.
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 12:15

Αφιέρωμα – Νέα μοντέλα Bajaj 2022

Η συνεργάτιδα της ΚΤΜ από την Ινδία προχώρησε το 2022 σε προσεκτική και επιλεκτική ανανέωση στη γκάμα της, με πρωταγωνιστές τα Pulsar.

Τα νέα Puslar 250 φορούν τον μεγαλύτερο σε κυβισμό κινητήρα στην ως τώρα ιστορία τους και διατίθενται σε δύο εκδόσεις, το γυμνό N250 και το φερινγκάτο F250.

Παράλληλα αποκάλυψε στην Ινδία μια πολυτελή έκδοση του κορυφαίου της Dominar 400 (με μια παραλλαγή του δικού της κινητήρα που φορούν τα KTM 390 Duke), φορτωμένο με τουριστικό εξοπλισμό.

Τέλος, μερικές εμφανισιακές πινελιές στο μικρό Dominar 250 και η αποκάλυψη πως ετοιμάζει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θα ντουμπλάρει ως Bajaj και Husqvarna κλείνει τον κύκλο της επικαιρότητας της εταιρείας για το 2022.

Αυτά ως τώρα, καθώς οι Ινδοί φαίνεται πως έχουν κι άλλα κόλπα κρυμμένα στο μανίκι, όπως τον νέο δικύλινδρο κινητήρα που αναμένεται να παρουσιάσουν σε μια μοτοσυκλέτα που θα ονομάζεται Twinner και, κατά τη φημολογία που τη συνοδεύει, πιθανότατα θα αποτελέσει το alter ego των αναμενόμενων δικύλινδρων ΚΤΜ 490 – κάτι ωστόσο που μάλλον θα δούμε στη γκάμα του 2023.

Pulsar N250 / F250

bajaj pulsar 250

Η Bajaj παρουσίασε επίσημα τα νέα Pulsar N250 & F250 του 2022, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο κυβισμό στην ιστορία της οικογένειας, με δικύλινδρο και μονοκύλινδρο κινητήρα 250 κ.εκ.. Οι δύο μοτοσυκλέτες παρουσιάστηκαν ακριβώς 20 χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου Pulsar το 2001.

Στην καρδιά τους χτυπά ένας νέος αεροελαιόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας 249.07 κ.εκ., με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, αποδίδοντας 24.1 hp και 2.2 kgm ροπής, με κιβώτιο 5 ταχυτήτων και συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Νέο είναι και το σωληνωτό πλαίσιο, ενώ στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό πιρούνι 37 mm μπροστά κι ένα μονό αμορτισέρ πίσω. Την πέδηση αναλαμβάνουν ένας δίσκος 310 mm μπροστά κι ένας ακόμα στα 230 mm πίσω, ενώ οι μοτοσυκλέτες κυκλοφορούν με μονοκάναλο ABS.

Οι τροχοί είναι 17 ιντσών και τα ελαστικά 110/80-17 και 130/70-17, το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.351 mm, το ύψος σέλας στα 795 mm, ενώ νέο είναι το design των 2 μοτοσυκλετών.

Ο προβολέας της γυμνής έκδοσης μοιάζει πάρα πολύ με αυτόν που έχουμε δει στα νέα Yamaha MT, ενώ η ντυμένη έκδοση έχει πολύ καλή προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

Το ρεζερβουάρ χωρά 14 λίτρα καυσίμου, τα φώτα είναι LED, ενώ σε αμφότερες τις μοτοσυκλέτες υπάρχει USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών.

Νέα είναι και τα όργανα, με στροφόμετρο αναλογικών ενδείξεων και ψηφιακή οθόνη για τις υπόλοιπες ενδείξεις που περιλαμβάνουν ταχύμετρο, κατανάλωση, σχέση κιβωτίου, ρολόι, κ.ά.


Dominar 400

Bajaj Dominar 400 1

Το Dominar 400 είναι μια από αυτές τις μοτοσυκλέτες που ζουν αρκετά στη σκιά των διασημότερων συγγενών τους, συχνά παραγνωρίζοντας την πραγματική τους αξία ως κρυμμένα διαμαντάκια.

Στους περισσότερους Ευρωπαίους η Bajaj είναι περισσότερο γνωστή ως κατασκευάστρια των κινητήρων για τις μικρές σειρές KTM Duke και Husqvarna Svartpilen/Vitpilen, ωστόσο μια παραλλαγή αυτού του μονοκύλινδρου κινητήρα των 373.3 cc τροφοδοτεί το μεγάλο Dominar, μια από τις δημοφιλέστερες μοτοσυκλέτες της Ινδίας.

Τώρα η Bajaj παρουσιάζει το ανανεωμένο Dominar 400, στο οποίο δεν εντοπίζονται διαφορές στα μηχανικά του μέρη, αλλά έρχεται φορτωμένο με τουριστικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

- Ψηλή ζελατίνα
- Χούφτες τιμονιού
- Ποδιά κινητήρα
- Προστατευτικά κάγκελα κινητήρα
- Σχάρα φόρτωσης πίσω
- Βάση για σύστημα πλοήγησης (GPS)
- Παροχή φόρτισης USB

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ενώ επιπλέον οι βάσεις για τις εικονιζόμενες βαλίτσες είναι διαθέσιμες ως έξτρα για τον πελάτη.

Προς το παρόν δεν μας είναι γνωστό αν αυτό το νέο μοντέλο προορίζεται και για τις εξαγωγές προς Ευρώπη ή αν αφορά αποκλειστικά την αγορά της Ινδίας, αν και εύκολα θα στοιχηματίζαμε υπέρ του πρώτου, μιας και στην ινδική ιστοσελίδα της Bajaj δεν υπάρχει πλέον Dominar 400 χωρίς τον νέο εξοπλισμό.


Dominar 250

dominar 250

Το Bajaj Dominar 250 είναι το μικρό – αλλά καθ’ όλα ικανό – αδερφάκι του μοντέλου με τα 400cc κινητήρα.

Με την ιδιαίτερη εμφάνισή του, το καλοστημένο σύνολο και τον εξαιρετικό value for money χαρακτήρα του, μας κέρδισε στο πρόσφατο test ride που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το εργοστάσιο όμως δεν μένει στις δάφνες μιας καλοφτιαγμένης, μικρής μοτοσυκλέτας, αλλά κάνει κινήσεις για να μπορέσει να κερδίσει όσο μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος μπορεί στην αγορά.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, σύντομα το Bajaj Dominar 250 θα διατίθεται σε τρεις νέους χρωματισμούς, με βασικό παρανομαστή το ασημί χρώμα.

Θα έχουμε λοιπόν, κόκκινο-ασημι / κίτρινο-ασημί / μαύρο-ασημί.


Freerider

bajaj freeride

H Bajaj κατοχύρωσε το όνομα Freerider στην Ινδία, με τον τοπικό ειδικό τύπο να αναφέρει πως η ονομασία θα χρησιμοποιηθεί σύντομα σε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θα βασίζεται στο Husqvarna E-Pilen.

Θυμίζουμε πως η ΚΤΜ χρησιμοποιεί ήδη το όνομα Freeride (το r κάνει τη διαφορά) στις ηλεκτρικές E-XC μοτοσυκλέτες της.

Ο ινδικός ειδικός τύπος αναφέρει πως το Bajaj Freerider θα αποτελεί μια rebadged έκδοση του ηλεκτρικού Husqvarna E-Pilen, της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που παρουσίασε πρόσφατα η Pierer AG σε μορφή concept.

Με απόδοση 10.7 hp και αυτονομία 100 χιλιομέτρων το Freerider θα αποτελέσει μια «πράσινη» αστική πρόταση, ενώ το πιθανότερο είναι να δούμε για αυτή και τη δημιουργία σταθμών ανταλλαγής μπαταριών, όπως συμβαίνει στην Ασία με τις Yamaha / Gogoro / κ.α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 12:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon