.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 18:33

Test - Triumph Street Triple RS 2020

Του Κώστα Γκαζή
Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Mε την έλευση των Euro 5, η Triumph προχώρησε σε μια εκ βάθρων ανανέωση του Street Triple RS, κάνοντας το καλό καλύτερο παντού! Ένα τρομερό παιχνίδι για μεγάλα παιδιά, εξελιγμένο μέσα από τη Moto2, με ολοκληρωμένο χαρακτήρα σε όλες τις καταστάσεις, για next level αξέχαστες οδηγικές απολαύσεις.

Ας δούμε παρακάτω επιγραμματικά τις βελτιώσεις που φέρει η Triumph Street Triple RS του 2020.

  • Αναβάθμιση Euro 5 στον 3-κύλινδρο κινητήρα των 765κεκ, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα της Triumph που είναι υπεύθυνο και για τον κινητήρα Moto2!
  • Περισσότερη μέγιστη ροπή με 8 Kgm στις 9.350 σ.α.λ. και 9% αυξημένη ροπή στις μεσαίες στροφές
  • Κατά 9% αυξημένη μέγιστη ιπποδύναμη στις μεσαίες στροφές, ιπποδύναμη που κορυφώνεται στους 121,36 Hp στις 11.750 σ.α.λ.
  • Καλύτερη απόκριση στο γκάζι
  • Νέα εξάτμιση πιο ελεύθερης ροής, που παρέχει πιο δυναμικό και χαρακτηριστικό ήχο
  • Βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων για πιο γλυκές αλλαγές, με συμπλέκτη ολίσθησης και υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων
  • Επιθετικότερο design και επιθετικότερος χαρακτήρας
  • Νέοι χαρακτηριστικοί διπλοί προβολείς LED με DRL φώτα ημέρας
  • Τελικό εξάτμισης νέου στυλ με υψηλής ποιότητας τελείωμα από carbon
  • Βελτιωμένο φινίρισμα και λεπτομέρειες σε όλη τη μοτοσυκλέτα. Περιλαμβάνονται νέοι καθρέπτες, νέα βάση τιμονιού με λογότυπο Triumph και νέο πλαίσιο σε χρώμα Titanium Silver
  • Σέλα συνεπιβάτη και κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη που εναλλάσσονται, για βελτιωμένη εργονομία
  • Βελτιωμένη λειτουργικότητα της οθόνης TFT που περιλαμβάνει νέα γραφικά
  • Σύστημα συνδεσιμότητας MyTriumph, που προσφέρει σύνδεση με κάμερα GoPro, πλοήγηση από στροφή σε στροφή και λειτουργίες μουσικής και τηλεφώνου
  • Νέα Υποβοήθηση Συμπλέκτη Triumph, quickshifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων
  • Πέντε βελτιωμένα προγράμματα οδήγησης: Road, Rain, Sport, Track, και Rider, με το τελευταίο να ρυθμίζεται από τον αναβάτη
  • Νέα, πρωτοεμφανιζόμενα στην κατηγορία, κυλιόμενου φωτισμού φλας LED
  • Νέο σύστημα μεταφοράς αποσκευών με λειτουργία γρήγορης απελευθέρωσης

Street Triple - Ένα σύντομο ιστορικό

triumph street triple 2007

Το ντεμπούτο του Street Triple έγινε το 2007, και με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 674.8 κ.εκ., έβαλε φωτιά στη μεσαία κατηγορία, όπου είχαμε συνηθίσει τετρακύλινδρα και δικύλινδρα μοτέρ. Απέδιδε 91 Hp, και 6,9 Kgm ροπής, ενώ ερχόταν με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ήταν ελαφρύ στα 182 γεμάτα κιλά, και είχε να επιδείξει φανταστικό κράτημα.

triumph street triple 2017

Η μοτοσυκλέτα έβγαινε στη βασική έκδοση και στην έκδοση R, ενώ το 2017 είχαμε δραστικές αλλαγές, με έναν νέο κινητήρα 765 κ.εκ. και τρεις διαφορετικές εκδόσεις (S, R και RS), με διαφορετική απόδοση ανάλογα την έκδοση -111,4 Hp, 116,4 Hp και 121,2 Hp. Το στεγνό βάρος βρισκόταν στα 166 κιλά, η τεχνολογία χτύπαγε κόκκινο, και το επίπεδο εξοπλισμού βρισκόταν στον Θεό, ειδικά στην κορυφαία έκδοση RS.

triumph street triple 2020

Για το 2020, με την κάλυψη των Euro 5 προδιαγραφών, η Triumph απέφυγε τις επιδερμικές βελτιώσεις, βάζοντας βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο. Παρά τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων και θορύβου, η μοτοσυκλέτα παρέμεινε στα 166 στεγνά κιλά και στους 121 ίππους, αλλά παράλληλα γέμισε σε ροπή τις μεσαίες στροφές, και όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω στο άρθρο μας, βελτιώθηκε ΠΑΝΤΟΥ!

Κινητήρας

triumph street triple rs 2020 00016

Στις αναβαθμίσεις του κινητήρα συμπεριλαμβάνονται νέος εκκεντροφόρος που παρέχει καλύτερη απόδοση στις μεσαίες στροφές, καθώς και στροφαλοφόρος άξονας, συμπλέκτης και μηχανισμός εξισορρόπησης που κατασκευάστηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια για να μειωθεί η αδράνεια και η μάζα του κινητήρα.

Η απόκριση στο γκάζι έγινε ακόμη πιο ακαριαία, χάρη στη μείωση της περιστροφικής αδράνειας κατά 7%, η οποία συνδυάζεται με αύξηση της ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών και προσφέρει μια σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά την αμεσότητα.

Το νέο τελικό στην εξάτμιση είναι πανέμορφο, ενώ παράγει βελτιωμένο ήχο, ενώ το πιο γλυκό σε αλλαγές νέο κιβώτιο έχει πιο κοντή 1η αλλά και 2α, για πιο δυνατές επιταχύνσεις, δίχως να χρειάζεται να κουράσετε τον συμπλέκτη.

Τέλος, η Street Triple RS διατηρεί τον ποιοτικό συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση του προηγούμενου μοντέλου, για καλύτερο έλεγχο στην πλαγιολίσθηση, και για πιο ελαφριά αίσθηση, που δεν κουράζει στη συνεχή χρήση.

Ακόμα περισσότερη τεχνολογία

triumph street triple rs 2020 00024

Το Street Triple RS του 2020 διαθέτει ride-by-wire, ρυθμιζόμενο ABS και Traction Control που μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Η οθόνη TFT διαθέτει αναβαθμισμένη λειτουργικότητα, με εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο σύστημα συνδεσιμότητας MyTriumph, το οποίο είναι έτοιμο για χρήση μέσω της προαιρετικής μονάδας Bluetooth. Επιτρέπει τη σύνδεση με κάμερα GoPro, την πλοήγηση από στροφή σε στροφή και τη λειτουργία μουσικής και τηλεφώνου, τις οποίες εμφανίζει στην οθόνη TFT μέσω των εργονομικά σχεδιασμένων διακοπτών. Διαθέτει επίσης, νέου στυλ γραφικά 2ης γενιάς, σε τέσσερα διαφορετικά στυλ και τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Η γωνία της οθόνης TFT μπορεί να ρυθμιστεί για βέλτιστη ορατότητα, ανάλογα με το ύψος του αναβάτη.

triumph street triple rs 2020 00011

Ο νεότερος συμπλέκτης ολίσθησης της Triumph και το σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (quickshifter) για ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων έχουν προστεθεί στον βασικό εξοπλισμό της της νέας Street Triple RS. Αποτέλεσμα; Καλύτερες επιταχύνσεις σε δρόμο και πίστα, και ξεκούραστο αριστερό χέρι.

Τα πέντε αναβαθμισμένα προγράμματα οδήγησης (Road, Rain, Sport, Track και Rider, το οποίο ρυθμίζεται από τον αναβάτη) έχουν βελτιστοποιηθεί για το 2020. Τα προγράμματα ρυθμίζουν την απόκριση στο γκάζι, τη λειτουργία του ABS και του ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control) και μπορούν να επιλεγούν εν κινήσει. Το πρόγραμμα Rain περιορίζει την ισχύ στους 98,6 Hp για μεγαλύτερη ασφάλεια σε συνθήκες ολισθηρού οδοστρώματος.

Τροχοί, αναρτήσεις και φρένα

triumph street triple rs 2020 00044

Η Triumph αναφέρει πως το Street Triple RS διαθέτει τους ελαφρύτερους τροχούς στην κατηγορία της, οι οποίοι συμβάλλουν στην ευελιξία, την ακρίβεια και τον εξαιρετικό έλεγχο της Street Triple.

Το ανάποδο πιρούνι big piston της Showa έχει διάμετρο καλαμιών 41 χιλ., είναι πλήρως ρυθμιζόμενο ενώ διαθέτει 115 χιλ. διαδρομής. Πίσω βρίσκουμε ένα επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ Öhlins STX40 με δοχείο αερίου και 131 χιλ. διαδρομής.

triumph street triple rs 2020 00017

Στα φρένα, το Street Triple RS εφοδιάζεται με 2 monobloc 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo M50 μπροστά, που πιάνουν σε πλευστούς δίσκους 310 mm, ενώ πίσω έχουμε μια μονοπίστονη δαγκάνα της Brembo που πιάνει σε δίσκο 220 mm.

Τα νέας γενιάς και υψηλών προδιαγραφών ελαστικά Pirelli Diablo Supercorsa SP v3 προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις, με μοναδικό κράτημα σε όλες τις συνθήκες.

Τέλος, για καλύτερη εργονομία και άνεση για τον συνεπιβάτη, η σέλα είναι ψηλότερη από τη σέλα του προηγούμενου μοντέλου, κι έτσι τα πόδια του 2ου ατόμου δεν θα πιαστούν, σε άβολες γωνίες.

Από κοντά - Walkaround εντυπώσεις

triumph street triple rs 2020 00042

Εδώ έχουμε μια πολύ δεμένη, compact, και πολύ ποιοτική μοτοσυκλέτα. Με κορυφαία εξαρτήματα, με ιδιαίτερο -μοναδικό- κυβισμό που δυσκολεύει την κατηγοριοποίηση, καθώς μπορεί να παίξει το ίδιο καλά ως αντίπαλος τόσο των γυμνών τετρακύλινδρων 600, 750 ή και 900 κ.εκ. (μη νομίζετε, δεν έχουν μείνει και πολλά από δαύτα), όσο και των δικύλινδρων και τρικύλινδρων 800-900 κ.εκ. (βλ. Ducati Monster, KTM 890 Duke R, MV Agusta Brutale 800, Yamaha MT-09 SP).

Το πλαίσιο είναι δυο δοκών αλουμινίου, με μια ενίσχυση στο μπροστινό του μέρος, ενώ εντυπωσιακό είναι το Gull-arm / Gull-wing / Banana / πείτε το όπως θέλετε, γλυπτό ψαλίδι.

triumph street triple rs 2020 00018

Στις αναρτήσεις η Triumph τολμά και ανακατεύει κατασκευαστές εμπρός και πίσω, με το ανάποδο πιρούνι των 41 mm να ανήκει στην Showa, και το πίσω αμορτισέρ στην Ohlins! Θα αναρωτηθείτε “γιατί να μην είναι Ohlins και το πιρούνι στην ακριβή RS έκδοση”, και η απάντηση βρίσκεται το πιθανότερο στο κόστος, που θα ανέβαινε ακόμα περισσότερο, πλησιάζοντας τα γιαπωνέζικα γυμνά χιλιάρια. Όπως και να έχει, στον δρόμο η απόδοση των δύο μερών της μοτοσυκλέτας είναι ταυτόσημη, και σύντομα παύει να σε απασχολεί ο συνδυασμός των 2 ονομάτων. Σημειώστε πως αμφότερες οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες.

triumph street triple rs 2020 00013

Το νέο κοντό τελικό εξάτμισης που βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, βοηθά τη συγκέντρωση των μαζών, και βγάζει παραδεισένιο μουγκρητό, που παράλληλα με την απόδοσή του θα αποτρέψει πολλούς από το να αναζητήσουν κάποιο άλλο aftermarket τελικό.

triumph street triple rs 2020 00031

Οι δυο LED προβολείς είναι απίθανα επιθετικοί σε design σε κλασικό σχήμα, ενώ διαθέτουν και 2 LED DRL “φρύδια” από πάνω τους. Πολύ όμορφη η μασκούλα με τον κεντρικά τοποθετημένο αεραγωγό, αν και χωρίς ζελατίνα ελάχιστα προστατεύει τον αναβάτη.

triumph street triple rs 2020 00021

Ιδιαίτερου design είναι το πάνω μέρος του ρεζερβουάρ με ένα βαθούλωμα που θυμίζει ρεζερβουάρ… stunt-riding μοτοσυκλέτας, ενώ κορυφαία είναι τα logo της μοτοσυκλέτας, με ανάγλυφο το Triumph στο ρεζερβουάρ, ανάγλυφο το “T” στα καπάκια του κινητήρα, και πολύ όμορφη η γραμματοσειρά στα αυτοκόλλητα “RS” στη μάσκα και στα καλύμματα του ψυγείου. Στην ουρά έχουμε αυτοκόλλητα “Street Triple”, ενώ ανάγλυφο είναι και το σήμα της Triumph στο κάλυμμα για το μονόσελο της μοτοσυκλέτας.

triumph street triple rs 2020 00028

Οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo είναι πραγματικά κοσμήματα, ενώ η μοτοσυκλέτα βρίθει από ποιοτικές και ντιζαινάτες λεπτομέρειες, όπως οι μικροί καθρέπτες στα ακρόμπαρα, το αφαιρούμενο υποπλαίσιο, οι Torx βίδες σε πολλά εξαρτήματα, η διπλή λευκή ραφή στη σέλα, οι εργονομικοί και όμορφοι διακόπτες, η μεγάλη TFT οθόνη οργάνων, το σκούρο δοχείο υγρών του μπροστινού φρένου, η τιμονόπλακα με το ανάγλυφο logo Triumph, η τάπα του ρεζερβουάρ με το επίσης ανάγλυφο logo Triumph (χαμός γίνεται με τα ανάγλυφα logo όπως καταλαβαίνετε), το δοχείο πλήρωσης ψυκτικού, οι φοβερές ρυθμιζόμενες ακτινικές μανέτες, τα μεταλλικά σωληνάκια φρένων, το Ohlins με το ξεχωριστό δοχείο, κλπ.

Τα ελαστικά Pirelli Diablo Super Corsa SP είναι πραγματικά απίστευτα τόσο σε look όσο φυσικά και εκεί που μετράει, στην απόδοση στον δρόμο. Για ένα ζευγάρι στις διαστάσεις του RS θα πρέπει να καταβάλλετε περί τα 360 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, οπότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε. Φανταστικά για το κακό ελληνικό οδόστρωμα, μεγιστοποιούν την ασφάλεια σας, τρομερά στην πίστα, αν και δεν ξέρουμε πόσα Track Days θα βγάλουν, λόγω της μαλακής τους γόμας.

triumph street triple rs 2020 00032

H κόρνα έχει χροιά παπιού (δεν πειράζει, ο βρυχηθμός στο άνοιγμα του γκαζιού κάνει ΠΟΛΥ καλύτερη δουλειά), ενώ οι καθρέπτες τρέμουν γύρω στα 150 χλμ/ώρα θολώνοντας το είδωλο ενώ γενικά λόγω τοποθέτησης έχουν μικρό οπτικό πεδίο και αρκετές φορές γύριζα το κεφάλι για να δω αν έχω κάποιο όχημα στα τυφλά σημεία.

Καλοδεχούμενα είναι το αλάρμ και το σινιάλο, στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας.

Η φοβερή και τρομερή οθόνη οργάνων

triumph street triple rs 2020 00026

Για την οθόνη θα μπορούσαμε να γράψουμε ξεχωριστό άρθρο, καθώς έχει αρκετά… υπέρ-ατού πέρα από τις πάμπολλες ενδείξεις της: κοντέρ, στροφόμετρο, θερμοκρασία κινητήρα αλλά και περιβάλλοντος, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, ρολόι, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη service, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, χιλιόμετρα μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό, μέση ωριαία ταχύτητα, χρονική διάρκεια βόλτας, χρονόμετρο για χρήση πίστας, shift light, κλπ.).

Προχωρώντας στα υπέρ-ατού, η οθόνη διαθέτει και 4 layouts / watch-faces, για να τη φέρετε στα μέτρα / γούστα σας, ενώ μπορείς να αλλάξεις και 4 χρώματα (μπλε, κίτρινο, γαλάζιο και ασημένιο) στις ενδείξεις! Παράλληλα μπορείς να ρυθμίσεις τα χρώματα φόντου και γραμματοσειράς, ώστε είτε να βλέπετε λευκό φόντο και μαύρες ενδείξεις, ή μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις. Επίσης, αν θέλεις, μπορείς να αφήσεις το contrast στο auto, ώστε ο να κρίνει ο αισθητήρας φωτός πότε να αλλάξει το φόντο από λευκό σε μαύρο, για καλύτερη ευκρίνεια.

Το RS έχει κι ένα κουμπάκι “M” στο αριστερό γκριπ, με το οποίο μπορεί ο αναβάτης να αλλάξει Riding Mode (Track, Rider, Rain) γρήγορα και εύκολα. Προσωπικά είχα επιλέξει το Rider, το οποίο είχα φέρει στα μέτρα μου από το μενού (κουμπί “σπιτάκι” στο δεξί γκριπ κάτω από τη μίζα), αλλάζοντας τις ρυθμίσεις σε ABS (Track ή Road), Map, Traction Control (Off, Road, Rain, Sport, Track). Κι αν μπερδευτείτε με τις ρυθμίσεις, πιέζετε το “Reset to Defaults” και γυρίζουμε πάλι στις εργοστασιακές ρυθμίσεις παντού.

triumph street triple rs 2020 00027

Στο μενού “Bike Setup” μπορείς να ρυθμίσεις τα φλας (Basic, Auto, Auto Advanced, Manual) για να σβήνουν μόνα τους ή όχι, Traction Control (Enabled / Disabled), ενώ εδώ βλέπεις και πότε πρέπει να κάνεις το επόμενο σέρβις σε χιλιόμετρα ή… σε μέρες!

Τέλος, τα όργανα μπορούν πλέον να συνδεθούν με το smartphone του αναβάτη προσφέροντας φοβερές δυνατότητες, είτε τηλεφωνίας και διαδικτύου, είτε ηχοσυστήματος, είτε GPS, είτε βοηθώντας σε να ελέγξεις την GoPro σου! Overdose γκατζετίλας, σε άντε γεια επίπεδο!

Τα όργανα είναι αρκετά διαισθητικά, θέλουν όμως και λίγη εξάσκηση με το joystick και το Home button, μέχρι να μπορείς να πλοηγείσαι γρήγορα και εύκολα στην πληθώρα των ρυθμίσεων.

Μικρό παράπονο έχουμε μόνο όσον αφορά στην οπτική του αναβάτη προς τα όργανα, καθώς παρεμβάλλεται η ντίζα του συμπλέκτη, και αν είσαι σκυμμένος σου κρύβει τη μισή οθόνη, και για να τη δεις ολόκληρη πρέπει είτε να σηκωθείς, είτε να τραβηχτείς μπροστά.

Αξέχαστη εμπειρία οδήγησης

triumph street triple rs 2020 00022

Το RS έχει και σέλα συνεπιβάτη κάτω από το κάλυμμα του μονόσελου, έχει και μαρσπιέ για εκείνον, όμως η σέλα είναι εξαιρετικά μικρή σε μέγεθος και τα μαρσπιέ τοποθετημένα κοντά της, οπότε αν ο συνεπιβάτης είναι κοντούλης, θα μπορέσει να σας συνοδεύσει για σύντομες βόλτες.

Αντίθετα, η σέλα του αναβάτη είναι καταπληκτική. Πάρα πολύ άνετη, ενώ το μόνο που θα πρόσθετα για την βέλτιστη στήριξη του αναβάτη ιδίως σε χρήση πίστας είναι τα γνωστά αυτοκόλλητα καλύμματα που μπαίνουν στα πλάγια του ρεζερβουάρ και γραπώνουν μηρούς και γόνατα, ώστε να μην γλιστράς στο ρεζερβουάρ όταν φοράς δερμάτινη φόρμα.

Ευχάριστη έκπληξη το καλό κόψιμο του τιμονιού που θα βολέψει πολύ στις μανούβρες στην πόλη, κάτι που δεν περίμενα από μια τόσο sport μοτοσυκλέτα.

triumph street triple rs 2020 00049

Η θέση οδήγησης είναι πάρα πολύ ωραία, αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει όλο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος, ενώ φτάνω στο τιμόνι δίχως να σκύψω υπερβολικά και πόδια -χέρια έχουν άνετες γωνίες σε γόνατα-αγκώνες. Παρόλα αυτά, σε sport χρήση δεν αισθάνθηκα ποτέ να “διπλώνω” πάνω στη μοτοσυκλέτα, οπότε συνολικά η θέση οδήγησης παίρνει 10 στα 10, συνδυάζοντας άνεση σε καθημερινή χρήση και sport αποτελεσματικότητα.

Ο ψεκασμός είναι πολύ γραμμικός, ενώ το RS είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ νευρικό αλλά σύντομα συνηθίζεις την ευαίσθητη γκαζιέρα, και μόλις ο καρπός πάρει τα νέα δεδομένα, η ακρίβεια είναι εντυπωσιακή. Άριστη τροφοδοσία, άριστο ride-by-wire, απουσία τινάγματος στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό. Οι Βρετανοί έχουν κάνει φοβερή δουλειά, και θέτουν έτσι τον πήχη ψηλά για τους υπόλοιπους.

Η μανέτα του συμπλέκτη είναι πολύ μαλακή σε τράβηγμα χάρη στο σύστημα υποβοήθησης, ενώ παρέα με το shifter / blipper κάνουν εύκολη τη ζωή του αναβάτη.

Το μπροστινό φρένο είναι εκπληκτικό, τόσο σε δύναμη όσο και σε αίσθηση, ενώ το ABS λειτουργεί υποδειγματικά, και θα μπει σε λειτουργία ΜΟΝΟ όταν πραγματικά χρειάζεται, αφήνοντας τον αναβάτη να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της παρεχόμενης πέδησης στο έπακρο.

triumph street triple rs 2020 00040

Στην καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, η βρετανική μοτοσυκλέτα τα έχει όλα! Υπέροχη εμφάνιση που σε πωρώνει και κάνει τους άλλους να σε χαζεύουν, ήχο-μπουμπουνητό που ανοίγει δρόμο στα αυτοκίνητα, όπως ο Μωυσής στην Ερυθρά Θάλασσα, χαμηλή σέλα, χαμηλή κατανάλωση, καλή ακτίνα στροφής, συμπλέκτη με μανέτα-πούπουλο, υποδειγματικό κιβώτιο, κορυφαίο shifter σε ανεβάσματα και κατεβάσματα, ροπή απλωμένη παντού, ακαριαίες επιταχύνσεις, ελαστικότητα κινητήρα, τι-άλλο-θέλετε;!!!

Έχετε και όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά βοηθήματα για την ασφάλεια σας, αλλά το RS είναι τόσο άψογα στημένο σε σασί και κινητήρα, που μπορείτε εύκολα να βγάλετε το TC εκτός λειτουργίας και να μην φοβάστε πουθενά πως η μοτοσυκλέτα θα σας “ξεράσει” από πάνω της σε κάποιο άτσαλο άνοιγμα του γκαζιού. Απόλυτα ελεγχόμενη, με ή χωρίς ηλεκτρονικά.

Ίσως κάποιοι να παραπονεθούν για τις σφιχτές αναρτήσεις, που σε μεγάλες λακκούβες μπορεί να ταλαιπωρήσουν λίγο, όμως αν δεν έχεις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, αυτό είναι το καλύτερο σημείο εξέλιξης όσον αφορά στις συμβατικές sport αναρτήσεις, και προσωπικά δεν με ενόχλησαν καθόλου, γιατί ήξερα πού πάταγα και τι έκανα.

triumph street triple rs 2020 00039

Το RS οδηγείται εύκολα σαν παπί, βολτάρει χουζούρικα αν θέλετε, ή αποδεικνύεται φονέας γιγάντων / πάντων και premium streetfighter ανεξαρτήτως κυβικών. Από τη μία το RS δεν σας υποδεικνύει πώς θα οδηγήσετε, ενώ από την άλλη επιβραβεύει όλες σας τις διαθέσεις!

Κι όταν βγείτε λίγο έξω από την πόλη, και βρεθείτε σε διαδρομή με στροφές, το RS πραγματικά αναζητεί αντίπαλο! Αν μιλάμε για σφιχτή ή μέτρια ανοιχτή διαδρομή, ακόμα και Superbikes ή γυμνά Streetfighter μοντέλα των 1.000+ κ.εκ. θα δώσουν μάχη για να κρατηθούν κοντά του! Μόνο στις πολύ ανοιχτές διαδρομές θα υποκλιθεί απέναντι στους 160+ ίππους των μοτοσυκλετών της μεγάλης κατηγορίας.

Όσον αφορά στην προστασία από τον αέρα, μέχρι τα 130-140 χλμ/ώρα τα πράγματα είναι καλά, όμως μετά πρέπει να σκύψεις πολύ, να σφίξεις γόνατα και να προσπαθήσεις να μην γίνεις… αλεξίπτωτο.

Overdose διασκέδασης

triumph street triple rs 2020 00005

Όσον αφορά στον δείχτη διασκέδασης, έχετε καταλάβει ήδη πως το Street Triple RS δίνει ρέστα, παίρνοντας άριστα σε όλους τους τομείς!

Τομέας “σούζα”: Η μοτοσυκλέτα κάνει πολύ ωραίες σούζες, ενώ σηκώνεται με 1η (με το γκάζι) και 2α (με λίγο συμπλέκτη ή διπλογκαζιά), αλλά και 3η με συμπλέκτη και κάποια προσπάθεια!

Όταν λέμε πολύ ωραίες σούζες, εννοούμε πως α) σηκώνεται εύκολα, όταν θέλεις, β) έχει τη δύναμη και τη ροπή για να μένει ψηλά και να διορθώνεις, και γ) ψεκασμός και ride-by-wire προσφέρουν τον έλεγχο ακριβείας που απαιτείται.

Τομέας “drift”: Πολύ γλυκά, πολύ ελεγχόμενα drift βρίσκονται στη διάθεση του αναβάτη, α) με γκάζι στα ιδιαίτερα γλιστερά κομμάτια, καθώς τα μαλακά ελαστικά συνήθως κολλάνε αντί να γλιστράνε (προσπαθείς να κάνεις drift και ξαφνικά βρίσκεσαι σουζαριστός και πλαγιασμένος!), β) με κατεβάσματα, καθώς η απενεργοποίηση του ABS στο πίσω μέρος επιτρέπει στον αναβάτη να κατεβάζει ταχύτητες, και να μπαίνει με πλαγιολίσθηση, και γ) rolling burnouts, με γκάζι και μπροστινό φρένο, αν έχετε περισσευούμενα λεφτά για συχνές αλλαγές πίσω ελαστικού.

triumph street triple rs 2020 00006

Τομέας “πίστα”: Ας είναι καλά τα Extreme Trackdays του Σωτήρη Ζαφειρόπουλου, που μας έδωσαν την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Street Triple RS στην πίστα των Μεγάρων, για να διαπιστώσουμε αυτό που υποπτευόμασταν

Το Street Triple RS είναι χειρουργικό εργαλείο στην πίστα, και πολύ θα θέλαμε να βλέπαμε τι κάνει απέναντι στο Hyper-Scalpel KTM 890 Duke R.

Η μοτοσυκλέτα της Triumph είναι ουδέτερη σε συμπεριφορά, έχει μπροστινό με φανταστική αίσθηση που μαζί με το υπέροχο πλαίσιο και το άψογο πίσω αμορτισέρ της Ohlins σου δίνουν το “ελεύθερο” να πιέσεις όσο επιθυμείς, έχει μαλακά ελαστικά που βεντουζώνουν στην άσφαλτο, είναι ευέλικτη και αλλάζει κατεύθυνση δίχως προσπάθεια, και τέλος έχει το γκάζι για να παλέψει απέναντι σε όλους και σε όλα!

triumph street triple rs 2020 00003

Σημειώστε πως παρόλο που το ABS ήταν ενεργό στον μπροστινό τροχό, δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία στα Μέγαρα, αφήνοντας με να φρενάρω δυνατά, δίχως να φοβάμαι πως θα “αμολήσουν” τα φρένα, και θα χάσω τη γραμμή μου.

Αυτό δεν ήταν Track-Day, νιρβάνα ήταν! Από τις πιο απολαυστικές, φιλικές, προβλέψιμες και ικανές μοτοσυκλέτες για να πιέσεις τον εαυτό σου και τα όρια σου, έχοντας τεράστια περιθώρια ασφάλειας.

Στον γυρισμό για την Αθήνα, επιλέξαμε την παλιά Εθνική Οδό, όπου είδα την εκπληκτική κατανάλωση των… 4,5 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, με σταθερά 80 χλμ/ώρα! Ούτε μονοκύλινδρο 400 να ήταν.

triumph street triple rs 2020 00035

Σε σβέλτο ταξίδι με 150 χλμ/ώρα, η κατανάλωση πλησιάζει τα 7-7,5 λίτρα στα 100 χλμ., ενώ το RS επέδειξε μέση κατανάλωση 6,35 λίτρα στα 100 χλμ. κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Σημειώστε πως όταν γέμιζα το ρεζερβουάρ, η ένδειξη για τον επόμενο ανεφοδιασμό ανέβαινε μέχρι τα 198 χιλιόμετρα, δεν τα ξεπέρασε ποτέ -θέμα λογισμικού φανταζόμαστε-, αν και με μέση κατανάλωση 6,35, τα 17,4 λίτρα του ρεζερβουάρ φτάνουν για 275 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Απόλυτο παιχνίδι και καθημερινός σύντροφος στο ίδιο πακέτο

triumph street triple rs 2020 00045

Το Sreet Triple RS είναι το απόλυτο παιχνίδι για μεγάλα παιδιά που λατρεύουν τη sport οδήγησης, εξελιγμένο μέσα από τους αγώνες Moto2, με τεχνολογία και επιδόσεις που δεν παίζονται, όχι μόνο στην κατηγορία της, αλλά και πέρα από αυτή.

Την ίδια στιγμή, δεν απαιτεί ιδιαίτερες θυσίες σε θέματα άνεσης, και μπορεί να παίξει τον ρόλο και του καθημερινού (διασκεδαστικού) μεταφορικού σας μέσου με άνεση και μπρίο.

Τα 12.690 ευρώ που απαιτεί η Triumph αντικατοπτρίζουν πλήρως τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας, ενώ αν σας φαίνονται πολλά, υπάρχει και η έκδοση R, χίλια ευρώ φθηνότερα.

Μια από τις πιο διασκεδαστικές, πιο υπέροχες και πιο ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες που έχουμε οδηγήσει τον τελευταίο καιρό, σε μια δοκιμή που μας άφησε να θέλουμε κι άλλο.

Χρώματα

Street Triple RS colours

Η Street Triple RS του 2020 διατίθεται στα χρώματα: Matt Jet Black με γραφικά Aluminium Silver και Yellow, καθώς και στο Silver Ice με γραφικά Diablo Red και Aluminium Silver. Και στις δύο χρωματικές επιλογές περιλαμβάνονται χειροποίητες λωρίδες τροχών Diablo Red και πίσω υποπλαίσιο σε Aluminium Silver.

60+ γνήσια αξεσουάρ

triumph street triple rs 2020 00030

Για περαιτέρω βελτίωση και προσαρμογή στις απαιτήσεις του αναβάτη της νέας Street Triple RS, η Triumph δημιούργησε μια γκάμα περισσοτέρων από 60 γνήσιων αξεσουάρ.

Περιλαμβάνονται νέα σύγχρονα και πρωτοεμφανιζόμενα στην κατηγορία φλας LED κυλιόμενου φωτισμού, νέα ζελατίνα και νέας σχεδίασης μηχανικά επεξεργασμένοι καθρέπτες και δοχεία.

Προσφέρεται επίσης μια νέα μονάδα Bluetooth που προσφέρει πρόσβαση στις λειτουργίες μουσικής και τηλεφώνου, στην πλοήγηση από στροφή σε στροφή και στη λειτουργία της κάμερας GoPro.

Επίσης, υπάρχει μια νέα σειρά στιλάτων αδιάβροχων συστημάτων μεταφοράς αποσκευών με μηχανισμό γρήγορης απελευθέρωσης.

Περιλαμβάνονται tank bag και τσάντα για το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας.

Για περισσότερη άνεση, παρέχονται πολλαπλών ρυθμίσεων θερμαινόμενα γκριπ με εσωτερική καλωδίωση, ενώ για πρόσθετο στυλ και έμφαση στη λεπτομέρεια υπάρχει σύστημα tail tidy για μίνιμαλ εμφάνιση της ουράς, καθώς και διάφανο πίσω φως.

Tεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής Triumph
Μοντέλο Street Triple RS
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Greece
Τιμή (€) 12.690
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 12 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 765
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77.99 x 53.4
Σχέση συμπίεσης 12.54:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός, ride-by-wire
Καταλύτης / Εξάτμιση 3 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Υδραυλικός πολύδισκος, περιορισμένης ολίσθησης
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, Triumph Shift Assist (Shifter και Blipper)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών, αλουμινένιο ψαλίδι
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 775
Ίχνος (mm) 100
Υψος (mm) 1,085 (χωρίς καθρέπτες)
Ύψος σέλας (mm) 825
Γωνία κάστερ (μοίρες) 23.9
Μεταξόνιο (mm) 1,405
Βάρος (kg) 166 (στεγνό)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 17.4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm, πλήρως ρυθμιζόμενo
Πίσω Μονό αμορτισέρ Ohlins STX40, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Μ50, ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo, ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Pirelli Diablo Rosso Supercorsa - 120/70 ZR17
Πίσω Pirelli Diablo Rosso Supercorsa - 180/55 ZR 17
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  121,2 / 11,750
Ροπή εργοστασίου (kgm / rpm) 8 / 9.350
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 18:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon