.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 09:49

Editorial τεύχους 85, Αύγουστος 2022

Ψηφιακή και ηλεκτρική εποχή

Έχουμε μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή που τις περισσότερες - αν όχι όλες - τις φορές, βελτιώνει την ζωή μας. Μαζί της, η ψηφιακή εποχή προσπαθεί και καταφέρνει μάλλον να συνδέσει την ευκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, με τις παροχές που αυτές προσφέρουν προς τους ιδιοκτήτες και χρήστες οχημάτων. Μία από τις πολυαναμενόμενες παροχές ήταν αυτή της επιδότησης καυσίμων με το Fuel Pass 2 να έχει ήδη ξεκινήσει και να συμπληρώνεται μέσω της ανάλογης εφαρμογής.

Αυτό αφορά σε εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Η είσοδος του φυσικού προσώπου- δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.4727/2020 (Α’ 184). Η ενέργεια αυτή υλοποιείται, ως υπηρεσία στην υποδομή του vouchers.gov.gr και θα επαναχρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες login TAXISnet (OAuth 2.0 client) των υπαρχόντων υπηρεσιών του Προγράμματος FuelPass, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2653/21.4.2022 (Β’ 2030) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Περνώντας από την παροχή καυσίμου σε χρηστικότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή Gov.GR Wallet στην οποία ο χρήστης ανεβάζει εκεί ψηφιακά το δίπλωμα και την ταυτότητά του κι έτσι δεν χρειάζεται πλέον να κουβαλάει τα έγγραφα μαζί του. Ουσιαστικά, δίνει την δυνατότητα που χρησιμοποιούσαν κάποιοι χρήστες με τις πιστωτικές κάρτες σε εφαρμογές όπως το Google Pay και πληρωμή με το κινητό. Η εφαρμογή για τηλέφωνα ενεργοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου και σε δύο μέρες κατεβάστηκαν 128,853 ψηφιακά αντίγραφα των επίσημων εγγράφων. Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη μέσω Google Play (Android) και App Store (iOS), και χωρίς να έχουν πρόσβαση όλα τα ΑΦΜ που λήγουν στον ίδιο αριθμό - ενεργοποιείται ένας αριθμός κάθε μέρα - είχαν ‘’ανέβει’’ ήδη 73,306 ψηφιακές ταυτότητες και 55,547 διπλώματα! Τα απαραίτητα ψηφιακά έγγραφα εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν ωστόσο διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα. Διαβάστε περισσότερα στον αναλυτικό οδηγό που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση, εδώ.

Κινούμαι ηλεκτρικά

Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς οχημάτων μηδενικών ρύπων προβλέπει αυξημένα ποσά για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και σκούτερ. Η πλατφόρμα Κινούμαι Ηλεκτρικά άνοιξε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020 με στόχο να ενισχύσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με παράλληλη απόσυρση της παλιάς τεχνολογίας κινητήρων εσωτερικής καύσης. Οι αυξήσεις που μας ενδιαφέρουν αυτή τη φορά αφορούν στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και σκούτερ που επιδοτούνται πλέον ως το 30% της αξίας τους, αντί 20% που ήταν στον Α’ Κύκλο, με ανώτατο όριο που αυξάνεται στα 1,300 ευρώ (από 800): Έχουμε επίσης, δίκυκλα κατηγορίας L1e έως L4e επιδοτούνται έως 30% της τιμής τους και με μέγιστο ποσό €1,300 αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα που επιδοτούνται έως 40% της τιμής τους και με μέγιστο ποσό €800. Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις €3,000 για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα). Παράλληλα, αυξάνονται οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας με εξαιρετικά μοντέλα για καθημερινή μετακίνηση - περισσότερα σε αναλυτικό άρθρο. Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση και καταθέστε την αίτηση επιδότησης στον Β’ Κύκλο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά στην αφιερωμένη ιστοσελίδα.

Μπαίνοντας για τα καλά στην ψηφιακή εποχή, έχουμε και τις εταιρίες που συμβαδίζουν ή δημιουργούν εξελίξεις, και μία από αυτές, είναι το Configurator - το πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα δημιουργίας της δικής σου μοτοσυκλέτας, στο computer ή στο κινητό. Ουσιαστικά, ο χρήστης / μελλοντικός ιδιοκτήτης, μπορεί να επιλέξει την μοτοσυκλέτα των ονείρων του, και από εκεί και μετά, να την δει με τον χρωματισμό και αξεσουάρ που επιθυμεί, στο site της εταιρίας.

Πρόσφατα το έκανε η KTM και η Husqvarna ενώ είναι κάτι που έχουμε δει παλαιότερα από την BMW, την Ducati και την Ducati - Scrambler, με τις Yamaha, Royal Enfield, αλλά και την Dainese με εξοπλισμό αναβάτη, να ακολουθούν.

Οι υπηρεσίες γίνονται πλέον ψηφιακές ή ηλεκτρονικές, τα δίκυκλα προσαρμόζονται με ηλεκτρικούς κινητήρες, κι εμείς ακολουθούμε τις εξελίξεις θέλοντας και μη. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις ευκολίες που μας δίνονται, έχοντας στο μυαλό μας πάντα πως το δίκυκλο είναι η λύση για τις μετακινήσεις μας, σε κάθε του μορφή.

Καλές διακοπές

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 10:07

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon