.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 14:56

MXGP 2019, 12ος αγώνας, Semarang (Ινδονησία)

Δεύτερος συνεχόμενος αγώνας στην Ινδονησία για το παγκόσμιο ΜΧ, με τους Tim Gajser και Jorge Prado να μονοπωλούν τις νίκες για μια φορά ακόμη φέτος.

Για έναν ακόμη αγώνα δίχως τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της ΚΤΜ, Jeffrey Herlings και Tony Cairoli, η γεμάτη από θεατές πίστα Semarang προσέφερε το ιδανικό πεδίο για να λάνψει το αστέρι του – κατά τα φαινόμενα – πιθανότερου πρωταθλητή 2019, Tim Gajser (Honda).

MXGP

Μετά τις παραδοσιακές τελετουργίες και χορούς που δίνουν χρώμα στο πέρασμα από την Ασία, ο Σλοβένος αναβάτης της Honda απλά εκτοξεύτηκε στην έκτη του φετινή Holeshot και μετά απλά άρχισε τη μαγική τεχνική της εξαφάνισης.

Το ένα δευτερόλεπτο διαφοράς στον πρώτο γύρο είχε διπλασιαστεί σε τέσσερεις γύρους, ως δείγμα της ταχύτητας με την οποία γυρνούσε ο Gajser και ουδείς άλλος μπορούσε να τον πλησιάσει.

Στο κλείσιμο του πρώτου αυτού αγώνα ο Gajser προηγείτο πια με την άνεση έξι δευτερολέπτων, ενώ η μάχη δινόταν για τις άλλες θέσεις του βάθρου.

Φαινόταν πως δεύτερος θα τερμάτιζε ο Jeremy Seewer (Yamaha) μα ένα λάθος και η επακόλουθη πτώση στον 14ο γύρο έδωσε το δωράκι στο Arnaud Tonus (Yamaha) που ευχαρίστησε και το πήρε και με τα δύο χέρια, ενώ ο Seewer πρόλαβε να ξαναμπεί στον αγώνα και να εξασφαλίσει πως τουλάχιστον θα ήταν στο βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα της Semarang o Seewer έκανε την έκπληξη και έστριψε πρώτος για τη Holeshot, αλλά κάτι τέτοια δεν πολυαπασχολούν τον Gajser, ο οποίος μισό γύρο αργότερα θα περνούσε πρώτος.

Για μια φορά ακόμη ο Σλοβένος οδηγούσε τον αγώνα με μια μικρή, μα ασφαλή διαφορά, ενώ πίσω του κυνηγούσαν οι Seewer, Tonus, Pauls Jonass (Husqvarna) και Gautier Paulin (Yamaha).

Ο Gajser ξανά δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του, οδηγώντας πρώτος ως την καρό σημαία, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις του βάθρου έγιναν μήλον της Έριδος για τους Seewer, Tonus και Jonass. Οι δύο τελευταίοι έδωσαν πολλές μάχες μεταξύ τους, τόσο για την τρίτη θέση, όσο και για τη δεύτερη – αφότου πέρασαν μαζί τον Seewer.

Στο τέλος τη δεύτερη θέση πήρε ο Jonass και την τρίτη ο Tonus.

Στη βαθμολογία ο Gajser απλά καλπάζει προς τον δεύτερο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία με 538 βαθμούς, πολύ μακριά από τον δεύτερο Seewer (365 βαθμοί) που προσπέρασε τον απόντα Cairoli (358) στην κατάταξη.

Αντίστοιχα, η απουσία των εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ – που φέτος έχουν βρεθεί και οι δύο μαζί στην πίστα σε μόλις μισό αγώνα, δηλαδή σε ένα μόνο αγωνιστικό σκέλος – έχει φέρει τη Honda πρώτη στην κατάταξη των Κατασκευαστών με 547 βαθμούς, έναντι 501 της ΚΤΜ που επιπλέον βλέπει και τη Yamaha να έρχεται με 485 βαθμούς. Η προσπέραση δεν αργεί.

ΜΧ2

Θα μπορούσε κανείς να το πει και έκπληξη πως ο Prado (KTM) δεν ήταν πρώτος στη Holeshot του πρώτου αγώνα, αλλά αυτή ανισορροπία αποκαταστάθηκε μόλις στον δεύτερο γύρο του αγώνα, όταν ο Ισπανός πέρασε τον Thomas Kjer Olsen (Husqvarna), μαζί μάλιστα με τον ομόσταυλό του Tom Vialle (KTM), και πήρε φόρα για μια ακόμη νίκη.

Μόνο ο Vialle μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Prado, χωρίς ωστόσο να τον απειλεί άμεσα, ενώ ο Olsen έχανε έδαφος από τους δύο πρώτους, και στο τέλος οι τρεις τους γέμισαν το βάθρο με αυτήν ακριβώς τη σειρά.

Ο δεύτερος αγώνας της ΜΧ2 είχε απλά έναν διαφορετικό αρχικό πρωταγωνιστή, καθώς στη θέση του Olsen βρέθηκε τώρα ο Henry Jacobi (Kawasaki), με τους Prado και Vialle στη ρόδα του.

Με τον Olsen να βγαίνει εκτός μάχης μετά από πτώση που άφησε τη μοτοσυκλέτα του τσακισμένη, ο Prado πέρασε τον Jacobi στο τέλος του πρώτου γύρου, αλλά μια επαφή του με τον Vialle που προσπαθούσε να ακολουθήσει τον ομόσταυλό του είχε ως αποτέλεσμα οι δυο τους να χάσουν αρκετές θέσεις.

Την ευκαιρία δεν άφησαν να χαθεί οι επερχόμενοι Maxime Renaux (Yamaha) και Calvin Vlaanderen (Honda), που έκλεισαν έτσι το βάθρο του δεύτερου αγώνα.

Ο Prado φεύγει από την Ινδονησία με 4 νίκες σε 4 αγωνιστικά σκέλη και 544 βαθμούς, διευρύνοντας τη διαφορά του από τον δεύτερο Olsen που έχει 466. Ακολουθεί ο Vialle με 366 βαθμούς, έχοντας μόλις προσπεράσει τον Jago Geerts (Yamaha, 360 β.) και, μαζί με τον Jacobi (335 β.), φτιάχνουν ένα τρίο που θα παλέψει για την τρίτη θέση της κατάταξης.

Επόμενος σταθμός του MXGP είναι σε περίπου δύο εβδομάδες, 28 Ιουλίου, στο Βέλγιο και τη θρυλική αμμώδη πίστα του Loket.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MXGP

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 15:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon