.
Κατηγορία EDITORIAL
Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 18:01

Editorial τεύχους 56, Μάρτιος 2020

Κορώνα στο κεφάλι μας

Όλα τα είχε η Μαριορή, ο Κορωνοϊός της έλειπε. Έτσι που λέτε, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήρθε ένα μικρό πλάσμα ονόματι COVID-19 να βάλει τη δική του πινελιά στα πράγματα. Και ξαφνικά ξεκίνησαν να κλείνουν εργοστάσια, μουσεία, μνημεία, κ.α., ενώ ξεκίνησαν οι ακυρώσεις εκθέσεων, αθλητικών γεγονότων, και λοιπών συναθροίσεων.

Στη μοτοσυκλέτα η Κίνα και η Ιταλία ήταν οι πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν τόσο πολύ, με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναφέρουν 90.870 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 3 Μαρτίου του 2020, από τα οποία 80.304 αφορούν στην Κίνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον χορό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σέρνουν η Ιταλία και η Γαλλία μέχρι στιγμής, ενώ στην πρώτη είχαμε ακυρώσεις αγώνων enduro, κλείσιμο μουσείων Piaggio, Ducati και Moto Guzzi, κ.α.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο, τα κακά νέα ξεκίνησαν με την ακύρωση του 1ου αγώνα MotoGP 2020 στο Κατάρ, όπου κατά περίεργο τρόπο θα διεξαχθούν οι αγώνες των Moto2 και Moto3, επειδή οι ομάδες τους βρισκόταν ήδη στο Κατάρ, όταν ξεκίνησε ο νέος κανονισμός καραντίνας για Ιταλούς και Ιάπωνες. Παρόλα αυτά, στο Κατάρ δεν θα επιτραπεί η είσοδος θεατών στα pits, με τους θεατές να προσέρχονται αποκλειστικά στις κερκίδες.

Σημειώστε πως η Dorna έχει ανακοινώσει και αναβολή του αγώνα της Ταϊλάνδης.

Στη συνέχεια είχαμε ακύρωση του 2ου αγώνα του WorldSBK που θα γινόταν επίσης στο Κατάρ, ενώ τώρα γίνεται λόγος για πιθανή ακύρωση / αναβολή και του θρυλικού αγώνα των 24 ωρών του Le Mans.

Με την ταχεία εξάπλωση του Covid-19 σε όλο τον κόσμο, προκύπτουν πλέον σοβαρά ερωτήματα για την διεξαγωγή οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας μέσα στο 2020, κάτι που στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση Εθνικών και Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων.

Ο Carmelo Ezpeleta δήλωσε πως δεν θα δεχτεί να γίνουν αγώνες MotoGP / WorldSBK κεκλεισμένων των θυρών για τους θεατές (κάτι που έγινε για άλλα Πρωταθλήματα, εκτός του χώρου της μοτοσυκλέτας), ενώ για την ώρα οι περισσότεροι διοργανωτές προσπαθούν να δείξουν γενναίοι και αισιόδοξοι. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν ήταν δικαιολογημένη η αισιοδοξία τους ή όχι.

Τη σκυτάλη πήραν οι ακυρώσεις διεθνών εκθέσεων, με μεγαλύτερη απώλεια του σαλονιού της Γενεύης, της μεγαλύτερης έκθεσης παγκοσμίως για το αυτοκίνητο. Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα, η EICMA 2019 είχε προλάβει να γίνει, όμως σε ακύρωση έχουν οδηγηθεί μέχρι στιγμής σαλόνια σε Ιαπωνία, Ινδονησία, Ταιβάν, Γαλλία και Ιταλία.

Ακυρώσεις και αναβολές έχουν ξεκινήσει πλέον και σε διεθνείς αποστολές του ειδικού τύπου του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας, και σε πολλές περιπτώσεις μάλλον θα οδηγήσουμε πρώτα στην Ελλάδα τα μοντέλα του 2020, παρά στο εξωτερικό.

Πολλές τώρα οικονομίες που βρισκόταν σε δύσκολη θέση, όπως αυτή της Ιαπωνίας ή η άλλη της Ιταλίας, με τον Κορωνοϊό βρίσκονται προ της ύφεσης, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων ή εξαρτημάτων, από τα κλειστά εργοστάσια της Ασίας. Ήδη στην Ιαπωνία, δεκάδες εταιρείες αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, και περιμένουμε να δούμε αν θα κάνουν το ίδιο και οι ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, μένει να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί το σαλόνι Athens Moto Show που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο παλιό αμαξοστάσιο στο Γκάζι στις 26-29 Μαρτίου 2020, ενώ αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί και με τις αθλητικές διοργανώσεις της χώρας. Θα κοπούν όλες οι δημόσιες συναθροίσεις;

Θα αναβληθούν αγώνες μέχρι νεοτέρας, με την ελπίδα πως ο COVID-19 θα υποχωρήσει με την επερχόμενη καλοκαιρία; Ίδωμεν.

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, και η ψυχραιμία -όπως πάντα- αποδεικνύεται και εδώ το καλύτερο όπλο στην αντιμετώπιση του COVID-19, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο στρουθοκαμηλισμός θα μας βγει σε καλό. Όπως είδαμε, παρά την απαγόρευση για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων της αποκριάς, πολλές ελληνικές πόλεις αγνόησαν τις οδηγίες των ειδικών, με το αθάνατο ελληνικό «έτσι θέλω». Θα έχουμε άραγε επανάληψη τέτοιων… «επαναστατικών» (τρομάρα μας) κινήσεων, ή θα πρυτανεύσει η λογική;

Αν αφήσουμε τις οικονομικές συνέπειες του COVID-19 στην άκρη, η ζωή συνεχίζεται κανονικότατα για τους περισσοτέρους κατοίκους του πλανήτη μας, ενώ στο ΒΙΚΕΙΤ επικρατεί οργασμός δοκιμών της νέας σοδειάς μοτοσυκλετών και scooter του 2020. Την τιμητική τους έχουν τα On-Off, με το νέο Africa, το νέο F900XR και το νέο V-Strom 1050XT να κάνουν παρέα στα best-sellers CB500X και Yamaha Tracer 900 GT. Η αγορά διψά για περιπέτεια (Adventure) και οι εταιρείες δεν σταματούν να εξελίσσουν, να βελτιώνουν και να παράγουν νέα μοντέλα.

Καλά χιλιόμετρα, και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας. ;-)

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon