.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 17:42

Editorial τεύχους 55, Φεβρουάριος 2020

Το Rally Dakar 2020 τελείωσε και το τέλος του σημαδεύτηκε από μεγάλες εκπλήξεις, από νέες τραγωδίες, και από την επιτυχία της διοργάνωσης στο νέο σπίτι του αγώνα στη Σαουδική Αραβία.

Το «άβατο» της ΚΤΜ έπεσε, με τη Honda να καταφέρνει επιτέλους να δει τίτλο στο Dakar, και με τον Ricky Brabec να γίνεται ο πρώτος Αμερικανός αναβάτης που κερδίζει το rally στην ιστορία.

Οι 2 νεκροί αναβάτες, ο Edwin Straver και ο πολύ γνωστός μας Paulo Goncalves ήταν τα τελευταία θύματα σε έναν αγώνα όπου λόγω επιπέδου δυσκολίας και επικινδυνότητας, οι θάνατοι αναβατών είναι δυστυχώς τακτικοί.

Φυσικά κανείς αναβάτης δεν αγωνίζεται σκεπτόμενος πως μπορεί να σκοτωθεί, όμως η πιθανότητα υπάρχει, και όλοι εύχονται να μην είναι εκείνοι οι επόμενοι άτυχοι στη λίστα, όπως και στο Isle of Man TT.

Κι ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρωτιόνταν αν η διοργάνωση θα καταφέρει να διοργανώσει το Dakar στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα με αρνητικά ρεκόρ στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως στα δικαιώματα των γυναικών, τελικά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μπορεί το τοπικό κοινό που παρακολούθησε τον αγώνα να ήταν μικρότερο από εκείνο της Λατινικής Αμερικής, όμως οι συμμετοχές ήταν πολλές, η τηλεοπτική κάλυψη εκτενέστερη από κάθε άλλη φορά, και τελικά δεν είχαμε πολλά παράπονα για τους Σαουδάραβες από τις γυναίκες.

Για το 2021, η διοργάνωση προσπαθεί να επεκτείνει τον αγώνα, ώστε να μπουν στο παιχνίδι και οι γειτονικές χώρες. Ίδωμεν.

Το δεύτερο θέμα που θα μας απασχολήσει στο editorial αυτού του τεύχους είναι η χρεοκοπία της Norton Motorcycles, της ιστορικής βρετανικής εταιρείας, μετά μάλιστα από κακοδιαχείριση από τον ιδιοκτήτη της φίρμας, Stuart Garner, ο οποίος και εξαφανίστηκε λίγο πριν το «κανόνι».

Χαρακτηριστικά, στο twitter είχε βγει και αναζητούσε τον Garner ο θρύλος του ΙΟΜΜΤ, John McGuinness, ο οποίος και είχε αγωνιστεί με τις μοτοσυκλέτες των Βρετανών, αλλά όπως φαίνεται κατόπιν ο CEO της εταιρείας εξαφανίστηκε, και δεν σήκωνε το τηλέφωνο ούτε στον McPint!

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα Guadian και ο τηλεοπτικός σταθμός ITV, αποδεικνύεται ότι ο Stuart Garner, είχε δημιουργήσει μέσω μιας επενδυτικής - χρηματοπιστωτικής εταιρείας που διατηρούσε, τρία συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Ουσιαστικά έπαιρνε το εφάπαξ συνταξιοδοτημένων Βρετανών, το οποίο υποτίθεται ότι επενδυόταν κυρίως στην Norton, με την υπόσχεση ότι τα χρήματα θα “αυγατίσουν”, εξασφαλίζοντας τους έτσι, ένα μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Τελικά είτε ο Garner, είτε ένας υπάλληλος του (τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον) έβαζαν “χέρι” στα ποσά που είχαν επενδυθεί στα συνταξιοδοτικά της Norton, χωρίς να αποδίδουν τα υποτιθέμενα μερίσματα – κέρδη στους δικαιούχους.

Η υπόθεση έχει πάρει την δικαστική οδό, με την ακροαματική διαδικασία να έχει οριστεί για τις 13 Φεβρουαρίου του 2020. Αναμένονται πολλές αποκαλύψεις, σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και ένα ιστορικό όνομα από τον χώρο της μοτοσυκλέτας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Norton έχει στο παρελθόν λάβει υψηλή κρατική χρηματοδότηση, με μεσάζοντες ανθρώπους του πολιτικού χώρου, οπότε ενδέχεται να έχουμε ντόμινο αποκαλύψεων!

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 17:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon