.
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 17:41

Αφιέρωμα - Οι BMW του 2022

Αυτή είναι η νέα σοδειά της BMW Motorrad τη χρονιά που η επισημοποίησε την πρόθεσή της να μην πάει ξανά σε διεθνείς εκθέσεις.

Φέτος οι Γερμανοί δεν είχαν πολλά νέα να μας παρουσιάσουν, με μόνη πραγματικά καινούργια πρόταση το νέο ηλεκτρικό σκούτερ CE 04. Αναμφίβολα η αποκάλυψή του προκάλεσε αίσθηση, παρότι μας ήταν γνωστό και αναμενόμενο από καιρό. Με αυτόν τον καινοτόμο και διαφορετικό σχεδιασμό ωστόσο, ο μαγνητισμός που ασκεί στα βλέμματα είναι αναπόφευκτος.

Πίσω από το concept που ωρίμασε σε μοντέλο παραγωγής, η ΒΜW έδωσε έμφαση στην τουριστική πτέρυγα, φροντίζοντας δεόντως την οικογένεια Κ 1600, αλλά και παρουσιάζοντας νέες εκδόσεις του θηριώδους R 18.

Όλη η υπόλοιπη γκάμα διακρίνεται από μικρές κινήσεις, όπως αλλαγές στις χρωματικές επιλογές και πολύ προσεγμένες επεμβάσεις στον εξοπλισμό των μοτοσυκλετών της.

CE 04

bmw ce 04

Το 2017 η BMW προέβη σε μια μάλλον αναπάντεχη αποκάλυψη με την παρουσίαση του BMW Motorrad Concept Link, προτείνοντας μια σειρά απο ιδιαίτερα προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για τα ηλεκτρικά μοντέλα του αύριό της. Τρία χρόνια αργότερα, το μοντέλο παραγωγής CE 04 είναι εδώ.

Το σκούτερ κινείται από έναν υγρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα κεντρικά τοποθετημένο, μεταδίδοντας τη δύναμή του μέσω ιμάντα στον πίσω τροχό. Η ονομαστική του μέση ισχύς είναι 20 hp στις 4,900 rpm, με κορύφωση στους 42 hp, ενώ η ροπή κορυφώνεται στα 6.3 kgm και μόλις στις 1,500 rpm.

Διατίθεται και σε έκδοση Α1, με μέση ισχύ 15 hp στις 4,000 rpm και στιγμιαίο μέγιστο 31 hp, με την ίδια μέγιστη ροπή.

Η τελική ταχύτητα φτάνει στα 120 km/h (και στις δύο εκδόσεις, Α1 και Α2), με πολύ δυνατή επιτάχυνση ως τα 50 km/h: μόλις 2.6 δευτερόλεπτα από στάση.

Η ενέργεια προέρχεται από ένα πακέτο μπαταριών 60.6 Ah (8.9 kWh) για μέγιστη αυτονομία 130 χιλιομέτρων. Ο μέγιστος χρόνος φόρτισης ανακοινώνεται στις 4 ώρες και 20 λεπτά, ενώ με τον έξτρα ταχυφορτιστή μειώνεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά – και μόνο 45 λεπτά για να φτάσει στο 80%.

Εξοπλίζεται με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, όπως το ASC (Automatic Stability Control), μπορεί ωστόσο να επιλεχθεί ως έξτρα το Dynamic Traction Control που διαθέτει cornering ικανότητες. Ομοίως το ABS μπορεί να αναβαθμιστεί προαιρετικά σε ABS Pro με cornering χαρακτηριστικά.

Η απόδοση του κινητήρα φιλτράρεται μέσα από τρεις riding modes, Eco, Rain και Road, ενώ στον πρόσθετο, προαιρετικό εξοπλισμό βρίσκουμε άλλη μια mode, τη Dynamic.

Εκεί που πραγματικά βγάζει μάτια το CE 04 είναι στην έγχρωμη TFT οθόνη 10.25 ιντσών (!) στα όργανά του, με ενσωματωμένη πλοήγηση και συνδεσιμότητα.

Ειδικά για το τηλέφωνο του αναβάτη, το αριστερό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να φιλοξενεί smartphones, με σταθερή βάση φόρτισης USB-C που παρέχει έως 1.5 Α. Διαθέτει μηχανισμό που το σταθεροποιεί για να μην χοροπηδά στον δρόμο και ανεμιστήρα για να το ψύχει.

Οι τροχοί του CE 04 έχουν διάμετρο 15 ιντσών μπροστά και πίσω με ελαστικά 120/70 και 160/60 αντιστοίχως σε χυτές αλουμινένες ζάντες.

Το φρενάρισμα ανατίθεται σε δύο δίσκους 265 mm μπροστά με τετραπίστονες δαγκάνες και έναν δίσκο ίδιας διαμέτρου πίσω με μονοπίστονη δαγκάνα.

Το βάρος του CE 04, έτοιμο για δρόμο, ανακοινώνεται στα 231 κιλά.

Ο προαιρετικός του εξοπλισμός περιλαμβάνει τα προαναφερθέντα cornering ηλεκτρονικά, το Intelligent Emergency Call, αλλά και επιλογές φωτισμού και μια σειρά έξυπνου εξοπλισμού αναβάτη, με το τζάκετ Tokyo Connect GTX και το ανοικτό κράνος BMW Motorrad Sao Paulo που κουμπώνει άψογα στον αποθηκευτικό χώρο του σκούτερ κάτω από τη σέλα.

Η λιανική τιμή του BMW CE 04 στην Ελλάδα ξεκινά από τα €11,990.

K 1600

bmw k 1600 family

Η BMW Motorrad παρουσίασε την premium σειρά εξακύλινδρου τουρισμού K 1600 με ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού που περιλαμβάνει ακόμα και welcome light κάτω από τη μοτοσυκλέτα αλλά και… μπράτσα πολυθρόνας συνεπιβάτη!

Από το 2010 κρατά η πολυτελής εξακύλινδρη σειρά τουριστικών μεγαθήριων της BMW, με την K 1600 GT του 2022 να είναι η πιο ευέλικτη και δυναμική έκδοση της σειράς, ενώ η K 1600 GTL διαθέτει πιο άνετη εργονομία και στάνταρ topcase. Η K 1600 B είναι η bagger έκδοση της οικογένειας, με χαμηλό πίσω μέρος στο χαρακτηριστικό στιλ της αμερικάνικης κατηγορίας, ενώ το τέταρτο μέλος της είναι η K 1600 Grand America, που βασίζεται στη Bagger φορτωμένη με ακόμα περισσότερο έξτρα εξοπλισμό.

Ο κινητήρας, ίδιος και στα 4 μοντέλα, είναι πλέον Euro 5, με νέα κεντρική μονάδα ελέγχου, νέο σύστημα για πειράκια, 2 έξτρα αισθητήρες λάμδα και πολλές ακόμα αλλαγές.

Η απόδοση παραμένει στους 160 hp, όμως αποδίδεται πλέον 1.000 rpm νωρίτερα, στις 6.750 rpm, ενώ η ροπή έχει αυξηθεί στα 18,35 kgm από 17,84 kgm στις ίδιες με πριν 5.250 rpm!

Το νέο σύστημα drag torque control (MSR) είναι νέο, και βοηθά τον πίσω τροχό να μη μπλοκάρει σε κατεβάσματα ταχυτήτων.

Οι αναρτήσεις, επίσης ίδιες σε όλη τη γκάμα, είναι οι ηλεκτρονικές Dynamic ESA νέας γενιάς, που αλλάζουν αυτόματα ρυθμίσεις αναλόγως των συνθηκών οδήγησης, προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια και βέλτιστο κράτημα παντού.

Νέοι είναι οι LED adaptive προβολείς με DRL LED φωτιστικά σώματα, που για το 2022 όχι μόνο φωτίζουν και το εσωτερικό της στροφής, αλλά έχουν δυνατότερη δέσμη.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που βλέπουμε για πρώτη φορά το 2022 είναι το νέο welcome light, που φωτίζει το έδαφος κάτω και γύρω από τη μοτοσυκλέτα!

Στα όργανα, και για τις 4 μοτοσυκλέτες, η TFT έγχρωμη οθόνη ξεπερνά κάθε όριο, με μήκος 10.25 ίντσες, με συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει πλοήγηση με χάρτη, τηλεφωνία, μουσική και υπηρεσίες διαδικτύου. Μάλιστα η οθόνη είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορεί να φιλοξενεί τον χάρτη πλοήγησης μαζί με τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων την ίδια στιγμή!

Τα 2 ακριβότερα μοντέλα έρχονται με ηχοσύστημα Audio system 2.0, που βρίσκεται στα έξτρα αξεσουάρ για τις 2 βασικές εκδόσεις, ενώ ο εξοπλισμός είναι στα ύψη παντού, με φουλ οπλοστάσιο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, συστήματα όπως Smart Key, όπισθεν, κ.α.

Ο πιο εντυπωσιακός και υπερβολικός συνάμα χρωματισμός της σειράς K 1600 του 2022 είναι αδιαμφισβήτητα ο Option 719 Midnight, με γραφικά… νεφελωμάτων και αστεριών που αποδίδονται με τη μέθοδο water transfer!

Στάνταρ τώρα είναι η θήκη για smartphone στις 4 μοτοσυκλέτες, με εσωτερική θύρα φόρτισης USB-C, ενώ στους διακόπτες ο αναβάτης μπορεί να προγραμματίσει 4 κουμπιά για όποια λειτουργία επιθυμεί.

Στα έξτρα βρίσκουμε πληθώρα εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ακόμα και σύστημα Intelligent eCall.

R 18 Transcontinental / R 18 B

bmw r 18 b

Η BMW παρουσίασε τις R 18 Transcontinental σε στιλ μεγάλου αμερικάνικου τουριστικού μοντέλου, και τη bagger R 18 B, για στιλάτο cruising. Η κύρια διαφορά των δύο νέων εκδόσεων, που χρησιμοποιούν την ίδια βάση, βρίσκεται στον εξοπλισμό που δίνει πιο τουριστικό χαρακτήρα με ανέσεις για δύο άτομα στην Transcontinental και πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα για ένα άτομο στην R 18 B.

Ας δούμε τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες της R 18 Transcontinental. Μεγάλη οθόνη φέρινγκ με ψηλή ζελατίνα. Κόκπιτ με 4 αναλογικά στρογγυλά όργανα μαζί με μια τεράστια έγχρωμη TFT οθόνη 10.25 ιντσών, πρόσθετο προβολέα, ηχοσύστημα Marshall, κάγκελα κινητήρα, βαλίτσες, top case, θερμαινόμενες σέλες και γκριπ, σύστημα keylees ride, φινίρισμα με χρώμια, και κινητήρα σε μεταλλικό ασημί χρώμα.

Αντίθετα, η νέα R 18 B δεν έχει top case, ενώ διαθέτει Bagger στιλ με πιο χαμηλή ζελατίνα, πιο λεπτή σέλα και μαύρο ματ κινητήρα μεταξύ άλλων.

Μιλάμε για έναν δικύλινδρο boxer κινητήρα 1.802 κ.εκ. με 91 Hp / 4.750 rpm, και ροπή 15,3 kgm μεταξύ 2 και 4.000 rpm!

Το πλαίσιο είναι κλειστό σωληνωτό και ατσάλινο, ενώ το design του ψαλιδιού εμπνέεται από την θρυλική BMW R 5.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε τηλεσκοπικό πιρούνι και μονό πίσω αμορτισέρ, δίχως ρυθμίσεις, ενώ αυτόματη είναι η ρύθμιση της προφόρτισης. Τα καλάμια του πιρουνιού κρύβονται από ένα μεταλλικό περίβλημα, με τη διάμετρό τους να είναι 49 mm και τις διαδρομές των αναρτήσεων εμπρός-πίσω στα 120 mm.

Στην πέδηση έχουμε δυο δισκόφρενα μπροστά κι ένα πίσω, με τετραπίστονες δαγκάνες και δικάναλο BMW Motorrad Full Integral ABS.

Στον στάνταρ εξοπλισμό των μοτοσυκλετών θα βρούμε Dynamic Cruise Control DCC, με δυνατότητες Adaptive / Active Cruise Control ACC στον έξτρα εξοπλισμό, όπου ένα μπροστινό ραντάρ φροντίζει να κρατά σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, είτε ανοίγοντας αυτόματα το γκάζι, είτε φρενάροντας τη μοτοσυκλέτα. Το σύστημα πέδησης είναι συνδυασμένο, ενώ το ACC μειώνει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας στις στροφές, όπου αυτό χρειάζεται.

Τα μαρσπιέ βρίσκονται τοποθετημένα σε casual θέση στη μέση της μοτοσυκλέτας, πίσω από τους κυλίνδρους του κινητήρα, για άνετη στάση οδήγησης, ενώ προσοχή έχει δοθεί και στις άνετες σέλες αναβάτη συνεπιβάτη για ξεκούραστα ταξίδια.

Η σέλα της R 18 B είναι όπως είπαμε πιο λεπτή, ενώ η Transcontinental έρχεται με running boards στον στάνταρ εξοπλισμό, αντίθετα με την B που διαθέτει φαρδιά αλλά συμβατικά μαρσπιέ.

Τρία είναι τα Riding Modes (Raind, Roll, Rock), ενώ στάνταρ είναι τα συστήματα ASC & MSR. Στον έξτρα εξοπλισμό θα βρείτε και σύστημα όπισθεν, αλλά και Hill Start Control.

Το ρεζερβουάρ χωρά 24 λίτρα καυσίμου για μεγάλη αυτονομία, ενώ η τελική μετάδοση γίνεται με άξονα για απουσία συντήρησης και αξιοπιστία.

Όπως είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, οι δύο εκδόσεις έρχονται με νέο ηχοσύστημα της Marshall, με ηχεία στο φέρινγκ, ενώ υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές στον έξτρα εξοπλισμό με 4 ηχεία και 2 subwoofer με 280 Watt για να τους… κουφάνετε όλους.

bmw r 18 b first edition

Στο ντεμπούτο τους οι δύο μοτοσυκλέτες θα διατεθούν ως R 18 Transcontinental First Edition και R 18 B First Edition, με μοναδικά χαρακτηριστικά βαφής, έξτρα χρώμιο στα μέταλλα, κορυφαία ραφή στις σέλες, και με την επιγραφή First Edition.

Όπως θα περίμενε κανείς, η BMW προσφέρει μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ, που περιλαμβάνουν εξαρτήματα της σειράς Option 719 αλλά και της Roland Sands Design, δυνατότερα ηχοσυστήματα Marshall, adaptive φωτιστικά σώματα κ.ά.

R 18 / R 18 Classic

bmw r 18 classic

Οι R 18 & R 18 Classic του 2022 διατίθενται με νέες επιλογές παραγγελίας από τους dealers, σε νέα χρώματα και με μικρές αλλαγές, οι οποίες έχουν ως εξής:

- Νέα χρώματα: Mars red metallic, Manhattan metallic matt και Option 719 Galaxy Dust metallic/Titanium silver2 metallic.
- Για το Option 719 Galaxy Dust metallic/Titansilber 2 ο κινητήρας σε μεταλλικό μαύρο χρώμα διαθέτει και όπισθεν
- Αλλαγή στη γεωμετρία των κάτω βάσεων βαλιτσών. Δεν απαιτείται αποσυναρμολόγηση όταν οδηγείς με μία μόνο βαλίτσα (μόνο στο R 18 Classic).
- Το νέο πακέτο Option 719 Design Package AERO περιλαμβάνει κυλινδροκεφαλές και μπροστινό τμήμα κινητήρα από βουρτσισμένο αλουμίνιο.
- Διαθέσιμες και με σέλα Option 719.
- Διαθέσιμες και με τροχούς Option 719, ΑΕΡΟ και ICON.
- Δυνατότητα επιλογής χρωμίου για όλες τις χρωματικές εκδόσεις.
- Δυνατότητα επιλογής επένδυσης για τις Black storm metallic και Mars red metallic.
- Η First Edition σταματά να παράγεται.

R 1250 GS

bmw r 1250 gs

Νέος προαιρετικός εξοπλισμός παράδοσης: Βάσεις για αλουμινένιες βαλίτσες.

S 1000 RR

bmw s 1000 rr

Νέο στιλ Passion με Mineral grey metallic.

M Chassis kit new στον στάνταρ εξοπλισμό. Περιλαμβάνει swinging pivot point, rear lift (για ρύθμιση ύψους πίσω ανάρτησης).

Προαιρετικός εξοπλισμός με το πακέτο Dynamic με νέο περιεχόμενο: Riding Modes Pro, DDC, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ.

Πακέτο Race package με αλυσίδα M Endurance + sports τελικό εξάτμισης ή ολόσωμη εξάτμιση M Titanium.

Πακέτο M με σέλα M Sports, ελαφριά μπαταρία M, M GPS laptrigger, M Carbon τροχούς ή Μ σφυρήλατους τροχούς. Νέα τάπα ρεζερουβάρ σε μαύρο χρώμα.

Πακέτο Billet με νέο περιεχόμενο: αναδιπλούμενες μανέτες M, μαρσπιέ Μ, προστατευτικό μανέτας φρένου. Τα Μ. Μανιτάρια και το προστατευτικό μανέτα συμπλέκτη σταματούν.

Το πακέτο Sports καταργείται.

Όλα τα πακέτα συνδυάζονται.

Τα 2 πακέτα τροχών Μ μπορούν να παραγγελθούν ως κοινή επιλογή για κάθε χρώμα.

S 1000 XR

bmw s 1000 xr

Νέο στιλ Triple Black με Black storm metallic 2, νέα χρώματα Racing red 2 και Light white/M Motorsport.

Τα χρώματα Ice grey, Racing red /White aluminium metallic matt και Light white/Racingbl. met./Racing red (Style Sport) σταματούν.

Πακέτο M, νέο μόνο σε συνδυασμό με Light white/M Motorsport (για πρώτη φορά χρώματα Μ στο XR!).

Πακέτο Billet που καταργεί την αριστερή προστασία κινητήρα.

R 1250 RT

bmw r 1250 rt

Νέο στιλ Triple Black, Black storm metallic 2, η έκδοση Style Elegance με Manhattan metallic καταργείται.

Ενημέρωση λογισμικού με νέες λειτουργίες: Το κουμπί των αγαπημένων (Favourite button) μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα, βελτιώσεις σε άνεση χειρισμού / ενδείξεις του app A-Kombi.

R 1250 RS

bmw r 1250 rs

Νέο στιλ Sport σε Light white, με κόκκινο πλαίσιο, η έκδοση Austin Yellow καταργείται.

R nineT Scrambler

bmw r ninet scrambler

Νέος προαιρετικός εξοπλισμός παράδοσης: Offroad ελαστικά με κόστος +50 ευρώ

R nineT Urban G/S

bmw r ninet urban gs

Νέο χρώμα Imperial blue metallic, έκδοση Black storm metallic.

Η έκδοση «40 years GS» καταργείται.

Νέος προαιρετικός εξοπλισμός παράδοσης: Offroad ελαστικά με κόστος +50 ευρώ

F 750 GS

bmw f 750 gs

Νέο στιλ Triple Black με Black storm metallic. 2 περιλαμβάνει και χούφτες.

Η έκδοση «40 years GS» Black storm metallic καταργείται.

F 850 GS

bmw f 850 gs

Νέο στιλ Triple Black με Black storm metallic 2, περιλαμβάνει και χούφτες.

Η έκδοση «40 years GS» Black storm metallic καταργείται.

F 850 GS Adventure

bmw f 850 gs adventu

Νέο στιλ Triple Black με Black storm metallic 2.

Νέο χρώμα Light white

Η έκδοση «40 years GS» Black storm metallic και Ice grey uni καταργείται.

F 900 R

bmw f 900 r

Νέο στιλ Exclusive με Blue stone metallic.

Νέο στιλ Sport με Light white /Racing blue metallic/Racing red, περιλαμβάνει καρίνα. Το κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη καταργείται.

Οι εκδόσεις San Marino blue metallic και Style Sport Hockenheim με Silver metallic/Racing red καταργούνται.

F 900 XR

bmw f 900 xr

Νέο στιλ Triple Black με Black storm metallic, περιλαμβάνει χούφτες.

Η έκδοση Style Exclusive με Galvanic Gold metallic καταργείται.

G 310 GS

bmw g 310 gs

Νέο στιλ Triple Black σε χρωματισμό Cosmic Βlack 2.

Η έκδοση «40 years GS» καταργείται.

G 310 R

bmw g 310 r

Νέο στιλ Passion σε Kyanite blue metallic με κόκκινες ζάντες, η έκδοση Polar white καταργείται.

Έκδοση Cosmic Βlack 2 με νέα βάση πινακίδας και νέα μάσκα σε μαύρο χρώμα.

S 1000 RR Isle of Man

bmw s 1000 rr isle of man

H BMW Motorrad France παρουσιάζει μια ειδική συλλεκτική έκδοση της Γερμανικής superbike, βαμμένη στο παραδοσιακό Αγγλικό αγωνιστικό σκούρο πράσινο χρώμα και αφιερωμένη στο θρυλικό Νησί.

Παραδόξως οι Γάλλοι δεν βάσισαν το σπεσιαλάκι τους στην κορυφαία Μ 1000 RR, μα αντ’ αυτής προτίμησαν να χτίσουν πάνω σε μια S 1000 RR, στην οποία ωστόσο έχει φορεθεί μια ατελείωτη λίστα από καλούδια.

O βασικός εξοπλισμός της BMW S 1000 RR έχει εμπλουτιστεί με άφθονα εξαρτήματα από τη λίστα αξεσουάρ Μ:

- Φιμέ ζελατίνα
- Κάλυμμα ρεζερβουάρ από ανθρακόνημα
- Συναγερμός
- Κιτ συνεπιβάτη
- Ολόσωμη εξάτμιση τιτανίου Akrapovic από τη συλλογή Μ
- Dynamic Pack: ηλεκτρονικές αναρτήσεις Dynamic Damping Control, θερμαινόμενα γκριπ
- Sport Pack: Αλυσίδα μετάδοσης endurance, GPS Laptrigger, θύρα USB (από τη συλλογή Μ)
- Race Pack: Ελαφρύτερη μπαταρία, ψαλίδι, σφυρήλατες ζάντες και ride mode Pro (από τη συλλογή Μ)
- M Billet Pack
- M Carbon Pack

Στη συνέχεια έχουμε εκείνα τα στοιχεία που είναι αποκλειστικά στη συγκεκριμένη συλλεκτική έκδοση Isle of Man:

- Πλήρως LED φώτα με κίτρινα κρύσταλλα (με αυτοκόλλητη μεμβράνη)
- Πλακέτα “S 1000 RR Isle of Man Edition” στο ρεζερβουάρ, με αύξοντα αριθμό της περιορισμένης παραγωγής
- Εξάτμιση και λαιμοί σε μαύρο φινίρισμα
- Ζάντες βαμμένες στο χρώμα του μπρούτζου, όπως και τα κάρτερ του κινητήρα
- Σέλες αναβάτη και συνεπιβάτη με δίχρωμο δέρμα Alcantara, μιμούμενο το σχέδιο της συλλογής Merino Silverstone που είναι διαθέσιμο ως έξτρα για τα καθίσματα των αυτοκινήτων Μ3 Competition Berline και M4 Competition Coupé
- Μεταλλικό χρώμα σε πράσινο “M Isle of Man Green”

Αυτή η μοναδική BMW S 1000 RR Isle of Man Edition θα κατασκευαστεί αποκλειστικά στη Γαλλία και μόνο σε 50 κομμάτια, καθένα εκ των οποίων κοστίζει €33,005.

R 18 M / R 18 Aurora

bmw r18 m

Στην έκθεση μοτοσυκλέτας της Verona η BMW Motorrad Ιταλίας παρουσίασε δύο custom σχέδια σε κοινή βάση. Η R 18 M είναι ένα project που ανέπτυξε το Ιταλικό περιοδικό LowRide και υλοποίησε η American Dreams. Η R 18 Aurora, δημιουργήθηκε από την Garage 221 σε συνεργασία με την BMW Motorrad Roma.

Το γράμμα ‘M’ αντιπροσωπεύει πλέον όχι μόνο τις σπορ εκδόσεις των αυτοκινήτων BMW αλλά και τα δίτροχα μοντέλα της μάρκας. Κατά την εξέλιξη της BMW R 18 M, βασική επιδίωξη της συντακτικής ομάδας του LowRide ήταν η εξής: να αποκτήσει η cruiser μοτοσυκλέτα της BMW μία πιο αεροδυναμική και σπορ εμφάνιση, να αποφευχθούν οι υπερβολές και, το κυριότερο, να παραμείνει πιστή στις ρετρό γραμμές της BMW R 18.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο πλαίσιο, τη ρύθμιση της ανάρτησης, στα πλαστικά και τα αξεσουάρ, ενώ τα μηχανικά μέρη και τα ηλεκτρονικά συστήματα διατηρήθηκαν ως τα φυσικά πλεονεκτήματα της R 18.

bmw r18 aurora

Η R 18 Aurora υλοποίησε την επιθυμία της Garage 221 για τη δημιουργία μιας custom μοτοσυκλέτας βασισμένης στην R 18. Οι μετατροπές βασίστηκαν στην εμπειρία της από τον κόσμο της BMW και κάθε τι που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από άλλα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας.

Η σέλα είναι δανεισμένη από μία BMW 1200 C του 2005, οι βάσεις του φέρινγκ τύπου Batwing κατασκευάστηκαν από βάσεις φλάς της BMW R 100 του 1982 και ένα τμήμα του πίσω πλαισίου της BMW K 75 του 1991. Ακόμα και για το χρώμα της μοτοσικλέτας, ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιήθηκε ο κωδικός μιας 1983 BMW RT 100, με εξατομίκευση των αποχρώσεων και της έντασης των γραφικών. Οι βάσεις των εμπρός και πίσω φτερών, αλλά και οι βραχίονες έδρασης της πινακίδας κυκλοφορίας είναι αποκλειστικά χειροποίητες.

Οι εξατμίσεις κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με την Leo Vince, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ήχο, ώστε να γίνει ακόμα πιο γεμάτος και ελκυστικός. Η σχεδίασή τους είναι ειδικά μελετημένη για να προσδίδει ένα πιο προσωπικό και μυώδες ύφος στο κεντρικό τμήμα της R 18.

CE 02 Concept

bmw ce 02 concept

Μετά την παρουσίαση του ηλεκτρικού scooter παραγωγής CE 04, η BMW Motorrad παρουσίασε το Concept CE 02, ένα ακόμα ηλεκτρικό δίκυκλο σε μορφή concept, με παιχνιδιάρικο, νεανικό χαρακτήρα.

Η BMW αναφέρει πως το Concept CE 02 δεν είναι ούτε μοτοσυκλέτα στην κλασική της μορφή, ούτε όμως και scooter, ενώ δεν αποτελεί το τυπικό δίκυκλο που θα συσχέτιζε κανείς με τη BMW Motorrad. Είναι κάτι εντελώς νέο για τη γερμανική φίρμα.

Με τις compact διαστάσεις του, αλλά και με το design του, στοχεύει ένα νέο κοινό, τους νέους άνω των 16 ετών που δεν έχουν οδηγήσει ξανά μοτοσυκλέτα, και είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, στην έξυπνη τεχνολογία και στον συνδυασμό της κινητικότητας με τη διασκέδαση.

Ως ένα ελαφρύ e-δίκυκλο που ζυγίζει περίπου 120 κιλά, το Concept CE 02 είναι ιδανικό για αστική χρήση, με διασκεδαστικό, στιλάτο χαρακτήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 11 Kw (14,75 hp), με όλη την ροπή του διαθέσιμη με το καλημέρα για γρήγορες εκκινήσεις από το φανάρι. Η τελική του βρίσκεται στα 90 χλμ/ώρα και η αυτονομία του στα 90 χιλιόμετρα -φανταζόμαστε σε ιδανικές συνθήκες.

Η BMW αναφέρει πως στο Concept CE 02 θα υπάρχουν αυτοκόλλητα, ταινίες και άλλοι τύποι customisation ώστε όλοι να γνωρίζουν σε ποιον ανήκει, με τους designers να το παραλληλίζουν με skateboard σε 2 τροχούς.

Και μια και πιάσαμε τα skateboard, το Concept CE 02 έχει θήκη για το skateboard του αναβάτη στα… μαρσπιέ, μετατρέποντας το σανίδι σε προέκταση τους. Έξυπνο και στιλάτο, αν και φοβόμαστε λίγο τις στενές επαφές των τροχών του skate με την άσφαλτο στις στροφές.

Οι τροχοί των 15 ιντσών είναι χοντροί και συμπαγείς, προσφέροντας στιλ και αντοχή, αν και καλό θα είναι να είναι προσεκτικός ο αναβάτης στις μέρες με πολύ αέρα.

Η επίπεδη σέλα επιτρέπει στον αναβάτη να μετακινείται ελεύθερα πάνω στο όχημα, ενώ το Concept CE 02 έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει και συνεπιβάτη.

Επιπρόσθετα, ο ελεύθερος χώρος μεταξύ σέλας-πλαισίου δίνει αποθηκευτικές δυνατότητες για μικρά αντικείμενα.

Όσον αφορά στα φώτα, μπροστά βρίσκουμε έναν LED προβολέα με 4 λαμπτήρες, ενώ πίσω έχουμε 2 πρωτότυπα φωτοδιαπερατά LED σώματα που προεξέχουν αριστερά και δεξιά.

Στα όργανα βρίσκουμε μια μικρή έγχρωμη οθόνη στο τιμόνι με λιτές ενδείξεις, ενώ όπως αναφέρει η BMW η επίδειξη τεχνολογίας έχει επίτηδες περιοριστεί στο όχημα.

Στα σχεδιαστικά στοιχεία που κάνουν το Concept CE 02 να ξεχωρίζει συμπεριλαμβάνονται οι συμπαγείς τροχοί, το μονόμπρατσο ψαλίδι, ο ιμάντας τελικής μετάδοσης, το ψηλό τιμόνι, το πανέμορφο πιρούνι με τις μεγάλες μπότες, και το εξίσου chunky μονό πίσω αμορτισέρ.

Όσον αφορά στο χρώμα, η BMW έντυσε το CE 02 με μαύρο και ασημί, ενώ μαζί με το μοτοσυκλετάκι της παρουσίασε και 2 φουτουριστικά jacket, όπως είχε κάνει και στο CE 04.

Στην πέδηση βρίσκουμε ένα δισκόφρενο σε κάθε τροχό, ενώ το χαμηλό ύψος της σέλας στα 730 mm εγγυάται την προσβασιμότητα του Concept CE 02 για όλα τα αναστήματα.

Το Concept CE 02 δείχνει εξαιρετικά δουλεμένο, και πολύ κοντά στη μορφή παραγωγής του, και αναμένουμε την BMW Motorrad να προχωρήσει σύντομα στην επίσημη παρουσίαση του σε τελική μορφή, όπως έκανε και με το CE 04.

i Vision AMBY

bmw i vision amby

Με το BMW i Vision AMBY, το πρώτο pedelec (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση) για αστική χρήση, το BMW Group παρουσιάζει μία οραματική λύση σε δύο τροχούς για την αστική κινητικότητα του αύριο. Εξωτερικά, το BMW i Vision AMBY θυμίζει e-bike, προσφέρει όμως πολλές περισσότερες δυνατότητες.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης διαθέτει τρεις κατηγορίες ταχύτητας: έως 25 km/h για ποδηλατοδρόμους, έως 45 km/h για κέντρα πόλεως και έως 60 km/h για δρόμους πολλαπλών λωρίδων και εκτός αστικών περιοχών.

AMBY σημαίνει “adaptive mobility”. Τα BMW i Vision AMBY και BMW Motorrad Vision AMBY παρουσιάστηκαν στην IAA Mobility 2021 ως διαφορετικές ερμηνείες της βασικής φιλοσοφίας προσαρμοζόμενης αστικής κινητικότητας σε δύο τροχούς.

Το BMW i Vision AMBY έχει τη μορφή ενός pedelec υψηλών ταχυτήτων, που σημαίνει ότι ο χρήστης πρέπει να κάνει συνεχώς πετάλι για να επωφελείται από την υποβοήθηση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Το BMW Motorrad Vision AMBY, από την άλλη, θυμίζει περισσότερο μοτοσικλέτα, αφού εξοπλίζεται με χειρόγκαζο και μαρσπιέ τύπου μοτοσικλέτας αντί για πετάλια ποδηλάτου.

Τα προγράμματα ταχύτητας (speed modes) που διατίθενται για τον αναβάτη αποθηκεύονται στο app του smartphone τους. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει ο ίδιος τα modes, ενώ αναγνωρίζεται αυτόματα η τοποθεσία και ο τύπος του δρόμου μέσω τεχνολογίας geofencing και η σχετική ρύθμιση της μέγιστης ταχύτητας γίνεται αυτόματα.

Λόγω απουσίας ενός νομικού πλαισίου για οχήματα του είδους με ευέλικτη φιλοσοφία ταχύτητας, τα “AMBY” Vision Vehicles θα επιταχύνουν τη θέσπιση μιας τέτοιας νομοθεσίας και, κατά συνέπεια τις ανάλογες εξελίξεις.

Ως ένα δεύτερο όχημα της οικογένειας ή ως ‘σημείο’ εισόδου στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων, το BMW i Vision AMBY προσφέρει μία εξαιρετικά ποικίλη γκάμα εφαρμογών. Επεκτείνει το εύρος χρήσης ενός συμβατικού ηλεκτρικού ποδηλάτου μέσα από έξυπνες τεχνολογίες που σχετίζονται με τα τρία προγράμματα οδήγησης (riding modes).

Η σχεδίαση του BMW i Vision AMBY είναι έντονα αθλητική και ανάλαφρη οπτικά. Η μοντέρνα γεωμετρία του πλαισίου είναι ένα μίγμα αγωνιστικού ποδηλάτου και σπορ e-bike, αλλά η κάθε λεπτομέρεια δηλώνει ότι είναι ικανό για πολύ περισσότερα από ένα απλό συμβατικό ηλεκτρικό ποδήλατο.

Η μπαταρία είναι τοποθετημένη στο κέντρο του πλαισίου. Το ενεργειακό περιεχόμενο των 2.000 Wh επιτρέπει αυτονομία έως 300 km, ανάλογα με το riding mode. Χάρη στην τεχνολογία ταχείας φόρτισης, επαναφορτίζεται σε τρεις ώρες.

Η μετάδοση της ισχύος γίνεται με οδοντωτό ιμάντα με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, ενώ το κιβώτιο ενσωματώνεται στο σύστημα κίνησης. Ένα προηγμένο μονόμπρατσο ψαλίδι – μοναδικό για μοντέλο της BMW Motorrad – συνδέει τον πίσω τροχό με το πλαίσιο.

Η διαδρομή της ανάρτησης 120 mm μπροστά και πίσω είναι ιδανική για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός πόλης σε ταχύτητες έως 60 km/h. Οι ζάντες 27,5” εφοδιάζονται με μεγαλύτερα και φαρδύτερα ελαστικά από όσο συνήθως ώστε να διασφαλίζεται εξαιρετική άνεση και ασφάλεια ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες.

Το τιμόνι έχει σχεδιαστεί ως τμήμα του πλαισίου και αποπνέει μία ιδιαίτερα τεχνική και υψηλής ποιότητας αίσθηση. Μία λεπτή, οριζόντια φωτεινή λωρίδα LED ενσωματώνεται στο φαρδύ τιμόνι και υπογραμμίζει την προηγμένη τεχνική εμφάνιση αυτού του τμήματος του πλαισίου.

Το κάθετο πίσω φως LED ενσωματώνεται στον άξονα της σέλας. Κάτω από αυτό, μία οθόνη e-ink απεικονίζει το πρόγραμμα οδήγησης (riding mode) που χρησιμοποιείται.

Η βιωσιμότητα δε σταματά στη φιλοσοφία του οχήματος: το πλαίσιο (δευτερογενές αλουμίνιο) μαζί με τα εξαρτήματα του τιμονιού και το κάλυμμα της μπαταρίας (“floating grey polymers”) μπορούν να αναγνωρίζονται με σαφήνεια καθώς κατασκευάζονται από τα ίδια ανακυκλωμένα υλικά που συναντάμε σε εξαρτήματα του BMW i Vision Circular, που ομοίως κάνει την πρεμιέρα του στην έκθεση IAA Mobility 2021. Τα υλικά αυτά μπορούν να ανατροφοδοτούνται στον κύκλο υλικών του BMW Group πιο εύκολα μόλις το προϊόν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του.

Το smartphone λειτουργεί ως κλειδί: οι χρήστες μπορούν να προετοιμάσουν το BMW i Vision AMBY για χρήση, να φορτώσουν τις αποθηκευμένες κατηγορίες αδειών οδήγησης και να εφαρμόσουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης ‘on demand’ από ένα app. Επίσης διατίθενται και άλλες βασικές λειτουργίες και ερωτήματα κατάστασης (π.χ. το τρέχον και προγραμματισμένο επίπεδο φόρτισης), όπως με το BMW app.

Ο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος άξονας σέλας υπόκειται σε βιομετρική βελτιστοποίηση για να ταιριάζει με το προφίλ που είναι αποθηκευμένο στο app, και οι ρυθμίσεις γίνονται σύμφωνα με τα καταχωρημένα δεδομένα– όπως το ύψος και το μήκος των ποδιών του αναβάτη εσωτερικά – πριν την εκκίνηση.

Clever Commute / Dynamic Cargo

bmw patinia

Το πατίνι Clever Commute είναι εργονομικά σχεδιασμένο για καθημερινή χρήση, για σταθερότητα στην οδήγηση, και για μικρό όγκο σε διπλωμένη μορφή, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το μεταφέρει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του αλλά και μέσα στα ΜΜΜ.

Μάλιστα, στη διπλωμένη μορφή του είναι εύκολο για τον χρήστη να το σύρει σαν ένα καροτσάκι, ενώ ο μικρός ηλεκτροκινητήρας στον μπροστινό τροχό παρέχει υποβοήθηση όταν σπρώχνετε το Clever Commute σε ράμπες ή ανηφόρες.

Παρόλο τώρα που το BMW Group δε θα κατασκευάσει in-house το Clever Commute, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλες εταιρείες για πιθανή έλευση του στην αγορά μέσω εκείνων.

Το Concept Dynamic Cargo είναι ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό ποδήλατο μεταφορών, σε μαζεμένες διαστάσεις, με ευελιξία στους τρόπους χρήσης του.

Μπορεί να δεχθεί διάφορα μεταφορικά κουτιά, αλλά και εξαρτήματα για να μεταφέρετε φορτία ή και παιδιά, ενώ θα έχει και leisure χαρακτήρα, μπορώντας να δεχθεί σανίδα του Surf, αλλά ακόμα και… πολυθρόνα για ξάπλα!

Συνδυάζει έτσι τόσο τον μεταφορικό – εργατικό χαρακτήρα μαζί με τη διασκέδαση, σπάνιο χαρακτηριστικό για cargo bike.

Σημειώστε πως το Dynamic Cargo συνδέει το μπροστινό με το πίσω μέρος με ένα σπαστό άξονα, ο οποίος επιτρέπει στον αναβάτη να παίρνει κλίσεις για τις στροφές, ενώ το πίσω μέρος διατηρεί συνεχώς την επαφή και των 2 τροχών του με την άσφαλτο.

Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα ο οποίος εξαφανίζει το βάρος που κουβαλάτε, ενώ θα μπορεί να δεχθεί και εξαρτήματα (πχ. ανεμοθώρακα) για την προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Όπως και το Clever Commute, έτσι και το Dynamic Cargo δεν θα κατασκευαστεί από την ίδια τη BMW, αλλά από άλλους κατασκευαστές, με τους οποίους συζητούν ήδη οι Βαυαροί.

Αμφότερα τα ηλεκτρικά concept οχήματα της BMW διαθέτουν αυτονομία 20+ χιλιομέτρων, ενώ η μπαταρία τους μπορεί να αφαιρεθεί για να φορτιστεί στο σπίτι ή στο γραφείο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 18:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon