Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 11:25

Οδήγηση μοτοσυκλέτας Α1 κατηγορίας με δίπλωμα αυτοκινήτου!

Ο εναρμονισμός της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία στα διπλώματα οδήγησης φέρνει μια δραματική αλλαγή.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 υπογράφηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και στις 22 του ίδιου μήνα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – ΦΕΚ 4075/Β/22-9-2020.

Η απόφαση έχει τίτλο “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020 η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, καθώς και τροποποίηση του Παραρτήματος Ι του π.δ. 51/2012 (Α' 101)” και στο άρθρο 2 αναγράφει ξεκάθαρα: "Η κατηγορία Β ισχύει και για οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1".

Πρόκειται για μια προσαρμογή στη νομοθεσία που απλά εναρμονίζεται με όσα ισχύουν ήδη εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και είναι μάλλον προφανές πως ο πρωταρχικός της στόχος είναι η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της αγοράς, καθώς ανοίγει την Α1 κατηγορία σε μια νέα δεξαμενή υποψήφιων πελατών που πλέον δεν έχουν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για ένα επιπλέον δίπλωμα οδήγησης με όσα αυτή συμπεριλαμβάνει, κυρίως σε έξοδα.

Από την άλλη ανοίγει και μια πιο επικίνδυνη πόρτα, καθώς ό,τι ισχύει τώρα για έναν οδηγό αυτοκινήτου – που ψάχνει μια οικονομικότερη εναλλακτική ή απλά έχει βαρεθεί να πήζει κολλημένος στην κίνηση – προσφέρει μια δίοδο στον νέο αναβάτη που έχει βγάλει δίπλωμα αυτοκινήτου να παρακάμψει τις έστω και λίγες υποχρεωτικές ώρες εκπαίδευσης για το δίπλωμα Α1.

Στην ουσία όμως η αμετροέπεια συνεχίζεται, καθώς η μοτοσυκλέτα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται μεροληπτικά. Στα 18 βγάζεις άνετα το δίπλωμα αυτοκινήτου και, αν έχει ο μπαμπάς, αγοράζεις μια Φεράρι και όποιον πάρει ο Χάρος. Υπό αυτό το πρίσμα το άνοιγμα της Α1 στα διπλώματα αυτοκινήτου δεν ακούγεται και τόσο τρομακτικό, ειδικά αν σκεφτούμε πως έτσι κι αλλιώς η πραγματική οδηγική κατάρτιση επιτυγχάνεται με τον δύσκολο τρόπο, εμπειρικά στον δρόμο.

Δεν ξεχνάμε ακόμη πως υπάρχουνν ήδη κατηγορίες οχημάτων, όπως τα τρίκυκλα με σήμανση LT (Piaggio MP3, Yamaha Tricity), που είναι προσβάσιμα ως έχουν σε κατόχους αδειών οδήγησης αυτοκινήτων. Δηλαδή ο άνθρωπος που για πρώτη φορά στη ζωή του καβαλά ένα τέτοιο σκούτερ 300 και 500 κυβικών έχοντας εμπειρία μόνο από αυτοκίνητο είναι ασφαλής στον δρόμο;

 

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 12:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube