.
Κατηγορία Triumph
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 15:52

Test - Triumph Street Triple RS 2020 - Αποστολή στην Ισπανία

Του German Ooms
Φωτό: Triumph

Από την πρώτη παρουσίαση του Street Triple το 2007 η Triumph έχει πουλήσει πάνω από 90,000 μοτοσυκλέτες. Με αυτά τα νούμερα ως βάση δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που η Triumph εκτιμά, αξιολογεί και πατά πάνω σε αυτή τη συνταγή επιτυχίας.

Αναλόγως, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη που έχουμε μια ακόμη εκτενή ανανέωση του μοντέλου δύο μόλις χρόνια μετά την παρουσίαση του καινούργιου Street Triple. Μια πλευρά του νομίσματος βέβαια είναι και οι νέες προδιαγραφές Euro 5 οι οποίες, μεταξύ άλλων, επιβάλλουν μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά ένα τρίτο. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι κάθε άλλο παρά αυτό, ακόμη δε περισσότερο όταν μιλάμε για ένα κομμάτι της αγοράς όπου κάθε παραχώρηση ή συμβιβασμός σε επίπεδα εξοπλισμού ή απόδοσης τιμωρείται αυστηρά.

Η Triumph κατέβαλλε κάθε προσπάθεια ώστε οι απαραίτητες παρεμβάσεις για συμμόρφωση με τις νέες προδιαγραφές να μην καταλήξουν σε μειωμένη απόδοση. Απεναντίας, το νέο Street Triple RS είναι ισχυρότερο από τον προκάτοχό του, γεμίζοντας τις μεσαίες του στροφές με 9% περισσότερη ροπή, χάρη κυρίως στην ομάδα που εξέλιξε τον κινητήρα που εξοπλίζει και τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Moto2.

Η απόδοση βέβαια από μόνη της δεν είναι αρκετή. Όπως πάντα, είναι το σύνολο των εξαρτημάτων που καθορίζει πόσο καλά αποδίδει μια μοτοσυκλέτα. Στα χαρτιά πάντως όλα δείχνουν υποσχόμενα, με μια μέγιστη ισχύ 123 ίππων, επώνυμα και ποιοτικά περιφερειακά (Öhlins, Showa, Brembo M50) και συνολικό βάρος μόλις 166 κιλών – το νέο Street Triple είναι εμφανώς ετοιμοπόλεμο.

foto 15

Μια άλλη κατηγορία

Μια σύντομη βόλτα στα βουνά της Murcia και τρία sessions στην τεχνική πίστα της Cartagena μας έδωσαν την ευκαιρία να τεστάρουμε τη θεωρία στην πράξη. Και αυτή αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από επαρκής, όχι βέβαια για να κρίνουμε απόλυτα τη μοτοσυκλέτα, αλλά για να χορτάσουμε την όρεξή μας για περισσότερα χιλιόμετρα με το νέο Street Triple.

Τι φανταστική μοτοσυκλέτα είναι αυτή! Η θέση οδήγησης λες και σχεδιάστηκε για σένα, κορυφαία περιφερειακά και ένας κινητήρας που, κατά τη γνώμη μας, είναι μια κατηγορία από μόνος του.

Ο τρικύλινδρος αποδίδει σε οποιεσδήποτε στροφές, χωρίς ποτέ να απογοητεύει ή να εκπλήσσει δυσάρεστα. Η απόδοση ισχύος αυτής της μονάδας συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία άλλων διαδεδομένων διατάξεων κινητήρων.

Στα πολύ χαμηλά, εννοώντας από μόλις τις 2,000 rpm, ο κινητήρας παράγει δύναμη με ανεπανάληπτη ελαστικότητα. Μετά έρχονται οι ονειρικές του μεσαίες και η διάρκεια φτάνει σε επίπεδα αντάξια μιας ισχυρής supersport. Κυριολεκτικά δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, είναι εθιστικό. Το Street Triple είναι μια πραγματικά ευκολοδήγητη μοτοσυκλέτα.

New Street Triple RS Detail 1

Γούστα

Αυτή η μοτοσυκλέτα μπορεί να είναι εξαιρετικά γρήγορη κατά βούληση, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην ισχύ του τρικύλινδρου κινητήρα, αλλά και σε μεγάλο βαθμό επίσης στον εξαιρετικό του εξοπλισμό. Ο συνδυασμός του Öhlins STX40 αμορτισέρ με το πιρούνι της Showa αποδίδει εξαιρετικά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το ίδιο ισχύει και για τις δαγκάνες Brembo M50 μπροστά, με άφθονη δύναμη σε ιδανικές δόσεις, ειδικά από τη στιγμή που θα κουρδίσεις την πολυρυθμιζόμενη μανέτα της Brembo κατά τις επιθυμίες σου. Εξαιρετικό σύστημα φρένων!

Τα στάνταρ τοποθέτησης Pirelli Diablo Supercorsa SP V3 λάστιχα του Street Triple επίσης αποδίδουν όπως πρέπει, στο ύψος τους.

foto 13

Ο συνδυασμός του εξαιρετικού κινητήρα με των άριστων περιφερειακών σχεδόν μας έκανε να ξεχάσουμε πως η Triumph έχει φορτώσει και μια πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών στη μοτοσυκλέτα. Έχεις πρόσβαση σε 5 riding modes (road, rain, sport, track και rider), τις οποίες επιλέγεις μέσω κουμπιών στις δύο άκρες του τιμονιού. Η δομή των μενού είναι εύκολη στην αντίληψη και η λειτουργία τους ομαλή και σωστά σχεδιασμένη.

Στην πίστα οδήγησα με το track mode και έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε, αθόρυβα και με συνέπεια, όπως πρέπει δηλαδή. Κατά την πρωινή οδήγηση γύρω από τη Μουρθία πειραματίστηκα με τις άλλες ρυθμίσεις, αλλά η βόλτα μας ήταν πολύ σύντομη για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Το νέο Street Triple RS διαθέτει ένα νέο πίνακα οργάνων, με μια οθόνη TFT που αρχικά δείχνει γοητευτική, αλλά δεν είναι εξίσου ευκρινής. Συγκεκριμένα, η ένδειξη ταχύτητας είναι δυσανάγνωστη και το ίδιο ισχύει και για την ένδειξη σχέσης στο κιβώτιο. Αντί για το σύνηθες σταθερό χρώμα, η Triumph επέλεξε το χρώμα της ένδειξης ταχύτητας να αλλάζει από μπλε σε πορτοκαλί και σε κόκκινο. Πρωτότυπο, αλλά δε διαβάζει καλά.

Επιπλέον, τα όργανα έχουν πολλές ακόμη επιλογές που είναι διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής My Triumph και, όπως συμβαίνει και με το Scrambler 1200, μπορείς να χειριστείς μια κάμερα GoPro από τα χειριστήρια της μοτοσυκλέτας.

New Street Triple RS Detail 20

Κορυφαία αναβάθμιση

Η Triumph δεν περίμενε πολύ καιρό για να αναβαθμίσει το Street Triple RS και, παρόλο που ο ενθουσιασμός για το τρέχον μοντέλο παραμένει μεγάλος, το νέο έγινε λίγο καλύτερο σε όλα του ξανά. Είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί αν χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, παρέχει ένα ευρύτατο φάσμα οδηγικής απόλαυσης και απολαμβάνει του εξαιρετικού φινιρίσματος που μας έχει συνηθίσει η Triumph.

Εξοπλισμένη με κορυφαία περιφερειακά της αγοράς, αυτή η νέα Street Triple RS είναι δικαίως το κορυφαίο μοντέλο της σειράς αυτής και μάλιστα σε μια τιμή που δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τον υψηλής ποιότητας του εξοπλισμό.

Ο ανταγωνισμός του έχει κάθε λόγο να ανησυχεί πλέον.

foto 7

Tεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Street Triple RS
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Greece
Τιμή (€) 12,690
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 12 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 765
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77.99 x 53.4
Σχέση συμπίεσης 12.54:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός, ride-by-wire
Καταλύτης / Εξάτμιση 3 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Υδραυλικός πολύδισκος, slipper
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, Triumph Shift Assist
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών, αλουμινένιο ψαλίδι
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 775
Ίχνος (mm) 100
Υψος (mm) 1,085 (χωρίς καθρέπτες)
Ύψος σέλας (mm) 825
Γωνία κάστερ (μοίρες) 23.9
Μεταξόνιο (mm) 1,405
Βάρος (kg) 166 (στεγνό)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 17.4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm, πλήρως ρυθμιζόμενo
Πίσω Ένα αμορτισέρ Ohlins STX40, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Μ50, ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo, ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Diablo Rosso Supercorsa - 120/70 ZR17
Πίσω Pirelli Diablo Rosso Supercorsa - 180/55 ZR 17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  123 / 11,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 8 / 9.350
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 16:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Triumph Street Triple S 2018 Test - Triumph Street Triple RS 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon