.
Κατηγορία EDITORIAL
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 09:02

Editorial τεύχους 83, Ιούνιος 2022

Οι αυτοματισμοί στη μοτοσυκλέτα

Η ιδέα δεν είναι καινούρια, και μάλιστα έχει ήδη εφαρμογή στα αυτοκίνητα. Όχι σε όλα, αλλά κάποια κατασκευαστές στην προσπάθεια τους να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά, φέρνουν στην παραγωγή ιδέες που ίσως είναι έτοιμες, ίσως όχι, να λειτουργήσουν σωστά.

Για παράδειγμα, είναι ουκ ολίγα τα παραδείγματα αυτοκινήτων TESLA που οι ιδιοκτήτες τους νόμιζαν ότι μπορούσαν να κοιμούνται και το αυτοκίνητο να τους πάει στον προορισμό χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως, είχαν πρόβλημα!

Αυτοκίνητα τα οποία τράκαραν, χτύπαγαν πεζούς, έβγαιναν από την πορεία τους, μιας και τα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων, άλλων οχημάτων, πεζών και άλλων, απλά δεν βρίσκονται στο ίδιο σημείο εξέλιξης.

Η Honda παρουσίασε πρόσφατα μία πατέντα για ένα σύστημα αυτόματου πιλότου - για την ακρίβεια, το έχουμε δει ξανά το 2017 πάνω σε μία Honda NC750, όταν παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο σε κάποια έκθεση.

Η διαφορά της μοτοσυκλέτας με το αυτοκίνητο, είναι ότι η πρώτη, θα πρέπει να κρατάει ισορροπία προκειμένου ο αναβάτης να... κοιμάται. Ή τέλος πάντων να κάνει ότι θέλει, αρκεί η μοτοσυκλέτα να ξέρει που πρέπει να πάει, και να ακολουθεί την διαδρομή που έχει ήδη προεπιλεγεί. Το σύστημα της Honda με την ονομασία Rider Assist Technology μας ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι είναι ένα σύστημα ''Assist'' και όχι μόνο auto pilot. Θα υποστηρίζει τον αναβάτη δηλαδή, δεν θα λειτουργεί αυτόνομα - στο μέλλον κάτι τέτοιο πιθανότατα θα είναι εφικτό.

Τέτοια συστήματα Assist έχουμε δει ήδη στις BMW, KTM, Ducati, και όπως θα έχετε ίσως καταλάβει, μιλάμε για το Radar που κάνει αυτή τη δουλειά της υποστήριξης του αναβάτη. Ενημερώνει για το αν πλησιάζει όχημα στους καθρέπτες του αναβάτη, και δεν μετακινεί την μοτοσυκλέτα προς την αντίθετη πλευρά / δεν επιταχύνει. Ενημερώνει ή επιβραδύνει την μοτοσυκλέτα αν κάποιο όχημα κινείται πιο αργά μπροστά, δεν αλλάζει πορεία για να περάσετε από δίπλα. Προειδοποιεί δηλαδή, αλλά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση.

Σύστημα υποστήριξης είναι και το Active Cruise Control που σου κρατάει το γκάζι εκεί που το θες, σταθερό, αλλά και το ABS, που φροντίζει να μην γλιστρήσει ο τροχός - όχι όμως να μην πέσεις. Το ίδιο και το Traction Control και ενδεχομένως η λίστα να συνεχίζεται.

Η Honda κατέθεσε πατέντα για ένα σύστημα υποστήριξης του τιμονιού - stabilizater έχουμε αν σας θυμίζει κάτι - το οποίο όμως σε συνδυασμό με το σύστημα αυτόματου ανοίγματος του γκαζιού (Cruise Control;), το σύστημα ενεργοποίησης των φρένων (μονάδα ABS;) και αισθητήρες (μονάδα IMU 6 αξόνων;) θα φροντίζει να κρατάει ισορροπία στην μοτοσυκλέτα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το GPS για να λαμβάνει την θέση του οχήματος, το σύστημα Lane Assist που θα διατηρεί την πορεία ανάμεσα στις γραμμές, τα όρια ταχύτητας που θα είναι ''περασμένα'' στο σύστημα, θα οδηγούν την μοτοσυκλέτα στον προορισμό της.

Και ο αναβάτης, θα απολαμβάνει τον καφέ του ή την ταινία του στην μεγάλη οθόνη TFT που θα έχει τοποθετηθεί ειδικά γι' αυτή την στιγμή!

Μένει να δούμε προφανώς πως θα λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα με σύννεφα, χωρίς σωστό σήμα από GPS, με ξεβαμμένες λωρίδες στους δρόμους - φαινόμενο συχνό στη χώρα μας, και φυσικά, με τα όρια ταχύτητας που κάποιες φορές είναι τρελά - πινακίδες 20χ.α.ω. σε δρόμους των 100, που ξέμειναν εκεί από έργα!

Είναι πολλά τα προβλήματα προφανώς, αλλά αν συνδυάσουμε τον ερχομό των ηλεκτρικών δικύκλων, την συνδεσιμότητα του κινητού μας με -σχεδόν- τα πάντα, μέχρι και το δίπλωμα σε λίγο θα βρίσκεται στο κινητό μας, κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα.

Η αγορά των ''απλών'' μοτοσυκλετών πάντως, καλά κρατεί, με 1200 μονάδες άνοδο για τον Μάιο, με τα γνωστά προβλήματα με τις παραδόσεις να μην έχουν εξομαλυνθεί και τους αναβάτες να συνηθίζουν πλέον να προπαραγγέλνουν για να παραλάβουν το δίκυκλο τους τη στιγμή που το θέλουν.

Το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει με την ζέστη να γίνεται αφόρητη σε κάποια σημεία της χώρας, και τους αναβάτες να ''εκμεταλλεύονται'' τις στιγμές για να κυκλοφορούν χωρίς εξοπλισμό. Μέχρι να αυτονομηθούν τα οχήματα που εξελίσσονται συνεχώς, φροντίστε να παραμείνετε αλώβητοι, φορώντας κατ' ελάχιστο το κράνος σας, ένα διάτρητο μπουφάν και ανάλογα γάντια. Από κάτω ξέρετε, μαγιό και παντόφλα δίχαλο, είναι must! (Όχι βέβαια!)

Καλό καλοκαίρι

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:08

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon