.
Κατηγορία EDITORIAL
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 09:39

Editorial τεύχους 81, Απρίλιος 2022

Φτάσαμε αισίως στον Απρίλιο του 2022, και δυστυχώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, με δραματικές συνέπειες τόσο σε θύματα και ζημιές στην ίδια την Ουκρανία, όσο και στην παγκόσμια σκηνή, με ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο εξελίξεων.

Κυρώσεις, έλλειψη πρώτων υλών, πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, πληθωρισμοί που καλπάζουν, είναι κάποιες από τις συνέπειες του πολέμου που γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Η τιμή της βενζίνης έχει παραμείνει πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, οι ημιαγωγοί, οι ρητίνες, και διάφορα μέταλλα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εξακοντιστεί και πλέον δεν ξέρει κανείς που να κοιτάξει για να γλιτώσει χρήματα τόσο στις μετακινήσεις του όσο και στα υπόλοιπα έξοδα της καθημερινότητας που έχουν συμπαρασυρθεί προς τα πάνω.

Παλιότερα λέγαμε “βάλε φυσικό αέριο”, ή “πάρε ντίζελ”, ή “πάρε ηλεκτρικό”. Κοιτάξτε τώρα που φτάσαμε σε μια εποχή που και οι τρεις παραπάνω προτροπές δείχνουν να έχουν χάσει την αξία τους και η κυβέρνηση σπεύδει να ξαναβάλει μπροστά τον… λιγνίτη!

Τελικά με τι μέσο να μετακινηθεί κανείς για να κάνει οικονομία; Με τα πόδια; Με ποδήλατο; Και τι να κάψει για να ζεσταθεί ή να δροσιστεί; Ηλεκτρικό ρεύμα; Αέριο; Πετρέλαιο; Ότι και να κάνεις, τη στιγμή που ανοίγεις τους λογαριασμούς ΔΕΗ και εναλλακτικών παρόχων ή θα βλέπεις τα κοινόχρηστα, το μόνο σίγουρο είναι πως παθαίνεις σοκ.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά στις μετακινήσεις, μοτοσυκλέτα και scooter παραμένουν από τις οικονομικότερες και πιο λογικές επιλογές (όταν δεν έχεις να μετακινηθείς με την οικογένεια σου), αν και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση των νέων μοντέλων συνεχίζεται και τον Απρίλιο, και σε πολλά μοντέλα θα πρέπει να περιμένει κανείς αρκετούς μήνες για να τα παραλάβει.

Την κατάσταση δεν βοηθά ούτε το ολικό lockdown της Σαγκάης (όπου παράγονται ημιαγωγοί, κ.α.), λόγω Κορωνοϊού, αν και τα εργοστάσια και τα λιμάνια συνεχίζουν να δουλεύουν (οι εργαζόμενοι κοιμούνται στους χώρους εργασίας τους), έστω και με κάποιες επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

Τουλάχιστον φαίνεται πως αφήνουμε επιτέλους πίσω μας τον χειμώνα, έναν από τους πιο κρύους και πιο δύσκολους χειμώνες που έχουμε ζήσει, με τις θερμοκρασίες να έχουν ανέβει, τον ήλιο να έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του, και τη διάθεση να φτιάχνει κάπως.

Οι νέες μοτοσυκλέτες και τα νέα scooter έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν και στην Ελλάδα, με τη ζήτηση να έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με τις τιμές των κοντέινερ να αυξάνονται συνεχώς, με τις ελλείψεις πρώτων υλών, με την υπολειτουργία των εργοστασίων και με την τεράστια ζήτηση, οι τιμές των δικύκλων ανεβαίνουν κι αυτές αισθητά, κάτι που αντικατοπτρίζεται στους νέους τιμοκαταλόγους των εταιρειών.

Πολλές φορές δεν προλαβαίνει να έρθει ένα νέο μοντέλο, και η αρχική τιμή αντικαθίσταται από μια ακριβότερη, έτσι ώστε πολλές φορές αξίζει να προ-παραγγείλεις το μοντέλο που θέλεις, ακόμα κι αν δεν το έχεις οδηγήσει ούτε καν δει από κοντά!

Στα θετικά όσον αφορά στην αγορά δικύκλου της Ελλάδας, χαιρόμαστε να βλέπουμε τόσο τη ζήτηση για νέα δίκυκλα, όσο και τις ταξινομήσεις που έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα, και δείχνουν να έχουν ξεπεράσει το σκάλωμα της πανδημίας. Το θέμα είναι να καταφέρει η παραγωγή να αντεπεξέλθει και στη ζήτηση.

Ένα ακόμα θετικό γεγονός είναι η νέα φουρνιά μοτοσυκλετών από την Κίνα, που έρχεται σε ανεπανάληπτα χαμηλές τιμές, συνδυάζοντας κορυφαία ποιότητα με value for money.

Εταιρείες όπως οι CFMOTO, Zontes, Voge, κ.α., έχουν ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη στην ποιότητα, ενώ οι τιμές τους δείχνουν να έχουν κοφτεί και ραφτεί ακριβώς για τα δεδομένα του 2022. Και για αυτό και οι ταξινομήσεις των δικύκλων των ανωτέρω εταιρειών έχουν δικαίως πάρει την ανιούσα.

Μπορεί τώρα η ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, όμως εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον δείχνει η συνεργασία των 4 μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών μοτοσυκλετών -Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki- μαζί με την εταιρεία πετρελαιοειδών ENEOS. Οι πέντε εταιρείες ανακοίνωσαν στα τέλη Μαρτίου τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας (Gachaco) που θα παρέχει διαμοιρασμό μπαταριών κοινού τύπου για ηλεκτρικά δίκυκλα και όχι μόνο, ενώ θα εξελίξει και τις υποδομές ανταλλαγής των συγκεκριμένων μπαταριών.

Καθώς η Gogoro έχει αποδείξει πόσο επιτυχημένο μπορεί να είναι ένα σύστημα με σταθμούς ανταλλάξιμων μπαταριών για ηλεκτρικά δίκυκλα (μηδενίζεις τους χρόνους φόρτισης και αυξάνεις στον Θεό την αυτονομία), έχοντας σαρώσει την αγορά της Ταϊβάν, οι Ιάπωνες κατασκευαστές σηκώνουν τα μανίκια για το δικό τους κοινό αντίπαλο πρότυπο, που θα βασίζεται στις μπαταρίες που έχει ήδη εξελίξει η Honda.

Για την ώρα έχουμε τουλάχιστον τρία διαφορετικά σημαντικά πρότυπα μπαταριών στον χώρο των scooter, της Gogoro, της KYMCO (Ionex) και της Gachaco (ουσιαστικά της Honda). Μένει να δούμε ποιο θα επικρατήσει, και ποια θα εξαφανιστούν. Όλα αυτά όμως… σε επόμενα επεισόδια, ΟΤΑΝ η ηλεκτροκίνηση θα ανέβει επίπεδο, όταν θα βγουν νέες μπαταρίες στερεάς κατάστασης, υπερπυκνωτές, κ.α., ώστε να φτάσει η χρηστικότητα και η ασφάλεια των ηλεκτρικών οχημάτων στα επίπεδα των βενζινοκίνητων.

Τέλος, μπορεί για την ώρα διάφορες εταιρείες / startup που δεν έχουν βενζινοκίνητα δίκυκλα στις τάξεις τους να ηγούνται της ηλεκτροκίνησης, όμως η ιστορία σίγουρα θα αλλάξει (αλλάζει) όσο οι μεγάλοι κατασκευαστές παίρνουν την απόφαση να μπουν στον χορό. Εκεί το πιθανότερο είναι να δούμε εταιρείες που τώρα είναι κορυφαίες στον χώρο, είτε να εξαγοράζονται, είτε να καταποντίζονται μπροστά στην επέλαση των μεγάλων εργοστασίων.

Δυο καλές ειδήσεις στις οποίες αξίζει να αναφερθούμε είναι σίγουρα η υποχρεωτική πλέον από τον νόμο παροχή κράνους και δικύκλου στους διανομείς από τις ψηφιακές πλατφόρμες delivery, και η έναρξη των εργασιών για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.

Στην πρώτη περίπτωση, η ψηφιακή πλατφόρμα υποχρεούται να παρέχει προς τον διανομέα – πάροχο υπηρεσιών το προστατευτικό κράνος που είναι απαραίτητο για την εργασία του.

Εναλλακτικά, αν ο διανομέας συμφωνεί να κάνει χρήση δικού του προστατευτικού κράνους, η ψηφιακή πλατφόρμα (αφού διαπιστώσει ότι διαθέτει κατάλληλο κράνος), υποχρεούται να του αποδώσει ποσό ύψους 120 ευρώ.

Παραμένει ως έχει η υποχρέωση της ψηφιακής πλατφόρμας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, να παρέχει jacket κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο.

Παράλληλα, όταν οι πάροχοι υπηρεσιών χρησιμοποιούν δικό τους όχημα (μοτοσυκλέτα, μοτοποδήλατο κλπ.), οι ψηφιακές πλατφόρμες τους αποδίδουν ανά μήνα πρόσθετη αποζημίωση για τη χρήση και συντήρηση του οχήματος.

Ομοίως η πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος δεν υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αποτυπώνεται διακριτά στα παραστατικά αμοιβής και εξόφλησης, καταβάλλεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό όπως και η αμοιβή του δικαιούχου και δεν περιλαμβάνει τα έξοδα κίνησης του οχήματος.

Όσον αφορά στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, όλοι όσοι οδηγούν στον σημερινό δρόμο γνωρίζουν την επικινδυνότητα του. Είναι λοιπόν άκρως ελπιδοφόρο να βλέπουμε το έργο για έναν νέο και ασφαλή κλειστό αυτοκινητόδρομο να ξεκινά, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για περαίωση των εργασιών μέσα σε 3 χρόνια. Εδώ είμαστε, για να διαπιστώσουμε την αλήθεια των προβλέψεων αυτών.

Στο BIKEIT 81 κάναμε ότι μπορούσαμε για να χωρέσουμε λίγες από τις δοκιμές στις οποίες έχουμε προχωρήσει τον τελευταίο μήνα, καθώς όπως προαναφέραμε, η περίοδος των παρουσιάσεων έχει ξεκινήσει για τα καλά, και πολλές φορές παίρνουμε… δυο-δυο τις μοτοσυκλέτες και τα scooter για τεστ!

Εδώ θα διαβάσετε την εμπειρία μας από την αποστολή στην Πορτογαλία για το Triumph Tiger 1200 Rally Pro / Explorer, από την αποστολή για το Yamaha TMAX και για το CFMOTO 800MT Sport, και τις δοκιμές επί ελληνικού εδάφους των BMW S 1000 R, Honda NC750X, KYMCO Xciting 400i ABS / TCS, ΖΟΝΤΕΣ Μ310, κ.α.

Και φυσικά θα μάθετε για όλα τα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν, για τους αγώνες που έγιναν, για τα νέα αγοράς, θα συνεχίσετε το διάβασμα του ταξιδιωτικού του Κωνσταντίνου Μητσάκη με Daytona Maverick 500, και θα πληροφορηθείτε για οτιδήποτε σημαντικό συμβαίνει στον χώρο των δύο τροχών.

Καλή συνέχεια.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon