.
Κατηγορία MotoGP
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 13:00

MotoGP 2023, 15ος αγώνας, Mandalika (Ινδονησία)

Πτώση Jorge Martin, νίκη Pecco Bagnaia και τούμπα πάλι το πρωτάθλημα!

Η νίκη του Jorge Martin (Ducati) στη Sprint Race το απόγευμα του Σαββάτου (14/10) σε συνδυασμό με τον κακό τερματισμό του Pecco Bagnaia (Ducati) στην όγδοη θέση έδωσε στον Ισπανό της Pramac Ducati την ευκαιρία να προσπεράσει στην κορυφή της κατάταξης με μια διαφορά 7 βαθμών.

Αυτό σήμαινε φυσικά πως ο πλήρους διάρκειας αγώνας αποκτούσε έναν ακόμη πιο άγριο χαρακτήρα, καθώς ο Martin παρέμενε μεν ταχύτατος μα όλοι περίμεναν την αντίδραση του πρωταθλητή, ο οποίος ξεκινούσε με μειονέκτημα από τη 13η θέση.

Στην εκκίνηση ο Luca Marini (Ducati) ξεκίνησε άσχημα χάνοντας το πλεονέκτημα της εκπληκτικής pole position που είχε εξασφαλίσει την προηγούμενη μέρα. Και ποιος είχε βρεθεί από νωρίς να οδηγεί τον αγώνα; Ο Jorge Martin φυσικά, ο οποίος με το καλημέρα άρχισε να πιέζει και να απομακρύνεται με μόνο τον Maverick Vinales (Aprilia) να τον ακολουθεί.

Aυτή η μάχη έγερνε βαρέως προς την πλευρά του Martin, ο οποίος δεν απειλήθηκε ουσιαστικά ποτέ και απλά άνοιγε την απόστασή του από τους υπόλοιπους. Στον 12ο γύρο ο Martin είχε ανοίξει μια διαφορά άνω των τριών δευτερολέπτων από τον Vinales όταν έκανε το μοιραίο λάθος.

motogp indonesia race 6

Ο Ισπανός έχασε το μπροστινό του και εγκατέλειψε τον αγώνα απαρηγόρητος, καθώς ο Bagnaia έκανε έναν εκπληκτικό αγώνα κατά τον οποίο χρειάστηκε τρεις γύρους για να φτάσει από 13ος στην τέταρτη θέση. Με τον Martin εκτός πίεσε αφόρητα τον αναβάτη της Aprilia, που είχε αρχίσει να χάνει χρόνο καθώς τα μαλακά λάστιχά του σταδιακά παρέδιδαν πνεύμα, πέρασε πρώτος και αμέσως άνοιξε μια μικρή διαφορά.

Ο Bagnaia δεν πιέστηκε ξανά από κανέναν και έφτασε σε μια πολύ σπουδαία νίκη που αναπτέρωσε τις ελπίδες του για δεύτερο συνεχόμενο τίτλο καθώς πέρασε εκ νέου πρωτοπόρος στην κατάταξη με 18 βαθμούς διαφορά από τον Martin.

motogp indonesia race 13

Στη δεύτερη θέση ο Vinales έδωσε μια δυνατή μάχη με τον Fabio Quartararo (Yamaha), ο οποίος στους τελευταίους τρεις αγώνες δείχνει αναγεννημένος. Προφανώς κάτι έχουν βρει στην ομάδα της Yamaha για την πολύπαθη Μ1 που ως τότε έδειχνε ανήμπορη να γίνει ανταγωνιστική.

Ο Quartararo έχει αρχίσει ξανά να βρίσκει τον δρόμο του προς τις κατατακτήριες Q2 και για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα είχε καβατζάρει θέση στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης, γεγονός που επέτρεψε να είναι τρίτος στον πρώτο γύρο του αγώνα κάνοντας μια εξαιρετική εκκίνηση.

Στα μέσα της κούρσας ο Γάλλος έχασε σχεδόν ακαριαία τρεις θέσεις καθώς όταν τον πέρασε ο Bagnaia τον ακολούθησαν τρενάκι οι Aleix Espargaro (Aprilia) και Brad Binder (KTM), ωστόσο λίγο αργότερα ο αναβάτης της ΚΤΜ υποχρεώθηκε σε ποινή long lap καθώς είχε ρίξει εκτός αγώνα τον Marini λίγο πριν σε μια πολύ άκομψη και επικίνδυνη προσπέραση κι έτσι έχασε τη θέση του από τον Quartararo.

Ο Espargaro ήταν το επόμενο θύμα του πρωταθλητή του 2021, καθώς αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα με τον Vinales, δηλαδή άρχισε να μένει από λάστιχα περίπου στη μέση του αγώνα και μαζί να χάνει θέσεις.

Ο Quartararo δε δυσκολεύτηκε να τον περάσει και με την πτώση του Martin βρισκόταν πια τρίτος, χωρίς άμεση απειλή από πίσω και με τον Vinales να μοιάζει εύκολη λεία. Ο αναβάτης της Yamaha ήταν μονίμως ο ταχύτερος στην πίστα από τη στιγμή που βγήκε ο Martin και μείωνε την απόστασή του από τους δύο πρώτους με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό, έφτασε σύντομα στη ρόδα του Vinales και τον πίεσε πολύ, μα ο αναβάτης της Aprilia οδήγησε απίστευτα, πήρε ρίσκα με πολύ φθαρμένα ελαστικά και τελικά κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τον Γάλλο τρίτο.

motogp indonesia race 2

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Fabio di Giannantonio (Ducati) για το καλύτερο ως τώρα αποτέλεσμα της σύντομης καριέρας του στο MotoGP, προκαλώντας ίσως λίγη αμηχανία στην ομάδα της Gresini Ducati που θα τον αντικαταστήσει του χρόνου με τον Marc Marquez, αλλά και κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά του να βρει μιαν άλλη σέλα στη μεγάλη κατηγορία για το 2024.

Στην πέμπτη θέση έφτασε εκπληκτικά ο Marco Bezzecchi (Ducati) μετά από έναν απίστευτο αγώνα κόντρα στον πόνο από τη σπασμένη κλείδα που εγχείρησε μόλις την περασμένη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν τον αγώνα. Το αποτέλεσμα αυτό του επέτρεψε να παραμείνει σχετικά κοντά στην κορυφή και τη μάχη του τίτλου, στην οποία ελπίζουμε να μπει ακόμη πιο δυναμικά όταν αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό του.

Πίσω του ο Binder έκανε δύο φορές επικίνδυνες προσπεράσεις που έστειλαν τους αντιπάλους του εκτός πίστας. Την πρώτη φορά ήταν ο Marini που έπεσε και εγκατέλειψε, τη δεύτερη ο Miguel Oliveira (Aprilia) που βγήκε όρθιος εκτός πίστας και ξαναγύρισε για να τερματίσει τελικώς 12ος. Για τα λάθη του αυτά ο Binder τιμωρήθηκε δύο φορές με ποινή long lap, παρόλα αυτά ο Νοτιοαφρικανός κατάφερε να τερματίσει πέμπτος με την ΚΤΜ του και μάλιστα μια θέση μπροστά από τον ομόσταυλό του, Jack Miller, παρότι αυτός δεν είχε καμιά ποινή ή έξοδο από την πίστα. Δηλαδή αν είχε κάνει έναν καθαρό αγώνα χωρίς ποινές, πού θα βρισκόταν με τον ρυθμό που είχε ο Binder;

Σπουδαίο αγώνα έκανε και ο Alex Rins (Honda) επιστρέφοντας μετά απο μακρά απουσία λόγω τραυματισμού, ανεβαίνοντας στη ένατη θέση στον τερματισμό και όντας ο πρώτος αναβάτης Honda κατά σειρά στην κατάταξη του αγώνα.

motogp indonesia race 4

Το GP της Ινδονησίας θα είναι ένας αγώνας που θα θέλουν να ξεχάσουν σύντομα στην Pramac Ducati, καθώς εκτός του δράματος του Martin είδαν και τον Johann Zarco να πέφτει στην ίδια στροφή με τον ομόσταυλό του και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από χαμένο μπροστινό, λίγους γύρους αργότερα.

Βατερλώ στη Mandalika θα ήταν και ο τίτλος για τη Repsol Honda, αφού ο Marc Marquez έπεσε από μπροστινό μόνος του στον έβδομο γύρο και με παρόμοιο τρόπο ακολούθησε ο Joan Mir στον ένατο.

Τέλος και η ομάδα της GASGAS θα θέλει να θάψει αυτόν τον αγώνα βαθιά ως κακή ανάμνηση αφού και οι δύο αναβάτες της, Pol Espargaro και Augusto Fernandez, δεν είδαν τη σημαία του τερματισμού.

motogp indonesia race 10

Η νίκη του Bagnaia έχει τεράστια σημασία καθώς ανέκοψε το δυναμικό σερί του Martin που έδειχνε να έχει κάμψει τις αντιστάσεις του περσινού πρωταθλητή. Παρότι ο Martin έπεσε όντας καθαρά πρώτος και αγκαλιά με μια πιθανότατη νίκη που θα του έδινε ακόμη μεγαλύτερο αέρα στη μάχη του τίτλου, το λάθος που έκανε ήταν θείο δώρο για τον Bagnaia, ο οποίος οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έκανε έναν αγώνα ως πραγματικός πρωταθλητής καταφέροντας από νωρίς να είναι σίγουρα στο βάθρο καίτοι ξεκίνησε μόλις 13ος. Η πέμπτη σειρά στην εκκίνηση θεωρείται καταδικαστική από τους περισσότερους αναβάτες για την έκβαση ενός αγώνα των σημερινών MotoGP, κι όμως ο πρωταθλητής χρειάστηκε μόλις τρεις γύρους για να σκαρφαλώσει στις παρυφές του βάθρου.

Αυτή η εμπνευσμένη επίδοση επανέφερε τον Bagnaia στην κορυφή της κατάταξης με 346 βαθμούς, ο Martin έμεινε δεύτερος με 328 και ο Bezzecchi διατηρείται τρίτος με 283.

motogp indonesia race 9

Πλέον πάμε για το Αυστραλιανό GP στο Phillip Island, πίστα που πέρυσι είχε κυριαρχήσει ο Bagnaia, για μια ακόμη μονομαχία τίτλου με τον Martin και τον – ελπίζουμε υγιέστερο – Bezzecchi. Το πρωτάθλημα έχει πάρει φωτιά που δεν προβλέπεται να κατασβεστεί σύντομα.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 13:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon