.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 13:11

Editorial τεύχους 78, Ιανουάριος 2022

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος…

... και πέρα από υγεία ευχόμαστε να σταματήσουν επιτέλους να ανεβαίνουν οι τιμές των κοντέινερ, μήπως και σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των μοτοσυκλετών που έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν λένε να κόψουν ρυθμό.

Παράλληλα με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές των κοντέινερ, σημαντικό ρόλο στις συνεχόμενες ανατιμήσεις παίζει και η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς, μαγνήσιο, ρητίνες, ακόμα και αλουμίνιο, απαραίτητα υλικά για τη βιομηχανία μοτοσυκλετών -και όχι μόνο.

Όσον αφορά στο μέτωπο του Κωρονοϊού, βλέπουμε μια έκρηξη κρουσμάτων στις αρχές του έτους, όμως ελπιδοφόρα είναι η σταθεροποίηση των νεκρών / διασωληνώσεων, που μαζί με τα ιατρικά δεδομένα μας δείχνει πως η μετάλλαξη Όμικρον αν και πολύ πιο μεταδοτική, έχει πιο ήπια συμπτώματα. Μακάρι η επικράτηση της Όμικρον να μας φέρει σε ένα νέο στάδιο, όπου ο κορωνοϊός θα αποτελεί μια ήπια ασθένεια στα επίπεδα της γρίπης, ώστε να πάρουμε επιτέλους ανάσα από το ανελέητο… “ξύλο” που τρώμε τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας.

Μετά το τέλος της EICMA, σειρά είχαν οι πρώτες αποστολές, στις οποίες το ΒΙΚΕΙΤ έδωσε το παρών, τόσο στην πίστα, με το Ducati Panigale V4 S στη Jerez, όσο και στον δρόμο, με το Triumph Tiger Sport 660 στην Πορτογαλία.

Μάλιστα στην Πορτογαλία, ευτυχήσαμε να αποτελούμε μέρος μιας πολυπληθούς ελληνικής αποστολής, με 6 δημοσιογράφους. Μπορεί σε αυτό να βοήθησε η ακύρωση της συμμετοχής της Πολωνίας στο event, όμως παράλληλα δείχνει το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο μοντέλο για την Triumph ΚΑΙ στην ελληνική αγορά.

Μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα που θα φέρει νέο αίμα στις τάξεις της βρετανικής εταιρείας, καθώς για πρώτη φορά, μαζί με το Trident 660, το Hinckley ρίχνει κυβικά και τιμές, αποκτώντας ταυτόχρονα παρουσία και σε κατηγορίες που μέχρι πρότινος απουσίαζε -naked & street adventure μεσαίου κυβισμού.

Και μετά από 250 χιλιόμετρα δοκιμής στους λόφους του Faro, έχουμε να πούμε μόνο τα καλύτερα για το Tiger Sport 660, που είναι ταμάμ για τις ελληνικές συνθήκες. Από τις πιο αξιόλογες αλλά και απολαυστικές οδηγικά προτάσεις της κατηγορίας.

Ένας ακόμα λόγος τώρα που μας ενδιαφέρει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας, είναι για να δούμε και την εξέλιξη των ευρωπαϊκών παρουσιάσεων μοτοσυκλετών, και κατά πόσο θα επηρεαστούν αυτές από τα συνεχώς πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα των χωρών της Ε.Ε..

Συνεχίζουμε με αγώνες, και συγκεκριμένα με το Rally Dakar 2022, το οποίο ξεκίνησε στη Σαουδική Αραβία, με τους αναβάτες μοτοσυκλετών να φορούν για πρώτη φορά στην ιστορία του εμβληματικού αγώνα μπουφάν με αερόσακο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μακάρι να δούμε αποτέλεσμα γιατί ναι μεν ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι εκ φύσεως επικίνδυνος, όμως γιατί να αποδεχόμαστε νεκρούς και τραυματίες μοιρολατρικά, όταν μπορούμε μέσω της τεχνολογίας να σώσουμε ζωές.

Στο Dakar 2022 συμμετέχει και ο “δικός μας” Βασίλης Μπούδρος, που έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν σε συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκης διαβάσαμε την ανακοίνωση για έλευση ψηφιακής ταυτότητας και ψηφιακού διπλώματος οδήγησης που θα έρθουν μέσα στο 2022 στα smartphone των Ελλήνων πολιτών!

Το ψηφιακό δίπλωμα και η ψηφιακή ταυτότητα θα μας διευκολύνουν πολύ στις κινήσεις μας εντός της Ελλάδας, καθώς το πορτοφόλι μας θα ελαφρύνει από τη χαρτούρα, αλλά και θα πάψουμε να ανησυχούμε αν ξεχάσαμε κάποιο χαρτί, αν το χάσαμε και αν πρέπει να το αντικαταστήσουμε πληρώνοντας παράβολα, φωτογραφίες, κλπ.

Αυτό που θέλουμε να δούμε, είναι αν τα εν λόγω ψηφιακά έγγραφα θα έχουν και ευρωπαϊκή ισχύ, κάτι που θα λύσει τα χέρια όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Άντε και στις ψηφιακές μεταβιβάσεις δικύκλων, οι οποίες και αυτές έχουν ανακοινωθεί για το 2022. Every cloud has its silver lining που λένε κι οι Άγγλοι, δηλαδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε τα μύρια όσα, όμως έφερε και την ψηφιακή επανάσταση σε δημόσια έγγραφα, υπηρεσίες και γενικότερα στον τομέα του Ελληνικού Δημοσίου.

Παραμένουμε Ελλάδα, όπου δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για να αυξηθεί η οδική ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλέτας, καθώς στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για την έναρξη ευρύτατων έργων αποκατάστασης και επέκτασης των Στηθαίων Ασφαλείας σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ, τα Στηθαία ΔΕΝ φαίνεται να είναι φιλικά προς τους μοτοσυκλετιστές.

Μιλάμε φυσικά για τις γνωστές μας μεταλλικές μπαριέρες που έχουν οδηγήσει σε θανάτους και ακρωτηριασμούς, καθώς σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα μετατρέπονται σε κοφτερές λεπίδες που βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αλλά και τη ζωή των αναβατών μοτοσυκλέτας. Κι αν στον υπόλοιπο κόσμο τα επικίνδυνα Στηθαία σιγά-σιγά εγκαταλείπονται για χάρη προηγμένων και πιο ασφαλών λύσεων, στην Ελλάδα συνεχίζουμε μια κακή παράδοση.

Στα των Λεσχών Μοτοσυκλέτας, μαίνεται η μάχη μεταξύ ΛΕΜΟΤ και ΑΜΟΤΟΕ, με την πρώτη να αποχωρεί από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας την ΑΜΟΤΟΕ για γενική ανυπαρξία στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και με τη δεύτερη να απαντά στις καταγγελίες, κατηγορώντας με τη σειρά της τα μέλη της λέσχης πως τους προτάθηκε να αναλάβουν θέσεις που θα τους επέτρεπαν να αναμορφώσουν τις εκδηλώσεις της ΜΟΤΟΕ, όμως εκείνοι τις αρνήθηκαν.

Η αλήθεια είναι πως το 2021 υπήρξε μια μαύρη χρονιά για τον αθλητισμό μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, με ακυρώσεις αγώνων, νεκρούς, τραυματίες, βύθιση συμμετοχών και συγκλονιστικές καταγγελίες, ενώ δυστυχώς μέχρι τώρα δεν δείχνει να αλλάζει κάτι και για το 2022.

Αφήνοντας το θλιβερό τοπίο των ελληνικών αγώνων αλλάζουμε διάθεση με μια εξαιρετική κίνηση από την Moto Petsas, η οποία θέλοντας να συμβάλει στην προβολή της οδικής ασφάλειας και στη διασφάλιση της διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας σε περίπτωση ατυχήματος, προχώρησε σε συνεργασία με τον δήμο Λεωνιδίου στη δωρεάν παροχή 15 κρανών στους οδηγούς δικύκλων της Γ’ τάξης Λυκείου Λεωνιδίου.

Κινήσεις σαν την παραπάνω, αλλά και κινήσεις όπως εκείνης του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη που διέθεσε 100 κιλά τρόφιμα τα οποία στο μη κερδοσκοπικό σωματείο “Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας”, γνωστό και ως “Φιλική Φωλιά”, μας δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει Εταιρική κοινωνική Ευθύνη, όπου οι εταιρείες συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Όσον αφορά στο διεθνή χώρα και στις συνεργασίες εταιρειών που τελευταία ολοένα και πυκνώνουν, μεγάλη είδηση τον μήνα που μας πέρασε ήταν η συνεργασία LiveWire και KYMCO, για τη δημιουργία μιας πλήρους γκάμας ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Τα δύο εργοστάσια, σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό οργανισμό AEA-Bridges Impact Corp (ABIC), ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει μια οριστική συμφωνία συνδυασμού επιχειρήσεων για την ανάπτυξη μιας νέας εισηγμένης στο χρηματιστήριο αξιών εταιρείας, δηλαδή της LiveWire, του τμήματος ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της Η-D.

Η κοινή μετοχή θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο «LVW» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με τη LiveWire να θέλει να πάρει κεφάλι στην κούρσα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Παραμένουμε στην ηλεκτροκίνηση, για να σταθούμε σε ένα δελτίο τύπου της Williams Advanced Engineering, της γνωστής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην F1 μεταξύ άλλων και είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη της μπαταρίας της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Triumph TE-1.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 11:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon