.
Κατηγορία EDITORIAL
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:49

Editorial τεύχους 53, Δεκέμβριος 2019

Νόμος και Τάξη

Την πρώτη Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, η γνωστή αγωνιζόμενη αγώνων Rally-Raid Πολυτίμη Κυριακοπούλου, μαζί με τον φίλο αναβάτη Δημήτρη Δεμέναγα, βασικό μέλος της ομάδας του 1ου Adventure Festival που διοργάνωσε το ΒΙΚΕΙΤ, είχαν σκοπό να παρευρεθούν στο 3ο Enduro Riding στους Αγίους Θεοδώρους, μια συνάντηση Enduro που διοργανώνει η ΛΕΜΑΘ ΑΣ.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβαν καν να ξεκινήσουν, καθώς ενώ φόρτωναν μαζί τις μοτοσυκλέτες στο τρέιλερ, ένας μεθυσμένος και ασυνείδητος οδηγός αυτοκινήτου έπεσε πάνω τους με ταχύτητα. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί πολύ σοβαρά η Πολυτίμη, και λιγότερο σοβαρά ο Δημήτρης. Το αυτοκίνητο του ασυνείδητου οδηγού τούμπαρε μάλιστα κατά το ατύχημα, ενώ εκείνος βγήκε από αυτό και προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια!

Κατά τύχη πέρναγε από το σημείο ένα προανακριτικό της Τροχαίας, τον έπιασαν, εκείνος αρνήθηκε να κάνει αλκοτέστ, και του πέρασαν χειροπέδες.

Τις στιγμές που γραφόταν το editorial η Πολυτίμη βρισκόταν στο νοσοκομείο, με πολλά σπασίματα και αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ο Δημήτρης υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και πήρε εξιτήριο, ενώ θα επιστρέψει για να κάνει μαγνητική.

Απίστευτη ιστορία, που μας δείχνει τους κινδύνους που διατρέχουμε από ανεύθυνους και ανεγκέφαλους συνανθρώπους μας, που πιστεύουν πως «δεν έγινε και τίποτα» αν πιουν αλκοόλ και πιάσουν το τιμόνι.

Εμείς ευχόμαστε περαστικά και στους δύο, αλλά και στον έτερο συνεργάτη του ΒΙΚΕΙΤ, Σπύρο Μπάρκα, που τραυματίστηκε σε διαφορετικό συμβάν (σύγκρουση την ώρα που οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του με αυτοκίνητο) και κατέληξε στο διπλανό κρεβάτι του νοσοκομείου!

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα, έχουμε ψήφιση του νέου Κ.Ο.Κ. που θεσμοθετεί πολύ σοβαρότερα πρόστιμα σε αρκετά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από μεθυσμένο οδηγό, Κ.Ο.Κ. για τον οποίο επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με εκτενές ρεπορτάζ. Σημαντικές οι αλλαγές, όμως από ότι φαίνεται η δικαιοσύνη στη χώρα μας θα συνεχίσει σε πολλά αδικήματα να είναι ελλιπής, ή αν το θέλετε ελαστική.

Στα δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων, η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει τις τακτικές επιχειρήσεις της για την αποτροπή αυτοσχέδιων αγώνων, που είχαν ξεκινήσει μετά τις εκλογές στον χώρο του Λυκαβηττού. Κι ενώ αρκετοί είχαν παραπονεθεί για τις συνεχείς επιχειρήσεις μόνο στον Λυκαβηττό, πρόσφατα είχαμε αντίστοιχη επιχείρηση και στη Βουλιαγμένη, με τρανταχτό αποτέλεσμα τη σύλληψη αναβάτη Hayabusa, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν είχε πινακίδα, πέρασε 3 κόκκινα, οδηγούσε με 200+ χλμ/ώρα, ενώ είχε και εξάτμιση Brocks αγωνιστικών προδιαγραφών. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς, με κατάσχεση μοτοσυκλέτας, μεγάλο χρηματικό πρόστιμο 2.440 ευρώ, και αφαίρεση άδειας οδήγησης και κυκλοφορίας.

Όταν εμείς αναφερθήκαμε στο θέμα, στο site του BIKEIT, υπήρξαν και φωνές που μας κατέκριναν, γιατί «κάναμε βούκινο το θέμα» στο βωμό των κλικ. Αλήθεια, τι έπρεπε να είχαμε κάνει; Να προσποιούμασταν πως δεν συνέβη; Να κατηγορούσαμε την αστυνομία για… υπερβάλλων ζήλο; Δυστυχώς στην Ελλάδα, έχουμε συνηθίσει την αδικία και την ανομία, και όταν ξεκινήσει να εφαρμόζεται η δικαιοσύνη, μας φαίνεται… άδικο και καταπιεστικό. Και όχι, η γενικευμένη αδικία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μην… γράφουν εμάς. «Ας γράψουν πρώτα τον τάδε που… ή τον δείνα που κάνει…». Αστεία πράγματα, που συνήθως ακούμε από μικρά παιδιά. Παρανομείς; Dura lex, sed lex. Αυτό θα πρέπει να διδάσκουμε τα παιδιά μας. Ή όπως λένε και οι Άγγλοι «if you can’t do the time, don’t do the crime», ήτοι «αν δεν μπορείς να αντέξεις την ποινή, μην παραβαίνεις τον νόμο».

Παρόλα αυτά, συμφωνούμε πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να εφαρμοστεί ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, δίχως διακρίσεις, τόσο σε οδηγούς αυτοκινήτων, όσο και σε μοτοσυκλετών, όμως στο ΒΙΚΕΙΤ πιστεύουμε πως οι νόμοι ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμόζονται, καθώς το αντίθετο οδηγεί στην υιοθέτηση ενός και μόνο νόμου, εκείνου της ζούγκλας, που εν πολλοίς κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στους δρόμους της Ελλάδας.

Ναι λοιπόν στους νόμους, ναι στην εφαρμογή τους, πάντα με την προϋπόθεση αυτή η εφαρμογή να είναι δίκαιη και να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες οδηγών, ανεξαρτήτως τύπου οχήματος, περιοχής ή οικονομικού επιπέδου.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon