.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 09:09

Editorial τεύχους 84, Ιούλιος 2022

Ηλεκτροκίνηση εναντίον βενζίνης;

Είμαστε έτοιμοι για την μετάβαση από τους θερμικούς κινητήρες σε ηλεκτρικούς; Δειλά - δειλά θα λέγαμε, εμφανίζονται προτάσεις από τους κορυφαίους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, ενώ από ανεξάρτητους μικρότερους κατασκευαστές, η επέλαση ήδη... προχωρά!

Τα ηλεκτρικά scooter, ποδήλατα και πατίνια έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά και τα βλέπουμε συχνότερα στη χώρα μας. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι τόσο οι μικροί κατασκευαστές, όσο και οι μεγαλύτεροι, ασχολούνται κυρίως με τα μικρά δίτροχα, και όχι με μεγάλες σε ιπποδύναμη μοτοσυκλέτες. Αυτονομίες της τάξεως των 50, 60, 70 και 80 χιλιομέτρων, είναι εξαιρετικές για την μετακίνηση σε συγκεκριμένες διαδρομές δουλειά-σπίτι-δουλειά, όπου μπορεί κάποιος αν το επιθυμεί να φορτίσει κιόλας κατά την διάρκεια μη χρήσης.

Ένα scooter ή μικρή μοτοσυκλέτα με ηλεκτροκινητήρα, μπορεί να κάνει μία εξαιρετική απόσβεση αν χρησιμοποιείται καθημερινά για μετάβαση στη δουλειά ή στις δουλειές που έχει ο καθένας να πραγματοποιήσει. Ανεβαίνοντας όμως σε απαιτήσεις μπαταρίας και τεχνικών χαρακτηριστικών, ένα ανάλογο scooter με θερμικό κινητήρα, είναι σαφώς πιο προσιτό οικονομικά - αγγίζει έως και τα μισά χρήματα περίπου!

Οπότε θέλει καλό λογαριασμό πριν μπεις στην απόφαση να επενδύσεις σε ηλεκτρικό ή θερμικό, μιας και η αξία του ρεύματος, η ακριβότερη αγορά, το ελάχιστο κόστος συντήρησης, θα έρθουν κόντρα με την μεταβαλλόμενη τιμή του καυσίμου, το κόστος χρήσης, την μεταπωλητική αξία του ''θερμικού'' σε λίγα χρόνια.

Στα ηλεκτρικά, μπορεί πιο εύκολα να μπει κάποιος νέος αναβάτης; Ενδεχομένως, κάποιος που ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι, και έχει μάθει στα κινητά, να ''δει'' πιο θετικό το ηλεκτρικό δίκυκλο και να ''μπει'' στην αγορά με αυτό.

Το μέλλον θα δείξει, μιας και όλα αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται - τουλάχιστον στην χώρα μας, με τις μοτοσυκλέτες με θερμικό κινητήρα να έχουν σαφή υπεροχή έναντι των ηλεκτρικών. Εκεί που οι επιδόσεις, τα τεχνικά στοιχεία, η εξέλιξη, η ασφάλεια, τα φρένα, το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, τα ηλεκτρονικά, έχουν τον πρώτο λόγο, είναι κομματάκι δύσκολο να υπερέχει μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Κάτι που όμως έρχεται η Ducati με την νέα ηλεκτρική της Superbike με την οποία θα συμμετέχει στην κατηγορία MotoE, να το κοντράρει και να μας βάλει να σκεφτόμαστε.

Σε πραγματικές συνθήκες, βάζοντας κάτω την αυτονομία και την δυνατότητα πλήρωσης με καύσιμο μέσα σε 5 λεπτά, έναντι της μιάμισης ώρας που απαιτεί ένα γρήγορο ηλεκτρικό σε ταχυφορτιστή, αλλά και την σχεδόν διπλάσια τιμή για ίδιους ίππους, μάλλον η μετάβαση θα καθυστερήσει αρκετά.

Φαντάζεστε μία παρέα με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που πάνε βόλτα και πρέπει να ''φουλάρουν'' ταυτόχρονα ρεύμα σε μία απόσταση 150 χιλιόμετρων από το σπίτι τους; Υπολογίστε 1,5 ώρα, x μοτοσυκλέτες x πόσους φορτιστές θα βρουν στο σημείο που θα κάνουν στάση.

Είδαμε πρόσφατα ένα video να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με μία σειρά - πάνω από 30- ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla που περίμεναν στην ουρά για φόρτιση, σε λίγους φορτιστές. Κάντε τις παραπάνω πράξεις και θα δείτε ότι μόλις... έχασαν το σαββατοκύριακο τους στην αναμονή!

Άρα: Ηλεκτρισμός και μικρή μετακίνηση, ή μετακίνηση για hobby, σε συγκεκριμένες διαδρομές, είναι κάτι βατό, οικονομικό, κάτι που μπορεί να επιστρέψει χρήματα αναλόγως χρήσης, και φυσικά, αναλόγως επιδότησης που ακόμη δεν είναι αναλογική, όσο ανεβαίνει το ποσό, και ουσιαστικά βοηθά στην αγορά μικρού ή μεγάλου scooter.

Θερμικοί κινητήρες για όποια άλλη χρήση - ακόμη - μέχρι να δούμε τις μπαταρίες να εξελίσσονται, τις φορτίσεις να γίνονται γρήγορα, τους ταχυφορτιστές να απλώνονται σε μεγάλο οδικό δίκτυο για κάλυψη των απαιτήσεων.

Και μην ξεχνάμε τους petrolheads, αυτούς που δεν μεγάλωσαν με ένα κινητό στο χέρι, ούτε έκαναν την εισαγωγή στο δίκυκλο με ηλεκτρικό πατίνι. Αυτοί, θα ακούν τον κινητήρα να ζεσταίνεται στο ρελαντί, να ανεβάζει στροφές με ξερογκαζιές, την εξάτμιση να βγάζει τον μοναδικό της ήχο, και θα ετοιμάζονται για την μικρή ή μεγάλη καθημερινή διαδρομή.

Αυτοί... ξέρουν (;)!

Τάκης Μανιάτης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 09:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon