.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 17:34

Αφιέρωμα – Τα παπιά της ελληνικής αγοράς

Ένα από τα πιο αγαπημένα δίκυκλα των Ελλήνων, το παπί, αντιμέτωπο με άλλη μια δέσμη ευρω-προδιαγραφών. Ας δούμε τη δεκάδα που επιμένει να πρωταγωνιστεί στην αγορά της χώρας μας.

Για τον έρωτα του Έλληνα με το παπί έχουν γραφτεί πολλά και μάλλον δεν υπάρχει λόγος να αναπαράξουμε για μιαν ακόμη φορά γνωστές και χιλιοειπωμένες στερεοτυπικές ιστορίες. Το γεγονός όμως πως αποτελούμε μια μοναδική αγορά στην Ευρώπη γι’ αυτήν την κατηγορία δικύκλων, μεταφράζεται σε εγγενείς δυσκολίες για τα κυκλοφορούντα μοντέλα.

Αυτό που αποδείχθηκε είναι πως την τελευταία δεκαετία και κυρίως μετά την εφαρμογή των Euro 4, ολοένα και λιγότεροι κατασκευαστές είναι πρόθυμοι να ομολογκάρουν το παπί τους στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, καθώς συνεπάγεται ένα υψηλό κόστος που δεν είναι βέβαιο πως θα αποσβεστεί από τις μερικές χιλιάδες ταξινομήσεις της Ελλάδας. Ιδιαίτερα όταν οι Ασιατικές αγορές, όπου πουλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια τεμάχια, δεν δεσμεύονται από ανάλογους περιορισμούς.

Η υποχρεωτική προσθήκη συστημάτων όπως το ABS και το CBS, η υποχρέωση των δικύκλων να φέρουν ενσωματωμένο κύκλωμα διαγνωστικών (OBD I στις Euro 4, OBD II στις Euro 5), σημαίνει κόστη που αναπόφευκτα θα μετακυληθούν στη λιανική τιμή αγοράς, στοιχείο που αντιβαίνει στη βασική λογική του παπιού, όπως το αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα τουλάχιστον: απλότητα και προσιτή τιμή.

Μοιραία λοιπόν ο χάρτης των παπιών στην Ελλάδα αλλάζει άρδην κάθε φορά που μια νέα δέσμη προδιαγραφών της Ε.Ε. τίθεται σε ισχύ και το ίδιο συνέβη και με τις Euro 5.

Στη σημερινή εικόνα της κλάσης αυτής στην Ελληνική αγορά μετρά 10 μοντέλα από μόλις τέσσερεις εταιρείες. Μεγάλη πρωταγωνίστρια μεταξύ τους είναι δίχως άλλο η Γκοργκόλης Α.Ε., η οποία διαθέτει σχεδόν τα μισά εξ αυτών (7), μοιρασμένα σε τρεις μάρκες: Daytona, Evomotors και SYM.

Ξεχωρίζει επίσης το αειθαλές Yamaha Crypton S που στο πρώτο επτάμηνο του 2021 οδηγεί τον σχετικό πίνακα πωλήσεων στην Ελλάδα.

Στη Honda διαθέτει το κλασικό Super Cub C125 που μόλις ανανεώθηκε κατά τις νέες προδιαγραφές.

Η τάξη των παπιών της ελληνικής αγοράς ολοκληρώνεται με το Keeway Target 125.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετά μοντέλα Euro 4 εξακολουθούν να πωλούνται στην αγορά, καθώς εξαιτίας του covid-19 δόθηκε παράταση ενός έτους στα μοντέλα που δεν έχουν εναρμονιστεί με τις νέες προδιαγραφές – ανάμεσά τους και μοντέλα που δεν βρίσκονται πια στις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών.

Αυτό ωστόσο αφορά το διαθέσιμο απόθεμα και μόνο για το τρέχον έτος, έτσι, αν επιθυμείτε κάποιο από αυτά, καλό είναι να το αποκτήσετε πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021, καθώς δεν είναι σαφές αν θα μπορούν να ταξινομηθούν μετά το νέο έτος.

Ας δούμε τα παπά του 2021, στοιχημένα κατ’ αλφαβητική σειρά.

Daytona DY125RS

Daytona DY125RS 

Τιμή: €1,645
Ιστοσελίδα: https://www.daytonamotors.gr/model/dy125-rs/

Ένα διαφιλονίκητο best seller στην ελληνική αγορά, το DY125RS αναβαθμίστηκε κατά τις νέες προδιαγραφές.

Ο ανανεωμένος μονοκύλινδρος κινητήρας διατηρείτει στα 120 cc αποδίδοντας 8.4 hp με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που τόσο εκτιμήθηκαν από το Ελληνικό κοινό παραμένουν απαράλλαχτα:

- Εξαιρετικό σύστημα πέδησης με δισκόφρενα τύπου μαργαρίτα 240mm - 190mm, διπίστονες δαγκάνες και CBS
- Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 85mm
- Διπλές ρυθμιζόμενες αναρτήσεις διαδρομής 62mm
- Τροχοί 17’’
- Ενσωματωμένη σχάρα αποσκευών

Εμφανισιακά το νέο DY125RS φέρει νέα μάσκα με νέο φωτιστικό σώμα μπροστά, φώτα ημέρας DRL LED και νέα φλας. Αντίστοιχα, επανασχεδιάστηκε το πίσω φωτιστικό σώμα. Συναντάμε επίσης νέους διακόπτες και Carbon φινίρισμα στα πλαστικά γύρω τους.

 

Daytona DY125 Business Bike

Daytona DY125 business 

Τιμή: €1,745
Ιστοσελίδα: https://www.daytonamotors.gr/model/dy125-business-bike/

Το επαγγελματικό αδελφάκι του DY125RS είναι πανομοιότυπο σε όλα του, ακολουθώντας στην αναβάθμιση κατά Euro 5.

Εξοπλίζεται με μια μεγάλη σχάρα για φόρτωση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για εύκολο ανεφοδιασμό με καύσιμο δίχως να εμποδίζει το φορτωμένο πίσω μέρος.

 

Daytona Sprinter 125

Daytona Sprinter

Τιμή: €1,675
Ιστοσελίδα: https://www.daytonamotors.gr/model/sprinter-125-injection/

Το Sprinter είναι ένα γνωστό παπί που μετρά κάμποσα χρόνια στη γκάμα της Daytona και αποτελεί μια πιο σπορτίφ παραλλαγή του DY125RS.

Βασίζεται στο ίδιο πακέτο κινητήρα, πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων, με κυρίως αισθητικές αλλαγές, όπως η πιο αιχμηρή μάσκα και το στενόμακρο φανάρι, καθώς και την λιτότερη εμφάνιση με λιγότερα γραφικά - σε μια μαύρη και τρεις δίχρωμες επιλογές.

Ως τώρα δεν έχουμε ενημέρωση για ανανέωση του Sprinter κατά τις Euro 5, συνεπώς το μέλλον του στην αγορά μετά το πέρας του 2021 δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

 

Daytona Velos R 125i

Daytona VelosR125i

Τιμή: €1,795
Ιστοσελίδα: https://www.daytonamotors.gr/model/velos-r125i/

Το Velos R 125i αποτελεί την πιο πολυτελή έκδοση των παπιών της Daytona, βασισμένο και αυτό στην ίδια πλατφόρμα με το DY125RS.

Ξεχωρίζει από την πιο αιχμηρή, επιθετική και σύγχρονη σχεδίαση στα πλαστικά του, με λεπτομέρειες όπως τη διαφορετικό τελικό εξάτμισης, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το μπροστινό φρένο με δίσκο διαμέτρου 276 mm, τον μεγαλύτερο στην κατηγορία του κατά τη Γκοργκόλης Α.Ε.

Ενημερωμένο πλέον κατά τις νέες προδιαγραφές μαζί με όλη την οικογένεια DY125, συνεχίζει προς το μέλλον ως γνωστή αξία στην ελληνική αγορά.

 

Evomotors Nova 125

Evomotors Nova125

Τιμή: Αναμένεται
Ιστοσελίδα: https://gorgolis-evo.gr/model/nova-125-efi-cbs/

Η Evomotors είναι μια νέα επωνυμία που λανσάρει στην Ελλάδα η Γκοργκόλης Α.Ε. και αποτελεί την οικονομική πτέρυγα της Daytona.

Το πρώτο της μοντέλο στην κατηγορία των παπιών είναι το Nova 125, το οποίο βασίζεται στο DY125RS προσφέροντας μια πιο κλασική εμφάνιση επιλέγοντας παραδοσιακότερες γραμμές σε ποδιά και προβολέα.

Κάτω από τα πλαστικά ωστόσο κρύβεται μια εκσυγχρονισμένη μονάδα, πλήρως ενημερωμένη κατά τις νέες προδιαγραφές.

 

Honda Super Cub 125

honda c125 supercub

Τιμή: €4,100
Ιστοσελίδα: https://www.honda-motorcycles.gr/range/Super-Cub-125/

Εμφανισιακά το C125 δεν αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, όμως τώρα η Honda το διαθέτει με σέλα και μαρσπιέ συνεπιβάτη στον στάνταρ εξοπλισμό.

Ο κινητήρας των 124 κ.εκ. συνδυάζει το κάτω μέρος (με ξανασχεδιασμένα κάρτερ) του C110 της ιαπωνικής αγοράς, με την κεφαλή του ενός εκκεντροφόρου και των δύο βαλβίδων από το MSX Grom. Νέες είναι οι βάσεις του κινητήρα στο πλαίσιο.

Τα επίσημα νούμερα κάνουν λόγο για ιπποδύναμη 9.65 hp / 7.500 rpm και για 1 kgm ροπής στις 6.250 rpm.

Νέο είναι το φίλτρο αέρα, νέα και η θέση του μπεκ του ψεκασμού, ενώ παρόλο που η εμφάνιση της εξάτμισης δεν αλλάζει, νέα είναι τα Euro 5 εσωτερικά της. Αντί των 2 καταλυτών του προηγούμενου μοντέλου, και με τη βοήθεια του νέου κινητήρα, η Honda χρησιμοποιεί τώρα έναν, πιο αποδοτικό, καταλύτη. Νέος είναι ο προγραμματισμός της ECU, ενώ πιο δυνατή η γεννήτρια Alternating Current Generator (ACG).

Οι υπόλοιπες αλλαγές αφορούν στα νέα ελατήρια των 2 πίσω αμορτισέρ για καλύτερη απόδοση σε κακό οδόστρωμα, και στο νέο ματ σκούρο γκρι χρώμα.

Το C125 συνεχίζει να έρχεται με στρογγυλό πίνακα οργάνων που συνδυάζει ψηφιακές και αναλογικές ενδείξεις, αλλά και με σύστημα Smart Key στον στάνταρ εξοπλισμό του.

Παράλληλα, συνεχίζει να διατίθεται στην αγορά η Euro 4 έκδοση, Super Cub C125, δίχως τις αλλαγές του ανανεωμένου μοντέλου και με λιανική τιμή €3,600.

 

Keeway Target 125

Keeway Target125

Τιμή: €1,580
Ιστοσελίδα: https://greece.keeway.com/product/target-125

Η Keeway, εταιρεία που ανήκει στον όμιλο QJ παρέα με τη Benelli, αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τη Motoway Καμπράνης και διαθέτει το παπί Target 125.

Κινείται από έναν τετράχρονο αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc με απόδοση 8.7 hp, εξοπλίζεται με χυτές αλουμινένιες ζάντες 17 ιντσών και δισκόφρενα μπρος και πίσω με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS.

Ένα ιδιαίτερο και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του είναι ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ένα full-face κράνος.

Το Target 125 προς το παρόν ικανοποιεί τις προδιαγραφές Euro 4 και παραμένει άγνωστο το μέλλον του από το 2022 και μετά.

 

SYM VF125

SYM VF125

Τιμή: €2,095
Ιστοσελίδα: https://sym.gr/model/vf125/

Το VF125 του 2021 εισέρχεται στην Euro 5 εποχή, διατηρώντας τα στοιχεία που το έκαναν δημοφιλές, όπως την αιχμηρή, sport σχεδίαση, τον υψηλού επιπέδου εξοπλισμό, τις υψηλές επιδόσεις, αλλά και την χαμηλή κατανάλωση.

Η σχεδίαση του περιλαμβάνει πολλές σύγχρονες και πολυτελούς εμφάνισης πινελιές, όπως το κόκκινο διακοσμητικό χωροδικτύωμα, οι επιφάνειες carbon υφής, το κάλυμμα εξάτμισης με επινικελωμένες λεπτομέρειες, οι ζάντες αλουμινίου με σιρίτι, τα LED φώτιστικά σώματα μπρος-πίσω με φώτα ημέρας DRL, σέλα με αντιολισθητική επένδυση και χαρακτηριστική κόκκινη ραφή.

Η πρακτικότητα διατηρείται ψηλκά με αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα για μικροπράγματα, αλλά και άνοιγμα αυτής από τον κεντρικό διακόπτη χωρίς να χρειάζεται να σβήσει ο κινητήρας.

Φορά tubeless ελαστικά, με φαρδύ πίσω 120/70-17 για σταθερό πάτημα στον δρόμο, φρενάρει με δύο δισκόφρενα 220mm που εξοπλίζονται με σωληνάκια υψηλής πίεσης και σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS).

Ο Euro 5 κινητήρας του τροφοδοτείται από ηλεκτρονικό ψεκασμό της Keihin και αποδίδει
ιπποδύναμη στην κορυφή της κατηγορίας του, 9.6 hp στις 8,500 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ονομαστική ροπή φτάνει στα 0.9 kgm στις 7,000 σ.α.λ..

 

SYM VF185

SYM VF185

Τιμή: €2,895
Ιστοσελίδα: https://sym.gr/motorcycles/vf185/

Είναι το μεγαλύτερο και το ισχυρότερο παπί που μπορεί κανείς να αγοράσει σήμερα στην Ελλάδα. Το VF185 άλλαξε πριν λίγα χρόνια τα δεδομένα της αγοράς, φέρνοντας γεωμετρία και κινητήρα μοτοσυκλέτας στο κορμί ενός παπιού.

Είναι το μόνο με κανονικό κιβώτιο έξι σχέσεων με συμπλέκτη, τροφοδοτείται από ψεκασμό Keihin και απολαμβάνει απόδοση 18.3 hp στις 9,000 rpm και ροπή 1.6 kgm στις 7,250 rpm.

Με τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 30 mm, μονό πίσω αμορτισέρ, δύο μεγάλα κυματιστά δισκόφρενα και σύστημα ABS, το VF185 έχει πολλούς λόγους για να ξεχωρίζει μεταξύ των παπιών.

H έκδοση που διατίθεται στην αγορά πληροί τις προδιαγραφές Euro 5.

 

Yamaha Crypton S

Yamaha Crypton S

Τιμή: €2,550
Ιστοσελίδα: https://www.yamaha-motor.eu/gr/el/products/motorcycles/crypton/crypton-s/

Το όνομα Crypton σημαίνει πολλά στην Ελλάδα, καθώς συνδέεται με μια παραδοσιακή δύναμη των παπιών, ένα μόνιμο best seller σε διάφορες μορφές, από το κάποτε δυνατότερο όλων 135Χ, ως τη σημερινή του κληρονομία που παραμένει στην κορυφή των ελληνικών πωλήσεων.

Για να είναι μαζί μας το Crypton S σήμερα έπρεπε να αναλάβει δράση η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha, Μοτοδυναμική, και να αναλάβει το κόστος προσαρμογής και πιστοποίησης του παπιού κατά τις προηγούμενες προδιαγραφές Euro 4. Ως τώρα ωστόσο δεν έχει προσαρμοστεί και στην επόμενη δέσμη της Ε.Ε.

Το Crypton S με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 114 cc αποδίδει 8.9 hp στις 7,000 rpm και 0.9 kgm στις 5,500, για καθημερινή μετακίνηση απροβλημάτιστη, ευέλικτη και εξόχως οικονομική σε καύσιμο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 14:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon