.
Κατηγορία Triumph
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 16:10

Test - Triumph Street Triple 765 RS 2023

TRίγωνον, ιSόπλευρο!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης  

Χαρακτήρας, ευκολία στην οδήγηση, συμπεριφορά στο δρόμο. Ελάχιστες μοτοσυκλέτες μπορούν να συνδυάσουν αυτές τις τρεις αρετές, τόσο καλά όσο η Street Triple 765 RS. Ισόπλευρο τρίγωνο, όπως το λογότυπο της Triumph.

Τιμή: Από 13.990 ευρώ (στο χρώμα της δοκιμής: 14.190 ευρώ) 

Για πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ο αριθμός 3 είναι ιερός. Πράγματι, πολλές φορές ταυτίζεται με την ισορροπία, την αρμονία, ακόμα και την ολοκλήρωση. Για την Triumph, ο αριθμός 3 είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ύπαρξη της, από την αναγέννηση της μέχρι τώρα. Με εξαίρεση τις Modern Classics, όλες οι προσφερόμενες μοτοσυκλέτες της μάρκας είναι 3κύλινδρες.

Η Triumph Street Triple είναι μια naked μοτοσυκλέτα που έχει εξυμνηθεί όσο λίγες, για την οδηγική της συμπεριφορά, ήδη από την πρώτη της εμφάνιση to 2007. Εν αρχή με τον κινητήρα της Daytona 675, πλέον με το ολοκαίνουργιο μοτέρ των 765 κυβικών, η Street Triple βρίσκεται αισίως στην 4η γενιά της. Για το 2023, μάλιστα, οι Βρετανοί ετοίμασαν ένα πολύ μεγάλης έκτασης «φρεσκάρισμα», εμφανισιακά, τεχνολογικά, κατασκευαστικά και... βάλε.

Στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της στην Jerez της Ισπανίας, ο απεσταλμένος μας παραμιλούσε από ευχαρίστηση για μέρες και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Street Triple 765 RS, ως «το απόλυτο σημείο αναφοράς της κατηγορίας». Με την έλευση της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, ανανεώσαμε το... ραντεβού μαζί της, για να την δοκιμάσουμε και στις εγχώριες συνθήκες -οι οποίες, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνουν την πίστα της Jerez…  

Το κίτρινο φως!

Πήρα μια ανάσα ικανοποίησης και... ανακούφισης, όταν είδα ότι θα δοκίμαζα το Steet Triple 765 RS σε κίτρινο χρώμα! Εύκολα ένα από τα ομορφότερα και λιγότερο... βαρετά χρώματα που είναι διαθέσιμα σε μοτοσυκλέτα σήμερα, ανεξαρτήτως μάρκας και κατηγορίας. Η Triumph προσφέρει δύο ακόμα χρωματισμούς για το 765 RS: Μπορντό κόκκινο και γκρι/ασημί και, αν και οι Άγγλοι προβάλλουν την κόκκινη εκδοχή παντού, εγώ θα τοποθετηθώ ότι το κίτρινο είναι το ομορφότερο από τα 3 χρώματα. Θέλουμε να δούμε περισσότερο χρώμα στην μοτοσυκλέτα γενικά, και πολύ περισσότερο κίτρινο. Κατά προτίμηση χωρίς την έξτρα χρέωση, που έχει γίνει κανόνας πλέον -το κόκκινο και το κίτρινο στο 765 RS θα σας κοστίσουν επιπλέον 200 ευρώ από την αρχική τιμή- αλλά… αυτή είναι η αγορά σήμερα και πρέπει να ζήσουμε με αυτό, προς το παρόν.

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας είναι ιδιαίτερα δυναμική, γνήσια «streetfighter», χωρίς ακρότητες σαν αυτές που συναντάμε στα μοντέλα 1000+ κυβικών, με ανανεώσεις σε όλα τα σημεία. Η μορφή των πλαστικών τμημάτων είναι πιο επιθετική, το ρεζερβουάρ και το κάλυμμα των προβολέων εμπρός επίσης, ενώ για το RS πλέον προβλέπεται καρίνα στο χρώμα της μοτοσυκλέτας. Η σχεδίαση της ουράς είναι υπερυψωμένη ώστε το οπτικό «βάρος» να πέφτει μπροστά, οι σέλες εμπρός και πίσω έχουν ραφές σε χρωματική αντίθεση, ενώ τα γραφικά είναι επίσης νέα. Μπράβο στην Triumph για τους πανέμορφους bar-end καθρέπτες, ακόμα περισσότερα μπράβο για το ότι προσφέρει το «μονόσελο» στο βασικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας για τους... μοναχικούς πολεμιστές των δρόμων. Η Triumph μας έχει συνηθίσει σε πολύ ποιοτικές μοτοσυκλέτες και το Street Triple RS δεν αποτελεί εξαίρεση. Εντάξει, προσέξαμε κάποια σημεία που θα θέλαμε λίγο καλύτερο φινίρισμα, όπως π.χ. στα κελύφη των διακοπτών στο τιμόνι ή στις αρχικές ανοχές της μανέτας του συμπλέκτη, αλλά συνολικά η δουλειά αξίζει εύσημα και ανταποκρίνεται στις premium προσδοκίες που δημιουργεί η μάρκα. Η εμφάνιση του ανανεωμένου τριγωνικού logo της μάρκας σε πολλά σημεία της μοτοσυκλέτας,  υπογράφει την ταυτότητα της.

Το μαγικό άγγιγμα της Moto2 και το «όπως πρέπει» στήσιμο

Η Triumph δεν μας κάνει την... χάρη, να παράξει ξανά την θρυλική Daytona, όμως το Street Triple 765 είναι ουσιαστικά αυτή, αλλά με τιμόνι και χωρίς το κοστούμι της. Πράγματι, ο τρικύλινδρος κινητήρας των 765 κ.εκ. είναι άμεσα συνδεόμενος με τα αγωνιστικά μοτέρ της Moto2, ενώ για το 2023 οι Βρετανοί τον πέρασαν από extreme makeover: Νέα πιστόνια και πείροι αυτών, νέες μπιέλες, αύξηση της σχέσης συμπίεσης στο 13,25:1,  νέες βαλβίδες και εκκεντροφόροι, νέο σχήμα θαλάμου καύσης, νέες και κοντύτερες σχέσεις στο κιβώτιο. H Triumph δηλώνει 130 άλογα στο στρόφαλο, από το «ισχυρότερο» μοτέρ της κατηγορίας, εμείς μετρήσαμε 116 άλογα στον τροχό που... δεν είναι καθόλου άσχημα. Ειδικά όταν αποδίδονται με τον τρόπο που τα βγάζει αυτό το μοτέρ-διαμάντι...

Η επιρροή από τους αγώνες της Moto2 φαίνεται και στην γεωμετρία. Η γωνία κάστερ είναι μικρότερη, ενώ η ουρά ψηλότερη, για την αύξηση της ταχύτητας αλλαγής κατεύθυνσης του Street Triple. Το αμορτισέρ της Ohlins και πιρούνι της Showa ρυθμίζονται πλήρως και θέτουν ισχυρές βάσεις για απαιτητική σπορ χρήση, όπως κάνουν και τα φρένα της Brembo: Δαγκάνες Stylema εμπρός σε συνεργασία με τρόμπα MCS με διπλή ρύθμιση (!), αλλά και δαγκάνα πίσω. Η επιλογή των Pirelli Diablo Supercorsa SP V3, για πρώτη τοποθέτηση, είναι απλά άριστη για τον ρόλο του Triple.

«Δεν υπάρχει αυτός ο κινητήρας, ρε!»

Όσο και να μην θες να... υπνωτιστείς από την πρώτη στιγμή, με τον κινητήρα του Street Triple, το τρικύλινδρο αστέρι των 765 κυβικών σε σαγηνεύει αβίαστα. Μιζιά και παίρνει ζωή, παράγοντας τον χαρακτηριστικό, ελαφρώς τραχύ και ελαφρώς συριχτό ήχο για τον οποίο είναι γνωστός ήδη εδώ και χρόνια. Οι προδιαγραφές του Euro 5 τον έχουν κάνει αρκετά πιο... ήσυχο από ότι περιμένει ίσως κανείς, ειδικά στις χαμηλές στροφές, όμως τη στιγμή που θα «στύψεις» το ηλεκτρονικό γκάζι και θα τον αφήσεις να απλώσει μέχρι τις 12.000 στροφές, το ουρλιαχτό από την εισαγωγή θα σου σηκώσει την τρίχα (και όχι μόνο) κάγκελο! Οι κοντύτερες σχέσεις της μετάδοσης, τον έχουν καταστήσει πιο ελαστικό και η περίσσεια διαθέσιμη ροπή από τις χαμηλομεσαίες στροφές σε βγάζει ασπροπρόσωπ@ ακόμα και με μία σχέση πάνω, στο κιβώτιο -είτε κινείσαι σε πόλη, είτε σε στροφές.

Εδώ αξίζει ιδιαίτερη μνεία στο λογισμικό ελέγχου του κινητήρα, που είναι πιθανώς το καλύτερο που τοποθετήθηκε ποτέ σε Street Triple. Το ηλεκτρόγκαζο συμπεριφέρεται ΠΟΛΥ καλύτερα, σε σχέση με παλαιότερα Triumph. Οι 4 χαρτογραφήσεις που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά, αλλάζουν την απόκριση του γκαζιού, ειδικά στο αρχικό άνοιγμα: Ήπια στην Road, πιο έντονη στην Sport, ενώ στην Track η απόκριση είναι άμεση. Για τους πιο... επιφυλακτικούς ή αν βρέχει, υπάρχει ο χάρτης Rain, που κατεβάζει την ισχύ στα 100 άλογα (95 στον τροχό), ενώ αλλάζει και τον τρόπο που αυτή αποδίδεται και κορυφώνεται. Για του λόγου το αληθές, αυτό φαίνεται και στο διάγραμμα της δυναμομέτρησης.

Μπορεί οι τρικύλινδροι της Triumph να κλέβουν την παράσταση με την λειτουργία τους στις μεσαίες στροφές, όμως ο συγκεκριμένος 765άρης έχει κάτι από... τετρακύλινδρο, στα ψηλά: Κορυφώνει την ισχύ του, βροντάει στα αυτιά σου και περνάει από την μία σχέση στην άλλη αστραπιαία, χάρη στο Quickshifter, θυμίζοντας σου ότι η Street Triple RS είναι έτοιμη ακόμα και για την πίστα. Ένας πιο απαιτητικός αναβάτης ίσως να ζητούσε λιγότερο πέδηση κινητήρα, όταν κλείνεις το γκάζι, η οποία είναι αρκετά έντονη μεν, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλέστερος στις εισόδους των στροφών, αν είσαι πιο άπειρος.

Καθημερινή, απενοχοποιημένη απόλαυση

Οπωσδήποτε το Street Triple έχει φτιαχτεί για δρόμο και για ταχύτητα, αλλά αποδίδει εξαιρετικά και σε συνθήκες καθημερινής χρήσης «αγγαρείας». Είναι τόσο ευκολοδήγητο και τόσο ακριβές στους χειρισμούς εντός πόλης, που σχεδόν δεν το πιστεύεις. Παρά την αισθητά σπορ εργονομία της θέσης οδήγησης, δεν κουράζεσαι και το φαρδύτερο τιμόνι κατά 12 χιλιοστά, προσθέτει σε μοχλοβραχίονα όταν κάνεις ελιγμούς. Τα «όρια» στην συνεχή χρήση θέτει η σέλα, η οποία είναι κατά τι σκληρότερη του ιδανικού, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρώτο μέλημα της είναι η στήριξη. Αντίστοιχα, και ο συνεπιβάτης δεν θα περάσει... «ζάχαρη», στην πίσω θέση του Street Triple και για αυτό άλλωστε, η Triumph σας δίνει το... μονόσελο. Αστειευόματε: Οι σύντομες μετακινήσεις δικάβαλο είναι εφικτές, απλώς όχι απαραίτητα άνετες.

Η οθόνη TFT μαζί με το joystick χειριστήριο θέτουν νέα δεδομένα στον χειρισμό και την ρύθμιση της μοτοσυκλέτας και είναι εύκολο να ξεχαστείς σε ένα φανάρι, αν κάτσεις να τα ψάξεις «on the go». Μέσα στις επιλογές που έχεις, συμπεριλαμβάνεται ακόμα και χρονόμετρο γύρων και υπολογιστής κατανάλωσης βενζίνης, ενώ μπορείς να διαλέξεις ένα από 4 θέματα εμφάνισης των ενδείξεων στην οθόνη -θα θέλαμε και στα 4, το στροφόμετρο να ήταν πιο έντονο και πιο ευδιάκριτο. Κάτω από το πίσω σελάκι, θα βρείτε και μία παροχή ρεύματος USB, αν θελήσετε να φορτίσετε το κινητό σας εν κινήσει. 

Οι στριφτερές «καταδρομικές» του Σαββατοκύριακου είναι το ιδανικό πεδίο δράσης του Street Triple 765 RS καθώς το μοντέλο απλά «δεν πιάνεται» στα κατάλληλα χέρια. Μια πραγματική σπορ μοτοσυκλέτα, επιδεικνύει απίστευτα περιθώρια πρόσφυσης και συμπεριφορά υπό κλίση. H στήριξη που σου προσφέρουν μαρσπιέ και ρεζερβουάρ είναι ικανοποιητική, ενώ το Ohlins STX40 αμορτισέρ «κάνει μπαμ» στην συμπεριφορά, αναβαθμίζοντας τις εξόδους από τις στροφές σε άλλο επίπεδο. Το πιρούνι επίσης ικανοποιεί, αλλά στις αρχικές ρυθμίσεις είναι λίγο μαλακότερο από όσο χρειάζεται σε σπορ ρυθμό και ίσως χρειαστεί να το ρυθμίσετε ελαφρώς. Το πλαίσιο του μοντέλου έχει αποδείξει την αξία του στο χρόνο και συνεχίζει να το κάνει, ενώ τα φρένα της Brembo, όπως και το Cornering ABS, λειτουργούν υποδειγματικά. Η MCS τρόμπα, δίνει δυνατότητα ρύθμισης του σημείου «αρχικού δαγκώματος» σε 3 σημεία, ανεξαρτητοποιώντας το από την θέση της μανέτας. Εμείς, την λειτουργούσαμε στην θέση 21, στην οποία έχει το πιο άμεσο δάγκωμα. Άξιο μνείας είναι το τρομερά καλορυθμισμένο traction control που συνεργάζεται με αισθητήρα IMU. Λειτουργεί χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι στις περισσότερες περιπτώσεις και... σε κάνει μάγκα, κάνοντας την οδήγηση κοντά στο όριο αισθητά ευκολότερη. Μαζί, και το wheelie control έχει «τον νου του» αποτρέποντας τις σούζες αν ανοίξεις άγαρμπα το γκάζι. Και τα δύο συστήματα, απενεργοποιούνται, αν θέλετε... απόλαυση χωρίς προφυλάξεις!

Απόλυτα ισορροπημένη επιλογή... όπως ένα ισόπλευρο τρίγωνο!

Μια ή δύο «καλές» βόλτες με την Street Triple 765 RS αρκούν για να σε ξελογιάσουν. Επιστρέφοντας εντελώς απρόθυμα την μοτοσυκλέτα στην αντιπροσωπεία της Καλλιρρόης, στην Αθήνα, σκεφτόμουν πόσο εύκολα θα πήγαινα στο ταμείο για να την αγοράσω, εκεί, επιτόπου. Αξίζουν λοιπόν τα 14.000 ευρώ που χρειάζεσαι για να την αποκτήσεις; Ας το εξετάσουμε. Το Street Triple αντιμετωπίζει μοντέλα όπως τα Ducati Monster SP, KTM Duke 890R, Yamaha MT-09 SP, με τα οποία είναι παραπλήσιο στην τιμή, ενώ είναι ισχυρότερο από όλα και μάλιστα με κινητήρα... κάτω από 800 κυβικά! Μετά, πας σε 1000άρια τετρακύλινδρα, αν θέλεις ακόμα περισσότερη ισχύ. Στα ατου, επιδεικνύει τα πλούσια ηλεκτρονικά και τις up-scale αναρτήσεις, αλλά και τις μικρολεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά (λέγε με καθρέπτες-μονόσελο). Οδηγικά, η μοτοσυκλέτα είναι απλά κορυφαία, με τον δικό της χαρακτήρα και ικανότητα να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο. Μία για όλα, χωρίς ρομαντισμούς, χωρίς υπερβολές.

Σε σχέση με την «βασική» έκδοση R, σχεδόν... δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης, αφού το απλό μοντέλο υστερεί και κατά 10 ίππους, πέρα από τον σημαντικά απλούστερο εξοπλισμό του. Τα +1.700 ευρώ διαφορά τους, λοιπόν, δεν τα βλέπεις καν. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Το Street Triple RS στέκεται στο επίπεδο των περιστάσεων, όσον αφορά την τιμή, έχοντας ένα «σημείο υπεροχής» να προτείνει απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο μοντέλο βάλεις απέναντι του. Πρόκειται για μια επιλογή «ώριμου» συναισθήματος που περνά και από το φίλτρο της λογικής και είναι μια μοτοσυκλέτα που θα τονώνει την ψυχική σας ευεξία, κάθε μέρα που θα την οδηγείτε.

Εξοπλισμός αναβάτη:

Κράνος: KYT TT Course Design 05 Grand Prix (Arai Hellas)

Μπουφάν: Nordcode Striker (Motomarket)

Γάντια: Nordcode Glenn II (Motomarket)

Μποτάκια: Eleveit Town WP (Motomarket)

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Triumph Street Triple 765 RS
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Greece
Τιμή (€) Από 13.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 765
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 53,4
Συμπίεση 13,25:1
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Πολύδισκος χειροκίνητος, με σύστημα ολίσθησης/υποβοήθησης
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων με Quickshifter για ανεβάσματα/κατεβάσματα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμίνιο δύο δοκών με χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο 2 τμημάτων
Κάστερ (°)  23,2
Ίχνος (mm) 96,9
Μεταξόνιο (mm) 1399
Ύψος σέλας (mm) 836
Μήκος (mm) 2.052
Πλάτος (mm) 792
Ύψος (mm) 1.064
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   188
Ρεζερβουάρ (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD πιρούνι Showa BPF 41 mm, διαδρομή 115 mm, ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου/απόσβεσης επαναφοράς/απόσβεσης συμπίεσης
Πίσω  Μονό αμορτισέρ Ohlins STX40, διαδρομή 131,2 mm, ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου/απόσβεσης συμπίεσης/απόσβεσης επαναφοράς
   
Ελαστικά Pirelli Diablo Supercorsa SP V3
Μπροστά 120/70-17"
Πίσω  180/55-17"
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 310mm, ακτνικές Brembo Stylema 4πίστονες δαγκάνες, ακτινική τρόμπα Brembo MCS ρυθμιζόμενη, Cornering ABS (OC-ABS)
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm με δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου, Cornering ABS (OC-ABS)
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT με αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, φωτισμός Full LED, Cornering ABS, αισθητήρας IMU, χρονόμετρο γύρων, υπολογιστής ταξιδιού/καυσίμου, ρυθμιζόμενο traction control, quickshifter απενεργοποιούμενο, 4 χαρτογραφήσεις οδήγησης (+1 ρυθμιζόμενη), ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, παροχή ρεύματος USB στο πίσω μέρος, μονόσελο στο χρώμα της μοτοσυκλέτας, bar-end καθρέπτες
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  130/12.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,2/9.500
Ισχύ δυναμομέτρου (HP) 116,1

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 16:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon