.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 15:03

MXGP 2019, 11ος αγώνας, Palembang (Ινδονησία)

Στον πρώτο από τους δύο απανωτούς αγώνες της Ινδονησίας, η απουσία των εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ άφησε ανοικτό το πεδίο στον Tim Gajser για να πλησιάσει κι άλλο στον τίτλο.

Στο πρώτο σκέλος των Ασιατικών αγώνων του Παγκοσμίου ΜΧ, η Ινδονησία φιλοξενεί δύο συνεχόμενα GP σε ισάριθμα σαββατοκύριακα – ενώ υπάρχει ένας ακόμη αγώνας στην Κίνα, ο τελευταίος του προγράμματος στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο αγώνας στην Palembang ωστόσο χαρακτηρίστηκε από τις ηχηρές απουσίες και δη αυτές των δύο εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ, Jeffrey Herlings και Tony Cairoli. Ο μεν πρώτος γύρισε μετά από παρατεταμένη αποχή λόγω εγχείρισης, μάζεψε μια νίκη και έσπασε το πόδι του, ενώ ο δεύτερος τραυματίστηκε στον ώμο, εγχειρίστηκε και πλέον ανακοινώθηκε πως χάνει όλη την υπόλοιπη σεζόν.

Αυτό αφήνει ανοικτό το πεδίο στον Tim Gajser της Honda, ο οποίος είχε ήδη υπερφαλαγγίσει τον Cairoli στη βαθμολογία και πλέον δε βλέπει αντίπαλο για τον τίτλο του 2019.

ΜΧ1

Στον πρώτο αγώνα της μεγάλης κατηγορίας ο Gajser απλά πήρε την Holeshot και εξαφανίστηκε, αφήνοντας τους πάντες στη σκόνη του. Η χαλαρή βροχή που άρχισε στη διάρκεια του αγώνα δεν τον επηρέασε στο ελάχιστο, τερματίζοντας άνετα πρώτος, με τον Max Anstie (KTM) δεύτερο και τον Jeremy Seewer (Yamaha) τρίτο.

Στο δεύτερο σκέλος ο Gajser ξεκίνησε εξίσου δυναμικά, έστριψε πρώτος και προσπάθησε να επαναλάβει τα πεπραγμένα του από τον πρώτο αγώνα, ωστόσο ένα λάθος στον τρίτο γύρο τον ανάγκασε σε οπισθοχώρηση στην τρίτη θέση.

Από εκεί ο Σλοβένος ξαναβρήκε πάλι τον ρυθμό του, πέρασε τον Seewer για τη δεύτερη θέση, μα ο Romain Febvre (Yamaha) που είχε περάσει πρώτος στο μεταξύ είχε χτίσει μια διαφορά έξι δευτερολέπτων που δεν ήταν εφικτό να μαζευτεί από τον Gajser.

Κάπως έτσι ο αναβάτης της Honda βολεύτηκε με τη δεύτερη θέση, η οποία σε συνδυασμό με τη νίκη του στο πρώτο σκέλος του έδωσε και τη συνολική πρωτιά του αγώνα, μπροστά από τους Febvre και Seewer.

Βαθμολογικά ο Gajser δείχνει να πιάνει τον τίτλο και με τα δύο χέρια – εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου – απολαμβάνοντας μια διαφορά 70 βαθμών από τον δεύτερο Cairoli και 161 βαθμών από τον τρίτο Seewer.

Στην ουσία βέβαια, από τη στιγμή που ο εννιά φορές πρωταθλητής Cairoli δεν θα επιστρέψει ξανά φέτος, ο πραγματικός δεύτερος είναι ο Seewer, οπότε με αυτή τη διαφορά ο Gajser μπορεί να απουσιάσει για πλάκα από τρία GP και πάλι πρώτος θα είναι.

Εξίσου οδυνηρή είναι και η απουσία των αναβατών της ΚΤΜ και για το πρωτάθλημα των Κατασκευαστών, όπου πλέον η Honda οδηγεί με 497 βαθμούς, ενώ η ΚΤΜ ακολουθεί με 468 και δε θα βλέπει την ώρα να επιστρέψει τουλάχιστον ο Herlings.

ΜΧ2

O νεαρός Ισπανός Jorge Prado (KTM) συνεχίζει συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην κατηγορία των 250 κυβικών. Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ2 ο Prado έφυγε αμέσως πρώτος και προσπάθησε να χαθεί στον ορίζοντα, μα δεν υπολόγιζε στον Tom Vialle (KTM), ο οποίος έμεινε κοντά καταδιώκοντάς τον.

Η στιγμή που περίμενε ο Vialle έφτασε στον 11ο γύρο, όταν ο Prado έχασε το μπροστινό του και έπεσε, με αποτέλεσμα ο αντίπαλός του να περάσει πρώτος και να χτίσει μια μικρή διαφορά. Αυτή όμως ήταν “μόνο” 5 δευτερόλεπτα, κάτι που για τον Prado σήμαινε 5 γύρους.

Στον 16ο ξανάπιασε τον Vialle, τον πέρασε και οδήγησε ως τη νίκη του πρώτου σκέλους. Τρίτος τερμάτισε ο Maxime Renaux της Yamaha.

Στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας ο Prado τα βρήκε πιο σκούρα, καθώς για ώρα είχε κολλήσει στην έκτη θέση, πίσω από ένα γκρουπ αναβατών που οδηγούσε ο Vialle.

Ενώ μπροστά η ηγεσία άλλαζε από τον Vialle στον Jago Geerts (Yamaha), ο Prado ανέβασε τον ρυθμό του και άρχισε σταδιακά να μαζεύει τον ένα πίσω από τον άλλο. Τελικά κατάφερε να φτάσει ως τη δεύτερη θέση, αλλά ο Thomas Kjer Olsen (KTM) που είχε πάρει τα ηνία του αγώνα αποδείχθηκε πολύ σκληρό καρύδι για τον Ισπανό, ο οποίος αρκέστηκε τώρα στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Vialle.

Μικρό το κακό πάντως, καθώς ο Prado πήρε και τη συνολική νίκη του αγώνα, με δεύτερο τον Vialle και τρίτο τον Olsen.

Στην κατάταξη της ΜΧ2 ο Prado διεύρυνε τη διαφορά του από τον δεύτερο Olsen στους 51 βαθμούς, με τον Geerts να ακολουθεί 109 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο και με τον Vialle να τον καταδιώκει από κοντά 8 βαθμούς πιο πίσω.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 15:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon