.
Κατηγορία EDITORIAL
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 11:15

Editorial τεύχους 79, Φεβρουάριος 2022

Δεύτερο editorial του 2022, και αρχίζουμε με τις ταξινομήσεις δικύκλων και ATV / SSV επί ελληνικού εδάφους για τη χρονιά που μας πέρασε, την καλύτερη ένδειξη για την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Η αγορά δικύκλου & ATV έκλεισε το 2021 με άνοδο ταξινομήσεων κατά... 25% (!) σε σχέση με το περισσότερο προβληματικό λόγω Κορωνοϊού 2020 (όταν είχαν κλείσει εταιρείες και εργοστάσια), και με άνοδο 16,67% σε σχέση με το “υγιές” 2019.

Σημειώστε πως τα ελπιδοφόρα στοιχεία δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, καθώς ο ACEM, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Κατασκευαστών Μοτοσυκλέτας, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως κατά το 2021 οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ξεπέρασαν εκείνες του 2019, προ της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Μένει να δούμε αν η συνεχιζόμενη έλλειψη στοκ που οφείλεται μεταξύ άλλων σε ελλείψεις ημιαγωγών, αλουμινίου, ρητινών και μαγνησίου σταθεί ικανή, μαζί και με την άνοδο των τιμών κυρίως λόγω της ανόδου τιμής των κοντέινερ, να φρενάρει την ανοδική πορεία της αγοράς το 2022.

Όπως με πολλά ακόμα καταναλωτικά αγαθά (παιχνιδομηχανές, αυτοκίνητα, κ.α.), έτσι και τον Ιανουάριο του 2022, οι καθυστερήσεις παραδόσεων νέων δικύκλων συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ελληνική αγορά, με αρκετούς ενδιαφερόμενους να περιμένουν 5 και 6 μήνες για να παραλάβουν τη μοτοσυκλέτα ή το scooter της επιλογής τους.

Η δυναμική και η ζήτηση υπάρχουν, και είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα σημάδια, απομένει όμως να ομαλοποιηθεί η αλυσίδα της παραγωγής με τις όποιες ελλείψεις πρώτων υλών, και τις μειωμένες παραγωγές των εργοστασίων, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη απαίτηση για νέα δίκυκλα.

Αφήνουμε την εικόνα της αγοράς, για να περάσουμε στον 2ο κύκλο των κρατικών επιδοτήσεων όσον αφορά στα ηλεκτρικά οχήματα.

Kinoumai ilektrika

Μετά από πολλές διαρροές από δημοσιογράφους που… έχουν τις πηγές τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε επίσημη ανακοίνωση προαναγγέλλοντας τον 2ο κύκλο του προγράμματος επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων “Κινούμαι Ηλεκτρικά.”

Στον δεύτερο κύκλο, το Υπουργείο προχωρά σε αύξηση της επιδότησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (από 20 σε 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 8.000 ευρώ έναντι 6.000 που ήταν), και για τα ηλεκτρικά τρίκυκλα & τετράκυκλα (από 20 σε 40%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 3.000 ευρώ από τα μόλις 800 που ήταν).

Όσον αφορά στα ποδήλατα και στα ηλεκτρικά δίκυκλα (scooter & μοτοσυκλέτες), η επιδότηση παραμένει ως είχε, δηλαδή στο 40% και έως 800 ευρώ για τα πρώτα, και στο 20% και μέχρι 800 ευρώ μέγιστη επιδότηση για τα δεύτερα.

Τι μας δείχνουν τα παραπάνω; Πως για το Υπουργείο οι τρεις (επαγγελματικά συνήθως οχήματα) και οι τέσσερις τροχοί έχουν μεγαλύτερη σημασία από ότι οι δύο. Τι είχαμε, τι χάσαμε θα μας πείτε, και δεν θα έχετε και πολύ άδικο.

Όπως και να έχει η επιδότηση για ηλεκτρικά scooter είναι αξιόλογη, όπως και για μικρές μοτοσυκλέτες τύπου Super Soco TC-Max. Αν όμως θέλει κανείς να αγοράσει μια μεγάλη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, όπως εκείνες της Zero, τα 800 ευρώ επιδότησης φαίνονται αστεία μπροστά στα 15 και 25.000 ευρώ που κοστίζουν.

ilektrika ellinikis agoras

Φυσικά πέρα από τις επιδοτήσεις τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητα, προβλήματα που αφορούν είτε στην πρωτόλεια τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης (μικρή αυτονομία, τεράστιοι χρόνοι φόρτισης), είτε στις υποδομές (περιορισμένα ΣΦΗΟ, ειδικά πέρα από την Αθήνα και τους αυτοκινητόδρομους).

Μέχρι να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα, η ηλεκτροκίνηση θα παραμένει αποπαίδι της βενζινοκίνησης.

Και μια και μιλήσαμε για βενζίνη, η οποία έχει πάρει και πάλι την ανιούσα, ενδιαφέρον είχαν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που το κράτος δεν μειώνει τον φόρο στα καύσιμα.

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στην ερώτηση λέγοντας πως μια μείωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Καυσίμων) θα ευνοούσε τους «πιο πλούσιους», καθώς «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο», δήλωση που προκάλεσε δικαίως σάλο.

Παρά την προκλητική αυτή δήλωση σε τέτοιες δύσκολες εποχές, ο άγαρμπος κ. Σκυλακάκης εν μέρει δεν έχει άδικο, καθώς όλα εξαρτώνται από το ποια θεωρούμε “φτωχά νοικοκυριά”.

Πράγματι, αρκετά από τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο, με τα μέλη τους να μετακινούνται είτε με μοτοσυκλέτα, scooter και παπί, είτε με ΜΜΜ.

Το θέμα είναι πως η αύξηση του ΕΦΚ κάνει ακόμα και όσους έχουν δίκυκλο / αυτοκίνητο, να τα κινούν ολοένα και λιγότερο, προσπαθώντας να κάνουν οικονομία.

times benzina 00001

Για το συγκεκριμένο ζήτημα παρέμβαση έκαναν και οι πρατηριούχοι, με την ομοσπονδία τους να αναφέρει με δήλωση της πως τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να λάβει υπόψη του ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχθούν από την πανδημία.

Τέλος, οι πρατηριούχοι ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας στον κλάδο (νοθευμένα καύσιμα, πειραγμένες αντλίες, κ.α.), υποστηρίζοντας πως οι διεξοδικοί έλεγχοι από το κράτος στα πρατήρια βενζίνης θα αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους! Μάλιστα οι ίδιοι αποκαλούν “επιεικώς αναποτελεσματικά” τα όποια μέτρα ελέγχου έχει λάβει μέχρι στιγμής για αυτό το ζήτημα το κράτος!

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα ανακλαστικά του κράτους είναι τόσο αργά όσου και του “Ραν-Ταν-Πλαν” από το “Λούκι Λουκ”, και πρέπει πάντα ο κόμπος να φτάσει στο χτένι για να αλλάξει (ή και να μην αλλάξει) η πολιτική της αδιαφορίας και της απραξίας που χαρακτηρίζει τον Δημόσιο Τομέα.

Όλον τον Δημόσιο Τομέα; Όχι όλον. Υπάρχει ένα μικρό γαλατικό χωριουδάκι που ακόμα αντιστέκεται στα κακώς κείμενα του Δημοσίου, και αυτό δεν είναι άλλο από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ένα Υπουργείο που εν μέσω πανδημίας λειτουργεί υποδειγματικά, ψηφιοποιώντας πολλές διαδικασίες που μέχρι πρότινος απαιτούσαν φυσική παρουσία, αναμονή ωρών σε τεράστιες ουρές, τεράστιο άγχος, σπατάλη χρόνου και μπόλικη “χαρτούρα”.

ipoyrgeio psifiakis diakivernisis

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων για τις διαδικασίες ψηφιακής κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών για αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης, έκδοσης προσωρινής άδειας οδήγησης από νέους οδηγούς μέσω gov.gr, ηλεκτρονικής αντικατάστασης / έκδοσης άδειας οδήγησης πανελλαδικά, ψηφιακής ανανέωσης της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου, κ.α.

Τα επόμενα εγχειρήματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι εξίσου συναρπαστικά, καθώς περιλαμβάνουν ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης αλλά και μεταβιβάσεις δικύκλων ηλεκτρονικά!

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς: «τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου νομίζουμε ότι το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι έτοιμο, έτσι ώστε να μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στο wallet του κινητού μας για κάθε νόμιμη χρήση».

Όσον αφορά στη μεταβίβαση δικύκλων, αυτή με την ισχύουσα διαδικασία γίνεται με φυσική παρουσία (δική σας ή ενός διεκπεραιωτή) στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας. Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η καθιέρωση της διαδικασίας αυτής ηλεκτρονικά ώστε οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν τις πράξεις αυτές ψηφιακά!

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το “ουδέν κακό (Covid-19), αμιγές καλού (ψηφιακές διαδικασίες στον Δημόσιο Τομέα).

dimos athinaiwn amea aisthitires

Κι ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των εξωπραγματικών (με θετική έννοια) καταστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη την κίνηση του Δήμου Αθηναίων που τοποθέτησε 830 (μέχρι στιγμής) αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ, οι οποίοι ειδοποιούν τους παρακείμενους Δημοτικούς Αστυνομικούς για οχήματα που έχουν σταθμεύσει παράνομα πάνω τους!

Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης σχεδίασε και ανέπτυξε η Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, και είναι πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί καλό είναι το πλαίσιο νόμου, καλή είναι η καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης, όμως πρέπει παράλληλα να υπάρχει και σωστή επιτήρηση των παρανομιών και η τεχνολογία προσφέρει τα εργαλεία για να κάνει την αστυνόμευση πολύ πιο αποτελεσματική, και με λιγότερους πόρους (λιγότεροι αστυνομικοί που θα επεμβαίνουν άμεσα και με συγκεκριμένη πληροφόρηση).

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 11:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon