.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 09:46

Yamaha YZF-R1 2020 - Νέα αεροδυναμική, νέα ηλεκτρονικά, και αρκετές ακόμα βελτιώσεις

Για το 2020, η YZF-R1 έρχεται με ανανεωμένη εμφάνιση, βελτιωμένη αεροδυναμική, αλλά και εξελίξεις σε κινητήρα και ηλεκτρονικό πακέτο, ενώ ανανεώσεις δέχθηκε και η ακόμα πιο exclusive έκδοση R1-M, για την οποία θα σας μιλήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.

Όλα τα μοντέλα της σειράς R είναι εμπνευσμένα από τη YZR-M1 και το ολοκαίνουργιο φέρινγκ της YZF-R1 του 2020 τονίζει τη στενή σύνδεση μεταξύ της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας Yamaha Μ1 MotoGP και των μοντέλων supersport παραγωγής του εργοστασίου.

Η αεροδυναμική απόδοση έχει αυξηθεί περισσότερο από 5%, παρέχοντας σημαντική αύξηση των επιδόσεων στις υψηλές ταχύτητες. Επιπλέον, οι νέας σχεδίασης προβολείς LED και τα ανασχεδιασμένα φώτα θέσης LED τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας.

Νέος είναι και ο αλουμινένιος αεραγωγός πίσω από το μπροστινό φέρινγκ, ο οποίος προσφέρει αυξημένη ακαμψία, ενώ το κάτω τμήμα του φέρινγκ που καλύπτει το σύστημα εξάτμισης είναι πλέον κατασκευασμένο από τιτάνιο.

Η απόλυτη ισχύς που ανακοινώνονταν στο προηγούμενο μοντέλο (197hp) παραμένει ίδια για το 2020 -για 201 γεμάτα κιλά-, όμως η Yamaha έχει πραγματοποιήσει αρκετές βελτιώσεις στο Euro 5 πλέον μηχανικό σύνολο με τον Crossplane στρόφαλο.

Έτσι οι μηχανικοί της Yamaha βελτίωσαν ακόμη περισσότερο την απόδοση του κινητήρα στις υψηλές στροφές υιοθετώντας κοκοράκια τύπου "finger-follower" νέας σχεδίασης και νέα προφίλ εκκεντροφόρου που παρέχουν βελτιστοποιημένη ανύψωση βαλβίδων και πιο σταθερό άνοιγμα και κλείσιμό τους στις υψηλές στροφές, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει πιο ομαλή και αποδοτική λειτουργία του κινητήρα.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η εισαγωγή νέας σχεδίασης, με ανασχεδιασμένη κυλινδροκεφαλή και μπεκ ψεκασμού. Έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική θέση, η οποία βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα. Οι βαλβίδες γκαζιού μετακινήθηκαν πιο κοντά στους θαλάμους καύσης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος της εισαγωγής και να εξασφαλιστεί σταθερότητα στην καύση και καλύτερη απόδοση. Επίσης, τα νέα μπεκ ψεκασμού της Bosch τοποθετήθηκαν επάνω από τα σώματα των βαλβίδων γκαζιού διαμέτρου 45 χιλ. και όχι κάτω από αυτά. Αυτά τα νέα μπεκ ψεκασμού 10 οπών μεταφέρουν το καύσιμο πιο άμεσα στους θαλάμους καύσης και παρέχουν πιο ευρεία γωνία ψεκασμού 21,5 μοιρών, για ακόμη καλύτερη καύση.

Έγιναν περαιτέρω αναβαθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ανασχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης με συνολικά 4 καταλύτες - το ένα ζεύγος βρίσκεται μπροστά από το θάλαμο εξάτμισης και το άλλο ζεύγος πίσω από αυτόν - ενώ τόσο ο σιγαστήρας όσο και τα προστατευτικά του κινητήρα από τη θερμότητα διαθέτουν πρόσθετα αντίμετρα μείωσης του θορύβου.

Για αυξημένη απόδοση του κινητήρα και μειωμένες απώλειες ισχύος, ο στρόφαλος του κινητήρα crossplane χρησιμοποιεί οπές λίπανσης μεγαλύτερης διαμέτρου σε συνδυασμό με έδρανα στήριξης στροφάλου μεγαλύτερης διαμέτρου. Η αντλία λαδιού διαθέτει μικρότερων διαστάσεων ρότορα κατά 10%. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται πιο μεγάλες διαδρομές λαδιού στο συγκρότημα του στρόφαλου, για βελτιστοποίηση της πίεσης λαδιού, καθώς και ανασχεδιασμένα ακροφύσια στο σύστημα ψύξης του εμβόλου.

Στις αλλαγές που έγιναν στο μοντέλο του 2020 περιλαμβάνονται επίσης, πιο φαρδύ γρανάζι της δεύτερης ταχύτητας για αυξημένη απόδοση του συστήματος μετάδοσης, καθώς και παχύτερες πλάκες στην αλυσίδα τελικής μετάδοσης. Για βελτιωμένη ψύξη στις θυρίδες εξαγωγής τοποθετήθηκε ανασχεδιασμένη δίοδος για το ψυκτικό της κυλινδροκεφαλής.

Το ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle) που ελέγχει τις βαλβίδες γκαζιού εξακολουθεί να υπάρχει στο μοντέλο του 2020. Για βελτιωμένη αίσθηση του γκαζιού και μειωμένο βάρος, η YZF-R1 διαθέτει ένα νέο σύστημα APSG (Accelerator Position Sensor Grip) με μαγνήτη και αισθητήρα που στέλνει σήματα στο YCC-T. Προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση απόκρισης του συμβατικού περιστροφικού γκριπ, η νέα μονάδα APSG διαθέτει ελατήριο, προστατευτικό και γρανάζι που προσφέρουν μια φυσική και προοδευτική αίσθηση, με τις ρυθμίσεις να έχουν σχεδιαστεί για βελτιωμένα επίπεδα ελέγχου και καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ αναβάτη και μοτοσυκλέτας.

Αφήνοντας τον κινητήρα περνάμε στις αναρτήσεις όπου βελτιωμένο στα εσωτερικά του παρουσιάζεται το ανάποδο πιρούνι 43mm της Kayaba 43 χιλ. με διαδρομή120 χιλ.. Οι βαλβίδες απόσβεσης είναι νέας σχεδίασης και ο συνδυασμός τους με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό απόσβεσης ελατηρίου και ανασχεδιασμένη στάθμη λαδιού, παρέχει πληροφόρηση ακριβείας στον αναβάτη για την επιφάνεια του δρόμου, καθώς και πιο άμεσο και φυσικό χειρισμό.

Αυτές οι αλλαγές στην μπροστινή ανάρτηση συμπληρώνονται από το αμορτισέρ τιμονιού και τις βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις του πίσω αμορτισέρ.

Στο μοντέλο του 2020 έχει τοποθετηθεί νέο υλικό στα τακάκια των φρένων, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό σε μεγάλες τριβές και προσφέρει ακόμη πιο δυνατό φρενάρισμα.

Ταυτόχρονα, νέα είναι και τα ελαστικά Bridgestone Battlax RS11.

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο της μοτοσυκλέτας, πέρα από την IMU 6 αξόνων, για το 2020, η μοτοσυκλέτα της Yamaha έρχεται με δύο νέες εξελιγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού ελέγχου.

Αυτές είναι το νέο σύστημα ελέγχου φρένων (BC) και ABS βέλτιστης κλίσης και το νέο σύστημα διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM).

Το νέο σύστημα ελέγχου φρένων (BC) επιτρέπει στους αναβάτες να επιλέγουν μεταξύ των δύο λειτουργιών ABS (BC1 και BC2), αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τις οδηγικές συνθήκες.

Η λειτουργία BC1 διαθέτει σταθερό επίπεδο ευαισθησίας ABS, ενώ η λειτουργία BC2 διαθέτει μεταβλητή ευαισθησία ABS (Cornering ABS) που εξαρτάται από τη γωνία κλίσης και τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Στη λειτουργία BC2, η ευαισθησία και η ταχύτητα παρέμβασης του ABS αυξάνονται καθώς μεγαλώνει η κλίση της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας επιπλέον σιγουριά και έλεγχο στις στροφές.

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την ταχύτητα του μπροστινού και του πίσω τροχού καθώς και οι πληροφορίες από την αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU), όπως η γωνία κλίσης και η επιτάχυνση της ολίσθησης, μεταδίδονται στο συγκρότημα της υδραυλικής μονάδας και στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ABS , οι οποίες πραγματοποιούν υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι πληροφορίες, κατόπιν, δίνουν τη δυνατότητα στο σύστημα ελέγχου φρένων να αποτρέψει το μπλοκάρισμα των τροχών, ρυθμίζοντας την υδραυλική πίεση στα συστήματα του μπροστινού και του πίσω φρένου.

Μια νέα προσθήκη στην εντυπωσιακή γκάμα τεχνολογιών ηλεκτρονικού ελέγχου της YZF-R1 είναι το σύστημα διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM), ένα σύστημα που προσφέρει στους αναβάτες τη δυνατότητα να επιλέγουν ένα από τα τρία επίπεδα ισχύος φρεναρίσματος του κινητήρα (υψηλή - μεσαία - χαμηλή) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένης της επιλεγμένης σχέσης μετάδοσης, των σ.α.λ. του κινητήρα, της θέσης του γκαζιού και της θέσης της βαλβίδας γκαζιού, η ECU προσαρμόζει το άνοιγμα του γκαζιού, το χρονισμό της ανάφλεξης και τον όγκο έγχυσης καυσίμου, προκειμένου να ελέγξει το επίπεδο φρεναρίσματος του κινητήρα. Η EBM1 παρέχει την υψηλότερη ισχύ φρεναρίσματος του κινητήρα, ενώ η EBM3 τη χαμηλότερη.

Τροποποιημένο όμως για το 2020 είναι και το σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS) προσφέροντας βέλτιστο έλεγχο κατά την εκκίνηση σε αγώνα. Για το 2020 η λειτουργία LCS1 έχει τροποποιηθεί, ώστε να ενεργοποιείται στις 9000 σ.α.λ. με άνοιγμα γκαζιού 41 μοιρών.

Με την προσθήκη των BC και EBM και την τροποποίηση του LCS, η YZF-R1 του 2020 διαθέτει επτά συνολικά τύπους ηλεκτρονικών βοηθημάτων αναβάτη.

Τέλος, η οθόνη υγρών κρυστάλλων Thin Film Transistor (TFT) της YZF-R1 έχει αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει ενδείξεις για τα νέα χαρακτηριστικά ελέγχου φρένων (BC) και διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM).

Νέα χαρακτηριστικά της YZF-R1

  • Επιθετικό νέο φέρινγκ σε στυλ M1
  • Πλήρως ενοποιημένα εξωτερικά μέρη για βελτιωμένη αίσθηση σύνδεσης του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα
  • Αυξημένη αεροδυναμική απόδοση κατά 5%
  • Ενισχυμένη αίσθηση ποιότητας και DNA M1
  • Αναβαθμισμένη ανάρτηση με αυξημένη πληροφόρηση για την επιφάνεια του οδοστρώματος
  • Νέο σύστημα ABS 2 λειτουργιών ελέγχου φρένων (BC) και στροφών
  • Νέο σύστημα διαχείρισης πέδησης κινητήρα (EBM) 3 λειτουργιών
  • Βελτιστοποιημένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS)
  • Νέο γκάζι APSG "ride-by-wire"
  • Βελτιωμένη απόδοση καύσης και απόδοση στις υψηλές στροφές
  • Βελτιωμένη απόδοση πέδησης
  • Νέες ρυθμίσεις για τον αποσβεστήρα κραδασμών τιμονιού
  • Υπερσύγχρονα ελαστικά Bridgestone Battlax RS11
  • Αναβαθμισμένα όργανα TFT με ενδείξεις BC και EBM
  • Κινητήρας που συμμορφώνεται με τους κανονισμούς EU5

Η νέα YZF-R1 2020 θα έρχεται σε 2 χρώματα, μπλε (Yamaha Blue DPBMC) και μαύρο (Tech Black SMX/MBL2), ενώ θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 10:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon