.
Κατηγορία Bajaj
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 10:17

Test - Bajaj Dominar 400 (2021)

Επιτομή της ευκαιρίας

Το ανανεωμένο Dominar 400 έρχεται τεχνολογικά λίγο πιο κοντά στο ΚΤΜ 390 Duke, παραμένοντας μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα για τα λίγα χρήματα που ζητά.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία το 2016, αποτελώντας την εκδοχή της Bajaj στην πλατφόρμα που εξέλιξε από κοινού με την ΚΤΜ. Αρχικά οι Ινδοί πήραν τον κινητήρα όπως τον γνωρίσαμε στα 390 Duke και 401 Svartpilen/Vitpilen και του άλλαξαν σημαντικά τη λογική, χρησιμοποιώντας έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή, τρία μπουζί για ακόμη καλύτερη καύση, ενώ η απόδοση βρέθηκε σχεδόν 10 άλογα κάτω από την “ευρωπαϊκή” παραλλαγή του.

Παράλληλα, έστησαν ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο δύο δοκών από ατσάλι και στο τελικό αποτέλεσμα έφτασαν σε ένα σχέδιο που ουδείς θα μπορούσε να υποπτευθεί πως συγγενεύει με τα αντίστοιχα KTM και Husky αν δεν το ήξερε από πριν.

Το 2019 η Bajaj προχώρησε στην επόμενη μέρα του Dominar 400, ενημερώνοντας τον κινητήρα στις BS6 προδιαγραφές, δηλαδή το ινδικό ανάλογο των Euro 5, και στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής άλλαξαν πολλά. Η τριπλή ανάφλεξη DTSi παραμένει, ενώ ήρθε η κεφαλή με τους δύο εκκεντροφόρους μαζί με αρκετά νέα κομμάτια, όπως ανεστραμμένο πιρούνι (προς αντικατάσταση του συμβατικού της πρώτης γενιάς), μπροστινή ακτινική δαγκάνα, νέα εξάτμιση και άλλα.

 

A15A2787 web

Αν κάτι δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, αυτή είναι η σχεδίαση του Dominar. Η αισθητική του παίζει με μια μοντέρνα ρετρό νότα, δανειζόμενη κάποια στοιχεία από πασίγνωστες μοτοσυκλέτες, όπως η ουρά σε μοτίβο Ducati Diavel. Οι γραμμές του ρέπουν προς την επιθετικότητα, δίχως τις ακραίες κοψιές και γωνίες του Duke, ενώ η θέση οδήγησης συνάδει απόλυτα με την όψη.

Εδώ ο αναβάτης κάθεται πολύ πιο απλωτά και αναπαυτικά από το ΚΤΜ, με τα πόδια πιο χαμηλά και σε σαφώς ευγενέστερη γωνία, η σέλα είναι πιο χαμηλά και πιο φιλόξενη και εν γένει η αίσθηση που χαρίζει στον αναβάτη δεν είναι αυτή μιας μικροκαμωμένης, μα μιας πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτας.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη ζυγαριά, όπου το Dominar 400 σταματά στα 187 κιλά με όλα του τα υγρά. Δεν είναι πάρα πολλά, ούτε όμως και λίγα δίπλα στις εφαρμογές των KTM και Husqvarna.

Η ποιότητα κατασκευής είναι αρκετά υψηλή, καθώς τα πλαστικά δείχνουν ανώτερα των “φτηνών” που ενίοτε συναντάμε στα χαμηλά ράφια τιμών, και η συναρμογή τους πολύ καλή. Με τα ανάγλυφα λογότυπα και τους φωτιζόμενους διακόπτες, το Dominar δείχνει πιο πολυτελές απ’ όσο θα υπονοούσε η τιμή του.

Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η απλότητα. Δεν έχει περίτεχνα ηλεκτρονικά κόλπα με χάρτες και traction, ούτε βέβαια τη Supermoto Mode στο ABS του Duke.

Έχει μόνο τα απαραίτητα, δηλαδή ένα σωστό δικάναλο ABS, και για κερασάκι συμπλέκτη ολίσθησης με υποβοήθηση.

Τέλος, μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη νέα γενιά Dominar αφορά στις δύο οθόνες LCD. Η Bajaj άφησε στην κεντρική οθόνη πάνω από το τιμόνι ταχύμετρο και στροφόμετρο, καθώς και κάποιες ενδείξεις όπως η στάθμη καυσίμου. Οι χιλιομετρητές και η ένδειξη σχέσης μεταφέρθηκαν στη δεύτερη οθόνη στη κορυφή του ρεζερβουάρ, την οποία ωστόσο το βλέμμα πρέπει να φύγει από τον δρόμο για να τη διαβάσει.

A15A2771 web 

Συλλογή κοσμητικών επιθέτων

Στον δρόμο το νέο Dominar 400 αναδεικνύει τις ίδιες αξίες που το συνόδευαν από την πρώτη του παρουσίαση. Μαλακό και άνετο, ήσυχο και γραμμικό, ευρύχωρο και φιλικό· πολλά θετικά κοσμητικά επίθετα που είθισται να συνοδεύουν τις περιγραφές μοτοσυκλετών χρησιμοποιούνται αυτοδικαίως στην περίπτωση αυτή.

Στην καθημερινότητα η μοτοσυκλέτα αυτή είναι ένα ποιοτικό εργαλείο μετακίνησης, αποδίδοντας τη δύναμή της προοδευτικά αλλά και πειστικά. Το χορταστικό άνοιγμα του γκαζιού έχει ένα αποτέλεσμα που εύλογα θυμίζει αρκετά 390 Duke και η επιτάχυνση είναι απολαυστική μεν, αποτελεσματική δε.

Με το Dominar 400 οι εκκινήσεις από τα φανάρια είναι ζωντανές και ευχάριστες, σε ταχύτητες πόλης γουργουρίζει αυτάρεσκα και, αν θες το κάτι παραπάνω, έχει άφθονο ψωμί για αδιάκοπη επιτάχυνση τουλάχιστον ως τα 140 km/h.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η αλλαγή σε κεφαλή με δύο εκκεντροφόρους είχε ως αποτέλεσμα ο Euro 5 κινητήρας να στροφάρει αρκετά πιο ψηλά, όπως φαίνεται και στο συγκριτικό διάγραμμα ισχύος με το προηγούμενο Euro 4 μοντέλο.

Η δε κατανάλωσή του παραμένει εντυπωσιακή, γυροφέρνοντας τα χαμηλά 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και ειλικρινά πρέπει να ξεσαλώσει κανείς για να πλησιάσει στα 5 (μέση τιμή).

bajaj dominar 400 comparative dyno 

Αθλητική ισορροπία

Από πλευράς δυναμικής συμπεριφοράς το Dominar 400 λειτούργησε ως προσωπική αποκάλυψη. Αν την προηγούμενη γενιά το γνώριζα μόνο από μικρές βόλτες, περνώντας τώρα μια ολόκληρη εβδομάδα με την τάξη του Euro 5 άνοιξαν τα μάτια μου σε μια πραγματικά εξαιρετική μοτοσυκλέτα.

Το να φτιάξεις μια μοτοσυκλέτα άνετη στην καθημερινή μετακίνηση της πόλης δεν είναι και ό,τι πιο δύσκολο, όμως όταν της ζητήσεις να στρίψει λίγο πιο βαθειά και λίγο πιο γρήγορα, τότε ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι.

Στην περίπτωση του Dominar, η Bajaj έχει πετύχει μια μαγική ισορροπία μεταξύ αστικής βόλεψης και δυναμικών απαιτήσεων.

Η μοτοσυκλέτα χαρακτηρίζεται από ουδέτερο ζύγισμα, καμιά διάθεση υποστροφής ή υπερστροφής, καμιά εναντίωση στην εντολή για γρήγορη είσοδο στη στροφή. Κάθεται υπάκουα και εμπνέει εμπιστοσύνη, οι αναρτήσεις δουλεύουν σωστά με σωστές αποσβέσεις και επαρκή πληροφόρηση, διαγράφεις όλο το τόξο της στροφής έχοντας το μυαλό μόνο το γκάζι στην έξοδο, τίποτε άλλο.

Ίσως μάλιστα η εικόνα να βελτιωθεί λίγο με τη χρήση πιο σπορ ελαστικών, πάντως τα ινδικά MRF REVZ-C1 που φορούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής (πρώτη τοποθέτηση) δουλεύουν ικανοποιητικά στη στεγνή άσφαλτο. Δεν φτάνουν στα επίπεδα κορυφαίων κατασκευαστών, πάντως δίνουν ακριβέστερη πληροφόρηση από κάποια κινέζικα λάστιχα (λ.χ. CST) που έχω συναντήσει σε άλλες δοκιμές. Σε βροχή δεν τύχαμε, έτσι η εμπειρία μένει στα ως τώρα δεδομένα.

Τα φρένα του δεν διακρίνονται για το αρχικό τους δάγκωμα, καθώς εύλογα είναι ρυθμισμένα προς την προοδευτικότητα που δεν θα τρομάξει έναν άπειρο αναβάτη. Έχουν ωστόσο την απαιτούμενη δύναμη και, το σημαντικότερο, καλή αίσθηση στο χέρι. Όλα καλά και εδώ.

Το Dominar 400 δεν μπορεί να φτάσει στα αθλητικά επίπεδα του Duke – όπου τα σχεδόν 30 λιγότερα κιλά, η επιθετικότερη θέση οδήγησης και τα ξυράφια της WP κάνουν αισθητή διαφορά – και εμφανώς δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αυτό που ξεκάθαρα ενδιέφερε τη Bajaj είναι να στέκεται ψηλά στην κατηγορία του σε συνολικές ικανότητες, μεταφράζοντας τα ατού του σε πρακτική και γεμάτη εμπιστοσύνη διασκέδαση.

Αν θες και ταξίδι στο μενού, εδώ η πρόταση της Bajaj παίρνει το αίμα της πίσω από τους Αυστριακούς συγγενείς. Το ευρύχωρο κορμί του σηκώνει ανετότερο φόρτωμα και φιλοξενεί δύο άτομα χωρίς στρίμωγμα, η άνετη σέλα του θα σε κρατήσει περισσότερη ώρα σε καλή φόρμα και ο κινητήρας του αποδεικνύεται επίσης ικανότατος.

Οποιαδήποτε ταχύτητα ταξιδίου ως τα 140 km/h είναι υγιώς στο πρόγραμμα, με την κατανάλωση να επιμένει επιδεικτικά χαμηλά, οπότε μένεις μόνο με το αεροδυναμικό ζήτημα προς διευθέτηση. Μια έξτρα ζελατίνα αναμφίβολα θα κάνει τη ζωή του ταξιδιώτη πολύ καλύτερη.

A15A2687 web

Περισσότερα απ’ όσα κοστίζει

Η οικογένεια Dominar αποτελεί μια μεγάλη εμπορική επιτυχία για τη Bajaj στην πατρίδα της και το κορυφαίο της μοντέλο, η ναυαρχίδα της εταιρείας στη γκάμα του 2021, είναι σχεδόν απορίας άξιον πώς δεν έχει γίνει best seller σε αγορές όπως η δική μας.

Το Dominar 400 δεν έχει πολλά να ζηλέψει από ακριβότερες μοτοσυκλέτες, ενώ η τιμή του το κάνει συγκρίσιμο με μικρότερα μοντέλα μεγάλων κατασκευαστών. Όσο για τα δικά του κυβικά, στα €4,290 ψάχνει για αντίπαλο με το κυάλι.

Ό,τι έχει δουλεύει άψογα· ψεκασμός, αναρτήσεις, φρένα, φώτα, τα πάντα κάνουν καλά και προβλέψιμα τη δουλειά τους.

Με τον Euro 5 κινητήρα του πλέον δε βλέπει ένα χάος ως την απόδοση του ανάλογου Duke και οι ικανότητές του υπερκαλύπτουν το θεωρητικό του πεδίο χρήσης. Και πόλη, και στρίψιμο, και ταξίδι, διασκέδαση παντού και, πρωτίστως, χαλαρά.

Με την αξιοπιστία που πλέον αποδεδειγμένα χαρακτηρίζει αυτόν τον κινητήρα, το Bajaj Dominar 400 συνιστά μια ολοκληρωμένη πρόταση που προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που κοστίζει.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh ST501 Frost

Τζάκετ: Nordcode Aero

Γάντια: Five

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Bajaj Dominar 400

Εισαγωγέας

K-Motors SEE Α.Ε.

Τιμή (€)

4,290

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, Υ/Ψ, 2 EEK, 4 βαλβίδες, 3 μπουζί

Χωρητικότητα (cc)

373

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

89 x 60

Σχέση συμπίεσης

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

41 / 8,800

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

3.6 / 6,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο περιμετρικό τύπου Deltabox

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,156 x 836 x 1,112

Μεταξόνιο (mm)

1,453

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

780

Απόσταση από έδαφος (mm)

157

Ρεζερβουάρ (l)

13

Βάρος (kg)

187 (υγρό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm / διαδρομή 135 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Nitrox / προφόρτιση ελατηρίου / διαδρομή 110 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 320 mm, δαγκάνα 4 εμβόλων ByBre, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου ByBre, ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ

MRF REVZ-C1

Εμπρός

110/70-17

Πίσω

150/60-17

   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δύο οθόνες LCD, συμπλέκτης assist & slip (μονόδρομος με υποβοήθηση), ABS, φωτιζόμενοι διακόπτες τιμονιού, LED φώτα παντού, πλαστική καρίνα κινητήρα, χειρολαβές συνεπιβάτη, προστατευτικά κάγκελα

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 10:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Bajaj Dominar 250 2021 Video test - Bajaj Dominar 400 (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon