.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 16:21

Editorial τεύχους 54, Ιανουάριος 2020

Το 2020 φέρνει μαζί του την πρώτη φάση της Euro 5 εποχής, καθώς από 1/1/2020 όλες οι ΝΕΕΣ εγκρίσεις τύπου (για νέα μοντέλα δηλαδή) θα πρέπει να πληρούν τις νέες προδιαγραφές.

Όσα Euro 4 μοντέλα έχουν πάρει έγκριση τύπου πριν την 1η Ιανουαρίου 2020, θα συνεχίσουν να παράγονται και να πωλούνται κανονικότατα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2021 ΟΛΑ τα δίκυκλα και τρίκυκλα που πωλούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι Euro 5.

Φυσικά αναμένουμε μέσα στο 2020, και ειδικά τον Δεκέμβριο να δούμε μια επανάληψη της ιστορίας με το λανσάρισμα των Euro 4 προδιαγραφών, δηλαδή μαζικές προ-ταξινομήσεις του εναπομείναντος Euro 4 στοκ.

Για την ώρα πάντως τα Euro 4 μοντέλα συνεχίζουν ως έχει την παραγωγή και διάθεση τους, ενώ δίπλα τους θα κυκλοφορήσουν και τα πρώτα Euro 5 μοντέλα.

Από τις ανωτέρω προθεσμίες εξαιρούνται οι endurο και trial μοτοσυκλέτες, καθώς και τα επαγγελματικής χρήσης τρίτροχα και τετράτροχα, τα οποία θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις Euro 5 προδιαγραφές, την 1η Ιανουαρίου του 2024. Προσοχή, ως επαγγελματικό, ορίζεται το όχημα το οποίο έχει εκδώσει αντίστοιχη άδεια και όχι ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς από ιδιώτες, όπως διανομή.

Oι Euro 5 προδιαγραφές, οι οποίες βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις Euro 6 προδιαγραφές των επιβατικών αυτοκινήτων, προβλέπουν συγκεκριμένα όρια εκπομπών, τα οποία ορίζονται σε μικρογραμμάρια ανά χιλιόμετρο διανυθείσας απόστασης και έχουν ως εξής:

-1000 mg/km CO (μονοξείδιο του άνθρακα)
-100 mg/km THC (υδρογονάνθρακες, συνολικά)
-68 mg/km NMHC (αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όπως το βενζόλιο)
-60 mg/km NOx (οξείδια του αζώτου)
-4,5 mg/km PM (αιωρούμενα σωματίδια)

Μέσα σε μια εικοσαετία, από το 1999 όπου και εφαρμόστηκαν οι Euro 1 προδιαγραφές, έχει σημειωθεί μια σταδιακή αλλά και πολύ σημαντική μείωση στις εκπομπές καυσαερίων. Οι υδρογονάνθρακες και τα οξείδια του αζώτου μειώθηκαν κατά 96,6%, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε κατά 92,3%.

Μια άλλη παράμετρος που προβλέπουν οι Euro 5 προδιαγραφές, είναι αυτή της αναβάθμισης της διαγνωστικής θύρας των μοτοσυκλετών, από OBD, σε OBD IΙ, προσφέροντας πιο λεπτομερή στοιχεία και μεγαλύτερη ανάλυση, για τυχόν βλάβες και αστοχίες στα συστήματα μείωσης των εκπομπών καυσαερίων που φέρει ένα δίτροχο.

Αυτά για τις νέες προδιαγραφές.

Στα δικά μας, η ελληνική αγορά δικύκλου και ATV του 2019 αναμένεται να κλείσει στις περίπου 38.000 ταξινομήσεις, με μια άνοδο 14-15% σε σχέση με το 2018. Ενθαρρυντικά τα νούμερα, απέχουν ακόμα όμως παρασάγγας από εκείνα προ του 2009. Υπομονή κι επιμονή για όλους όσους εργάζονται στον τομέα, όμως όπως και να έχει η χρονιά κλείνει με αισιόδοξο τόνο.

Όπως αισιόδοξα κλείνει σελίδα και το ΒΙΚΕΙΤ, καθώς το 2019 αποκτήσαμε νέα, σαφώς πιο εργονομική και καλαίσθητη ιστοσελίδα, ενώ ενδυναμώσαμε την παρουσία μας στο Instagram αλλά και στο facebook, με δεκάδες ποσταρίσματα σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να βγάζουμε το ηλεκτρονικό τεύχος του ΒΙΚΕΙΤ κάθε μήνα, τεύχος που ο καθένας μπορεί να κατεβάσει και να διαβάσει ΔΩΡΕΑΝ σε tablet, smartphone και PC.

Τέλος, μην ξεχάσουμε και τις μεγάλες ηλεκτρονικές εκδόσεις που εκδίδουμε τακτικά, εκδόσεις όπως αυτή για τα νέα μοντέλα κάθε χρονιάς, για τον ρουχισμό αναβάτη, τα αξεσουάρ μοτοσυκλέτας, κ.α.

Το 2020 αναμένεται να φέρει πληθώρα νέων μοντέλων, τεχνολογιών και καινοτομιών σε 2 και 3 τροχούς, και το ΒΙΚΕΙΤ θα είναι εδώ για να σας ενημερώνει για οτιδήποτε άπτεται της μοτοσυκλέτας. Μείνετε συντονισμένοι.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon