.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 08:55

Editorial τεύχους 80, Μάρτιος 2022

Από τη μια μέρα στην άλλη, ο κόσμος άλλαξε. Εκεί που τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για την αρχή του τέλους για την πανδημία του Κορωνοϊού, εκεί που διαλέγαμε στολές για τις απόκριες και κάναμε σχέδια για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και για το καλοκαίρι, ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναποδογύρισαν τα πάντα.

Ένας ξαφνικός πόλεμος, με χιλιάδες μέχρι στιγμής νεκρούς, στρατιώτες και πολίτες, και εκατομμύρια πρόσφυγες, από μια χώρα κοντινής σε εμάς, με πολλούς Ουκρανούς να έχουν κάνει την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους.

Πέρα από τη φρίκη του πολέμου, τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους πρόσφυγες και τις κατεστραμμένες υποδομές και βομβαρδισμένες πόλεις, με τη ρώσικη εισβολή έπεσε πάνω στην Ευρώπη και στον κόσμο ένα πέπλο τρόμου και αβεβαιότητας για το αύριο.

Όταν ακούς τον Πούτιν, τον Μεντβέντεφ και τον Λαβρόφ να απειλούν με πυρηνικά όπλα, έστω κι αν αυτές οι απειλές είναι το πιθανότερο λόγια του αέρα, δεν γίνεται να μην σε πιάνει μια κατάθλιψη, και ένας βαθύς φόβος για την ανθρωπότητα.

Το να γίνεται πόλεμος τον 21ο αιώνα μέσα στην Ευρώπη της σταθερότητας και της ειρήνης, είναι πραγματικά μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία του ανθρώπου.

Και μαζί με την αβεβαιότητα και την αστάθεια, ξεκινά και μια καταιγίδα συνεπειών για όλους μας, όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε από τα πεδία των μαχών.

Από τη μία έχουμε τις ανελέητες κυρώσεις της Δύσης, που σε πολλές περιπτώσεις θα ζημιώσουν και τους δυτικούς, και από την άλλη αρχίζει το πετρέλαιο να παίρνει την ανηφόρα, η ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο, οι καταναλωτές να “ράβουν τσέπες”, και να κλεινόμαστε όλοι στα καβούκια μας, προσπαθώντας να αντέξει ο καθένας με τον δικό του τρόπο την καταιγίδα αυτή.

Ήδη εταιρείες όπως η Harley-Davidson έχουν κόψει κάθε δεσμό με τη Ρωσία, ο Timur Sardarov της MV Agusta χαρακτήρισε τον Πούτιν “προδότη των λαών Ουκρανίας και Ρωσίας”, η F1 ακύρωσε το ρωσικό GP, και το μποϊκοτάζ στον χώρο του αθλητισμού, μηχανοκίνητου και μη, συνεχίζει να εντείνεται.

Τι να πούμε και για τη βενζίνη, που στα περισσότερα πρατήρια της Ελλάδας έχει φτάσει ήδη τα 2 ευρώ, με το κράτος να σκέφτεται να βάλει πλαφόν στα κέρδη των πρατηριούχων, αφήνοντας όμως την ίδια στιγμή απείραχτους τους εξοντωτικούς κρατικούς φόρους στα καύσιμα.

Δύσκολα τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα, και αυτό περιλαμβάνει και την ψυχική υγεία όλων μας, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει τραυματιστεί έως και ανεπανόρθωτα.

Ο συγκεκριμένος πόλεμος μόνο ζημιές θα φέρει σε όλους -και ελπίζουμε να μην φέρει τίποτα χειρότερο, όπως μια γενικευμένη σύρραξη. Μάλιστα η Ρωσία έχει μπλέξει σε τέτοιο επίπεδο, που πιστεύουμε πως ούτε η ίδια έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς θα απεμπλακεί όταν πετύχει τους όποιους στόχους θέλει να πετύχει. Και ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; Να προσαρτήσει το Donetsk και το Luhansk με τους ρωσόφωνους; Να ρίξει την κυβέρνηση της Ουκρανίας; Να βάλει τη δική της; Να προσαρτήσει τη χώρα στη Ρωσία; Τι θέλει πραγματικά; Κανείς δεν ξέρει για την ώρα, και κανείς δεν ξέρει ούτε πού θα σταματήσει το κακό, ούτε πώς. Κι άντε μετά να ξαναχτιστούν οι γέφυρες μεταξύ των λαών...

Μακάρι να έχουμε σύντομα κατάπαυση των εχθροπραξιών, και να μπορέσουμε να δούμε πώς θα συνεχίσουμε όλοι τις ζωές μας.

Στις υπόλοιπες ιστορίες που άφησαν το σημάδι τους τον Φεβρουάριο του 2022 έχει σημασία μια είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη απ’ όλους και αφορά στο European Chips Act, μια δέσμη μέτρων για να γίνει η Ευρώπη αυτάρκης στους ημιαγωγούς.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ημιαγωγοί ή “τσιπάκια” συνεχίζουν να βρίσκονται σε παγκόσμια έλλειψη, και έστω και κατόπιν εορτής η Ε.Ε. δείχνει να ξυπνά σχεδιάζοντας τη δική της πορεία για να γίνουμε αυτάρκεις στον τομέα. Μην περιμένετε βέβαια ελάφρυνση μέσα στους επόμενους μήνες ή και χρόνια, καθώς οι επενδύσεις των 43 δις που στόχο έχουν τον διπλασιασμό του μεριδίου μας στην παγκόσμια αγορά έως το 2030 σε 20 % και την παραγωγή των πλέον εξελιγμένων και ενεργειακά αποδοτικών ημιαγωγών, αναμένεται να πιάσουν τόπο κοντά στο 2030. Ζήσε Μάη μου.

Και μη νομίζετε πως είμαστε μόνοι μας στις αναζητήσεις για περισσότερα τσιπάκια, καθώς ίδια σχέδια έχουν εκπονήσει και άλλες κυβερνήσεις, κυρίως στην Ασία, καθώς τα καταναλωτικά προϊόντα με ημιαγωγούς δείχνουν να έχουν εκθετική ζήτηση.

Εκθετική είναι όμως και η ζήτηση για δίκυκλα στην ελληνική αγορά, πράγμα από τη μια ελπιδοφόρο, από την άλλη όμως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμια κλίμακα μεταφράζονται σε μικρότερο στοκ από το ζητούμενο, με πολλούς αγοραστές να περιμένουν μήνες για να παραλάβουν το δίκυκλο που παρήγγειλαν.

Ακόμα τώρα κι αν ξεχάσει κανείς τους 4, τους 5 ή τους 6 μήνες που περίμενε για να φτάσει στα χέρια του το δίκυκλο που θέλει και χρειάζεται, θα πρέπει να θεωρείται τυχερός αν τελικά παραλάβει το scooter ή τη μοτοσυκλέτα του στην ίδια τιμή που το παρήγγειλε.

Βλέπετε, πολλές φορές τον αγοραστή προλαβαίνουν οι ανατιμήσεις, και παρά την προκαταβολή που έχει καταβάλλει (ευτυχώς αυτή πια είναι μικρή, συνήθως 50-100 ευρώ, και πολλές φορές επιστρεπτέα), όταν φτάσει στο ταμείο, ανακαλύπτει πως καλείται να καταβάλει 200, 500 ή και 1000 ευρώ περισσότερα από όσα κόστιζε το εν λόγω δίκυκλο όταν το παρήγγειλε!

Για αυτό και κάτω από κάθε τιμοκατάλογο θα βρείτε την φράση “οι τιμές μπορούν να αλλάξουν δίχως προειδοποίηση”. Με άλλα λόγια… “εμείς σας το είπαμε”, και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται και οι νομικές προσφυγές -αν και πολλές φορές πληγώνεται ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Πρόσφατα, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη που αντιπροσωπεύει μεταξύ άλλων και τη Honda στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια αξιοσημείωτη ενέργεια απέναντι στους πελάτες της, που την τιμά.

Έτσι, με στόχο την διευκόλυνση και την στήριξη των πελατών της, η Honda ανέλαβε να απορροφήσει πλήρως την όποια αύξηση τιμής για όλες τις ήδη υποβληθείσες παραγγελίες πελατών λιανικής πριν την έναρξη του νέου ισχύοντος τιμοκαταλόγου της, διατηρώντας έτσι την τιμή της αρχικής συμφωνίας για όσους ιδιώτες πελάτες αποδεδειγμένα ολοκλήρωσαν την παραγγελία τους πριν την 1η Μαρτίου 2022 και δεν έχουν παραλάβει το δίκυκλο τους έως τώρα.

Τα εύσημα στη Honda λοιπόν, και ελπίζουμε να τη μιμηθούν και άλλες εισαγωγικές εταιρείες της χώρας μας.

Και αφού πιάσαμε τις ελληνικές εταιρείες δικύκλου, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την μεγάλη προσφορά της BMW Motorrad Hellas, η οποία ανακοίνωσε πως θα παρέχει ΠΕΝΤΕ χρόνια εργοστασιακή εγγύηση στα νέα της μοντέλα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα!

Συγκεκριμένα, η BMW Motorrad Hellas προσφέρει σε όλα τα μοντέλα μοτοσυκλετών και scooter που θα παραγγελθούν από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 31η Μαρτίου 2022, ανεξάρτητα από την ημερομηνία παράδοσής τους, 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση!

Σημειώστε πως η προωθητική ενέργεια περιλαμβάνει και τα μοντέλα της BMW Motorrad που θα λανσαριστούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, όπως είναι το ηλεκτρικό scooter ΒΜW CE04 και η σειρά Κ 1600 (GT/GTL/Bagger).

Ενέργειες όπως οι δύο παραπάνω ανεβάζουν το επίπεδο της ελληνικής αγοράς δικύκλου, και μας γεμίζουν αισιοδοξία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στους καιρούς που ζούμε. Κι αν κάτι μας κάνει τις μέρες ένα “τσικ” καλύτερες, πρέπει να του δίνουμε πάντα την προσοχή που του αξίζει.

Κάντε λίγη υπομονή τώρα, γιατί μέσα στον Μάρτιο θα σας έχουμε αρκετές περισσότερες δοκιμές νέων δικύκλων, καθώς ολοένα και καταφθάνουν οι εκπρόσωποι της φουρνιάς του 2022 στην Ελλάδα, κι έτσι θα μπορέσετε να πάρετε μια πρώτη γεύση από το ΒΙΚΕΙΤ για τις μοτοσυκλέτες, τα scooter και τα παπιά που έχετε βάλει στόχο να κάνετε δικά σας.

Θα σας αφήσουμε να συνεχίσετε το διάβασμα του νέου τεύχους του ΒΙΚΕΙΤ με άρωμα από αγώνες. Τη στιγμή που θα διαβάζετε τις παραπάνω αράδες, ο πρώτος αγώνας MotoGP της σεζόν του 2022 θα έχει ήδη τελειώσει και εσείς θα γνωρίζετε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας βασανίζουν λίγες ημέρες πριν την έναρξη του GP του Κατάρ.

Θα καταφέρει ο Quartararo να κάνει εμφάνιση σαν εκείνες που του χάρισαν τον τίτλο του 2021; Θα μπορέσει ο Marc Marquez να βάλει πίσω του τα προβλήματα των τραυματισμών του, και να εγκλιματιστεί στη νέα μοτοσυκλέτα της Honda, ώστε να πιέσει στα γνωστά υπεράνθρωπα όρια για τα οποία τον θαυμάζουμε; Θα κατακτήσει επιτέλους η Ducati τον τίτλο αναβατών το 2022; Ποια εργοστάσια θα κάνουν τη διαφορά, ποια θα ανεβάσουν ρυθμό και ποια θα αντιμετωπίσουν εμπόδια; Ποια από τα νέα ταλέντα θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν, και ποιοι από τους “παλιούς” θα μπορέσουν να κάνουν την υπέρβαση για μια θέση στο βάθρο; Εσείς που έχετε τώρα τις απαντήσεις, και έχετε πρόσβαση σε κάποια... μηχανή του χρόνου, ελάτε λίγες μέρες πίσω, και στείλτε μας μήνυμα. Αν δεν τα καταφέρετε, δεν πειράζει, θα το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, στον αγώνα.

Με ευχές για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 08:59

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon