.
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 16:50

Αφιέρωμα – Οι νέες μοτοσυκλέτες της Husqvarna για το 2022

Με μπροστάρη το νέο Norden 901, η Husqvarna είχε κάτι να προσφέρει σε όλα σχεδόν τα μοντέλα της γκάμας της για τη νέα χρονιά.

Φυσικά το μεγάλο θέμα συζήτησης δεν θα μπορούσε να παρακάμψει την πρώτη adventure μοτοσυκλέτα της Husqvarna, η οποία προφανώς και προήλθε από την ΚΤΜ. Ο λόγος για τη βάση του 890 Adventure που εδώ χρησιμοποιείται σε μια πιο τουριστική λογική, πάντοτε όμως με τη διπλή χρήση σε πρώτο πλάνο – ζήτημα διαχρονικά γονιδιακό στην ιστορία των Husky.

Η έτερη σειρά δρόμου, δηλαδή το ασπρόμαυρο ζεύγος των Vitpilen και Svartpilen, ανανεώνονται με φρέσκα χρώματα στις εκδόσεις 401 και 125.

Η παραδοσιακή ισχύς της Husqvarna ήταν πάντοτε η χωματερή της πτέρυγα και εδώ οι εξελίξεις ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό που συνδέεται άρρηκτα με τις απαιτήσεις των παγκοσμίων πρωταθλημάτων στα οποία διαπρέπει η εταιρεία.

Υπό την ομπρέλα της ΚΤΜ πλέον, οι σειρές των τετράχρονων FE και δίχρονων TE στο Enduro, αλλά και των ανάλογων FC και TC στο MX φέτος δεν δέχτηκαν δραστικές αλλαγές, παρά μόνο επιλεγμένες βελτιώσεις – όπως ακριβώς και τα πορτοκαλιά αδέλφια τους με το σήμα της ΚΤΜ.

Το 2022 έφερε και τέσσερεις νέες κορυφαίες Rockstar Editions για τις γκάμες Enduro και MX, ενώ και στο supermoto το υπερόπλο που ακούει στο όνομα FS450 αναβαθμίστηκε με νέο υδραυλικό συμπλέκτη και χρώματα.

Husqvarna Norden 901

Norden 901

Στην καρδιά τoυ Norden χτυπά ο Euro 5 δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας 889 κ.εκ. που γνωρίζουμε από το KTM 890 Adventure, με 105 hp και 10.2 κιλά ροπής, ενώ στα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιλαμβάνονται τρία Riding Modes (Street, Rain, Offroad) κι ένα ακόμα προαιρετικό (Explorer mode), δικάναλο Cornering ABS με Street & Offroad modes και δυνατότητα απενεργοποίησης, Cornering Traction Control, shifter και blipper. Ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Οι τροχοί είναι tubeless και ακτινωτοί, σε πραγματικές Adventure διαστάσεις (21 και 18 ίντσες), οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις είναι οι κορυφαίες WP APEX, στα φρένα μπροστά έχουμε δυο δίσκους 320 mm με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, ενώ το ρεζερβουάρ χωρά 19 λίτρα καυσίμου, για μέγιστη αυτονομία 400 χλμ. σε ιδανικές συνθήκες.

Η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας έχει στόχο την ευέλικτη σπορ οδική συμπεριφορά, δίχως να θυσιάζει την άνεση στο ταξίδι, τόσο σε άσφαλτο όσο και offroad.

Μαζί με το πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο APEX πιρούνι των 43 mm της WP, με τα 220 mm διαδρομής, και το ρυθμιζόμενο μονό πίσω WP APEX αμορτισέρ με 215 mm διαδρομής το Norden έρχεται εξοπλισμένο και με σταμπιλιζατέρ. Εύκολα γίνεται η ρύθμιση της προφόρτισης πίσω με ένα χοντρό χειριστήριο, ώστε να αλλάζει εύκολα χαρακτηριστικά όταν προστίθεται αναβάτης, ή αποσκευές.

Η TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων των 5 ιντσών έχει αυτόματα ρυθμιζόμενο κοντράστ ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, ενώ ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει τις απεικονίσεις των ενδείξεων ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Η μονάδα αδρανειακών μετρήσεων IMU των 6 αξόνων χαρίζει Cornering χαρακτηριστικά και στο ρυθμιζόμενο Traction Control, με τη νέα γενιά Cornering MTC της ΚΤΜ να έχει 2 επιπρόσθετους αισθητήρες, για σπινάρισμα και κλίση μοτοσυκλέτας, για κορυφαία λειτουργία του συστήματος σε όλες τις συνθήκες.

Το Husqvarna Norden 901 είναι διαθέσιμο από τον Δεκέμβριο 2021 και στην Ελλάδα με τιμή €16,390.


Vitpilen / Svartpilen

svart vit pilen 401

H Husqvarna παρουσίασε τη γκάμα των Vitpilen και Svartpilen του 2022, που περιλαμβάνει τα Svartpilen 125, Svartpilen 401 και Vitpilen 401, με τη μόνη αλλαγή για τη νέα χρονιά να εντοπίζεται στα φρέσκα γραφικά τους.

Το Svartpilen 125 είναι η Α1 έκδοση της οικογένειας, μια high-end πρόταση για όσους έχουν δίπλωμα για την συγκεκριμένη κατηγορία, με αναρτήσεις της WP, φρένα της ByBre και δικάναλο ABS της Bosch.

Το Svartpilen 401 διαθέτει κινητήρα 373 κ.εκ. και 44 hp, αναρτήσεις WP APEX, ByBre φρένα και Bosch ABS, ενώ έχει και shifter για αλλαγές χωρίς συμπλέκτη. Τα Pirelli Scorpion Rally STR tyres ολοκληρώνουν το πακέτο, και κάνουν ευκολότερη την κίνηση και σε κακοτράχαλους δρόμους.

Το Vitpilen 401 είναι ο λευκός αδελφός του μαύρου βέλους, με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά διαφορετική εμφάνιση.

Στα δυνατά σημεία της γκάμας Pilen του 2022 συμπεριλαμβάνονται τα κάτωθι:

- Νέα γραφικά
- Euro 5 κινητήρας
- Ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα
- Αξιόπιστος και αποδοτικός μονοκύλινδρος κινητήρας
- Ride by wire και Shifter (στα 401)
- Κορυφαία ποιότητα κατασκευής
- LED φώτα
- Ευέλικτη οδική συμπεριφορά
- Premium εξαρτήματα και τεχνολογία

TE300i / FE350 Rockstar Edition

fe rockstar editions
Η περιορισμένης παραγωγής σειρά των Rockstar Edition μοντέλων ανανεώθηκε για το επόμενο έτος, καθώς η Husqvarna εξοπλίζει τα TE300i και FE350 με νέο συμπλέκτη της Brembo και δισκόπλακες φρένων της Galfer.

Παράλληλα, η Rockstar παράδοση διατηρείται με σωρεία εξαρτημάτων από τη γκάμα των Technical Accessories (τεχνικά αξεσουάρ) της Husqvarna όπως αυτά χρησιμοποιούνται και στις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της ομάδας Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing.

Εκτός των πλαστικών που διακοσμούνται στα πρότυπα της ομάδας του παγκοσμίου πρωταθλήματος, τα στοιχεία που προσθέτουν το Rockstar στα ΤE300i και FE350 συμπεριλαμβάνουν:

- νέο υδραυλικό συμπλέκτη και σύστημα φρένων Brembo
- νέοι δίσκοι Galfer σε μπροστά και πίσω φρένο
- τιμονόπλακες κατασκευασμένες σε CNC, με μπλε ανοδίωση
- Φίλτρο αέρα Twin Air με ταχεία πρόσβαση δίχως εργαλεία
- ανθεκτικό μαύρο φινίρισμα στο πλαίσιο
- λάστιχα enduro Michelin
- πίσω γρανάζι Supersprox
- μαλακά γκριπ ODI
- κάλυμμα σέλας με ανώτερη πρόσφυση
- προστατευτικό μπροστινού δίσκου
- μπλε οδηγός αλυσίδας

Τα νέα Husqvarna TE 300i και FE 350 Rockstar Edition είναι διαθέσιμα στο δίκτυο συνεργατών της εταιρείας προς €12,680 και €13,100 αντιστοίχως.

FC 450 / FC 250 Rockstar Edition

fc rockstar editions

Οι νέες Rockstar Editions ξεχωρίζουν από τους νέους κινητήρες και πλαίσια, σχεδιασμένα ειδικά για αγωνιστική ΜΧ χρήση. Το FC 250 Rockstar Edition διαθέτει έναν νέο κινητήρα με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή, ενώ το κορυφαίο FC 450 Rockstar Edition φορά κινητήρα με έναν εκκεντροφόρο.

Και στις δύο μοτοσυκλέτες, ένας νέος διακόπτης επιτρέπει αλλαγή μεταξύ διαφορετικών χαρτογραφήσεων, επίσης ενεργοποιεί τα traction και launch control features, καθώς και τη λειτουργία Easy Shift για ανεβάσματα σχέσης χωρίς τη χρήση συμπλέκτη στα πεντατάχυτα κιβώτια των FC 250 και FC 450 Rockstar Edition.

Για το 2022 αμφότερες οι Rockstar Editions απολαμβάνουν πλήρως επανασχεδιασμένα πλαίσια από hydro-formed χρωμιομολυβδαινούχο ατσάλι, ειδικά σχεδιασμένα για να αποτρέπουν τη βύθιση του πίσω μέρους στο άνοιγμα του γκαζιού (anti-squat). Συνδυάζονται με νέα αλουμινένια ψαλίδια για βέλτιστη ακαμψία με το μικρότερο δυνατό βάρος. Το ανθεκτικό υβριδικό υποπλαίσιο αλλυμινίου-πολυαμιδίου έχει σχεδιαστεί επίσης με στόχο την επιθυμητή ακαμψία.

Οι αναρτήσεις φέρουν την υπογραφή της WP, με το νέο πιρούνι XACT 48 mm με τεχνολογία AER που προσφέρει πιο προοδευτικές αποσβέσεις στο τέλος της διαδρομής του. Πίσω το τελευταίας γενιάς αμορτισέρ XACT μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς τη χρήση εργαλείων.

Τα πλαστικά των νέων εκδόσεων εμπνέονται προφανώς από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing όπως αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα AMA Supercross, με εργονομία που επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση του σώματος πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Επιπλέον, η αγωνιστική υπεροχή των δύο Rockstar Editions ξεχωρίζει από το ρυθμιζόμενο offset (σε 20 ή 22 mm), τιμονόπλακες Factory, ζάντες Factory DID DirtStar με μαύρη ανοδίωση, νέα billet κέντρα τροχών, floating μπροστινή τιμονόπλακα με συνθετικό προστατευτικό από πολυαμίδιο και προστατευτική ποδιά κινητήρα από το ίδιο υλικό.

Βασικά χαρακτηριστικά:

- Νέα πλαστικά με γραφικά εμπνευσμένα από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
- Νέο hydro-formed πλαίσιο
- Νέο αλουμινένιο ψαλίδι
- Νέος κινητήρας 250 cc με 2ΕΕΚ για κορυφαία ροπή και ισχύ στην κλάση του
- Νέος κινητήρας 450 cc με 1ΕΕΚ για κορυφαία απόδοση με ελάχιστο βάρος
- Νέος αισθητήρας Easy Shift για τάχιστα ανεβάσματα σχέσης
- Νέο υβριδικό υποπλαίσιο αλουμινίου-πολυαμιδίου
- Νέο πιρούνι WP XACT 48 mm AER
- Νέο αμορτισέρ WP XACT
- Νέος πολυχρηστικός διακόπτης τιμονιού για έλεγχο των επιλέξιμων χαρτογραφήσεων, Easy Shift, Traction και Launch Control
- Νέα πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα
- Νέο πλαστικό προστατευτικό μπροστινής δισκόπλακας.

Οι νέες FC 250 Rockstar Edition και FC 450 Rockstar Edition θα αρχίσουν να διατίθενται από τον Ιανουάριο 2022 στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Για διαθεσιμότητα επικοινωνήστε με τον συνεργάτη της Husqvarna Motorcycles που σας εξυπηρετεί.

FS 450

husqvarna fs450

Ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά Supermoto του κόσμου, το Husqvarna FS 450 έρχεται με έναν νέο υδραυλικό συμπλέκτη της Brembo και με νέα χρώματα για το 2022.

Κατά τα άλλα, το FS 450 συνεχίζει να διαθέτει τις κορυφαίες και πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP XACT, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 63 hp, κιβώτιο 5 σχέσεων της Pankl Racing Systems, την ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων της Brembo μπροστά με τον δίσκο των 310 mm, και κορυφαίο εξοπλισμό παντού, όπως Alpina τροχούς, CNC πλάκα τιμονιού, ProTaper τιμόνι, slick ελαστικά Bridgestone και carbon υποπλαίσιο.

Γκάμα Enduro

enduro range

Η Husqvarna Motorcycles παρουσιάζει τη γκάμα Enduro για το 2022, με επτά δίχρονα και τετράχρονα μοντέλα. Ας δούμε τι νέο κομίζει η σειρά των Husqvarna ΤE 150i / 250i / 300i και FE 250 / 350 / 450 / 501:

- Νέα χρώματα και γραφικά, με βάση το λευκό και λεπτομέρειες σε γκρι και κίτρινο
- Νέος υδραυλικός συμπλέκτης BRAKTEC
- Νέο σύστημα φρένων BRAKTEC, με δισκόπλακες GSK
- Νέο σετάρισμα των αναρτήσεων
- Νέο κύκλωμα bypass λαδιού στο πιρούνι για μείωση των τριβών
- Λάστιχα Michelin Enduro όπως η Factory Racing Team
- Νέα σχέση τελικής μετάδοσης 13:52 στο TE 250i για βελτιωμένη απόκριση στις χαμηλές στροφές

Τα λοιπά χαρακτηριστικά των enduro Husqvarna παραμένουν ως είχαν, με επίκεντρο το πλαίσιο από χρωμιο-μολυβδαινιούχο ατσάλι και το συνθετικό υποπλαίσιο.

Τα τετράχρονα μοντέλα διατηρούν το traction control, ενώ όπως και τα δίχρονα συνεχίζουν να προσφέρουν και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο χαρτογραφήσεων.


Γκάμα MX

FC 450

H Husqvarna παρουσίασε την γκάμα των Motocross μοντέλων της για το 2022, με ελάχιστες διαφορές, και με νέα αναλογία στη γνωστή τριχρωμία λευκού-μπλε-κίτρινου, με τα 2 πρώτα χρώματα να παίρνουν κεφάλι.

Αν βάλει κανείς δίπλα-δίπλα τα μοντέλα του 2021 με αυτά του 2022, πραγματικά θα πιστέψει πως η μοναδική διαφορά βρίσκεται στα χρώματα, καθώς εξωτερικά είναι ολόιδια.

Και πραγματικά έτσι είναι, αν εξαιρέσεις τον νέο υδραυλικό συμπλέκτη της Brembo, για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία στην σκληρή χρήση σε όλα τα TC (δίχρονα) & FC (τετράχρονα) μοντέλα, και τα νέα ρουλεμάν στον αντικραδασμικό άξονα των FC 250 & FC 350.

Κατά τα άλλα, τα ΜΧ μοντέλα του 2022 εξακολουθούν να διατίθενται με το ίδιο άφθαστο επίπεδο εξοπλισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

- Αναρτήσεις WP XACT
- Chro-Moly ατσάλινο πλαίσιο
- Πρωτοποριακό υποπλαίσιο 2 κομματιών από συνθετικά υλικά
- Brembo φρένα
- Traction & launch control στα FC μοντέλα
- Κιβώτιο Pankl
- ProTaper τιμόνι
- ODI γκριπ
- D.I.D. τροχοί
- Μίζα
- Μπαταρία ιόντων λιθίου
- CNC τιμονόπλακα
- Σέλα high-grip

Παράλληλα, η Husqvarna Motorcycles παρουσίασε και την ολοκληρωμένη σειρά ΜΧ minicycles για τις μικρότερες ηλικίες, με τα TC 50, TC 65, TC 85 και το ηλεκτρικό EE 5, δίχως αλλαγές από το 2021, πέραν των χρωμάτων.


FR 450 Rally

FR 450 Rally

Όπως και το KTM 450 Rally 2022, έτσι και το Husqvarna FR 450 Rally 2022, θα κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Rallye Du Maroc στις 8-13 Οκτωβρίου 2021. Κι αν αναρωτιέστε, στο μόνο που διαφέρουν οι δύο μοτοσυκλέτες είναι τα χρώματα.

Οι Skyler Howes και Luciano Benavides θα συμμετάσχουν στο Ράλι του Μαρόκου, καβάλα στα νέα Husqvarna FR 450 Rally του 2022, που διαθέτουν νέο πλαίσιο, νέο κινητήρα, νέα και πιο λεπτά πλαστικά και βελτιώσεις και αναβαθμίσεις παντού.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon