.
Κατηγορία Bajaj
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 09:46

Test - Bajaj Qute - Από την Ινδία με αγάπη

Του Βασίλη Κωστάκου

Το Bajaj Qute είναι ένα μοναδικό όχημα, που ισορροπεί ανάμεσα στον κόσμο του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. Μικρό και ευέλικτο, χωρά παντού στην πόλη, ενώ φορά μονοκύλινδρο κινητήρα από... μοτοσυκλέτα της Bajaj!

Αν και η Κίνα βρίσκεται στο προσκήνιο όλων των χωρών για την κατασκευή των περισσότερων προϊόντων, είναι η Ινδία που ίσως βρεθεί στη θέση αν όχι της ισχυρότερης οικονομίας, ανάμεσα στις 3 πρώτες. Αν οι κινέζικες εταιρίες έχουν εστιάσει στο χαμηλό κόστος παραγωγής, οι ινδικές εστιάζουν σε ανταγωνιστικά προϊόντα αλλά και στην τεχνολογία. Έτσι δεν είναι περίεργο που το KTM 390 Duke είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο, ούτε τυχαίο ότι η Force India στη Formula1 βρέθηκε κάποια στιγμή στη βαθμολογία πάνω από την ομάδα της Honda! Όσο αφορά το 390, πίσω από την επιτυχία του βρίσκεται η συνεργασία της αυστριακής εταιρίας με τη Bajaj (η ινδική εταιρία έχει αγοράσει το 47,97% της ΚΤΜ) καθώς η συγκεκριμένη ανήκει στις 10 σημαντικότερες εταιρίες στην Ινδία και κατέχει τη 4η θέση ανάμεσα στους κατασκευαστές δίτροχων και τρίτροχων. 

DSC_8869-web.jpg

Χαριτωμένο

Πέρα από όποιες επιδόσεις και κριτική, το Bajaj Qute έχει πετυχημένη σχεδίαση καθώς τραβά παντού τα βλέμματα, είτε στην πόλη είτε στον αυτοκινητόδρομο. Δεν είναι μόνο το χαριτωμένο σχήμα του αλλά και οι λιλιπούτειες διαστάσεις του. Προκαλεί εντύπωση όπως όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα Smart, καθώς έχει παραπλήσιες διαστάσεις παρότι είναι τετράπορτο. Το μετατρόχιο δεν ξεπερνά των άνοιγμα των χεριών. Και τα παράθυρα δεν διαθέτουν ηλεκτρικό μηχανισμό για να ανοιγο-κλείνουν καθώς ο οδηγός μπορεί να κάνει άνετα κάτι τέτοιο από το κάθισμά του. Και στα πίσω παράθυρα φυσικά. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρικό μοντέλο πόλης και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι προέρχεται από την Ινδία, από μία εταιρία που σχεδόν όλοι τη γνωρίζουν. Σχεδόν όλοι; Ναι γιατί οι περισσότεροι θα έχουν δει κάποια στιγμή στο internet τα θρυλικά τρίκυκλα tuk-tuk, που πιθανόν να ανήκουν στην ινδική εταιρία καθώς η Bajaj παράγει σχεδόν 800.000 το χρόνο.

DSC_8950-web.jpg

Λιτός εξοπλισμός

Σε αντίθεση με αυτό που θα πιστέψουν οι περισσότεροι, το μικρό Qute δεν είναι λιτό για λόγους κόστους, αλλά για λόγους προδιαγραφών αφού το βάρος του δεν πρέπει να περνά τα 450 κιλά. Γι αυτό το λόγο δεν έχει ούτε aircondition αλλά ούτε καλοριφέρ, και απλώς ένα μοτεράκι για να ξεθολώνει το τζάμι. Τα καθίσματα εμπρός είναι χωρίς ανάκλιση αλλά στα πίσω έχει προβλεφτεί να πέφτουν για την πιο εύκολη μεταφορά αντικειμένων. Μικρο-αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν και στα δύο ντουλαπάκια στο ταμπλό (που διαθέτουν και κλειδαριά) ενώ το πορτμπαγκάζ βρίσκεται εμπρός καθώς στο πίσω μέρος βρίσκεται ο κινητήρας. Μια μονοκύλινδρη υγρόψυκτη μονάδα με 216 κυβικά, 4 βαλβίδες στην κεφαλή και ηλεκτρονικό ψεκασμό, που αποδίδει 13 ίππους. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια συνεργασία της Bajaj με την Renault και την Nissan σε ένα project εξέλιξης ενός οχήματος που εκπέμπει κάτω από 100 g/km CO2 και καταναλώνει μόλις 3,3lt/100km!

DSC_9318-web.jpg

Επανεκκίνηση

Πεντάλ συμπλέκτη, φρένου και γκαζιού βρίσκονται στην κλασική τους θέση αλλά ο λεβιές των ταχυτήτων είναι πάνω στο ταμπλό αφού το σειριακό κιβώτιο είναι στο πίσω μέρος του Qute μαζί με τον κινητήρα. Η κλιμάκωση είναι Ν-1-2-3-4-5, με την όπισθεν τέρμα κάτω αφού πρώτα βάλεις νεκρά και τραβήξεις τον ειδικό δακτύλιο στον λεβιέ. Εάν το Qute αρνηθεί να ξεκινήσει σημαίνει ότι έχεις ξεχάσει να λύσεις το χειρόφρενο αλλά λεβιές δεν υπάρχει μεταξύ των δύο εμπρός καθισμάτων. Κοιτάς κάτω από το ταμπλό μήπως βρίσκεται εκεί "αλά παλιό Mercedes" αλλά δεν βρίσκεται ούτε εκεί. Εάν δεν στο δείξει κανείς μάλλον θα πρέπει να πονηρευτείς ότι ο λεβιές στην αριστερή μεριά δεν είναι αυτό που φαίνεται. Στα κανονικά αυτοκίνητα ο λεβιές αυτός ρυθμίζει το ύψος του καθίσματος αλλά στο Qute πρόκειται για το χειρόφρενο. Τόσα χρόνια κάτω από την κυριαρχία των Βρετανών πρέπει να τους έμεινε κουσούρι να κάνουν και αυτοί κάτι ανάποδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Πάντως μιας και μιλήσαμε και για ύψος καθίσματος, να αναφέρουμε ότι παρά τις πολύ μικρές διαστάσεις οι Ινδοί σχεδιαστές δεν υπήρξαν φειδωλοί με το ύψος της καμπίνας, οπότε ακόμα και μεγάλα ύψη θα βολευτούν άνετα. Το Qute συστήνεται και για τη μεταφορά τεσσάρων ατόμων.

DSC_9326-web.jpg

Τα πρώτα χιλιόμετρα

Ανεξάρτητα εάν οδηγείς για χρόνια μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο για το Qute χρειάζεσαι μια μικρή εξοικείωση. Ο ασαφής συμπλέκτης, το σειριακό κιβώτιο, η απόδοση του κινητήρα που έχει να κινήσει σχεδόν μισό τόνο, χρειάζεται ένα καλό συντονισμό των άκρων. Ευτυχώς η πολύ κοντή πρώτη σώζει την κατάσταση και το Qute ξεκινά απροβλημάτιστα ακόμα και σε μεγάλες ανηφόρες, οπότε μόλις αρχίσει να κινείται, τα πράγματα αμέσως καλυτερεύουν. Γρήγορα μαθαίνεις τον τρόπο αλλαγής στο κιβώτιο και ποια είναι η καλή μπάντα στροφών του κινητήρα.

Το Qute κινείται με μεγάλη ευκολία μεταξύ 20 με 60 χλμ/ώρα. Έτσι και αλλιώς ο κόφτης επεμβαίνει 10 χιλιόμετρα πιο ψηλά, οπότε ξεχάστε τα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο. Εντάξει δεν έχει "γκάζι" αλλά εκμεταλλευόμενος την ελαστικότητα του μονοκύλινδρου κινητήρα μπορείς να κινηθείς αρκετά σβέλτα σε κάποιο επαρχιακό δρόμο. Οι αναρτήσεις είναι σχετικά μαλακές καθιστώντας το Qute αρκετά άνετο -αλλά και ικανό να κινηθεί σε κάποιους χωματόδρομους.

Αξιοπρεπές είναι και το κράτημά του καθώς οι μικρές διαστάσεις και το βάρος του σε συνδυασμό με την "αδυναμία" του κινητήρα, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Μόνο τα φρένα υστερούν σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο γι' αυτό ο οδηγός πρέπει να είναι προσεκτικός, - αλλά έτσι και αλλιώς μιλάμε για μικρές ταχύτητες. Τέλος, η κίνηση μέσα στην πόλη είναι κάτι που κάνει το Qute να αισθάνεται μέσα στο στοιχείο του και μόνο ο ασαφής συμπλέκτης θα δημιουργεί πρόβλημα στις εκκινήσεις στα φανάρια, αφού θα πρέπει να πατινάρεις περισσότερο από αυτό που χρειάζεται.

DSC_9323-web.jpg

Ακριβό αλλά και οικονομικό

Εάν κάποιος κρίνει το μικρό Bajaj με κριτήρια "αυτοκινήτου", η τιμή των 5.490 ευρώ είναι σχετικά υψηλή για ένα τέτοιο τετράτροχο. Σίγουρα με τον αριθμό "4" εμπρός θα γινόταν πολύ πιο δελεαστικό. Αλλά το Qute δεν είναι ένα φθηνό αυτοκίνητο που ψάχνει κανείς να βρει για την καθημερινή μετακίνησή του. Άλλωστε σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν αρκετά μεταχειρισμένα μοντέλα που είναι πιο μεγάλα αλλά και πιο γρήγορα.

Το Qute απευθύνεται σε αυτούς που θα εξαντλήσουν τα οφέλη που πηγάζουν από την ιδιαιτερότητα του, που δεν είναι άλλη από το ότι καταχωρείται σαν quadricycle, οπότε αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να κινείται καθημερινά εντός δακτυλίου. Eπίσης έχει μειωμένο εισιτήριο στα πλοία, καθώς πληρώνει εισιτήριο για quad. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα διόδια καθώς στους αυτοκινητόδρομους χρεώνεται σαν αυτοκίνητο, αλλιώς θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα αυτό για το ινδικό τετράτροχο. Πάντως εάν κάποιος προσθέσει στα παραπάνω, τα χαμηλά τέλη και την οικονομία σε καύσιμο και συντήρηση τότε η ζυγαριά αρχίζει να γέρνει προς το Qute.

Πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά και πληροφορίες στο επίσημο microsite της εταιρίας, www.bajaj.gr

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 15:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Bajaj Pulsar NS 125 2018 TEST - Bajaj Dominar 250 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon