.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 10:40

Kawasaki – Συνεργασία με Toyota με φόντο το υδρογόνο

Η προσπάθεια να σωθεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μέσω της τεχνολογίας υδρογόνου πρωταγωνιστεί στην ιαπωνική βιομηχανία οχημάτων.

Η Kawasaki Motors ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με την Toyota για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην εξέλιξη υβριδικών κινητήρων που θα συνδυάζουν την παραδοσιακή θερμική τεχνολογία με ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από κυψέλες καυσίμου.

Η θέληση της Kawasaki να επενδύσει στο υδρογόνο ως καύσιμο για τις κυψέλες καυσίμου, μα και ως εναλλακτική στις συνήθεις μπαταρίες που σε πρώτη φάση φαίνεται πως θα κατακλύσουν τον κόσμο της Ηλεκτροκίνησης, δεν είναι κάτι νέο.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο πρόεδρος της εταιρείας, Hiroshi Ito, είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της Kawasaki και είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τα δύο πρωτότυπα στα οποία δουλεύει, ένα αμιγώς ηλεκτρικό προδιαγραφών Α1 και μια μεγαλύτερη υβριδική εφαρμογή με κυψέλες υδρογόνου.

Έκτοτε η Kawasaki δούλεψε πολύ πάνω στο ζήτημα, έτσι στον πρόσφατο αγώνα αντοχής στη Suzuka έφερε στην πίστα τα δύο παραπάνω πρωτότυπα, πλέον σε λειτουργική κατάσταση να κάνουν γύρους επίδειξης.

kawasaki hev alt

Η νέα της σύμπραξη δείχνει πως έχει σοβαρές βλέψεις για το υδρογόνο, όπως άλλωστε και σύσσωμη η ιαπωνική βιομηχανία που έχει βαλθεί να “σώσει” τους κινητήρες εσωτερικές καύσης.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει δηλώσει την υποστήριξή της η Honda χρόνια τώρα, ενώ πέρυσι η Kawasaki ήρθε σε σχετική συμφωνία συνεργασίας και με τη Yamaha. Η τελευταία άλλωστε είναι στενή συνεργάτιδα της Toyota, εξελίσσοντας μάλιστα έναν V8 κινητήρα αυτοκινήτου που θα κινείται αποκλειστικά από υδρογόνο.

Όλα δείχνουν πως οι Ιάπωνες έχουν σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης στην εκβιαστική εξαφάνιση του κινητήρα εσωτερικής καύσης και εστιάζουν στο υδρογόνο για να τον σώσει, κάτι που αντηχεί έντονα στα λόγια του προέδρου της Toyota, Akio Toyoda, όταν σε εκδήλωση στην πίστα Twin Ring Motegi οδήγησε ένα ATV της Kawasaki εφοδιασμένο με κινητήρα υδρογόνου που προορίζεται για χρήση σε μοτοσυκλέτες:

“Θα έπρεπε να υπάρχει πληθώρα επιλογών για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ελπίζω η κυβέρνηση να υποστηρίξει το αποτέλεσμα τέτοιων τεχνολογικών καινοτομιών, αντί να μας σταματά με νομοθεσίες.”

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon