.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 09:44

Editorial τεύχους 82, Μάϊος 2022

Ο Μάρτιος του 2022 έκλεισε ξανά με θετικό πρόσημο όσον αφορά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλέτας στην ελληνική αγορά, ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και μας γεμίζει αισιοδοξία.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2022, η ελληνική αγορά δικύκλου έκλεισε με άνοδο 22,77% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τον Φεβρουάριο είχαμε άνοδο 42,63% και τον Μάρτιο 15,98%, για να κλείσει το Α’ 3μηνο του έτους με άνοδο 25,9%!

Έχει ενδιαφέρον τώρα να συγκρίνουμε τα παραπάνω νούμερα με τις αντίστοιχες ταξινομήσεις αυτοκινήτου στη χώρα μας για την ίδια περίοδο.

Τον Ιανουάριο του 2022, η ελληνική αγορά αυτοκινήτου έκλεισε με πτώση 28,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τον Φεβρουάριο η πτώση ήταν της τάξης του 27%, ενώ τον Μάρτιο μειώθηκε στο 6,4%, για να κλείσει το Α’ 3μηνο του έτους με πτώση 4,3%.

Είναι προφανές πως η πανδημία του Κορωνοϊού σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, σπρώχνει το αγοραστικό κοινό περισσότερο στην αγορά ενός οικονομικού δικύκλου, παρά ενός ακριβού ΙΧ. Φυσικά, το συμπέρασμα αυτό είναι λίγο απλοποιημένο, καθώς δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τα στοιχεία των μεταχειρισμένων ΙΧ, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει άνοδος. Άλλωστε οι οικογενειακές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν το ίδιο εύκολα με ένα δίκυκλο, εκεί τις περισσότερες φορές το ΙΧ είναι προτιμότερο.

Όπως και να έχει, τα νούμερα της ελληνικής αγοράς δικύκλου είναι πραγματικά ελπιδοφόρα, και γίνονται όπως είδαμε ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν τα συγκρίνεις με τις αρνητικές επιδόσεις της αγοράς ΙΧ.

Κατά τα άλλα, η αδυναμία κάλυψης των αναγκών της αγοράς από τα εργοστάσια συνεχίζεται και τον Μάρτιο του 2022, με τα περισσότερα δίκυκλα να έρχονται… με το σταγονόμετρο στην Ελλάδα, σε σχέση με τη ζήτηση, και ο αγοραστής πρέπει πολλές φορές να περιμένει μήνες για να παραλάβει το δίκυκλο που θέλει.

Όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν, τα θέματα έλλειψης ημιαγωγών, ρητινών, μετάλλων και άλλων πρώτων υλών θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν για πολλούς ακόμα μήνες. Κάντε υπομονή, γιατί το θέμα είναι παγκόσμιο και δεν λύνεται εύκολα, ενώ δυστυχώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση.

Όσον αφορά στα νέα δίκυκλα της φουρνιάς του 2022 που έχουν φτάσει στα χέρια μας για δοκιμή, αυτά είναι πάρα πολλά, κάτι που θα έχετε διαπιστώσει και εσείς από τη βροχή των τεστ που ανεβαίνουν στο BIKEIT.

Scooter και μοτοσυκλέτες παραλαμβάνονται από τους συντάκτες του ΒΙΚΕΙΤ το ένα μετά το άλλο, και τη στιγμή που γράφεται αυτό το editorial υπάρχουν πάνω από 10 τεστ και αποστολές που ετοιμάζονται να ανέβουν στο site μας.

Scooter και μοτοσυκλέτες λέω, γιατί λόγω και των Euro 5, τα παπιά στη χώρα μας έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, με αρκετά από αυτά να μην εισάγονται πλέον, και με την κατηγορία να έχει γίνει αρκετά πιο φτωχή σε μοντέλα. Άλλο όμως “σε μοντέλα” και άλλο “σε ταξινομήσεις”, καθώς μπορεί τα παπιά να είναι πλέον λιγότερα, όμως οι ταξινομήσεις τους συνεχίζουν να είναι σημαντικές.

Έτσι, για την ώρα τουλάχιστον, η Ελλάδα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του γαλατικού χωριού στην Ευρώπη, ως η μοναδική χώρα της Ένωσης όπου τα παπιά ευδοκιμούν και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό.

Συνεχίζουμε με την είδηση της αποχώρησης της Suzuki από το MotoGP, για δεύτερη φορά, για να σταθούμε στον περίεργο και μάλλον κατακριτέο τρόπο με τον οποίο το Hamamatsu δείχνει να χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα.

Βλέπετε, η Suzuki ανακοίνωσε -κεκλεισμένων των θυρών- στην ομάδα της στο MotoGP πως το εργοστάσιο θα αποσυρθεί από το Πρωτάθλημα στα τέλη του 2022. Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας διέρρευσαν την είδηση προς τα έξω, με τη Suzuki να καθυστερεί να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση. Όταν μάλιστα η καθυστέρηση ξεπέρασε τη μέρα, η Dorna Sports που διοργανώνει το MotoGP και το WorldSBK εξέδωσε δική της ανακοίνωση για τη φήμη, υπενθυμίζοντας στη Suzuki τις υποχρεώσεις του συμβολαίου της, όπου η αποχώρηση πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα με τη Dorna, και δηλώνοντας παράλληλα πως αν φύγει η Suzuki, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για να πάρουν τη θέση της. Αναμένουμε τώρα τις επίσημες δηλώσεις της ιαπωνικής φίρμας, για να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Συνεχίζουμε με τον αγωνιστικό στίβο, με μια εξαιρετικά σημαντική είδηση που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο των Rally-Raid αγώνων.

Πρόσφατα, η Yamaha είχε ανακοινώσει πως αποχωρεί από το Rally Dakar, για να επικεντρωθεί σε αγώνες ράλι όπου επιτρέπονται ακόμα τα δικύλινδρα μοντέλα, ώστε να προωθήσει έτσι καλύτερα το best-selling μοντέλο Tenere700.

Θυμίζουμε πως ενώ παλιότερα στα Rally-Raid, και πρώτα-πρώτα στο Rally Dakar, συμμετείχαν δικύλινδρες μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, από το 2005 και μετά ο διοργανωτής ASO του Dakar τις απαγόρευσε στο όνομα της ασφάλειας των αγωνιζομένων, επιβάλλοντας τη χρήση μονοκύλινδρων Off-Road μοτοσυκλετών 450 κ.εκ..

Κι αφού το Dakar επέλεξε αυτό τον δρόμο, σιγά-σιγά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι διοργανωτές, με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally-Raid της FIM να διεξάγεται πλέον αποκλειστικά για μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες 450 κυβικών.

Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες αποτελούν εξέλιξη των Enduro μοτοσυκλετών των εταιρειών, ενώ σήμερα έχουν καταλήξει να είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες και ακριβές προτάσεις, που πέρα από τους αγώνες ράλι δεν έχουν αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μαζί με την αφλογιστία των αγωνιζομένων της στο Dakar, όπου χρόνια τώρα παλεύουν και δεν φέρνουν τη νίκη στην Iwata, σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση της Yamaha να αποσυρθεί από το Dakar και το Πρωτάθλημα Rally ήταν το παραπάνω μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τα 450 Rally bikes, σε αντίθεση με τη δημοτικότητα του Tenere.

Κάπως έτσι, η εταιρεία των τριών διαπασών δημιούργησε μια ετερόκλητη Rally ομάδα που αποτελείται από τον μεγάλο πλέον σε ηλικία (46 ετών) αλλά ακόμα μάχιμο Alessandro Botturi και τον νεότερο (26 ετών) αναβάτη Trial & Extreme Enduro Pol Tarres, που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για τα θεαματικά βίντεο (The Seeker και The Seeker 2) που έχει γυρίσει με πρωταγωνιστή το Tenere 700, αλλά και για τον τερματισμό του στο εξαιρετικά δύσκολο Red Bull Romaniacs με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της Yamaha.

Στόχος της Yamaha, η ανάδειξη των off-road δυνατοτήτων του Tenere 700 (και ειδικότερα της έκδοσης World Raid που λανσαρίστηκε πρόσφατα) στον αγωνιστικό στίβο, με προσδοκώμενη συνέπεια την περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων του μοντέλου.

Στον δρόμο τώρα της προετοιμασίας της νέας αυτής ομάδας Rally για τον αγώνα Africa Eco Race (ράλι που διοργανώνεται στην original διαδρομή του Paris-Dakar) τον Οκτώβριο, εκεί όπου επιτρέπονται μεγάλες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, η Yamaha έλαβε μέρος και στο ράλι Tunisia Desert Challenge, όπου με τον γερόλυκο Botturi σημείωσε μια ιστορική νίκη.

Ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη φορά που σε σύγχρονο ράλι μια μοτοσυκλέτα παραγωγής, με δυνατότητα έκδοσης αριθμού κυκλοφορίας, έβαλε τα γυαλιά σε όλα τα αγωνιστικά πρωτότυπα 450 μοντέλα. Ναι, σίγουρα το επίπεδο του ανταγωνισμού δεν είχε σχέση με εκείνο του Dakar και του Πρωταθλήματος Rally-Raid, όμως η νίκη είναι νίκη, και αποτελεί τροφή για σκέψη και για τον ανταγωνισμό.

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά η κίνηση της Yamaha δείχνει λογική και εξαιρετικά εμπορική, και αναρωτιόμαστε αν θα προσελκύσει κι άλλα εργοστάσια που θα αφήσουν στην άκρη τα 450, για χάρη πιο εμπορικών μοτοσυκλετών παραγωγής. Και στη συνέχεια, θα μπορούσε αυτό να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μικρού Africa Eco Race, σε βάρος του Rally Dakar; Τέλος, θα μπορούσαμε να δούμε FIM και ASO να αλλάζουν τους κανονισμούς, επιτρέποντας και σε μεγάλες, εμπορικές, Adventure μοτοσυκλέτες να συμμετάσχουν στους αγώνες ράλι τους;

Η Yamaha δείχνει έτοιμη να αλλάξει τα δεδομένα, φέρνοντας ένα νέο paradigm shift στον χώρο, με τολμηρές κινήσεις που μας εξιτάρουν το ενδιαφέρον. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχεια, ενώ να θυμίσουμε πως η ίδια εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και με το λανσάρισμα του R7, που όπως και το Tenere θέλει να αντικαταστήσει τα πρώην κυρίαρχα μοντέλα στον χώρο (στο R7 μιλάμε για τα τετρακύλινδρα 600 & 1000), με στόχο την εμπορική αναζωογόνηση της κατηγορίας.

Στα τελευταία ρεπορτάζ που έχουμε κάνει με πηγή την  Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Μοτοσυκλέτας FMEA, ξεχωρίζει ένα θέμα που ακούγεται φουτουριστικό, είναι όμως επίκαιρο και πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους αναβάτες δικύκλου.

Πρόκειται για τα δεδομένα τηλεμετρίας που παράγονται από μια μοτοσυκλέτα, που στα σύγχρονα μοντέλα μπορούν να περιγράψουν τόσο την εύρυθμη ή μη κατάσταση λειτουργίας του οχήματος, όσο και την χρήση του αναβάτη.

Τουλάχιστον ένας κατασκευαστής (BMW) έχει παραδεχτεί ότι τα δεδομένα εξάγονται από το σύστημα OBD της μοτοσυκλέτας κατά την συντήρηση και επισκευή σε συνεργεία BMW χωρίς την ρητή συγκατάθεση ή την γνώση του ιδιοκτήτη του οχήματος, για αποστολή και χρήση από τα κεντρικά γραφεία της BMW.

Τα δεδομένα αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς για τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας, και από τα εργοστάσια για την βελτίωση των οχημάτων τους.

Παράλληλα όμως τα ίδια δεδομένα μπορούν να στραφούν ενάντια στον ιδιοκτήτη της μοτοσυκλέτας, καθώς μπορούν να αναδείξουν κακή ή παράνομη χρήση από αυτόν!

Πρόσφατα, στην Ινδία, ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρικού scooter της OLA Electric ανέβασε ένα tweet στο οποίο υποστήριζε πως η πτώση με το e-scooter του οφείλονταν σε βλάβη του οχήματος, καθώς “παρόλο που φρέναρα, το scooter επιτάχυνε, με αποτέλεσμα να πέσω”. Όμως η εταιρεία έσπευσε να τον διαψεύσει, δημοσιοποιώντας στο διαδίκτυο τα δεδομένα της πτώσης τα οποία είχε συλλέξει ασύρματα, μέσω cloud!

Η δημοσίευση της εταιρείας προκαλεί ανατριχίλα, καθώς είναι αδιανόητα λεπτομερής, και με δεδομένα και γραφήματα ουσιαστικά διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει ο αναβάτης.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση: “Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα δεδομένα ταχύτητας του συμβάντος, σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών πριν την πτώση. Ο αναβάτης κινείται με υψηλές ταχύτητες στο Hyper mode, φτάνοντας μέγιστη ταχύτητα 115 χλμ/ώρα, σε μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων. Συνεχίζει για 4 ακόμα χιλιόμετρα πιάνοντας και πάλι την ίδια τελική. Στις 08:51, ο αναβάτης συνεχίζει να οδηγεί επιθετικά, φτάνοντας τα 95 χλμ/ώρα, ενώ τα δεδομένα μας δείχνουν ξαφνική χρήση και των 3 φρένων του e-scooter (μπροστινό, πίσω και φρένο κινητήρα για ανάκτηση ενέργειας) να χρησιμοποιούνται την ίδια στιγμή, πιθανώς λόγω εμποδίου στον δρόμο. Η ταχύτητα μειώνεται και επέρχεται η πτώση, με τους αισθητήρες να δείχνουν το scooter να έχει πέσει στην δεξιά του πλευρά. Στα δεδομένα μας δεν φαίνεται καμία απότομη επιτάχυνση μετά το φρενάρισμα, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει ο αναβάτης.”

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος από την πλευρά του απείλησε την εταιρεία με μήνυση αν δεν κατεβάσει τα δεδομένα του ατυχήματος από το διαδίκτυο, όμως όσο γραφόταν το editorial μας, τα δεδομένα συνέχιζαν να βρίσκονται αναρτημένα στο twitter της OLA Electric.

Στην Ευρώπη, η FEMA έρχεται να υποστηρίξει πως τα δεδομένα του οχήματος πρέπει να ελέγχονται από τους αναβάτες / οδηγούς και όχι από τους κατασκευαστές, και δεν την αδικούμε.

Γιατί καλή είναι η συντήρηση και η εξέλιξη των μοτοσυκλετών, και πιστεύουμε στην τήρηση των νόμων από όλους, όμως δεν θέλουμε να παρακολουθούν την κάθε μας κίνηση οι εταιρείες, με τους υπαλλήλους τους (και κατ’ επέκταση κι άλλους ενδιαφερόμενους) να γνωρίζουν με εξωπραγματική ακρίβεια τα δρομολόγια μας, το πότε είμαστε σπίτι, στο γραφείο ή για διασκέδαση, αν παραβήκαμε κάποιο όριο ταχύτητας, αν περνάμε αέρα τα σήματα “στοπ”, αν μιλούσαμε στο κινητό την ώρα κάποιου ατυχήματος, αν φορτίζουμε σωστά το όχημα, αν έχουμε κλείσει τον αποθηκευτικό χώρο της σέλας ή αν τον έχουμε ξεχάσει ανοιχτό, και άλλα παρόμοια οργουελικά.

Φανταστείτε για παράδειγμα να αποκτήσει πρόσβαση η αστυνομία στα στοιχεία τηλεμετρίας, και να στείλει αναδρομικά ένα τρις κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις. Ή να αποκτήσουν πρόσβαση οι διαφημιστικές εταιρείες στα δεδομένα σας, να δουν πού συχνάζετε και να σας στέλνουν διαφημίσεις στην οθόνη των οργάνων με προτροπές να επισκεφθείτε καφέ και μαγαζιά του ανταγωνισμού!

Καλό θα ήταν λοιπόν, όπως και με τις εταιρείες λογισμικού (σου λένε για παράδειγμα τα Windows: “θέλεις να αποστέλλεις στοιχεία στη Microsoft;”) να μπορεί ο αναβάτης να επιλέγει αν θέλει ή όχι να μοιραστεί τα δεδομένα του οχήματος του με τον κατασκευαστή.

Και μόνο αν ο αναβάτης προχωρήσει σε καταγγελία όπως στο πιο πάνω παράδειγμα με το scooter της OLA, να μπορεί να πάρει τα δεδομένα του οχήματος ο κατασκευαστής -με εισαγγελική εντολή-, ώστε να μπορέσει να εξετάσει τα στοιχεία του ατυχήματος.

Το μέλλον όπως βλέπουμε έρχεται με ταχείς ρυθμούς, με τις αλλαγές να επέρχονται ταχύτητα σε τεχνολογία, αγώνες και εμπορικές πρακτικές, και με πολλά ζητήματα να προκύπτουν για την σωστή κατεύθυνση των παραπάνω.

Καλές βόλτες και πάντα όρθιοι.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon