.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 16:12

Test - Triumph Street Triple 765 R / RS 2023 - Αποστολή στην Ισπανία

Ταξιδέψαμε στην Ισπανία για να γνωρίσουμε εις βάθος το μοντέλο, εντός και γύρω από την πίστα της Jerez…

Του Jelle Verstaen

Τιμή στην Ελλάδα

Triumph Street Triple R: Από 12.290 ευρώ

Triumph Street Triple RS: Από 13.990 ευρώ

Το Triumph Street Triple είναι ένα από τα πιο αγαπητά μοντέλα, με διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο και πωλήσεις 130.000 κομματιών –μέσα σε αυτές, και την ήδη ξεπουλημένη έκδοση Moto2. Μια θεαματική επιτυχία, από την πρώτη έκδοση του 2007, μέχρι και την μετάβαση από τα 675 κυβικά στα 765, το 2017 και την μεγάλη αναβάθμιση της οικογένειας του μοντέλου για το 2023. 

Στην πίστα της Jerez de la Frontera, οι Βρετανοί επέδειξαν για πρώτη φορά τις ικανότητες τους στην Moto2.  Ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα αγώνων και πολλά ρεκόρ γύρων μετά, ο κινητήρας της Triumph έχει οικοδομήσει μια ακλόνητη φήμη ανάμεσα στους αγωνιζόμενους και οι θεατές απολαμβάνουν, κάθε Σαββατοκύριακο, τον υπέροχο ήχο που ο τρικύλινδρος εκπέμπει προς τις κερκίδες. Και, πιο σημαντικά για τους κοινούς θνητούς σαν εμένα και εσένα: Η μάρκα κέρδισε μεγάλη εμπειρία στους αγώνες, που μεταφέρεται στο μοντέλο παραγωγής.

Άρωμα Moto2

Για παράδειγμα, το νέο 765 λαμβάνει εντελώς νέα πιστόνια και μπιέλες, ο εκκεντροφόρος έχει μεγαλύτερο βύθισμα για τις επίσης νέες βαλβίδες και η σχέση συμπίεσης αυξήθηκε, από το 12,65 στο 13,25:1. Επιπλέον, ο νέος τρικύλινδρος αναπνέει πιο ελεύθερα: Μια μεγαλύτερη εισαγωγή και πιο κοντοί αυλοί, ένα πιο «ελεύθερο» σύστημα εξάτμισης  με μονό αντί για διπλό καταλύτη και ένα διαφορετικό τελικό. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι επίσης πιο κοντά κλιμακωμένο, τόσο στις σχέσεις όσο και στην τελική μετάδοση, κάνοντας ακόμα πιο δυναμικές τις εξόδους από τις στροφές.  Οι αλλαγές έχουν αποτέλεσμα: Το R αποδίδει πλέον 120 ίππους (+2 από το προηγούμενο) στις 11.500 στροφές, ενώ το RS επικαλείται 130 ίππους (+7) από τον τρικύλινδρο του. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το μοτέρ είναι πανομοιότυπο στα δύο μοντέλα, ενώ η διαφορά προκύπτει αποκλειστικά από την χαρτογράφηση.

Αλλά το νέο Street Triple έχει αλλαγές και στα ηλεκτρονικά. Και οι δύο εκδόσεις έχουν αισθητήρα IMU στον βασικό εξοπλισμό, ο οποίος ελέγχει το Cornering ABS και το Traction Control, όπως και τον περιορισμό σούζας –wheelie control. Τα συστήματα ρυθμίζονται αυτόματα ανάλογα με την επιλεγμένη χαρτογράφηση: Road, Rain (οι ίπποι περιορίζονται στους 100), Sport και Rider (η έκδοση RS έχει και την επιλογή Track). Διασυνδεδεμένο σύστημα πέδησης, quickshifter για ανεβάσματα/κατεβάσματα, LED φωτισμός και TFT οθόνη ενδείξεων είναι επίσης μέρη του γενναιόδωρου βασικού εξοπλισμού. Και στα δύο μοντέλα, βρίσκουμε τιμόνι διαμέτρου 12 χιλιοστών, επιπλέον μοχλός που σου επιτρέπει να δίνεις κλίση στα δύο Street Triple με ακόμα μεγαλύτερη ομαλότητα.

Μπόλικες οι διαφορές! 

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών, εκτός από το επιπλέον γράμμα S και τα επιπλέον άλογα. Το RS είναι ψηλότερο κατά 10 χιλιοστά στο πίσω μέρος, η γωνία του τιμονιού είναι μισή μοίρα μικρότερη και το ίχνος είναι σχεδόν ένα χιλιοστό κοντύτερο, ενώ και το μεταξόνιο είναι κατά 3 χιλιοστά μικρότερο και το βάρος μειωμένο κατά 1 κιλό, από το R. Όλα αυτά με στόχο μία πιο κοφτερή και πιο σπορ συμπεριφορά στο τιμόνι. Επιπλέον, το RS έχει ακτινικές δαγκάνες φρένου Brembo Stylema 4 εμβόλων, με Brembo τρόμπα και μανέτα MCS, την στιγμή που το R έχει τις δαγκάνες Brembo M4.32. Επίσης, το RS φέρει ελαστικά Pirelli Diablo Supercorsa SP, την στιγμή που το R φέρει Continental ContiRoad.

H Showa παρέχει το πλήρως ρυθμιζόμενο USD πιρούνι των 41 χιλιοστών εμπρός (με διαφορετικές ρυθμίσεις για το RS) και στα δύο μοντέλα, ενώ η Ohlins δίνει το πίσω αμορτισέρ για το RS. Περισσότερες διαφορές υπάρχουν στην οθόνη, τα φώτα, τους χρωματισμούς, το στάνταρ κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη και την καρίνα στην έκδοση RS, την ραφή στη σέλα και τις χειρολαβές.

Σημείο αναφοράς

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Street Triple είναι το πόσο γρήγορα αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου πάνω στη μοτοσυκλέτα. Από το ευπρόσιτο ύψος σέλας (826/836 χιλιοστά) μέχρι την εργονομία των πλήκτρων, μέχρι την φυσική στάση του σώματος σε θέση οδήγησης: Μια τέλεια αρμονία μεταξύ σπορ ορέξεων και ευκολίας οδήγησης. Ως ένας πιο κοντός αναβάτης, έχω περισσότερο χώρο στην διάθεση μου, με μια σπορ αλλά ανεκτή γωνία στα γόνατα μου, ενώ η κλίση της θέσης οδήγησης προς τα εμπρός είναι αισθητή, αλλά δεν με ενοχλεί. Η σύνδεση του δεξιού σου καρπού με το πίσω ελαστικό είναι σχεδόν τέλεια μέσω του ηλεκτρονικού γκαζιού –και στις δύο εκδόσεις. Υποδειγματική ακρίβεια, προθυμία και με το ελάχιστο άνοιγμα, αλλά χωρίς να σε τρομάζει πουθενά. Ο ορισμός της ελαστικότητας. Στις χαμηλές στροφές, 3.000 με 3.500 στο στροφόμετρο είναι αρκετές για την πόλη ή για μια ήσυχη βόλτα, από εκεί και πάνω παίζεις με μια ωραία μεσαία περιοχή. Για δυνατές εξόδους πρέπει να στοχεύεις μεταξύ 5.000 και 5.500 στροφών, όταν και ΤΟ «σκάσιμο» της ροπής έρχεται για να σε παρασύρει μέχρι τον κόφτη, και στο R αλλά και στο RS. Οι αλλαγμένες σχέσεις μετάδοσης σε ωθούν να έχεις πάντα μία ταχύτητα πάνω, από ότι έχεις συνήθως.

Είχαμε την ευκαιρία να κυνηγήσουμε και το RS μέσα στην πίστα της Jerez, για λίγους γύρους, σπάνια πέφτοντας κάτω από τις 8.000 στροφές. Σπάζοντας το στροφόμετρο και με το εξαιρετικό quickshifter να αλλάζει τις ταχύτητες, ο τρικύλινδρος τραγουδάει μέσα από το φιλτροκούτι του. Όχι ότι το R μένει από δυνάμεις –στον δρόμο η διαφορά είναι αμελητέα-, αλλά το RS τραβάει λίγο περισσότερο μέχρι να βρει τον κόφτη στις 12.500 στροφές. Αυτά τα επιπλέον 10 άλογα του δίνουν το κάτι που χρειάζεται, ωθώντας το μέχρι και πάνω από τα 227 χλμ/ώρα, με «σπασμένη» 6η στην πίστα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, τα 130 άλογα μοιάζουν τόσα πολλά, τόσο διαχειρίσιμα και ελεγχόμενα ταυτόχρονα, όσο με αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Αδύνατον να αντισταθείς

Οι διαφορές είναι μικρές στον τομέα του κινητήρα, αλλά μεγαλύτερες όσον αφορά το στήσιμο. Με το επιπλέον «S» παίρνεις σημαντική αναβάθμιση σε θέμα φρένων, αναρτήσεων και ελαστικών και το καταλαβαίνεις αμέσως. Κατά την διάρκεια της δοκιμής στο δρόμο, αλλάζαμε διαρκώς μεταξύ των R και των RS μοντέλων. Ο συνδυασμός Showa/Ohlins των δεύτερων, φιλτράρουν τις κακοτεχνίες του δρόμου λιγότερο άνετα σε σχέση με την Showa ανάρτηση του R, αλλά μπορείς να το βάλεις πολύ πιο δυναμικά στη στροφή, ενώ το RS παραμένει πολύ σταθερότερο σε μεγάλες ταχύτητες.

Η άμεση πρόσφυση που τα ελαστικά Supercorsa SP της Pirelli προσφέρουν, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες, ταίριαζαν άψογα με την αίσθηση από το άνοιγμα του γκαζιού που σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε όμως να πούμε κακό λόγο, ούτε για τα ContiRoad της έκδοσης R. Χάρη στις δαγκάνες Brembo M4.32, το R μπορεί να φρενάρει πολύ δυνατά και με την απαραίτητη αίσθηση, κανένα παράπονο. Αλλά η αίσθηση της ακρίβειας είναι ακόμα μεγαλύτερη χάρη στην μανέτα MCS στο RS, τις δαγκάνες Stylema και το γενικότερα πιο σφιχτό στήσιμο. Που κάνει–ειδικά αν τα δοκιμάσεις το ένα μετά το άλλο- αδύνατον το να αντισταθείς να πληρώσεις τα παραπάνω χρήματα. Μπορεί να πας σε κανένα track day, ρε παιδί μου…

Συμπέρασμα

Από όσο γνωρίζω, το Triumph Street Triple 765 RS είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς για τις μεσαίες naked μοτοσυκλέτες, και πολύ παραπάνω από αυτό κιόλας. Το απόλυτο για μία χρηστική ακόμα και σε καθημερινό επίπεδο, πάντα συναρπαστική και με αίσθηση καλής ποιότητας μοτοσυκλέτα. Το αν θέλεις να πληρώσεις τα 1.700 ευρώ παραπάνω (για την Ελλάδα) για την επίσης εξαιρετική R είναι κυρίως θέμα επιθυμιών σου. Αν θα πηγαίνεις και σε καμία προπόνηση στην πίστα που και που, τότε η απάντηση είναι ένα βροντερό ναι. Αλλά ακόμα και με την απλή έκδοση R, απολαμβάνεις έναν τρομερό κινητήρα. Μην διστάζεις καθόλου, πάτα το κουμπί και πάρτο.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Triumph Street Triple R Triumph Street Triple RS
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Greece
Τιμή (€) Από 12.250 Από 13.990
Εγγύηση 2 χρόνια
     
Κινητήρας    
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 765
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 53,4
Συμπίεση 13,25
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Χειροκίνητος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων
     
Πλαίσιο    
Τύπος   Αλουμινένιο διπλής δοκού, χυτό υποπλαίσιο 2 κομματιών
Κάστερ (°)  23,7 23,2
Ίχνος (mm) 97,8 96,9
Μεταξόνιο (mm) 1402 1399
Ύψος σέλας (mm) 826 836
Μήκος (mm) Δ/Α
Πλάτος (mm) 792
Ύψος (mm) 1047 1064
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   189 188
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
     
Αναρτήσεις    
Μπροστά USD πιρούνι Showa BPF, ρυθμίσεις συμπίεσης-επαναφοράς-προφόρτισης, διαδρομή 115 χλστ. 
Πίσω  Μονό αμορτισέρ Piggyback Showa, ρυθμίσεις συμπίεσης-επαναφοράς-προφόρτισης, διαδρομή 133,5 χλστ.  Μονό αμορτισέρ Piggyback Ohlins STX 40, ρυθμίσεις συμπίεσης-επαναφοράς-προφόρτισης, διαδρομή 131,2 χλστ. 
     
Ελαστικά Continental ContiRoad Pirelli Diablo Supercorsa SP
Μπροστά 120/70-17"
Πίσω  180/55-17"
     
Φρένα    
Μπροστά 2 δίσκοι 310 mm, δαγκάνες Brembo M4.32 4 εμβόλων, Cornering ABS 2 δίσκοι 310 mm, δαγκάνες Brembo Stylema 4 εμβόλων, Cornering ABS
Πίσω Δίσκος 220 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου, Cornering ABS Δίσκος 220 mm, δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου, Cornering ABS
     
Επιδόσεις    
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  120/11.500 130/12.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,2/9.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 16:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Speed Triple 1200 RR 2022 Test - Triumph Street Triple 765 RS 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon