θέση οδήγησης κάνουν τον χειρισμό πανεύκολο με το γκάζι, ανεξαρτήτως ταχύτητας.

Μιλώντας για τη θέση οδήγησης, το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η τοποθέτηση των μαρσπιέ κάπως μπροστά, γεγονός που μεταφράζεται σε άνετη γωνία για τα γόνατα, μια θέση ξεκούραστη που θα αποδείξει την αξία της μετά από πολύωρη παραμονή στη σέλα του TRK502.

Το τιμόνι επίσης έρχεται λίγο ψηλά, προφανώς για να εξυπηρετεί και την όρθια στάση, η οποία όμως βρίσκει ένα άλλο εμπόδιο: το φαρδύ και γωνιώδες ρεζερβουάρ. Οι οριζόντιες πτυχές που έχει στο πίσω μέρος του κουμπώνουν ιδανικά με τα πόδια όταν είσαι καθισμένος στη σέλα, μα στην όρθια στάση εμποδίζουν τα γόνατα να κλειδώσουν το ρεζερβουάρ και τα κρατά αρκετά ανοικτά.

Αν και μιλάμε για την “ασφάλτινη” έκδοση με τις 17άρες ζάντες, η ικανότητα να κινηθεί προσεκτικά και λελογισμένα στο χώμα είναι ένα από τα ζητούμενα και εδώ η δυναμική συμπεριφορά του TRK502 επιτρέπει εξόδους από την άσφαλτο – υπό τον περιορισμό πάντα των αρκετών κιλών και των ασφάλτινων ελαστικών.

Στην πόλη το TRK502 μπορεί εύκολα να στηρίξει τις ανάγκες του αναβάτη του και δεν θα δυστροπήσει στην καθημερινότητα.

Στο δε ταξίδι η εξαιρετική αεροδυναμική προστασία είναι ένα μεγάλο ατού, ενώ εδώ τα κιλά μετατρέπονται σε πολύτιμο σύμμαχο προσφέροντας στιβαρό πάτημα στην δρόμο.

IMG 0963 web

Γκάζια και στριψίματα

Ο κινητήρας του TRK502 – με κεντρική διαχείριση από μια μονάδα Bosch MSE 6.0 – είναι εξαιρετικά γραμμικός και αρκετά ελαστικός, ο ψεκασμός του είναι ακριβής δίχως νευρικότητες και δυστροπίες, γεγονός που του δίνει πόντους σε φιλικότητα και ευχρηστία.

Ένα μεγάλο ατού του εντοπίζεται στη μέγιστη ροπή και το οποίο δεν αφορά τόσο στη χορταστική τιμή των 4.6 kg.m όσο στην κορύφωσή της από σχετικά νωρίς στις 4,500 rpm.

Ένα στοιχείο που αναπόφευκτα θα παρατηρήσει κανείς είναι οι υψίσυχνοι κραδασμοί που διατρέχουν σχεδόν όλο το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα. Πρόκειται για ένα ελαφρύ γαργάλημα που περνά αισθητά σε χέρια και πόδια μέσω τιμονιού και μαρσπιέ, ωστόσο δεν θα το χαρακτηρίζαμε πρόβλημα. Σε δίωρη παραμονή στη σέλα του το φαινόμενο δεν κούρασε καθόλου, σε μεγαλύτερα ταξίδια δεν μπορούμε να έχουμε άποψη από τη δοκιμή αυτή.

Η ουσία βέβαια είναι πως με το TRK502 το ταξίδι είναι μονίμως στο πρόγραμμα, καθώς η ανώτερη προστασία και άνεση που προσφέρει σε κάνουν να θες να αποδράσεις μαζί του, ψάχνεις ευκαιρία για εκδρομούλα.

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας αποδίδει 47 ονομαστικούς ίππους, ενώ στο δυναμόμετρο της Power House Engineering έδειξε 42 στον τροχό. Με αυτή τη διαθέσιμη δύναμη το μεγάλο TRK είναι ικανό για μια τελική ταχύτητα περίπου 180 km/h, ενώ μπορεί εύκολα να ταξιδεύει με ταχύτητες 120-140 km/h όλη μέρα.

IMG 0988 web

Οι επιταχύνσεις του αναμενόμενα δεν είναι εκτυφλωτικές, αφενός λόγω του βάρους που έχουν να κινήσουν αυτοί οι 42 ίπποι, αφετέρου γιατί προφανώς η Benelli στόχευσε πρωτίστως στις τουριστικές και πρακτικές χάρες που οφείλει να έχει αυτή η μοτοσυκλέτα.

Οι αναρτήσεις του TRK502, απαράλλαχτες από το προηγούμενο μοντέλο, αποδεικνύονται σοφά στημένες για ασφάλτινη χρήση. Οι υδραυλικές τους αποσβέσεις είναι σχετικά σφικτές για on-off χρήση, μα συνεπείς και ανετότατες για τον δρόμο, ενώ οι δυνατότητες ρύθμισης περιορίζονται σε προφόρτιση και επαναφορά πίσω. Πρόκειται για ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να φέρεις στα ίσια του ένα βαρυφορτωμένο δικάβαλο TRK για ταξίδι, όχι για να το στήσεις για απόλυτα στριψίματα.

Αυτό σημαίνει πως εκτός δρόμου πάμε για απλές διελεύσεις, με σύμμαχο τη λίγο μεγαλύτερη διαδρομή (140 mm) από τα συνήθη στάνταρ των μοτοσυκλετών δρόμου.

Χάρη στις καλές αποσβέσεις των αναρτήσεων, στην άσφαλτο το TRK502 έχει μεγάλα περιθώρια για στριφτερά παιχνίδια, καθώς η μοτοσυκλέτα ακούει πειθήνια τις εντολές του αναβάτη της και κάθεται στην επιλεγμένη κλίση σταθερότατα, χωρίς πλεύσεις και τις ανεπιθύμητες αποσταθεροποιήσεις που αυτές γεννούν σε απρόβλεπτες αλλαγές πλάνου – όπως λ.χ. σε ξαφνικό φρενάρισμα, διορθώσεις γραμμής κ.ο.κ.

Σύμμαχος πολύτιμος εδώ είναι και τα εξαιρετικά λάστιχα Pirelli Angel ST που σοφότατα επέλεξε η Benelli για πρώτη τοποθέτηση. Πρόκειται για ένα ασφάλτινο πατούμενο που κουμπώνει άψογα με τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας και θα σας κάνει να θέλετε να τα ξαναβάλετε όταν θα έρθει η ώρα.

Όσο για τα φρένα του, με τις ακτινικές τετραπίστονες που φορά μπροστά έχει όση δύναμη χρειάζεται και ακόμη περισσότερη, πάντοτε υπό τον έλεγχο ενός εξαιρετικού ABS με την υπογραφή της πολύπειρης Bosch.

Τέλος, αξίζει μια αναφορά στην κατανάλωση του Benelli TRK502, η οποία στη διάρκεια της δοκιμής κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 5.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή ανταγωνιστική και σαφώς φιλική στην τσέπη. Επιπλέον, με το 20λιτρο ντεπόζιτο βγάζει εύκολα μεγάλη αυτονομία και ο αναβάτης μπορεί να επιτύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα κατανάλωσης χάρη στη χαμηλά αποδιδόμενη μέγιστη ροπή – η οποία κάνει το κυνήγι των υψηλών ρυθμών περιστροφής λιγότερο απολαυστικό από το short shifting, δηλαδή το πρόωρο ανέβασμα σχέσης.

IMG 0817 web

Το συμφέρον δεν κρύβεται

Τα περισσότερα σχόλια απ’ όσα έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω περιγράφουν γλαφυρά την εμπορική επιτυχία του Benelli TRK502 σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

Ο πελάτης αποκτά μια μοτοσυκλέτα με όλον τον όγκο για να τραβά τα βλέμματα στον δρόμο λες και είναι 1200, αλλά και τις ανάλογες ικανότητες που οφείλουν να τη συνοδεύουν, σε μια τιμή που κάποιοι κοστολογούν σκουτεράκια 300 κυβικών.

Το μενού του TRK502 μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινή εξυπηρέτηση ανεξαρτήτως συνθηκών, ταξίδια ατελείωτα με μια οικοσκευή φορτωμένη πάνω του, αλλά και αρκετή διασκέδαση εκεί που ο αυτοκινητόδρομος δίνει τη θέση του σε φιδίσιες διαδρομές. Μπορεί τέλος να εξυπηρετήσει μια χωμάτινη διέλευση, πάντα με τους περιορισμούς που εύλογα προκύπτουν από τη στόχευσή του ως ασφάλτινη εναλλακτική του 502X με τον 19άρη μπροστινό τροχό.

Το γεγονός πως δεν κουβαλά μια γεμάτη σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων κρίνεται ως δευτερεύον. Ως έχει η μοτοσυκλέτα, με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά της Bosch (διαχείριση κινητήρα, ABS), είναι ολοκληρωμένη, ευκολοδήγητη, πρακτική και ικανότατη για όσα οφείλει να προσφέρει στον ιδιοκτήτη της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μέλλον του Benelli TRK502 διαγράφεται εξίσου λαμπρό με την ως τώρα πορεία του στην αγορά.

IMG 0324 web 

 

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Bell ΜΧ9 Adventure Mips, Jacket Nordcode Aero, Παντελόνι Nordcode Aero, μπότες Μπότες Forma Adventure, από το ΜΟΤΟΜΑRΚΕΤ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

Benelli
Μοντέλο TRK502 (2020)
Αντιπρόσωπος Motoway
Τιμή (€) 6,550
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 500
Συμπίεση 11.5:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 69 x 66.8
Τροφοδοσία Ψεκασμός, σώματα 37 mm
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 915
Μεταξόνιο (mm) 1,505
Ύψος (mm) 1,450
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 190
Βάρος (kg) 235 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (l) 20 (3 l ρεζέρβα)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 50 mm, διαδρομή 140 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, απόσβεσης επαναφοράς
   
Ελαστικά Pirelli Angel ST
Mπροστά 120/70-17 (58W)
Πίσω 160/60-17 (69W)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Bosch ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 260 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, Bosch ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 47 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 4.6 / 4,500 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Benelli TRK 251 Video Test Ride – Benelli TRK502 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon