.
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 08:49

Αφιέρωμα ΜIPS – Η πρόσθετη προστασία στα κράνη

 

Απόσβεση των περιστροφικών  δυνάμεων στην σύγκρουση

 

 

Οι εργαστηριακές δοκιμές στα κράνη αλλά και οι προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για αυτά, εξετάζουν κυρίως τις δυνάμεις που αναπτύσσονται σε μια κάθετη στο σημείο πρόσκρουσης διεύθυνση, μετρώντας την απόσβεση αυτών.   

Η συγκεκριμένη τυπολογία δεν είναι φυσικά λάθος, ωστόσο αποτελεί μια απλοϊκή και βασική προσέγγιση στο όλο θέμα, αφού τα σενάρια που μπορούν να αναπτυχθούν σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, είναι χαοτικά.

Η γωνία με την οποία το κράνος θα έρθει σε επαφή με ένα σταθερό αντικείμενο και οι αδρανειακές δυνάμεις που αναπτύσσονται σε ένα πραγματικό σενάριο σύγκρουσης, σπάνια εμπίπτουν στα εργαστηριακά μοντέλα που εξετάζονται και αποτελούν την νόρμα.

mips 4
Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται σε μια σύγκρουση και πολύ περισσότερο η διεύθυνση αυτών, διαφέρουν σημαντικά από αυτές που αναπαράγονται στις εργαστηριακές δοκιμές 

Το κεφάλι ενός αναβάτη που θα εμπλακεί σε ατύχημα, δεν θα δεχθεί μόνο κάθετες και ομοαξονικές ως προς το κέντρο του δυνάμεις, αλλά συνδυασμένης διεύθυνσης, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν περιστροφική κίνηση.

Σύμφωνα με έρευνες, οι κινήσεις αυτές, οι οποίες μπορεί να είναι εξίσου σφοδρές με ένα “κατά μέτωπο” χτύπημα,  είναι  ικανές να προκαλέσουν σημαντικές εγκεφαλικές βλάβες. Ο εγκέφαλος μας, ουσιαστικά “επιπλέει” σε εγκεφαλονωτιαίο υγρό, χωρίς ισχυρά σημεία στήριξης, μέσα σε ένα χώρο που ονομάζεται αραχνοειδής μήνιγγα.

mips 3
Το σκούρο κόκκινο χρώμα απεικονίζει την αραχνοειδή μηνιγγα, τον ασκό ο οποίος είναι γεμάτος με εγκεφαλονωτιαίο υγρό και αποτελεί ουσιαστικά το... αμορτισέρ του εγκεφάλου μας, αποσβένοντας τους κραδασμούς και τα χτυπήματα

Αν ασκηθούν ισχυρές αδρανειακές δυνάμεις, το πάχος της αραχνοειδούς μήνιγγας δεν είναι ικανό να τις αποσβέσει και έτσι μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός από την επαφή του εγκεφάλου με τα σκληρά τοιχώματα του κρανίου.

Προκειμένου λοιπόν ένα κράνος να καταστεί ικανό και για αυτού τους είδους τις αποσβέσεις, αναπτύχθηκε η τεχνολογία MIPS, εκ του Multi-Directional Impact Protection System, που μεταφράζεται ελεύθερα στα ελληνικά ως Πολύ-διευθυνσιακή Προστασία Σύγκρουσης.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κέλυφος το οποίο τοποθετείται εσωτερικά του κράνους, ερχόμενο σε άμεση επαφή με το κεφάλι του αναβάτη. Το κέλυφος αυτό, μέσω της ειδικής στήριξης του, μπορεί σε περίπτωση σύγκρουσης να μετακινηθεί, λειτουργώντας σαν μια “γλύστρα” ανάμεσα στο κεφάλι του οδηγού και στο κράνος.

mips 1
Το κέλυφος του MIPS τοποθετημένο στο εσωτερικό ενός κράνους 

Το εύρος της κίνησης αυτής δεν είναι φυσικά μεγάλο (10-15 χλστ. προς οποιαδήποτε διεύθυνση), είναι ωστόσο ικανό να αποσβέσει ένα ποσοστό των αδρανειακών δυνάμεων πολλαπλών διευθύνων που αναπτύσσονται σε ένα ατύχημα, λειτουργώντας ουσιαστικά, ως μια πρόσθετη και βιονική, αραχανοειδής μίνιγγα.  Η τεχνολογία MIPS, αποτελεί καρπό της συνεργασίας των Σουηδών Hans von Host, νευροχειρούργου, και του Peter Halldin, πανεπιστημιακού ερευνητή, με την εταιρεία MIPS AB, να ιδρύεται το 2001. Σήμερα, η MIPS AB συνεργάζεται με περισσότερους από 60 κατασκευαστές προστατευτικού εξοπλισμού, στον χώρο της μοτοσυκλέτας, του ποδηλάτου και των extreme sport, με περισσότερα από 300 μοντέλα κρανών να εξοπλίζονται με το πρόσθετο αυτό σύστημα προστασίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 10:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon