.
Κατηγορία Triumph
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 13:25

Test – Triumph Trident 660 2021 – Αποστολή στην Τενερίφη

Κείμενο: Thierry Sarasyn
Φωτό: Kingdom / Triumph

Britpop!

Η δοκιμή του νέου Triumph Trident 660 επιδεικνύει πώς οι Άγγλοι φαντάστηκαν πώς πρέπει να είναι μια ευπρόσιτη και οικονομική μεσαία γυμνή μοτοσυκλέτα. Έχουν ελπίδες επιτυχίας με την πρώτη;

Ακούγεται πολύ ευκολότερο στα λόγια απ’ όσο στην πράξη το χτίσιμο μιας οικονομικά προσιτής σπορ μοτοσυκλέτας μεσαίου κυβισμού. Κάποιες εταιρείες έχουν τέτοια μοντέλα, μα συνήθως απουσιάζει κάποιος από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Ειδικά το “οικονομικά προσιτό” είναι ένα στοιχείο που δεν συναντάμε συχνά σε αυτό το πακέτο, μα αυτό ακριβώς όμως κάνει τώρα η Triumph.

Οι Άγγλοι σίγουρα κοίταξαν πολύ προσεκτικά στην ιστορία τους, για να βρουν ένα ιστορικότατο όνομα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα. Επίσης βασίστηκαν σε έναν υπάρχοντα κινητήρα που επανασχεδιάστηκε εκ βάθρων με μικρότερη διάμετρο και μεγαλύτερη διαδρομή εμβόλων, καθώς και νέους εκεντροφόρους. Αυτό είναι το Trident 660.

Δεν είναι ένα μέλος της κλασικής οικογένειας της Triumph, ούτε όμως ακριβώς ένα υπερσύγχρονο γυμνό. Είναι ένα σχέδιο τόσο λογικό που φαίνεται περίεργο πώς δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα. Βασικός στόχος του Trident 660 είναι να πετύχει έναν ικανό όγκο πωλήσεων και, για να το καταφέρει αυτό, η Triumph στοχεύει ένα ευρύτερο πελατολόγιο. Υπάρχει μέχρι και έκδοση Α2 για να προσελκύσει νεότερους αναβάτες.

CW4D6055 1024x682

Ροπολογίες

Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι το εξής: όλα καλά ακούγονται στα χαρτιά, πώς είναι όμως στην πράξη, στον δρόμο; Για να απαντήσουμε ευθέως και άμεσα, περάσαμε μια πολύ ωραία μέρα με το Trident 660. Βέβαια η τοποθεσία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Όταν οδηγείς σε μια τέλεια άσφαλτο γράφοντας γιρλάντες πάνω από τα σύννεφα στην πλαγιά του ηφαιστείου Teide, με μια μοκέτα νεφών απλωμένη από τη μια πλευρά και ένα εξωγήινο τοπίο από την άλλη πλημμυρισμένο από τον πρωινό ήλιο, το χαμόγελο μέσα από το κράνος είναι μια εντελώς φυσική αντίδραση.

Η ευτυχία μπορεί αν υπάρξει μόνο εν τη απουσία της δυστυχίας. Και το Trident δεν μας έδωσε τον παραμικρό λόγο να γκρινιάξουμε. Είναι τιμητικότατο για την Triumph το ότι κατάφερε να φτιάξει αυτό το εντελώς συμπαγές αποτέλεσμα. Όχι, δεν είναι η συνέχιση της περιπέτειας στη Moto2 για την εταιρεία, μα είναι μια ευπροσάρμοστη γυμνή μοτοσυκλέτα με πολλή περισσότερη ροπή απ’ όση περιμένεις για τα δεδομένα της κατηγορίας κυβισμού της.

Η ροπή μάλιστα είναι απλωμένη σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα, τόσο που έχεις στο χέρι τουλάχιστον το 90% της μέγιστης τιμής της – 6.5 kg.m – οπουδήποτε από τις 3,000 ως τις 9,000 rpm. Αυτή η μοτοσυκλέτα βασίζεται περισσότερο στη ροπή της παρά στη δύναμη, κάτι απολύτως λογικό όταν μακραίνεις τη διαδρομή και στενεύεις τη διάμετρο των πιστονιών.

Από την άλλη πλευρά, η ροπή είναι τόσο ισοκατανεμημένη που ποτέ δεν κυνηγάς την κορύφωσή της. Μπορείς να ανεβάσεις σχέση εξίσου άνετα στις 5,000 rpm ή στις 8,000 – αν και, αν το δούμε λίγο πιο συναισθηματικά, μια μυτερή κορυφή στη ροπή θα έδινε περισσότερη “ψυχή” στη μοτοσυκλέτα αυτή.

CW4D2987 1024x683

Εύκολα χαμόγελα

Πέραν της ομαλής αίσθησης στην οδήγηση, το Trident 660 εμπνέει εμπιστοσύνη, και μια μοτοσυκλέτα που το καταφέρνει αυτό σε βοηθά να πας γρήγορα. Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα αυτή αισθάνεται το ίδιο άνετα και όταν θες να οδηγήσεις αργά και ήρεμα.

Το τεστ αυτό αποδεικνύει την προσαρμοστικότητά του. Και το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό του. Το γεγονός πως έχει ρυθμιζόμενες μανέτες και φρενάρει καλά είναι παραπάνω από αρκετό για τον χαρακτήρα του. Υπάρχουν μοτοσυκλέτες με δυνατότερα φρένα; Σαφώς και ναι. Εδώ όμως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Ομοίως δεν έχει ανάγκη ακριβότερων αναρτήσεων. Στην οδήγηση το νέο Triumph απλά ξεπερνά με κάθε δυνατό τρόπο όλες τις στάνταρ απαιτήσεις που μπορεί να έχει κανείς από αυτό.

Η Triumph κατάφερε να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα που δείχνει εντελώς διαφορετική από τις σπορ Street Triple. Η κορυφαία απόδοση δεν υπάρχει καν στη λίστα των ικανοτήτων του, όσο σκληρά κι αν το πιέσεις. Πάνω απ' όλα ο στόχος είναι η δημιουργία μιας εύκολης μοτοσυκλέτας, μιας που να σου γεννά απόλαυση και αυτομάτως τη διάθεση να την οδηγείς σβέλτα και να ευχαριστιέσαι κάθε χιλιόμετρο μαζί της.

Και ναι, με 80 ίππους και 6.5 χιλιογραμμόμετρα ροπής έχει ό,τι χρειάζεται γι΄αυτό. Σίγουρα με άλλες μοτοσυκλέτες μπορούμε να εισπράξουμε δυνατότερη έξοδο από τη στροφή, αλλά αυτό εμπεριέχει περισσότερα ρίσκα και επιπλέον κοστίζει περισσότερο. Στο Trident 660 δεν νιώσαμε ποτέ πως φλερτάρουμε με κάποιο όριο, κι όμως οδηγούσαμε όλη μέρα με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο μόνιμα κάτω από το κράνος.

Μια μοτοσυκλέτα που το καταφέρνει αυτό έχει επιτύχει τον βασικό της σκοπό, η Triumph πέτυχε διάνα με την πρώτη της προσπάθεια. Ίσως μάλιστα με το Trident να έχει καταφέρει ακόμη περισσότερα από αυτό.

GH24497 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/ Μοντέλο

Triumph Trident 660

Αντιπρόσωπος

Triumph Motorcycles Greece

Τιμή

€8,000

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

Τρικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο

Χωρητικότητα

660 cc

Διάμετρος/Διαδρομή

74 mm x 51.1 mm

Ισχύς

80 hp / 10,250 rpm

Ροπή

6.5 kg.m / 6,250 rpm

Τροφοδοσία

Ride-by-wire, ψεκασμός

Εξάτμιση

Ανοξείδωτη 3-σε-1

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα X-Ring

Συμπλέκτης

Υδραυλικός, πολύδισκος, ολίσθησης με υποβοήθηση (assist & slip)

Κιβώτιο

6 σχέσεων

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο περιμετρικό, ατσάλινο ψαλίδι

Μεταξόνιο

1,401

Γωνία κάστερ

24.6º

Trail

107.3 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

Δ.Α. x 795 x 1,089

Ύψος σέλας (mm)

805 mm

Βάρος (kg)

189 (υγρό)

Ρεζερβουάρ

14 l

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41 mm SFF (Split Function Fork)

Πίσω

Αμορτισέρ Showa, προφόρτιση ελατηρίου

   

ΦΡΕΝΑ

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 310 mm, δαγκάνες Nissin 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 255 mm, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ

 

Μπροστά

3.5 x 17

Πίσω

5.5 x 17

Ελαστικό μπροστά

120/70 R17

Ελαστικό πίσω

180/54 R17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 14:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Street Triple RS 2020 Test - Triumph Trident 2021 - Πρώτη επαφή »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon