.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 12:19

WorldSBK 2022, 3ος αγώνας, Estoril (Πορτογαλία)

Στο τρίτο επεισόδιο της καυτής σεζόν 2022 του Παγκοσμίου Superbike o Rea πήρε το αίμα του πίσω και έγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ.

Οι δύο πρώτοι αγώνες της σεζόν μας έβαλαν για τα καλά στο κλίμα: φέτος έχουμε τρεις επίδοξους πρωταθλητές και τίποτα δε δείχνει εύκολη επικράτηση για οποιονδήποτε εξ αυτών.

Στον απόηχο του πρωταθλήματος που κατέκτησε πέρυσι ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) σπάζοντας το εξαπλό σερί του Jonathan Rea (Kawasaki), η φετινή χρονιά άρχισε με δραματικό τρόπο καθώς οι δύο αναβάτες που φαινόταν πως θα μονομαχήσουν και για τον φετινό τίτλο βρήκαν έναν αμείλικτο αντίπαλο στο πρόσωπο του Alvaro Bautista που αναγεννήθηκε άμα τη επιστροφή του στη Ducati.

02927 DCP R3 Action

Κάπως έτσι ο Ισπανός με την Panigale V4R βρέθηκε να προηγείται στη βαθμολογία στο πρωτάθλημα που αρχίζει ήδη να μοιάζει με κούρσα για τρεις, καθώς ως τώρα η εμπειρία δείχνει πως, αν δεν πέσει ή εγκαταλείψει ένας εξ αυτών, άλλος στο βάθρο δεν ανεβαίνει. Και στο Estoril αυτή η τάση δεν άλλαξε καθόλου.

Στον πρώτο αγώνα το Σάββατο (21/5) ο κάτοχος της pole (για λιγότερο από ένα δέκατο από τον Razgatlioglu), Rea, έφυγε πρώτος για να αρχίσει μια σειρά αψιμαχιών με τον Τούρκο πρωταθλητή που στους επόμενους 16 γύρους μέτρησε 8 προσπεράσεις-αλλαγές στην κεφαλή του αγώνα, με αποκορύφωμα αυτή του 3ου γύρου όπου οι δύο αναβάτες ακούμπησαν μεταξύ τους ξανά, ευτυχώς χωρίς δράματα αυτή τη φορά.

Στη μάχη αυτή κερδισμένος φάνηκε να βγαίνει ο Razgatlioglu, καθώς ο Rea έκανε ένα λάθος σε μια προσπάθεια να πλασαριστεί από την εξωτερική του αντιπάλου του, συνέπεια του οποίου ήταν να τον περάσει στη δεύτερη θέση ο Bautista.

Στους γύρους που απέμεναν ο Ισπανός πίεσε πολύ για να φτάσει τον πρωτοπόρο, για να οδηγηθούμε σε έναν επικό τερματισμό όπου ο Razgatlioglu έδειχνε σίγουρος νικητής πριν μια ακούσια σουζίτσα του χάλασε λίγο την έξοδο από την τελευταία στροφή της πίστας, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Bautista για να πάρει άλλη μια σπουδαία νίκη στο νήμα – ενώ ο Rea παρακολουθούσε από λίγα μέτρα πιο πίσω.

IMG 9445

Στον σύντομο αγώνα της Superpole Race το πρωί της Κυριακής (22/5) ο αγώνας εξελίχθηκε με παρόμοιο τρόπο από την αρχή, ξανά με μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ των Rea και Razgatlioglu, η οποία έβγαλε νικητή τον Άγγλο όταν ο αντίπαλός του έχασε το μπροστινό στον τελευταίο γύρο. Κατόρθωσε μεν ένα μαγικό σώσιμο, αλλά έχασε τη νίκη από τον αναβάτη της Kawasaki, ενόσω ο Bautista αυτή τη φορά δε βρισκόταν σε απόσταση βολής για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, τερματίζοντας τρίτος.

Στο τρίτο σκέλος του Estoril η μάχη ξεκίνησε με τους ίδιους τρεις πρωταγωνιστές να ξεχωρίζουν και να μάχονται εκ του σύνεγγυς, αυτή τη φορά με τους Bautista και Rea να αλλάζουν θέσεις στην κορυφή, καθώς ο Razgatlioglu άρχισε σταδιακά να χάνει επαφή με τους δύο πρώτους.

Η μάχη οδηγήθηκε σε έναν ακόμη αξέχαστο τελευταίο γύρο, όπου τελικά η νίκη κρίθηκε υπέρ του Rea με μια προσπέραση τέσσερεις στροφές πριν τον τερματισμό και με τους δύο αναβάτες να οδηγούν στο όριο, συχνά προκαλώντας τρομακτικά γλιστρήματα στην προσπάθειά τους να πάρουν το μέγιστο των βαθμών.

14195 DCP R3 Action

Το υπερθέαμα του Estoril είχε ως μεγάλο κερδισμένο τον Bautista που εξακολουθεί να οδηγεί στη βαθμολογία με 161 βαθμούς, έχοντας καταφέρει να είναι στο βάθρο σε όλα τα εννιά σκέλη που έχουν τρέξει ως τώρα σε τρεις αγώνες, μετρώντας και τέσσερεις νίκες σε αυτά.

Κερδισμένος ήταν και ο Rea που μάζεψε περισσότερους βαθμούς από τον Razgatlioglu, ενώ με τις δύο νίκες σε τρία σκέλη μείωσε και τη διαφορά του από την κορυφή ανεβαίνοντας δεύτερος με 144 βαθμούς. Έγραψε δε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στο WorldSBK, καθώς η νικηφόρα πορεία του στο πρωτάθλημα αυτό μετρά 12 χρόνια, 11 μήνες και μια μέρα – δηλαδή μια μέρα παραπάνω από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον ένα και μοναδικό Noriyuki Haga. Φανταζόμαστε πως η επίδοση αυτή θα διευρυνθεί περαιτέρω από τον Rea καθώς διεκδικεί ένα ακόμη στέμμα WorldSBK φέτος.

Ο Razgatlioglu μπορεί να ήταν παρών σε τρία βάθρα, ωστόσο δεν κέρδισε σε κανένα σκέλος και βλέπει τους δύο πρώτους να του ανοίγουν μια μικρή διαφορά από τους 109 βαθμούς που αυτός έχει μαζέψει.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες WorldSBK 2022

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 10-12 Ιουνίου στο Misano World Circuit Marco Simoncelli στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 12:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon