.
Κατηγορία Bajaj
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 16:44

TEST - Bajaj Dominar 250 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Bajaj Dominar 250 είναι το νέο μέλος της οικογένειας Dominar, που μέχρι πρότινος διέθετε εκπρόσωπο μόνο στα 400 κυβικά. Ο κινητήρας του Dominar 250 βασίζεται σε εκείνον του KTM 250 Duke, ενώ η μοτοσυκλέτα έχει ιδιαίτερη cruiser εμφάνιση, κι έναν εξαιρετικό value for money χαρακτήρα.

Όμορφο και εξοπλισμένοA15A0649 web

Από εμφάνιση, το Dominar 250 σκίζει. Σε ορισμένα σημεία, όπως στην δεύτερη LCD οθόνη με τις λυχνίες που βρίσκεται στο ρεζερβουάρ, στα δυο κοντά τελικά που βγαίνουν κάτω από τον κινητήρα, στα πίσω φωτιστικά σώματα, κ.α., θυμίζει ελαφρώς Ducati Diavel, έχει όμως εν τέλει δικό του χαρακτήρα.

Με την πρώτη ματιά το βλέμμα σταματά στην όμορφη μάσκα και στη μικρή ζελατίνα, στα 2 τελικά της εξάτμισης, αλλά και στο υψηλό επίπεδο εξοπλισμού με δυνατά σημεία το ανάποδο πιρούνι, το κτηνώδες πλαίσιο, τον υγρόψυκτο κινητήρα, την ακτινική δαγκάνα μπροστά, τα LED φωτιστικά σώματα, τους φωτιζόμενους διακόπτες, τις χειρολαβές συνεπιβάτη, το tank-pad, την καρίνα, τα κάγκελα προστασίας, την τάπα ρεζερβουάρ αεροπορικού τύπου, κλπ.

Πέρα τώρα από το όμορφο και σύγχρονο -αλλά όχι ακραίο- design, που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους, το Dominar 250 έχει και τις διαστάσεις για να βολέψει 2 μεγαλόσωμα άτομα -ψηλή σέλα στα 800 mm, μακριά τοποθετημένο το τιμόνι, κ.α. Μάλιστα ίσως στις διαστάσεις και στο ατσάλι να το παράκανε λίγο η Bajaj, καθώς η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 180 ολόκληρα κιλά.

Ναι, το βάρος αυτό παίζει επιβαρυντικό ρόλο σε επιταχύνσεις και φρενάρισμα, όμως από την άλλη μιλάμε για μια εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή, που δείχνει έτοιμη να αντέξει πολλά χρόνια, ενώ θα μπορούσε να έχει κινητήρα με τη διπλάσια ιπποδύναμη, δίχως προβλήματα σε πλαίσιο και αναρτήσεις.

Η Bajaj έχει επιλέξει επώνυμα φρένα (BYBRE, η θυγατρική της BREMBO στην Ινδία), ενώ ο κινητήρας που βασίζεται σε αυτόν του ΚΤΜ 250 Duke είναι αποδεδειγμένα αξιόπιστος.

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, όπως και η συναρμογή πλαστικών και μεταλλικών μερών, ενώ μας άρεσαν πολύ τα 3D λογότυπα Dominar στο ρεζερβουάρ και D250 στην ουρά.

Στη μοτοσυκλέτα θα βρούμε σινιάλο, όχι όμως και αλάρμ, ενώ πολύ καλοί είναι οι καθρέπτες που θα θολώσουν μόνο κοντά στην τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας.

Η ψηφιακή LCD οθόνη στο τιμόνι είναι λεπτή και σχετικά σκοτεινή, ενώ διαθέτει ενδείξεις ταχύμετρου, στροφόμετρου, 2 μερικούς και ολικό χιλιομετρητή, ρολόι, στάθμη καυσίμου. Για να αλλάξεις ενδείξεις και να μηδενίσεις του χιλιομετρητές πρέπει να αφήσεις το τιμόνι και να πιέσεις τα 2 κλασικά κουμπιά στην οθόνη.

Η δεύτερη οθόνη, που βρίσκεται στο ρεζερβουάρ, έχει αποκλειστικά προειδοποιητικές λυχνίες, και από εκεί πηγάζει ένα ενοχλητικό μπλε φως (το σήμα του logo της Bajaj), που σε κάνει να πιστεύεις πως έχεις ξεχάσει αναμμένη τη μεγάλη σκάλα των φώτων. Οι ενδείξεις αφορούν στο σταντ, τη μπαταρία, το ABS, και τον ψεκασμό.

Πανάξιο μεταφορικό μέσο

A15A0573 web

Στην εβδομαδιαία δοκιμή μας, το μικρό Dominar αποδείχθηκε πανάξιο μεταφορικό μέσο, με απίθανα χαμηλή κατανάλωση, φιλικό και ολοκληρωμένο commuter χαρακτήρα, και μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Μπορεί με την ίδια άνεση να σας μεταφέρει σε κάθε αστική διαδρομή, διαπρέποντας ακόμα και στο πιο πυκνό μποτιλιάρισμα, και από την άλλη να σας ταξιδέψει με μεγάλη άνεση και εκτός πόλης, έχοντας δυνατότητα να διατηρεί τα 140 χλμ/ώρα παντού. Στα ατού του περιλαμβάνονται οι εξαιρετικής άνεση σέλες αναβάτη-συνεπιβάτη, αλλά και η άνετη θέση οδήγησης που δεν διπλώνει γόνατα και αγκώνες.

Όπως και στο ΚΤΜ 250 Duke, έτσι κι εδώ οι χαμηλές στροφές δεν είναι το δυνατό σημείο του κινητήρα, όμως σε μεσαίες και ψηλές στροφές το Dominar 250 τραβά ικανοποιητικά, παρέχοντας την απαραίτητη ενεργητική ασφάλεια με ένα ή δύο άτομα.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας δεν θα φανεί στον δρόμο, ενώ θα το καταλάβετε κυρίως στις στατικές μανούβρες, αλλά και στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Στο μποτιλιάρισμα αλλά και στις αναστροφές, ανακαλύπτεις πως το τιμόνι δεν κόβει όσο θα περίμενες από ένα commuter, και κάποιες φορές θέλεις περισσότερες μανούβρες από ότι υπολογίζεις για να ελιχθείς εκεί που σκοπεύεις.

Τα ελαστικά ψηλού προφίλ πρώτης τοποθέτησης NyloGrip Zapper-S της MRF είναι ινδικά μεν, έχουν όμως καλό κράτημα δε, ακόμα και στην χείριστη ελληνική άσφαλτο! Δεν το περιμέναμε και μας εξέπληξαν ευχάριστα.

Οι αναρτήσεις είναι σεταρισμένες άριστα για τις ελληνικές συνθήκες, προσφέροντας άνεση σε σαμάρια και λακκούβες, ενώ αν θελήσεις να πιέσεις έχουν ενιαία συμπεριφορά εμπρός και πίσω.

Μόνο στα 140-150 αν προσπαθήσεις να στρίψεις με… χαστούκι, ίσως κουνήσουν λίγο, αλλά μιλάμε για πλημμέλημα, καθώς σε όλες τις άλλες καταστάσεις αποδεικνύονται άψογες.

Τα φρένα δεν έχουν δάγκωμα και δεν τρομάζουν, ενώ παράλληλα έχουν και δύναμη, χρειάζεται όμως να βάλεις και εσύ δύναμη στη μανέτα για να εκμεταλλευθείς τις δυνατότητες τους. Μην ξεχνάτε και το δικάναλο ABS που θα σας σώσει από επικίνδυνες καταστάσεις.

Η μανέτα του συμπλέκτη είναι «πούπουλο», ενώ και το κιβώτιο είναι θετικό και εύκολο.

Φτάνοντας στην κατανάλωση, θα το λέτε και δεν θα σας πιστεύουν, γιατί το Dominar 250 καίει σχεδόν όσο κι ένα παπί, και με 2,94 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα θα διανύσετε… 442 χιλιόμετρα μέχρι να χρειαστείτε ανεφοδιασμό. Και σημειώστε πως η χρήση που κάναμε στη μοτοσυκλέτα ήταν αρκετά άγρια, οπότε ένας πιο ήρεμος ιδιοκτήτης θα δει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου!

Ποιοτικό και ολοκληρωμένο commuter

A15A0620 web

Το Bajaj Dominar 250 είναι εν τέλει ένα ολοκληρωμένο commuter, που τα καταφέρνει πολύ καλά σε μια πλειάδα ρόλων. Είναι ποιοτικό, όμορφο και οικονομικό, έχει διαστάσεις μεγάλης μοτοσυκλέτας, πολύ καλό επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού, επώνυμα μέρη (Bybre, KTM, κλπ.), και μια γνωστή αντιπροσωπεία από πίσω του.

Στα 3.890 ευρώ παίρνετε μια μοτοσυκλέτα που δεν θα βγάλει γκρίνιες πουθενά, ενώ θα σας επιστρέφει την αξία της σε καθημερινή βάση, είτε μετακινείστε στην πόλη, είτε ταξιδεύετε, με ένα ή με δύο άτομα.

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Airoh, μπουφάν Macna, μποτάκια forma, γάντια Nordcode, από το Moto Market gr.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ Bajaj
ΜΟΝΤΕΛΟ Dominar 250
ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ KTM SOUTH EAST EUROPE
ΤΙΜΗ 3.890 ευρώ
ΕΓΓΥΗΣΗ 2 έτη
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 1Κ, 4Τ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4Β.Κ
Κυβισμός 248,8 cc
Μέγιστη Ισχύς 29 hp @ 8500
Μέγιστη Ροπή 2,4 kgm @ 6500 rpm
Κιβώτιο Ταχυτήτων 6 σχέσεων
ΠΛΑΣΙΟ & ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Πλαίσιο Ατσάλινο περιμετρικό
Ανάρτηση Εμπρός Υδραυλικό συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 37 mm
Ανάρτηση Πίσω Μονό αμορτισέρ ρυθμιζόμενο σε 9 θέσεις
ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΡΕΝΩΝ & ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
Φρένο Εμπρός Δίσκος 300 mm, 4E ABS
Φρένο Πίσω Δίσκος 230 mm, ABS
Ελαστικό Εμπρός 100/80-17" Tubeless 
Ελαστικό Πίσω 130/70-17" Tubeless 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ  
Μ x Π x Υ 2156 mm x 836 mm x 1112 mm
Μεταξόνιο 1453 mm
Απόσταση από το έδαφος 157 mm
Βάρος 180 kg
Χωρητικότητα Δοχείου Καυσίμου 13 l
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ  
Μπαταρία 12V, 8Ah VRLA
Φώτα LED
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Δυο LCD οθόνες οργάνων
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Bajaj Qute - Από την Ινδία με αγάπη Test - Bajaj Dominar 400 (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon