.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 11:51

MotoGP 2017, 5ος αγώνας, Le Mans

 

Νίκη Vinales, 1ο βάθρο Zarco, απογοήτευση για Rossi

 

Το γαλλικό GP έφερε τα πάνω κάτω στη βαθμολογία, με κερδισμένους τους Maverick Vinales και Dani Pedrosa, και μεγάλους άτυχους τους Valentino Rossi & Marc Marquez, που είχαν και οι 2 πτώσεις στον αγώνα.

Τα δοκιμαστικά στην γαλλική πίστα με τη φρέσκια άσφαλτο μπορεί να ξεκίνησαν υπό βροχή, σύντομα όμως ο καιρός βελτιώθηκε, η πίστα στέγνωσε, κι έτσι είχαμε στεγνά χρονομετρημένα και στεγνό αγώνα.

Δοκιμαστικά

Στα δοκιμαστικά, ξεχώρισαν ως στιγμές οι ακόλουθες:

Το τρομακτικό ατύχημα του Jack Miller στα FP4, όπου έφυγε με πολλά και ευτυχώς δεν μπλέχτηκε με τη μοτοσυκλέτα του. Οι τούμπες ήταν πολλές αλλά ο Αυστραλός στάθηκε τυχερός και βγήκε αλώβητος (αν και πονεμένος), κι έτσι μπόρεσε να συμμετάσχει τελικά και στον αγώνα.

Το ανέβασμα επιπέδου από την ΚΤΜ. Για πρώτη φορά οι 2 αναβάτες της ΚΤΜ πέρασαν στα QP2, και βρέθηκαν στις θέσεις 8 (Pol Espargaro) και 10 (Bradley Smith) της σχάρας εκκίνησης! Αυτή κι αν είναι πρόοδος, μόλις στο 5ο GP της συμμετοχής των Αυστριακών στη μεγάλη κατηγορία.

Οι κακές επιδόσεις τόσο για τον Jorge Lorenzo, που βρέθηκε να εκκινεί μόλις από την 16η θέση στη σχάρα εκκίνησης, αλλά και για τον Dani Pedrosa που εκκίνησε 13ος!

Η μάχη για την pole position μεταξύ του Vinales, του Rossi και του τοπικού Zarco, με τον Maverick να σημειώνει τελικά τον ταχύτερο χρόνο (ο μόνος κάτω από το 1:32, με 1:31.994). Δεύτερος ήταν ο Rossi και τρίτος ο Zarco, κάνοντας έτσι το 1-2-3 για τη Yamaha στην πρώτη τριάδα της σχάρας εκκίνησης!

Ο αγώνας

Μπροστά σε 100.000 θεατές, ο Zarco ήταν εκείνος που έκανε την καλύτερη εκκίνηση για να τεθεί επικεφαλής της κούρσας για τους πρώτους γύρους (είχε και πλεονέκτημα λόγω του μαλακού πίσω ελαστικού), γεγονός που ενθουσίασε το κοινό. Πίσω του βρισκόταν ο Vinales, με τρίτο τον Rossi.

Εν καιρώ, ο Vinales ανέβασε ρυθμό, περνώντας τον Zarco, και βάλθηκε να χτίσει διαφορά. Όμως ο Valentino, που ήταν δυνατός όλο το σαββατοκύριακο, δεν άφησε τον αγώνα να εξελιχθεί σε βαρετή κυριαρχία του Maverick. Προσπέρασε με τη σειρά του τον Zarco 6 γύρους πριν τον τερματισμό, και άρχισε να «μαζεύει» τον ομόσταυλο του. 

Ο «γιατρός» έπιασε τον Vinales και τον πέρασε με 3 γύρους να απομένουν, όμως ο Ισπανός δεν θα άφηνε τον 9 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να φύγει αμαχητί. Τον κυνήγησε, μέχρι που στον τελευταίο γύρο ο Rossi έκανε ένα σπάνιο λάθος, και άνοιξε την τροχιά του, με τον Maverick να εκμεταλλεύεται το λάθος και να περνάει μπροστά. Κι εκεί έγινε η ζημιά. Ο Rossi προσπάθησε να αντεπιτεθεί, όμως έχασε τον πίσω τροχό στο εσάκι της Garage Bleu, λίγο πριν τον τερματισμό, έπεσε και εγκατέλειψε άδοξα!

Έτσι ο Vinales κέρδισε τον αγώνα και ανέβηκε και πάλι στην 1η θέση της βαθμολογίας, 2ος τερμάτισε ο εκπληκτικός rookie Johann Zarco ανεβαίνοντας για 1η φορά στο βάθρο (είναι πλέον 5ος στη βαθμολογία μια ανάσα από τον 4ο Marquez), και 3ος από το πουθενά βρέθηκε ο Dani Pedrosa, που πλέον είναι 2ος στη βαθμολογία, ρίχνοντας τον «γιατρό» στην 3η θέση.

Ο Rossi δεν ήταν ο μόνος άτυχος από τους πρώτους στη βαθμολογία, καθώς πτώση είχε και ο Marc Marquez, ο οποίος σημείωσε το δεύτερο DNF της σεζόν του.

Περονόσπορος έπεσε όμως στις περιφερειακές ομάδες της Ducati, καθώς από μηχανικές βλάβες εγκατέλειψαν αμφότεροι οι πιλότοι της Octo Pramac (Petrucci & Redding), ενώ DNF είχαν και ο Karel Abraham αλλά και ο Alvaro Bautista. Πτώση είχε και ο Aleix Espargaro της Aprilia, ενώ ο ομόσταυλος τού Sam Lowes πήρε βαθμούς για πρώτη φορά.

Φοβερό come-back από τις πίσω θέσεις έκαναν οι Pedrosa & Lorenzo, με τον πρώτο να ανεβαίνει στην 3η θέση του βάθρου (από 13ος) και με τον δεύτερο να τερματίζει 6ος (από 16ος).

Η καλύτερη θέση αναβάτη της Ducati ήταν του Andrea Dovizioso, ο οποίος τερμάτισε 4ος, κερδίζοντας τη μάχη με τον Cal Crutchlow που τερμάτισε 5ος.

Πολύ καλά τα αποτελέσματα για τους αναβάτες της ΚΤΜ που τερμάτισαν στις θέσεις 12 (Pol Espargaro) & 13 (Bradley Smith). Αμφότεροι οι αναβάτες πήραν βαθμούς, ενώ οι θέσεις τους ήταν οι καλύτερες μέχρι τώρα, στην 1η τους σεζόν με την αυστριακή ομάδα.

Επόμενη στάση η πίστα του Mugello στην Ιταλία, 2-4 Ιουνίου.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 14:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2017, 4ος αγώνας, Jerez MotoGP 2017, 6ος αγώνας, Mugello »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon